Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

... Θωμάς Λιακουνάκος - ημερών και έργων συνέχεια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Πίτερ Κόλεριτζ - ο λαλίστατος Βρετανός αποκάλυψε:
Με λεφτά του Θωμά ο Σμπώκος
έπαιρνε Κέντρα Υγείας στη Ρωσία

Ο Βρετανός που από το 1998 μέχρι το 2003 διαχειριζόταν τους λογαριασμούς των offshore του προφυλακισμένου επιχειρηματία στο Μονακό και αλλού αποκάλυψε ντοκουμέντα για τραπεζικές πράξεις, εμβάσματα και τροφοδότες λογαριασμούς, καθώς και τον τρόπο που διακινούνταν οι μίζες.

Γράφει ο Μάκης Πολλάτος

«Θηλιά στον λαιμό» του προφυλακισμένου επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου βάζουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέθεσε στις ελληνικές εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές ο Βρετανός Πίτερ Κόλεριτζ, διαχειριστής των offshore του προφυλακισμένου επιχειρηματία μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες, αλλά και τα στοιχεία που εστάλησαν από τις δικαστικές αρχές του Μονακό, από τις οποίες η Αθήνα είχε ζητήσει δικαστική συνδρομή.

Ο Πίτερ Κόλεριτζ, ο Θωμάς Λιακουνάκος και ακόμη οκτώ ξένοι πολίτες κατηγορούνται ότι δωροδοκούσαν κρατικούς υπαλλήλους, τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο και τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να υπογράψει το συμβόλαιο για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ Erieye από τη σουηδική Ericsson, σύμβαση που ενεργοποιήθηκε το 1999 και κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 530 εκατ. ευρώ. Οι μίζες που διακίνησαν οι Σουηδοί κατασκευαστές των ιπτάμενων ραντάρ και ο Θωμάς Λιακουνάκος, ως αντιπρόσωπος της Ericsson, έχουν υπολογιστεί σε τουλάχιστον 4,9 εκατ. ευρώ.
(...)

Ο ίδιος ο Κόλεριτζ αποκαλύπτει μια απίστευτη λεπτομέρεια: μέρος των χρημάτων που έπαιρνε ο Σμπώκος σε μίζες κρυβόταν σε επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό, με γνώμονα την ασφαλή και προσοδοφόρα απόδοση του αρχικού κεφαλαίου! Ο Βρετανός πρώην συνεργάτης του Λιακουνάκου αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Καμάρης, που εμφανιζόταν ως δικαιούχος της εταιρείας Highwood Services Ltd -της οποίας πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Γιάννης Σμπώκος-, στις αρχές του 2014 του ζήτησε να ρευστοποιήσει μια μεγάλη επένδυση κτιρίων και ενός κέντρου αποκατάστασης στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας!

Μόνο για το 2013 η επένδυση της μίζας απέφερε στον Σμπώκο ποσό 1.137.000 ευρώ. «Η εκτίμηση του μηνιαίου μισθώματος για το κέντρο ιατρικής αποκατάστασης ανερχόταν σε 110.000 ευρώ», αναφέρει ο Κόλεριτζ στο υπόμνημά του, όπου υπολογίζει την εμπορική αξία της επένδυσης σε 31-32 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Βρετανός διαχειριστής των offshore των Λιακουνάκου και Σμπώκου, οι προσπάθειες για πώληση των δύο ακινήτων έχουν αποβεί άκαρπες παρά το γεγονός ότι ενδιαφέρον για την αγορά του επιχειρηματικού κέντρου και του κέντρου αποκατάστασης έδειξε ο κολοσσός Gazprom. «Η Ρωσία ανέστειλε κάθε άλλη επένδυση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνει ο Κόλεριτζ κι έτσι αρχειοθετήθηκαν οι ελπίδες του κ. Καμάρη να εκποιήσει τα ακίνητα της Αγίας Πετρούπολης στα οποία είχε επενδύσει μέρος της μίζας ο καταδικασθείς σε ισόβια για την προμήθεια του συστήματος «Ερμής 2» και σε κάθειρξη 16 ετών για την υπόθεση των ρωσικών Tor-M1 Γιάννης Σμπώκος.

Κόλεριτζ ανέφερε ότι τα χρήματα του Σμπώκου επενδύθηκαν για την αγορά ενός συγκροτήματος κτιρίων, εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, στην Αγία Πετρούπολη Ρωσίας, το οποίο ανήκει στην εταιρεία real estate με την επωνυμία Varshavsky. Ποσοστό 65% της εταιρείας αυτής ανήκει στην εταιρεία με την επωνυμία Highwood», παραδέχθηκε ο Γιώργος Καμάρης στην κατάθεσή του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στις 11 Νοεμβρίου 2014.

Επειτα από σχεδόν τρία χρόνια ερευνών, καθώς η κύρια ανάκριση για τα ιπτάμενα ραντάρ Erieye ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013, οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν τις εγκληματικές πράξεις όσων επιχειρηματιών δωροδόκησαν αλλά και όσων πολιτικών προσώπων δεν δίστασαν να πουλήσουν την υπογραφή με την οποία συναινούσαν στην αγορά οπλικών συστημάτων, αδιαφορώντας αν τα όπλα ήταν υπερτιμολογημένα, πόσο επιβαρύνονταν τα ελλείμματα ή το χρέος και ποια η χρησιμότητα των προγραμμάτων για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας της χώρας (...)

Ολόκληρο το ρεπορτάζ διαβάστε το ΕΔΩ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου