Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

... ΕΔΟΕΑΠ - "... μια ιδιότυπη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τι είναι ο ΕΔΟΕΑΠ;
Μην είν' οι κάμποι;
Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;
«Η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Ο κλάδος υγείας των δημοσιογράφων ΔΕΝ είναι ένα συνηθισμένο ασφαλιστικό ταμείο, αλλά μια ιδιότυπη ιδιωτική αυτοχρηματοδοτούμενη ασφαλιστική εταιρία, που όχι μόνο δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το κράτος, αλλά και ουδέποτε έχει υποδεχθεί χρήματα εργοδοτών! Οι εργοδότες δηλαδή των δημοσιογράφων ΔΕΝ καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές! Είναι οι μόνοι εργοδότες επί του πλανήτου που ΔΕΝ υποχρεώνονται να καταβάλλουν εργοδοτικές εισφορές. Απλώς παρακρατούν το ασφάλιστρο από τον μισθό των εργαζομένων και τον αποδίδουν στον ασφαλιστικό αυτό οργανισμό για λόγους καθαρά διαδικαστικούς. Οι δημοσιογράφοι είχαν τη δυνατότητα να δεχθούν την μετατροπή αυτού του οργανισμού ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ώστε σε περίπτωση που ξέμενε από χρήματα να μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το κράτος, σύμφωνα με το Σύνταγμα). Δεν το έπραξαν, όμως, ρίσκαραν και δήλωσαν ότι θέλουν ο οργανισμός να παραμείνει ιδιωτικού δικαίου.Αν υπάρχουν διαφημίσεις, ο οργανισμός κερδίζει χρήματα. Αν δεν υπάρχουν, όμως -όπως αυτή την περίοδο της κρίσης- υπάρχει πρόβλημα. Πρόκειται για ένα ρίσκο, που οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να πάρουν για να διαθέτουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη»
Σοφία Βούλτεψη elzoni.gr (3/11/2012)


Η χθεσινή συνέλευση

Κατά τ' άλλα, διαβάζουμε στο http://mediatvnews.gr/, μεταξύ άλλων, ότι:

Μια από τις χειρότερες γενικές συνελεύσεις (φανταζόμαστε ότι δεν θα μας στείλουν πάλι εξώδικο για την άποψή μας), παρακολουθήσαμε σήμερα.

Η “διοίκηση των 6″, όπως ακούστηκε σε κάποια ομιλία, δηλαδή η πλειοψηφία του ΔΣ του οργανισμού (Τάτσης Καρούτζος, Νεστορίδης, Σταθάτου, Παπαϊωάννου, Καταϊφτσής), εμφανίστηκε στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων- ασφαλισμένων αναλύοντας επί σχεδόν μιάμιση ώρα, την καταστροφή στον ΕΔΟΕΑΠ. Την πολύ κακή του οικονομική κατάσταση. Εν κατακλείδι ότι δεν γνωρίζει αν θα υπάρχουν διαθέσιμα για τον Νοέμβριο! Και για αυτή την τραγική, όπως σκιαγραφήθηκε κατάσταση, δεν ακούστηκε ούτε μια πρόταση για το παρόν και το μέλλον του οργανισμού. Δεν είπαν αν προτείνουν περικοπές και τι είδους περικοπές, αν προτείνουν αύξηση εισφορών, αν θέλουν να κόψουν τις επικουρικές, αν θέλουν να πάρουν δάνειο, αν θέλουν να μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό ταμείο, αν θέλουν να ξεπουλήσουν και τα υπόλοιπα αμοιβαία κεφάλαια, αν θέλουν να πετάξουν τους ανέργους από τον ΕΔΟΕΑΠ. Κλπ, κλπ.

Όλοι τους, από τον πρόεδρο ως και την πρόεδρο του ΤΥΠ, ανέλυαν μόνο τη μείωση των εσόδων και τα λειτουργικά έξοδα, δίνοντας ξεκάθαρα γραμμή πως πρέπει οι ασφαλισμένοι να συμφωνήσουν σε αλληλοσκότωμα. Για το αν θα μειωθούν οι συντάξεις ή αν θα μειωθούν οι μισθοί των 108 διοικητικών υπαλλήλων!

Στο τέλος η διοίκηση στις 8.00 το βράδυ, εν μέσω λιγοστών ασφαλισμένων καταμέτρησε τα “ναι” υπέρ του απολογισμού, δεν καταμέτρησε τα “όχι” και αποχώρησε περιχαρής από τη συνέλευση…

Δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως σχέδιο προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Δεν είχαν πρόταση στο σώμα για αύξηση των εσόδων. Ούτε για την απόφαση για κατάργηση του αγγελιόσημου (...)

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου