Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

... το μετέωρο βήμα της ΕΡΤ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απολύσεις και λουκέτα στην ΕΡΤ
ονειρεύεται ξανά η Νέα Δημοκρατία


Επαναφέρει στο προσκήνιο η ΝΔ το «θέμα ΕΡΤ».

Η πρώην υφυπουργός Επικρατείας Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως η ΕΡΤ υπήρχε, και ήταν η ΝΕΡΙΤ, ο Άδωνης Γεωργιάδης αμφισβήτησε το καθεστώς εργασίας όσων επανήλθαν στην ΕΡΤ, παραγνωρίζοντας πως αυτό έχει γίνει με νόμο, ενώ ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε στην εκπομπή «Ακραίως» στον ΣΚΑΪ πως είναι μεγάλος ο αριθμός των εργαζομένων και των τηλεοπτικών σταθμών που έχει η ΕΡΤ.

Τα καυτά προβλήματα της ΕΡΤ, όμως, είναι άλλα και έχουν μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των θέσεων εργασίας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η καταβολή της μισθοδοσίας, ενώ δεν έχουν εγκριθεί ο Κανονισμός Εργασίας και το Οργανόγραμμα. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι πως με την επιλογή της ΝΕΡΙΤ ως φορέα επαναφοράς της ΕΡΤ, η διοίκησή της δεν έχει έννομο συμφέρον να εκπροσωπήσει την πρώην ΕΡΤ ΑΕ και να ασχοληθεί με τις παλαιότερες υποθέσεις της εταιρείας που έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και δεν επανέφερε στη ζωή η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Η δικαιοδοσία αυτή έχει περάσει στην Ειδική Διαχείριση της ΕΡΤ ΑΕ, για την πορεία της οποίας είναι γνωστά ελάχιστα πράγματα.

Κομβικής σημασίας είναι και η χρηματοδότηση της νέας ΕΡΤ. Η «δαμόκλειος σπάθη» της ετήσιας μεταφοράς 90 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΕΡΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ των πιστωτών, είναι αντισυνταγματική πράξη, καθώς περίπου το μισό από το ανταποδοτικό τέλος μετατρέπεται σε φόρο και πηγαίνει στη «μαύρη τρύπα» του χρέους. Αν τα χρήματα αυτά περιέλθουν ξανά στην ΕΡΤ, ο φορέας θα μπορέσει να κάνει παραγωγές, να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία με φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές και να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι της ιδιωτικής τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό θα τελειώσουν και τα σενάρια της συρρίκνωσης!

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου