Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

... οι ασφαλισμένοι των ΜΜΕ μπροστά στη νέα πραγματικότητα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Διαβάζουμε στις "Τυπολογίες":

Έσκασε η βόμβα
για τα Ταμεία των ΜΜΕ!

Αν και κάπως αργά, οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των ΜΜΕ διάβασαν το Μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και έμαθαν τα σχέδια για το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στα Μέσα.

Από τον Οκτώβριο, με την αλλαγή του Ασφαλιστικού, με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, όλα τα Ταμεία εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, ενώ παραμένει ανοιχτό το θέμα του αγγελιοσήμου, την κατάργηση του οποίου, ως «φόρου υπέρ τρίτων», ζητούν οι δανειστές.

Τα επικουρικά ταμεία, μεταξύ των οποίων και ο ΕΔΟΕΑΠ, εντάσσονται στο ενιαίο υπερ-επικουρικό του ΕΤΕΑ, ενώ θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα Ταμεία των ΜΜΕ.

Ο διορισμός της επιτροπής για το Ασφαλιστικό, με τη συμμετοχή 12 πανεπιστημιακών, έγινε η αφορμή για να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη από την ΠΟΕΣΥ, στην οποία μετείχε και η διοίκηση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Ανάλογη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών Ενώσεων, έγινε στον ΕΔΟΕΑΠ για την τύχη του Ταμείου υγείας και επικούρησης δημοσιογράφων και υπαλλήλων.

Οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στη σύσκεψη δεν είναι διόλου ελπιδοφόρες, καθώς οι αποφάσεις φέρεται να είναι ειλημμένες, ακόμη και για το αγγελιόσημο!

Από την ευρεία σύσκεψη προέκυψε το γενικό πλαίσιο των αιτημάτων που θα τεθούν στην επόμενη κυβέρνηση: η διατήρηση της αυτονομίας του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, η διασφάλιση του αγγελιοσήμου, καθώς και η ένταξη όλων των εργαζομένων της ενημέρωσης στο αυτόνομο ενιαίο Ταμείο των ΜΜΕ. Δεν διευκρινίστηκε, όμως, αν η ένταξη αυτή θα αφορά και τα ιντερνετικά ΜΜΕ.
---
Σχόλιο "Α" : ... σε σχέση με την πολυθρύλητη "ευρεία σύσκεψη" υπό την ΠΟΕΣΥ, η άποψή μας είναι ότι ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ... πόσο μάλλον ένα "γενικό πλαίσιο αιτημάτων που θα τεθούν στην επόμενη κυβέρνηση" ... απλώς, κάποιοι, επί και πέριξ της Ακαδημίας έχουν κάτι στο μυαλό τους και προσπαθούν να το "μεταγγίσουν" ... τι είναι αυτό; ... μα, φυσικά, το πρόβλημα των μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ να γίνει και πρόβλημα εργαζόμενων στα ΜΜΕ, π.χ. τεχνικοί Τύπου, λιθογράφοι κ.ά., που ουδεμία σχέση έχουν μ' αυτόν ... σε ό,τι αφορά στο μεγάλο, πράγματι, θέμα - Αγγελιόσημο πολλές κατά καιρούς είχαν ακουστεί "διαβεβαιώσεις" για την μακροημέρευσή του από συνδικαλιστικούς κύκλους στα ΜΜΕ προσκείμενους στα εκάστοτε κυβερνητικά σχήματα ... νομίζουμε, όμως, ότι έφτασε πλέον η ώρα να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε την ξεχασμένη έννοια "εργοδοτική εισφορά" ... όπως εξάλλου τη βιώνουν όλοι οι άλλοι Έλληνες εργαζόμενοι και εργοδότες ... σε ό,τι αφορά στην αυτονομία του Δημοσίου Δικαίου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ καμία αντίρρηση, εφόσον φυσικά υπάρξει προοπτική αναβάθμισης υπηρεσιών και παροχών ... με λίγα λόγια, ΕΝΑ και ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ στα ΜΜΕ αμιγώς Δημοσίου Δικαίου ... για να ξέρουμε τι ακριβώς κάνουμε ... και τι να περιμένουμε, φυσικά ... το σημερινό καθεστώς της πολυδιάσπασης Ταμείων και πόρων, με τις δεδομένες πλέον συνθήκες, δεν οδηγεί πουθενά ... εκτός από την επιβίωση επιτηδείων(sic) ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

4 σχόλια:

  1. Γιατί "μούγκα" για τους εργαζόμενους σε ιστοσελίδες και τις εισφορές τους που πάνε αλλού για αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 4:20 μ.μ. - ... είναι προφανές ότι το θέμα που θίγεις άπτεται των "σχέσεων" κυβερνητικών - συνδικαλιστικών - εργοδοτικών ηγεσιών ... εν ολίγοις, πρόκειται για ηθελημένο κουκούλωμα μιας σκαστής αντεργατικής κι όχι μόνον πρακτικής ...

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι γιατί είστε πάντα ενημερωμένοι λογικοί και εν πολλοίς σωστοί. Απλά θυμίζω την πρόταση μου δημόσια κατατέθηκαν από το 2012 : ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως ΝΠΔΔ για τη Κυρια Σύνταξή ΚΑΙ την Επικουρική ΌΛΩΝ μας ΚΑΙ ΕΔΟΕΑΠ - ΜΜΕ ως ΝΠΙΔ για την Περίθαλψη ΌΛΩΝ ΜΑΣ
    Άκουγε κανείς;
    Ελένη Σπανοπούλου
    Πρώην Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Ελένη Σπανοπούλου 5:40 μ.μ. - ... όλοι όσοι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι "η εποχή των παχιών αγελάδων" έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, ζημιά μεγάλη κάνουν ... είναι προς το συμφέρον όλων μας να στραφούμε ΑΜΕΣΑ σε "σχήματα" και εξορθολογισμένες λύσεις ΕΝΤΟΣ του ΝΠΔΔ ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που θα περιορίζουν στο ελάχιστο τις απώλειες των ασφαλισμένων και θα δίνουν προοπτική ... Υ.Γ.: παλαιόθεν θιασώτες του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ με δημόσιο χαρακτήρα, ανέκαθεν ΠΟΛΕΜΙΟΙ της πολυδιάσπασης, σήμερα - και εκ του αποτελέσματος - ακόμη περισσότερο πεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών μας ...

      Διαγραφή