Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

... νέα ΕΡΤ, με 20 μήνες σωρευμένη εμπειρία οδηγό ...

*
Νίκος Αγγελίδης*
***
*

Τα ξερονήσια της ενημέρωσης
και ο ανθός της ελεύθερης δημοσιογραφίας

Η πρώτη φάση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, φαίνεται πως ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα, με την επαναλειτουργία του Δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο μονοπάτι του αγώνα. Η μεγάλη πρόκληση του αγώνα, είναι αυτή, η επόμενη ημέρα… Η δεύτερη φάση του αγώνα. Εδώ σε αυτή την λεπτή καμπή, μετά από 20 μήνες εξάντλησης στα πεζοδρόμια των μαχών, πρέπει να φανούμε δυνατοί, προσγειωμένοι, ειλικρινείς με όλους όσοι πίστεψαν σε εμάς αλλά και με τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Όλα όσα μάθαμε αυτό το διάστημα πρέπει να μετατραπούν σε χρήσιμα πολεμοφόδια για την συνέχιση του αγώνα μας. Μοναδικός στόχος η επικράτηση μιας άλλης ΕΡΤ η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προ 11ης Ιούνη εποχή, ούτε φυσικά το έκτρωμα της ΔΤ/ΝΕΡΙΤ.

Το εγχείρημα μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης περνάει από τα χέρια μας… Αν έστω και ένας ονειρεύεται τις παλιές κακές ημέρες της δημοσιογραφίας στην υπηρεσία της κυβέρνησης, θα φάει τα μούτρα του. Με το έμπα μας στο Ραδιομέγαρο πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η διάθεση μας είναι ΜΟΝΟ να κάνουμε τη δουλειά μας, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως έχουν και όχι κατόπιν υποδείξεων.

Όσο ρομαντικό και είναι αυτό, όσο ουτοπικό και αν ακούγεται, να είστε σίγουροι πως είναι αυτό που θα επικρατήσει… Γιατί το οφείλουμε στην συνέχεια του τόσο σημαντικού αγώνα που δίνουμε εδώ και 20 μήνες.

Άποψη μου είναι ότι η Δημόσια Ραδιοφωνία και η Δημόσια Τηλεόραση έχουν ανάγκη από νέα, φρέσκα πρόσωπα, δοκιμασμένα για το καθαρό των προθέσεων τους. Συνταγές του παρελθόντος, με πρόσωπα του παρελθόντος, θα αποτύχουν, γιατί οι πολυφορεμένες συνταγές είναι για τον απλό κόσμο, μη εύπεπτες και μπαγιάτικες.

Το κοινό, οι τηλεθεατές και οι ακροατές, επιθυμούν μια στενή, αληθινή σχέση με δημοσιογράφους, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, κοινούς θνητούς της διπλανής πόρτας και όχι απλησίαστα ψώνια…

Ο τηλεθεατής και ο ακροατής θέλουν να είναι φίλοι, να νιώθουν τις αγωνίες του δημοσιογράφου που είναι ίδιες με τις δικές τους…

Αν είναι να φορέσουμε άλλη προσωπίδα και να χαρτογιακαδιάσουμε όπως όλοι, πάει το χάσαμε το τρένο… Σφύριξε, έφυγε και κάρφωσε και εμάς πάνω στις ράγες.

Η «αυριανή» ενημέρωση της ΕΡΤ, πρέπει να είναι απλή, ειλικρινής, μεστή, αδιαπραγμάτευτη, μη στημένη, χωρίς κολώνες να σφίγγουν το λαιμό των παρουσιαστών και φουλάρια να τυλίγουν το καραμπογιατισμένο πρόσωπο των παρουσιαστριών.

Η κυρία Μαρία μπροστά στον τηλεοπτικό της δέκτη και η Βασιλική μπροστά από τον φακό πρέπει να είναι φίλες. Η κυρία Μαρία έχει το δικαίωμα να ξέρει το συναίσθημα της παρουσιάστριας και να συνειδητοποιεί ότι η ίδια και η κοπέλα που είναι μέσα στο κουτί, έχουν τις ίδιες αγωνίες, τις απασχολούν πάνω κάτω τα ίδια πράγματα…

Σε όλο αυτό το εγχείρημα, πιστεύω ότι πρωταρχικό ρόλο πρέπει και θα διαδραματίσει η περιφέρεια με την καθημερινότητα της. Καθημερινότητα όμως… Όχι να την θυμόμαστε μόνο σε κάποιο έγκλημα ή κάποια τραγική είδηση… Να θυμόμαστε τις Σέρρες, την Ζάκυνθο, την Κομοτηνή, την Ορεστιάδα, τη Μυτιλήνη και την Καλαμάτα κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα γίνονται πράγματα εκεί…

Τέλος σε ότι αφορά στο κομμάτι με το οποίο ασχολήθηκα περισσότερο όλο αυτό το διάστημα (όπως μου ζητήθηκε… από την πρώτη ημέρα του αγώνα), την Πρωινή Ενημέρωση, νομίζω πως με βάση τα συστατικά της πραγματικής «επανάστασης» που συντελέστηκε μέσα από την ενημέρωση των πεζοδρομίων, μπορεί να πετύχει κάτι το εντελώς διαφορετικό από όλα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στα πρωινοενημερωτικά show επίδειξης των πολιτικών πεποιθήσεων Υπουργών, Βουλευτών και λοιπών πολιτικών…

Αν δεν αγκαλιάσουμε την κοινωνία και τις ανάγκες της, θα μας καταπιεί και με το δίκιο της…

Έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο μπροστά μας… Καλή δύναμη και κουράγιο σε όσους τολμήσουν να φανούν συνεπείς με την ιστορία…

Είναι εύκολο να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά ένας αγώνας δεν έχει καμία αξία αν μείνει ημιτελής…
---
(*) Ανυπότακτος ΕΡΤικός, Άτακτη πτέρυγα «Πρωινής Ενημέρωσης»
---
*

... MME - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 28/2...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Έχουν …θέμα σε “Βήμα” και “Νέα”


Η πτώση του «Βήματος» στην πέμπτη θέση στερεί σημαντικά έσοδα από τον ΔΟΛ και, σε συνδυασμό με τη μέση κυκλοφορία των 22.982 φύλλων των «Νέων», εκτιμάται πως θα σηματοδοτήσει εξελίξεις εντός του Οργανισμού. Ο Στ. Ψυχάρης θα σταθμίσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει. Ελπίζουμε να μην την πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι π.χ. τεχνικοί Τύπου...

---

Επιστρέφει ο Τερζόπουλος
με το διαδικτυακό "ΚΛΙΚ"



Μετά από συζητήσεις που κράτησαν περίπου έναν χρόνο ο πρώτος εκδότης life style περιοδικών στην Ελλάδα Άρης Τερζόπουλος αποφάσισε να ενεργοποιήσει τελικά τον τίτλο του ιστορικού «ΚΛΙΚ».

Αυτή τη φορά όμως, όχι σε έντυπη μορφή, αλλά σε ηλεκτρονική. Δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της δυναμικής που αναπτύσσει το ελληνικό ίντερνετ, ο εκδότης σύντομα θα εμφανιστεί με τον ιστορικό τίτλο στο Διαδίκτυο, ευελπιστώντας να προκαλέσει όπως και την πρώτη φορά…

Μαθαίνουμε ότι η νέα του προσπάθεια θα κινείται και πάλι στο πνεύμα της εποχής με σύγχρονα, νεανικά και ψαγμένα θέματα.


---

Ο Λ. Κρέτσος αναλαμβάνει
γενικός γραμματέας ενημέρωσης


Ο Λευτέρης Κρέτσος, στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά, θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας. Ο επίκουρος Καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Greenwich, στο Λονδίνο θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του τις επόμενες μέρες και μαζί με το γενικό γραμματέα που θα επιλεγεί στο υπουργείο Μεταφορών θα αναλάβουν από κοινού να λύσουν το “γόρδιο δεσμό” των media, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

---

Το Euronews δεν αφορά την Ελλάδα;














Στο Euronews η χθεσινή δήλωση Τσίπρα μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση την Ελλάδα!

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη είχε απαγορεύσει την ελεύθερη μετάδοση του ευρωπαϊκού καναλιού, αλλά τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα της αποκατάστασης του λάθους.
---
---
*

... ΕΔΟΕΑΠ - η έκθεση των ελεγκτών (2008 - 2012) ...

*
***
*
Έκθεση Ευρημάτων
Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών
για τον ΕΔΟΕΑΠ

Για χρήσεις που έληξαν 31-12-2008 έως 31-12-2012 και την περίοδο έως 31-3-2013

26 Μαΐου 2014




Έχουμε στην κατοχή μας όλη την έκθεση, που αποτελείται από 39 σελίδες συν τους πίνακες παρουσιών των μελών.

Διαπιστώσαμε κι εμείς πλήθος παραβάσεων, καθώς και... περίεργων περιπτώσεων, που καλό θα ήταν να τα δει και ένας εισαγγελέας.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές σελίδες που έχουν ενδιαφέρον. Σε κάποιες από αυτές γίνεται αναφορά σε άτομα που εμπλέκονται και με τον περίφημο 7ο όροφο της ΕΣΗΕΑ (την "Κατσίμειο Ακαδημία").

Είναι καλό, οι συνάδελφοι, εν όψει της σημερινής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο Ταμείο μας.

Πρόθυμους ΣΩΤΗΡΕΣ πάντα είχε ο ΕΔΟΕΑΠ

Συναδέλφους - ανθρώπους, που να νοιάζονται πραγματικά για τον κόπο μας δεν είχε.

Συνάδελφοι, οι εκλογές είναι κοντά. Αυτή τη φορά ψηφίστε ανθρώπους - συναδέλφους που να νοιάζονται, ανεξάρτητα από κόμματα.
Αναποδος
---
---
*

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Ελεύθερος Τύπος" - ο Σκαναβής δεν πλήρωσε πάλι - απεργία

*
Ανασυγκρότηση
***
*

48ωρη απεργία
στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»


ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΤΗΠΤΑ)

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΠΗΕΑ)

Ανακοίνωση

Τα Διοικητικά Συμβούλια της 
Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Σ.Η.Ε.Α., αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Δευτέρας, 2 Μαρτίου 2015 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 4 Μαρτίου 2015 για όλους τους τεχνικούς Τύπου, τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και στην ιστοσελίδα «www.e-typos.com».

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους συναδέλφους, καθώς και την τήρηση όλων των δεσμεύσεων της εργοδοσίας.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... δύο ΟΧΙ στον ΕΔΟΕΑΠ και μία επιστολή στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Επιστολή προς την πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

"ΟΧΙ" της ΕΣΗΕΑ στον ΕΔΟΕΑΠ
"ΟΧΙ" του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ


Σε προεκλογική τροχιά τα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ


Η ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να χορηγήσει δάνειο προς τον ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να αυξηθεί η ρευστότητα του Ταμείου και να μην αναγκαστεί να σπάσει τα ομόλογα που έχει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με επιχείρημα πως ο νέος υπουργός δήλωσε τη στήριξή του στον ΕΔΟΕΑΠ, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν αποδέχθηκε το αίτημα του Ταμείου.

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν ενέκρινε τη χορήγηση προκαταβολής από τα έσοδα του αγγελιοσήμου, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για τη χορήγηση αυτή φημολογείται ότι είχε συγκατανεύσει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων...

Ο ΕΔΟΕΑΠ, στο μεταξύ, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Το παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες έχει πάρει φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις για να κατέλθει ως υποψήφιος για την προεδρία του ΕΔΟΕΑΠ ο Κώστας Τσουπαρόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, που θα στηριχθεί από την παράταξη της "Συσπείρωσης" - ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες πως προωθείται και αλλαγή διοίκησης στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, για το οποίο «υποψηφιότητα» προς τον αρμόδιο υπουργό θέτουν και συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκεινται στη "Συσπείρωση" - ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετική είναι και η επιστολή που εστάλη από τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΤΗΠΤΑ ως προς τη νομιμότητα της σύνθεσης του Δ.Σ. του Οργανισμού:

***
Επιστολή τριών συμβούλων της ΕΤΗΠΤΑ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Προς την Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ

Κα Πρόεδρε

α) Σας γνωστοποιούμε ότι η σύνθεση του ΔΣ είναι παράνομη, διότι ενώ, βάσει του ιδρυτικού νόμου 3655/2008 του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, προβλέπεται κάλυψη μιας θέσης μέλους από συνταξιούχο από τις οικείες οργανώσεις, στο ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ εμφανίζονται δύο συνταξιούχοι να καταλαμβάνουν θέσεις μελών στο ΔΣ (κ.κ. Λάιος και Γκανάς).

β) Σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα διοικητικής διαδικασίας, η παραίτηση τακτικού μέλους του ΔΣ συμπαρασύρει και το αναπληρωματικό του μέλος και ορίζονται νέα μέλη αντίστοιχα.

γ) Με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του νόμου 2690/1999, ο ορισμός ημέρας και ώρας σύγκλησης του ΔΣ όπως και τα θέματα ημερήσιας διάταξης, πρέπει να γνωστοποιούνται τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα, κανονισμός που δεν τηρείται.

Η μη τήρηση των παραπάνω καθιστούν παράνομες τις συνεδριάσεις του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, όπως και τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια.


Τα μέλη του ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ

Μπελίκας Γιάννης
Νίνος Βασίλης
Φοβάκης Γιάννης
---
*

... ο Στ. Κασιμάτης της "Κ" τερμάτισε τον μισογυνισμό ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Για κάθε Κασιμάτη σεξιστή
υπάρχει μια θέση στην Καθημερινή»


Το πανό που αναρτήθηκε χθες έξω από τα γραφεία της «Καθημερινής» ήταν έμπρακτη διαμαρτυρία ενάντια στο σεξιστικό παραλήρημα του αρθρογράφου της εφημερίδας Στέφανου Κασιμάτη.

Σε άρθρο του στις 11/2 με τον ειρωνικό τίτλο «Προς ένα νέο ΕΑΜ» τερματίζει τον μισογυνισμό, βουτηγμένο σε αντι-αριστερό σουσουδισμό.

Αφού κοροϊδεύει τις προοδευτικές Αμερικανίδες ως «αξύριστες» και τη Νάντια Βαλαβάνη ότι «η φάτσα της δεν πουλάει», δικαιολογεί τον βιασμό γυναικών και τον «Γκομενίκ Στρος-Καν» που «αν δεν είχε προβληματάκια με τον νόμο θα έκανε τις “υστερικές” Femen να μην μπορούν να περπατήσουν, κι όχι από το ξύλο».

Να τον χαιρόμαστε οι συνάδελφοί του και κυρίως οι συναδέλφισσές του.

---
πηγή: Αφροδίτη Τζιαντζή / «Εφ. Συν» 
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... MEGA - "σκάνε" οι δόσεις των δανείων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στο προσκήνιο οι δόσεις των δανείων του MEGA
Συνολικού ύψους 83.300.000 ευρώ

Δόσεις δανείου συνολικού ύψους 83.300.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Mega.

Εξ αυτών, τα 14.700.000 πρέπει να πληρωθούν μέσα σε αυτή τη χρονιά (Ιούνιος και Δεκέμβριος) προς τις δανείστριες τράπεζες, Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική, και τα υπόλοιπα 68.600.000 την επόμενη. Πρόκειται για το περίφημο ομολογιακό δάνειο των 98.000.000 ευρώ, που είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση.

Το πρόβλημα για το Mega είναι πως παραμένει στην τρίτη θέση της τηλεθέασης, αν και έκανε τις αλλαγές στον ενημερωτικό τομέα και στο πρόγραμμα. Παρά την ενίσχυση στα ποσοστά, το Mega εξακολουθεί να έχει απώλειες και στους δύο τομείς, που είναι καθοριστικές για τη συγκέντρωση των εσόδων.

Επιπλέον, οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για διακοπή έκδοσης δανείων άνευ εγγυήσεων σημαίνουν οπωσδήποτε πως οι μέτοχοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με επιπλέον εγγυήσεις, σε αναπροσαρμογή του δανεισμού τους.

Το πρόβλημα για το Mega έγκειται μεταξύ των μετόχων, οι οποίοι δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια απόφαση για νέα χρηματοδότηση ή για να εγκρίνουν άλλες επιλογές, όπως το ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Star, καθώς κάτι τέτοιο θα αναδείκνυε τον Β. Βαρδινογιάννη ως τον άνθρωπο που θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις στο κανάλι.

Προς το παρόν έχει ανοιχθεί ένας δίαυλος με την κυβέρνηση για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου ο σταθμός να μη βρεθεί απροειδοποίητα στο κενό. Η σχέση αυτή αποτυπώνεται κυρίως στις εμφανίσεις των κυβερνητικών στελεχών στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
---
πηγή: media/Παραπολιτικά
---
*

... έκτακτη ανακοίνωση του "Δικτύου" της ΕΠΗΕΑ ...

*
Δίκτυο
Αλληλεγγύης & Παρέμβασης
στην ΕΠΗΕΑ
***
*

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
στην ΕΠΗΕΑ




Συνάδελφοι/σες,

Όλοι & όλες στην ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΕΔΟΕΑΠ το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 11.00 π.μ στο στάδιο Ειρήνης & Φιλίας - αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Στον απόηχο εξελίξεων: Για το παρόν και το μέλλον του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών μας ταμείων στο Κλάδο 
(ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ)

Συνάδελφοι/σες,

Μην επιτρέψουμε να «δραπετεύσουν» με παραιτήσεις - χωρίς να απολογηθούν στο σώμα όλοι εκείνοι:

«Συνδικαλιστές - εκπρόσωποι», που με προκάλπικες δεσμεύσεις διαχειρίστηκαν τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. 

Με θεματολογία κλειστής πόρτας: Για εμάς - χωρίς εμάς, από το λόμπι που κάνει παιχνίδι στο Κλάδο.

Τα κοντέρ των εξελίξεων δεν μηδενίζονται: το ίδιο όπως η «αυτοκτονία» που δηλώνεται… ως ατύχημα!

Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία της κρίσης από τις αφηγήσεις και το μελόδραμα μιας χούφτας παρέας κολλητών και βολεμένων.

Να οδηγηθούμε συντεταγμένα σε αρχαιρεσίες.

10-11& 12 Μαρτίου 2015

Να αναμετρηθούμε: Με τις νοοτροπίες των «εργολάβων-έργου» που προσδιόρισαν την «μπίζνα» της επόμενης μέρας όσον αφορά την ασφάλεια, υγεία περίθαλψη & πρόνοια στο Κλάδο. 

Οι ανάγκες χιλιάδων συναδέλφων, μας οπλίζουν με επιχειρήματα.

Συνάδελφοι/σες, 

Οφείλουμε το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου να δώσουμε όλοι/λες το παρών.

Για την Συντονιστική Γραμματεία
του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ 


Τα μέλη Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ
Πρωτολάτης Σταμάτης
Ζήκος Μιλτιάδης
Σκουτέρης Παναγιώτης

Τα μέλη Δ.Σ της ΠΟΕΠΤΥΜ
Αντωνιάδης Παναγιώτης
Σακελλαρίου Ιωάννα
Αργυρόπουλος Ηλίας
---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 26/2 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Διεκδικήσεις από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ




Από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ διεκδικεί επιστροφές ύψους 1.000.000 ευρώ το Πρακτορείο Διανομής Εφημερίδων «Ευρώπη», με αγωγή που κατέθεσε εναντίον του. Υποστηρίζει πως γινόταν λάθος η παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών…
---

Απαγόρευση πώλησης του τίτλου του “Επενδυτή”


Την οποιαδήποτε πράξη διάθεσης ή πώλησης του τίτλου του «Επενδυτή» απαγόρευσε το Ειρηνοδικείο της Νέας Ιωνίας κατά την εκδίκαση της προσφυγής των εργαζομένων, με την οποία ζητούν να τους παραχωρηθεί άδεια πλειστηριασμού του σήματος του «Επενδυτή». Μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης το δικαστήριο απαγόρευσε την πώληση του τίτλου σε τρίτους.
---

Τα πρόσωπα του ΕΣΡ


Ξεκίνησαν οι διερευνητικές κρούσεις για τις θέσεις των μελών του ΔΣ της ΕΡΤ, αλλά και για το ΕΣΡ. Για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Καϊμάκη, ο οποίος έχει κάνει ήδη μία θητεία κατά το παρελθόν, και του Λαοκράτη Βάσση. Το στοίχημα για αυτούς που θα αναλάβουν το τιμόνι είναι να βρεθούν νέοι σε ηλικία επιστήμονες, με γνωστικό αντικείμενο γύρω από τα ΜΜΕ και την πολιτική επικοινωνία, που να διακρίνονται από εντιμότητα.
---

Δεν τους ανοίγουν οι πόρτες…



Εταιρεία λόμπινγκ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγραψε το ειδικό περιοδικό «Advertising», οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην προσπάθειά τους να έρθουν σε επαφή με τους νέους υπουργούς για να προωθήσουν τα συμφέροντα όσων εκπροσωπούν. Κι αυτό γιατί η εντολή που έχει δοθεί μέχρι στιγμής είναι πως οι υπουργοί θα έχουν συναντήσεις μόνο με θεσμικούς εκπροσώπους! Το πρόβλημα έχει ήδη συζητηθεί στο πλαίσιο της ΕΔΕΕ και μία από τις προτάσεις είναι να ζητηθεί η θεσμική αναγνώριση του λόμπινγκ με τη δημιουργία μητρώου λομπιστών - εταιρειών, αναγνωρισμένων από το κράτος!
---

Καλημέρα από τον ΚΥΡ


---
πηγή: http://www.typologies.gr/
---
*

... η ΠΕΛιθογράφων στον "Σινόπουλο" για έλεγχο ασφαλείας ...

*
ΠΕΛιθογράφων
***
*

Έλεγχος με το ΚΕΠΕΚ Πειραιά 
στην επιχείρηση Σινόπουλος στο Ρέντη

Την Παρασκευή 20/02/14 πραγματοποιήθηκε για μία ακόμα φορά επανέλεγχος στην επιχείρηση Σινόπουλος στο Ρέντη. Μαζί με το κλιμάκιο του ΚΕΠΕΚ Πειραιά, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΠ και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τύπου & Χάρτου και πρόεδρος του Σωματείου Λιθογράφων.

Στον έλεγχο για μία ακόμα φορά, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει λύσει ακόμα μία σειρά ζητήματα που είχαν γίνει παρατηρήσεις από το ΚΕΠΕΚ με το πιο σημαντικό από αυτά, την έλλειψη πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας από τις περισσότερες μηχανές. 

Να θυμίσουμε ότι η επιχείρηση είχε τον επαρκή χρόνο, μιας και η πρώτη καταγγελία από το Σωματείο Λιθογράφων και αίτηση για έλεγχο στην επιχείρηση έγινε στις 13/06/14. Εν τω μεταξύ τον Οκτώβρη πήρε φωτιά, λόγο έλλειψης επαρκών μέτρων πρόληψης και πυρασφάλειας και από τότε το εργοστάσιο, στήθηκε και λειτουργεί κανονικά και πάλι

Πέραν όμως από τα ζητήματα ασφάλειας που διαπιστώθηκε ότι είναι πολλά, στον έλεγχο εντοπίστηκαν φανερές και κρυφές κάμερες παρακολούθησης σε όλη την παραγωγή, ακόμα και μέσα στο εστιατόριο που κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι. Αποκορύφωμα του θράσους του εργοδότη, ήταν αναρτημένη πινακίδα με την επιγραφή "Προσέξτε τι λέτε, και οι τοίχοι έχουν αυτιά".

Το Σωματείο μετά από αυτό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Επιτήρηση των Εργαζομένων Απαγορεύεται
συνάδελφοι της επιχείρησης "Σινόπουλος":



Ο βασικός στόχος της Διοίκησης που εγκατέστησε κάμερες παρακολούθησης σε κάθε χώρο παραγωγής, αλλά και στο χώρο διαλύματος της επιχείρησης Σινόπουλος, είναι να καθιστά τους εργαζομένους απλό εξάρτημα της παραγωγής. Εργαζόμενοι, που λειτουργούν ως άνθρωποι, δηλαδή ελευθέρως δημιουργούν, συνεργάζονται, συναναστρέφονται, κουβεντιάζουν και γελούν, σημαίνουν απώλεια κερδών για τον εργοδότη. Ακόμη χειρότερα, εργαζόμενοι, που οργανώνονται συλλογικά για να καθορίζουν οι ίδιοι τους όρους και το περιεχόμενο της εργασίας τους, γίνονται όχι μόνο λιγότερο παραγωγικοί αλλά ακόμη και επικίνδυνοι για τα συμφέροντα των εργοδοτών. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επανειλημμένη προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης του Σωματείου.

Οι κάμερες παρακολούθησης, απλώνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραγωγής, με μοναδικό στόχο να γεμίζουν ακόμη περισσότερο τις τσέπες του εργοδότη, κάνοντας τον βίο των εργαζομένων αβίωτο. Έτσι, ο χώρος και ο χρόνος κάθε εργαζόμενου αποτελεί ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μέγεθος και γι’ αυτό επιτηρείται.

Απέναντι στις κάμερες παρακολούθησης του εργοδότη,
να αντιπαρατάξουμε το δικό μας δίκιο,
της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας.


Όπως τα πάντα στην κοινωνίες μας, έτσι και οι νόμοι δεν έχουν πέσει από τον ουρανό. Αντίθετα, οτιδήποτε έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία και είναι καλό για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κάθε καταπιεζόμενου, έχει κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες ενάντια στην κυριαρχία και υπέρ της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Σε αυτά τα πλαίσια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η ανεξάρτητη αρχή, που εποπτεύει μεταξύ άλλων την επιτήρηση στην εργασία, έχει επανειλημμένως κρίνει ότι η μετατροπή του εργαζόμενου μέσα από καταπιεστικές τεχνολογίες επιτήρησης από δυνάμει αυτόνομου όντος σε πράγμα / εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ως εκ τούτου απαγορεύεται. Μάλιστα, με την πολύ πρόσφατη υπ’ αρ. 13/2014 απόφασή της η Αρχή επέβαλλε για τον λόγω αυτόν πρόστιμο σε εργοδότη, που επιτηρούσε μέσω καμερών τους εργαζομένους του, και επέβαλε το ξήλωμά τους. Η Αρχή έχει φτάσει σε αυτή την παγιωμένη πια κρίση περί προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την επιτήρηση της επίδοσης των εργαζομένων, έχοντας πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών για την πλήρη καταγραφή της δραστηριότητας στην εργασία και, ως εκ τούτου, του άκρως καταπιεστικού και εξοντωτικού χαρακτήρα που μπορούν να πάρουν στα χέρια των εργοδοτών.

Η μηδενική ανοχή σε τεχνολογίες επιτήρησης στους χώρους εργασίας, είναι υπόθεση των εργαζομένων και ζήτημα αξιοπρέπειας για τον κόσμο της εργασίας. Κανένα δικαστήριο και καμία δημόσια αρχή δεν πρόκειται να βγαίνει μπροστά και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα της εργασίας απέναντι στους εργοδότες, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ανέχονται τους εργοδότες να επιτηρούν κάθε τους κίνηση και να τους μετατρέπουν σε σύγχρονους δούλους.

- Καλούμε τη Διεύθυνση της επιχείρησης να συμμορφωθεί με το νόμο και τη λογική και να ξηλώσει όλες τις κάμερες παρακολούθησης που βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.

- Καλούμε όλους τους συναδέλφους της επιχείρησης Σινόπουλος, που στο χώρο εργασίας τους έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε κάθε γωνιά, να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα του εργοδότη. Όσοι δεν είναι μέλη να γραφτούνε, να μάθουν τα δικαιώματά τους και να οργανώσουμε από κοινού όχι μόνο την αφαίρεσή του καμεροχαφιέ, αλλά να παλέψουμε για κάθε τι που μας ανήκει.

Αγωνιστικά η Διοίκηση
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η ΕΤΕΡ για τους απολυμένους στο "Κανάλι 1" του Πειραιά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αντεργατικής πρακτικής συνέχεια
για την διοίκηση του Δημοτικού Ραδιοσταθμού
Πειραιά «Κανάλι 1»


Η αλήθεια είναι ότι δεν εκπλησσόμεθα παρατηρώντας τα έργα και τις ημέρες της νέας διοίκησης του δημοτικού ραδιοφώνου του Πειραιά «Κανάλι 1» η οποία συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη και προκλητική πολιτική της προηγούμενης διοίκησης, αρνούμενη να δεχτεί πίσω τους άδικα απολυμένους τεχνικούς - μέλη της ΕΤΕΡ, ακόμα και μετά τη δικαστική απόφαση της 18/12/14 που δικαιώνει τα μέλη μας.

Υπενθυμίζουμε πως οι συνάδελφοί μας απολύθηκαν εκδικητικά επειδή διαμαρτύρονταν με νόμιμα μέσα (απεργίες κλπ.) στις πολύμηνες καθυστερήσεις των δεδουλευμένων τους και στις προωθούμενες μειώσεις μισθών που επέβαλε η τότε διοίκηση.

Το πρόσχημα του ΑΣΕΠ που επικαλείται η διοίκηση της δημοτικής ραδιοφωνίας είναι παντελώς άστοχο, αφού ο ΑΣΕΠ απαιτούσε στοιχεία για την εξακρίβωση της νομιμότητας της πρόσληψης των συναδέλφων μας και τα οποία, εξ επί τούτου, ποτέ δεν εστάλησαν από τη διοίκηση του καναλιού 1 (όπως επίσης δεν τα παρουσίασε ούτε στο Δικαστήριο) προφασιζόμενη πως καταστράφηκαν λόγω «πλημμύρας και φωτιάς».

Με απλά λόγια ρωτάμε κάθε υπεύθυνο για την λειτουργία του Δημοτικού ραδιοσταθμού του Πειραιά (Κανάλι 1):

Κύριοι, απολύσατε τεχνικούς συνδικαλισμένους που διεκδικούσαν τα χρήματά τους με την σαθρή δικαιολογία του ΑΣΕΠ.

Σήμερα αυτοί που κάνουν το έργο των απολυμένων ηχοληπτών έχουν προσληφθεί νόμιμα και με ποιο τρόπο; Γιατί σε πρόσφατο έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά, κατεγράφησαν να κάνουν την εργασία των ηχοληπτών εργαζόμενοι οι οποίοι δήλωσαν «μουσικοί παραγωγοί» και τους οποίους εκμεταλλεύεσθε απασχολώντας τους ως τεχνικούς.

Βλέπουμε με λύπη, όχι όμως και με έκπληξη, την αντεργατική τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ακολουθείται κατά γράμμα και από την σημερινή.

Καλούμε την διοίκηση του Καναλιού 1 αλλά και τον Δήμαρχο Πειραιά να αλλάξουν ρότα και να οδηγήσουν το Κανάλι 1 στο λιμάνι της εργασιακής νομιμότητας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει δυναμικά να είναι στο πλάι όλων των εργαζομένων που αδικούνται από τις εργοδοτικές επιθέσεις, όλων των εργαζομένων που παλεύουν για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος
Μαυράκης Παναγιώτης

Η Γεν. Γραμματέας
Νικολέττα Τσουραμάνη

---
*

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

. στον "Αθήνα 9,84" και όχι μόνον, ό,τι πληρώνεις αυτά σου λένε!

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι χορηγοί πληρώνουν… δημοσιογράφους,
που μεταβάλλονται σε διαφημιστές !..


Το φαινόμενο της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων στα ΜΜΕ από χορηγούς ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, με την παρότρυνση αρχικά των διοικήσεων των ΜΜΕ να φέρνουν οι παρουσιαστές και οι δημοσιογράφοι χορηγούς για τις εκπομπές τους.

Σήμερα αυτό έχει γίνει πλέον «θεσμός» σε όλα τα Μέσα. Ανάλογα με το όνομα του δημοσιογράφου ή του παρουσιαστή της εκπομπής συμφωνείται και η αμοιβή του. Ο παρουσιαστής «πληρώνεται» με το 50% ή το 20% της σύμβασης χορηγίας που πηγαίνει στο Μέσο όπου εργάζεται!

Το φαινόμενο αποδεικνύεται για πρώτη φορά με στοιχεία από τη «Διαύγεια» στην περίπτωση του "Αθήνα 9,84", όπου οι συμβάσεις χορηγίας περνάνε υποχρεωτικά από το ΔΣ της δημοτικής εταιρείας και γι’ αυτό δημοσιοποιούνται στη «Διαύγεια».

@ Οι αποφάσεις δείχνουν πως υπάρχει εκπομπάρχης που πληρώνεται με περισσότερα από 2.500 ευρώ τον μήνα από τις τράπεζες χορηγούς της εκπομπής του.

@ Υπάρχει και παρουσιαστής που λαμβάνει μόλις 200 ευρώ τον μήνα από τον χορηγό γιατί το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης του "9,84" ενέκρινε ως «αμοιβή του» το 20% της χορηγίας.

@ Στις αποφάσεις αυτές αναφέρονται αμοιβές γνωστών δημοσιογράφων του Τύπου που έχουν εκπομπές στον "9,84" και έχουν εξασφαλίσει χορηγίες από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ύψους 2.000 ευρώ τον μήνα, από τις οποίες οι δημοσιογράφοι λαμβάνουν το 50%.

@ Όπως επίσης και για εκπομπάρχη δημοσιογράφο που πληρώνεται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα επικοινωνίας!

Και την ώρα που τα Μέσα επιβάλλουν στους παρουσιαστές να φέρνουν χορηγούς για να έχουν εκπομπή, το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα στους παρουσιαστές επειδή αναφέρουν τους χορηγούς!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι απλήρωτοι του "Αδέσμευτου Τύπου"
καλούν σε συνέλευση στις 27/2/2015



Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί στον 3ο όροφο των γραφείων της ΕΣΗΕΑ, συνέλευση εργαζομένων του Αδέσμευτου Τύπου.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ΟΛΩΝ των εργαζομένων και όχι μόνο δημοσιογράφων. Η συνέλευση ορίστηκε με την ένδειξη του κατεπείγοντος, καθώς φουντώνει η φημολογία πως βρίσκεται στα σκαριά έκδοση κυριακάτικου «Αδέσμευτου Τύπο». Προκειμένου να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και επειδή ενδεχομένως οι εξελίξεις να τρέξουν και εμείς οι εργαζόμενοι του «ΑΤ» να τρέχουμε και να μην φτάνουμε, αυτή η συνέλευση έπρεπε να γίνει άμεσα. Απαιτείται μαζική παρουσία.
Κώστας Τσίλης
πηγή: fb
---

Παραίτηση του Γ. Μπόμπολα από το ΔΣ της Πήγασος




Την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου του Πήγασου υπέβαλε ο Γιώργος Μπόμπολας. Τη θέση του ανέλαβε ο Φώτης Μπόμπολας, διευθύνων σύμβουλος της εκδοτικής εταιρείας.
---

Η ΝΕΡΙΤ ομολογεί ότι δεν έχει τα μέσα
για να καλύπτει την ειδησεογραφία!


Ένας νέος διεθνής διαγωνισμός, που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες από τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία της ως τηλεοπτικού κρατικού φορέα. Η διοίκηση αποφάσισε να μισθώσει διάφορα τηλεοπτικά συνεργεία στην Αττική και στη Μακεδονία, με την παραδοχή πως τα δικά της μέσα «δεν επαρκούν» για την κάλυψη των γεγονότων. Ο διαγωνισμός λήγει στις 12 Μαρτίου και σύμφωνα με την προκήρυξη αναζητούνται τηλεοπτικά συνεργεία με οχήματα με ειδικό εξοπλισμό και ειδικευμένο προσωπικό, τα οποία θα έχουν την ευθύνη για την παραγωγή και τη δορυφορική μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος σε τόπο και χρόνο που θα καθορίζουν οι υπηρεσίες της ΝΕΡΙΤ. Το κόστος για αυτές τις μισθώσεις ορίστηκε συνολικά σε 1.057.800 ευρώ, με ΦΠΑ, 615.000 για την Αττική και 442.800 για τη Μακεδονία. Τα συνεργεία αυτά θα απασχολούνται για 8ωρη βάρδια ή 4ωρη, ανάλογα με τις ανάγκες της κάλυψης των γεγονότων.
---

Ζημίες 15 εκατ. ευρώ για τον ΑΝΤ1 το 2013


Αρνητικός ο ισολογισμός του ΑΝΤ1 για το 2013. Η εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 12.034.302 ευρώ το 2013 έναντι ζημιών προ φόρων 230.435 ευρώ το 2012. Ο κύκλος εργασιών της ΑΝΤ1 TV μειώθηκε σε 65.539.084 ευρώ το 2013 από 77.038.903 το 2012. Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέβηκαν στα 148.922.650 ευρώ το 2013 από 135.113.848 ευρώ και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 72.999.477 ευρώ από 86.680.806 ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της ΑΝΤ1 TV έφθασαν στα 300.073.914 ευρώ το 2013 έναντι 290.286.020 ευρώ το 2012. Το σύνολο της καθαρής θέσης της ΑΝΤ1 TV μειώθηκε σε 10.238.554 ευρώ στο τέλος του 2013. Ο αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε σε 622 άτομα το 2013 από 544 το 2012.

---

Βαρουφάκης στον REAL 97.8:
Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις εφημερίδες


Με τεράστια ανακούφιση υποδέχθηκε ο κλάδος του Τύπου τη δήλωση του νέου τσάρου της Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις εφημερίδες σε συνέντευξη που παραχώρησε εχθές το πρωί στον REAL FM και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο δημοφιλής υπουργός σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις πιθανές μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ απάντησε χαρακτηριστικά, «Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να το αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».
---
---
*

... Ελ. Σπανοπούλου: "Η κάσα (του ΕΔΟΕΑΠ) είναι άδεια" !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το Ταμείο μας έχει πρόβλημα ρευστότητας
και βιωσιμότητας, όχι πρόβλημα επιβίωσης!


Επιστολή Σπανοπούλου για ΕΔΟΕΑΠ



Η σκληρή αλήθεια των αριθμών
Συνάδελφοι,

Αναφορικά με όσα δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες για τον Ασφαλιστικό μας Φορέα, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό στην Αγωνία σας, αλλά και γιατί πάντα μοιραζόμουν μαζί σας, διάφανα και δημοκρατικά, τα στοιχεία που αφορούν στον ΕΔΟΕΑΠ, δίνω ενυπόγραφα - και ως Ταμίας του ΔΣ πλέον - εξηγήσεις σε όλους σας, με αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση.

Λίγο πριν τη λήξη της θητείας μας το Διοικητικό Συμβούλιο είναι σε αδιέξοδο.

· Για το 2015 είμαστε σε πλήρη αδυναμία να συντάξουμε, ΩΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ! Ξοδεύουμε, δηλαδή, στα τυφλά ενώ, ήδη, πλησιάζει ο τρίτος μήνας του νέου χρόνου! Κι έτσι βγαίνουμε στη γύρα για δανεικά σε έναν Οργανισμό του οποίου μια μεγάλη δύναμη είναι ο μηδενικός δανεισμός.

Σχεδόν ακέφαλο, και διχασμένο το ΔΣ δεν μπόρεσε να δώσει στρατηγικές κατευθύνσεις στον Ταμία για τη σύνταξη οικονομικού σχεδίου δράσης στο 2015. Ανάλωσε μια πολύτιμη διετία σε λαϊκίστικη σκανδαλολογία, ανήθικο ρεβανσισμό και διάλυση των υπηρεσιών.

Μη έχοντας τη δύναμη και τη βούληση, να πάρει αποφάσεις ώστε να διορθώσει την κατάσταση, προφανώς και εν όψει εκλογών, η πλειοψηφία αποφασίζει ότι δεν μπορεί να… αποφασίσει και ότι θα εκτελεί μέχρις αποχωρήσεως μας έναν προϋπολογισμό ίδιο με τον περσινό! Ένα προϋπολογισμό, δηλαδή, που στο τέλος του 2015 θα εμφανίζει ΕΛΛΕΙΜΜΑ και πάλι 15.000.000 ευρώ!

Η διαφορά, όμως, τώρα είναι ότι η κάσα δεν έχει άλλα μετρητά!

Η ρευστότητα στραγγίστηκε ανεύθυνα και αλόγιστα μέσα σε δυο χρόνια.

· Για το αδιέξοδο αυτό στις 4 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε ο Ταμίας του ΔΣ. Στις 8/2, με Καταστατική ψηφοφορία, εκλέγομαι στη θέση του και δηλώνω ότι: «παρά την προσωπική μου πικρία αναλαμβάνω προκειμένου να αποφύγουμε στάση πληρωμών, ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και ζημιά στην εικόνα του Οργανισμού.»

ΤΟ ΑΔΕΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ …ΜΗ ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με το cash flow (ροές πληρωμών) και με 3.746.051 ευρώ μετρητά που παρέλαβα, μέχρι την αποχώρηση μας στα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να συνυπογράψω, ως Ταμίας ΔΣ, εντάλματα δαπανών άνω των 3.000.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι φεύγοντας θα αφήσουμε το Ταμείο με περίπου 700.000 ευρώ σε μετρητά. Σε αυτά θα προστεθούν αρχές Μαρτίου από την κατανομή Αγγελιοσήμου ΕΔΟΕΑΠ περίπου 800.000 ευρώ.

Το νέο ΔΣ της 13ης Μαρτίου, όμως, θα συγκροτηθεί σε Σώμα στις 21 Μαρτίου και την επομένη 22 Μαρτίου θα πρέπει να καταβάλει συντάξεις 1.250.000 ευρώ, ενώ στις 27 Μαρτίου Μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές 400.000 ευρώ

Πράγμα αδύνατον, αφού 2.550.000 ευρώ που αναμένουμε από την τακτική κατανομή Αγγελιοσήμου για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου καταβάλλονται 31 Μαρτίου.

Αυτά τα χρήματα ζητήσαμε να βοηθήσει ο αναπλ. υπουργός κος Δημ. Στρατούλης, ώστε να δοθούν στον ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ 20-25 ήμερες νωρίτερα, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις και οι μισθοί Απρίλιου. ΟΧΙ δάνειο, αλλά προκαταβολή.

Προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΔΣ:

· Δάνειο από τις Ενώσεις (Αγγέλης- Χριστοδουλίδου). Εγκρίθηκε, αλλά δεν ανταποκρίνονται οι Ενώσεις.

· Δάνειο από ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Σόμπολος). Εγκρίθηκε, αλλά δεν ανταποκρίνεται, μέχρι στιγμής, το αδελφό Ταμείο.

· Ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών με μεγάλη ζημία. (Συζητήθηκε από σχεδόν όλους και απορρίφθηκε )

· Δάνειο από Τράπεζα με υποθήκη το ένα από τα δύο ακίνητα μας ή με εγγύηση τα ομόλογά μας του Ελληνικού Δημοσίου (Σπανοπούλου). Δεν τέθηκε καν.

· Συγκράτηση εκροών, με σταδιακές τμηματικές πληρωμές κατά το δυνατόν δλδ ένα με δύο μήνες καθυστέρηση. (Σπανοπούλου) Απορρίφθηκε.

· Αναστολή του Κλάδου των εφ άπαξ για δύο μήνες (Χριστόπουλος) Απορρίφθηκε.

· Άμεση απόφαση για απονομή όλων των εφ άπαξ και εξόφληση τους με τμηματική καταβολή , όπως προβλέπεται και από το Καταστατικό (Σπανοπούλου)Απορρίφθηκε.

Επτά μέλη στο ΔΣ, πλην Χριστόπουλου και Σπανοπούλου, προκρίνουν και αποφασίζουν: καμία καθυστέρηση πληρωμών εφ άπαξ . Έτσι λήφθηκαν αποφάσεις εκταμίευσης, μόνο για εφ άπαξ: 

520.000 ευρώ τον Ιανουάριο και 470.000 ευρώ τον Φεβρουάριο, ενώ ακολουθούν άλλες 200.000 ευρώ τον Μάρτιο για αιτήσεις που έχουν εκκαθαριστεί από Δεκέμβριο μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Αποφασίζεται ακόμη ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή πληρωμών ΤΥΠ με ρυθμό 1.000.000 τον μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ, που δεν θα έχει παρά λιγοστά μετρητά στις 22 Μαρτίου, συνεχίζει απτόητος να καταβάλει εφ άπαξ, προμήθειες, νοσοκομεία και δαπάνες ΤΥΠ από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σα να μην συμβαίνει τίποτε! Σαν να περιμένουμε να ανοίξει ο ουρανός και να βρέξει χρήματα μέσα στον Μάρτιο.

Το χειρότερο; Σαν να μην θέλουμε να σκεφθούμε καν τι πρέπει να κάνουμε.
Να καταρτίσουμε, έστω, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα plan B…
Χαϊδεύουμε αυτιά, κρύβουμε την αλήθεια, κερδίζουμε παραταξιακό χρόνο και μαζεύουμε ψηφαλάκια αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τη δεινή πραγματικότητα.

Έτσι… σκέφτηκαν κάποιοι να δανειστούμε από τις Ενώσεις.

Τα Σωματεία όμως αρνούνται, κάθε ένα για διαφορετικούς προσχηματικούς (ΕΣΗΕΑ), ή πραγματικούς ( ΕΣΗΕΜΘ) λόγους , ή και θέτουν ορθά ερωτήματα (ΕΠΗΕΑ και ΕΣΗΕΜΘ).

Ειδικά η ΕΣΗΕΑ, με αποθεματικό 17.500.000 ευρώ από τα χρήματα του Αγγελιοσήμου, μας έσυρε σε ταπεινωτικούς απολογισμούς, που δεν τιμούν το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού, αλλά υπηρετούν παραταξιακά οφέλη και ικανοποιούν μισαλλοδοξίες (...)

Όλη η επιστολή συνεχίζεται ΕΔΩ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... οι απλήρωτοι του Λυμπέρη είναι εδώ !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από την «τράμπα» των τίτλων
στις κωλοτούμπες των εκδοτών και ο Λυμπέρης

Καταγγελία
των πρώην εργαζόμενων
των Εκδόσεων Λυμπέρη


Έχει ο καιρός γυρίσματα.... 

Η γνωστή «κόντρα» με την Ελένη Μενεγάκη, που πήρε και νομικές διαστάσεις, έφερε πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας την πρώην εργοδότριά μας Έλενα Μακρή-Λυμπέρη.

Η τελευταία, χωρίς ίχνος ντροπής, εμφανίζεται δημόσια και κρίνει πρόσωπα και πράγματα του χώρου του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και των ΜΜΕ, ως εκδότρια –πλέον– του περιοδικού Hello!, τη στιγμή που η ίδια και ο σύζυγός της, ως εργοδοσία του πρώην Ομίλου Λυμπέρη, συνεχίζουν να οφείλουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στους 200 περίπου εργαζομένους του Ομίλου που πέταξαν στο δρόμο εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

Τα… ξεκατινιάσματα ενός κόσμου που, ούτως ή άλλως, ήταν έτη φωτός μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες των απλών εργαζομένων, μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην ενοχλούμαστε από το θράσος κάποιων ανθρώπων που έχουν πολύ, μα πάρα πολύ… λερωμένη τη φωλιά τους να εμφανίζονται και ως τιμητές των τεκταινομένων στα ΜΜΕ! Είναι οι ίδιοι που δεν είχαν την ευαισθησία να καταβάλουν ούτε ένα (1) ευρώ για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που τόσα χρόνια με συνέπεια δούλευαν στα έντυπά τους, τα ίδια αυτά έντυπα που συνεχίζουν να εκδίδονται σήμερα από άλλη εταιρεία, στην οποία μεταφέρθηκαν κάτω από τουλάχιστον ύποπτες μεθοδεύσεις – για τις οποίες πολύ σύντομα η δικαιοσύνη θα κρίνει.

ΥΓ. Σε μια ακραία εκδήλωση χαμαιλεοντισμού, η Έλενα Μακρή-Λυμπέρη, ως εκδότρια του Hello!, προβάλλει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού πρόσωπα της νυν κυβέρνησης –και υπερασπίζεται αυτή της την επιλογή στην ιστοσελίδα της elenasdiary, όταν τις παραμονές των εκλογών του Μαΐου 2012 η τότε εργοδοσία του Ομίλου Λυμπέρη μάς καλούσε (σε συνελεύσεις του προσωπικού), για το… καλό μας, να ψηφίσουμε μόνο «ευρωπαϊκά (βλ. μνημονιακά) κόμματα», αλλιώς… πολύ μεγάλα δεινά θα εύρισκαν τη «χώρα» (εννοούσαν φυσικά ότι δεν θα προλάβαιναν να ολοκληρώσουν την «τράμπα» των τίτλων που εξέδιδε τότε η εταιρεία). Αυτό και μόνο αρκεί για να κατανοήσει κανείς το ήθος των ατόμων…

Πρώην εργαζόμενοι των Εκδόσεων Λυμπέρη
---
*

... 28/2, μια συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ "χωρίς λεφτά" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ
των Γ. Αγγέλη - Π. Χριστοδουλίδου

Συνάδελφοι δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι,

Κεντρικό ζήτημα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου είναι να αποκτήσουν οι συνάδελφοι μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ μια ξεκάθαρη εικόνα για το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού μας Οργανισμού απέναντι στους ...χειμάρρους παραπληροφόρησης, που κοντεύουν να «πνίξουν» τους ασφαλισμένους.

Για αυτό, πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, σήμερα, παρά την παρατεταμένη κρίση, που έχει επηρρεάσει τα τελευταία χρόνια, κατά κύριο λόγο την ροή εσόδων από το αγγελιόσημο και τις εισφορές μελών, λόγω της τρομακτικής ανεργίας στα ΜΜΕ, εξακολουθεί να είναι “βιώσιμος”. Και αυτό, παρά το εφιαλτικό “κούρεμα” των αποθεματικών του ταμείου από το PSI, στις 12 Μαρτίου του 2012 και την επιπλέον ζημιά εκατομμυρίων (δεύτερο “κούρεμα”) από τις επιλογές ρευστοποίησης αποθεματικών την επόμενη ημέρα του PSI από την διοίκηση Σπανοπούλου.

Η “ζημιά”, που έχει υποστεί με τον τρόπο αυτό, ο Οργανισμός, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση ανεργίας από τις απολύσεις και τις δραματικές μειώσεις αμοιβών, με τις ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης, έχουν συρρικνώσει τις εισροές πόρων, σε σημείο, που να μειωθούν τα ρευστά διαθέσιμα (καταθέσεις σε τράπεζες) στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ και δεκαετίες.

Η δραστική αυτή συρρίκνωση των ρευστών διαθεσίμων έχει υποχρεώσει τον Οργανισμό να αναζητήσει για τους επόμενους μήνες πόρους, που θα ενισχύσουν τα ρευστά διαθέσιμά του, για να αποφύγει να υποστεί ένα “τρίτο κούρεμα” στα επαρκή αποθεματικά του, που βρίσκονται, είτε στην ΤτΕ, στο “Κοινό κεφάλαιο”, είτε σε άλλες τοποθετήσεις, όλες με την μορφή ομολογιακών τίτλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξειδικευμένος Σύμβουλος Επενδύσεων (ΕΔΕΚΤ) του Οργανισμού μας έχει ήδη συστήσει, σε περίπτωση ανάγκης ενίσχυσης των ρευστών διαθεσίμων του Οργανισμού, να προχωρήσει το ΔΣ σε ρευστοποίηση μέρους των αποθεματικών από το “Κοινό Κεφάλαιο” στην ΤτΕ και με γνώση ότι αυτό θα προκαλέσει ταμειακή ζημία στον Οργανισμό, λόγω των χαμηλών τιμών των ελληνικών ομολόγων.

Οι προτάσεις: 

Μπροστά στην προοπτική αυτή και εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, τα μέλη του ΔΣ κατέθεσαν προτάσεις, σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.
  • Ορισμένοι αμέσως πρότειναν νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες του Οργανισμού με προφανή “θύματα” τα εφάπαξ και στην συνέχεια τις επικουρικές συντάξεις ή τις δαπάνες για την υγεία και σαφώς, με προφανή πρόθεση να νομιμοποιήσουν τις ανάλογες πολιτικές της προηγούμενης διοίκησης.
  • Άλλοι συνάδελφοι πρότειναν περικοπή δαπανών, σε συνδυασμό με προσωρινή αναστολή πληρωμών στο εφάπαξ.
  • Μια άλλη πρόταση ήταν η κατάθεση αιτήματος δανείου από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ.
  • Τέλος, η πρόταση που κατατέθηκε από δύο μέλη του ΔΣ (Π. Χριστοδουλίδου/Γ. Αγγέλη), ήταν να υπάρξει ένα δάνειο μικρής διάρκειας από τα αποθεματικά των Ενώσεων, που βρίσκονται διαθέσιμα στις τράπεζες , σε συνδυασμό με επίσπευση της απόδοσης των δόσεων από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί προσωρινά η ρευστότητα του Οργανισμού, μέχρι να αντιμετωπισθεί συνολικά και μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό από την νέα κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, τα δύο αυτά μέλη του ΔΣ είχαν από τον Δεκέμβριο ζητήσει την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου ο κλάδος έγκαιρα να ενημερωθεί και να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του. Η έκτακτη ΓΣ, μετά από πολλές περιπέτειες και κωλυσιεργίες κάθε είδους για να μη πραγματοποιηθεί, συγκαλείται επιτέλους, έστω και την τελευταία στιγμή, αυτό το Σάββατο 28/2.

Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε: 

Δύο επιπλέον στοιχεία, που πρέπει να γνωρίζουν οι συνάδελφοι εν όψει της Γενικής Συνέλευσης, είναι τα ακόλουθα :

@ Το δάνειο από τις Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, αν εμποδιστεί για μικροπολιτικούς και εκλογικούς ή άλλους λόγους, θα κάνει διπλή οικονομική ζημιά στα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων.

Η πρώτη αφορά στο τρίτο “κούρεμα”, που θα επιβάλουν στα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ για τους λόγους, που προαναφέρθηκαν.

Η δεύτερη είναι ότι το ποσό των διαθεσίμων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή διευκόλυνση στον ΕΔΟΕΑΠ, αν δεν δοθεί το δάνειο, θα παραμείνει στις τράπεζες , με το πολύ χαμηλό τρέχον επιτόκιο, αντί να διατεθεί στον ΕΔΟΕΑΠ με ένα επιτόκιο χαμηλό μεν, αλλά σαφώς μεγαλύτερο, από αυτό, που οι Ενώσεις παίρνουν από τις τράπεζες.

Με άλλα λόγια, τα “κέρδη” αυτά από την διαφορά επιτοκίων μεταξύ τραπεζών και δανείου προς τον ΕΔΟΕΑΠ θα βγουν από την μία τσέπη των ασφαλισμένων, (δηλαδή, τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ) για να καταλήξουν στην άλλη τσέπη και πάλι των ασφαλισμένων (δηλαδή, στα διαθέσιμα των Ενώσεων), αντί να τροφοδοτούν τα κέρδη των τραπεζών. Θα θέλαμε να μάθουμε πως ακριβώς οι πολέμιοι του δανείου θα το εξηγήσουν αυτό στα μέλη των Ενώσεων.

@ Στην συνάντηση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Στρατούλη, γίναμε αποδέκτες της άμεσης πρόθεσής του να διευκολύνει την ρευστότητα του Οργανισμού με την επίσπευση της απόδοσης από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ του μεριδίου, που ο ΕΔΟΕΑΠ έχει λαμβάνειν από την εκκαθάριση του Αγγελιόσημου του μηνός Ιανουαρίου. Η απόδοση της εκκαθάρισης ενός μήνα (!) λόγω μεγέθους (είναι 2,5 εκ. ευρώ) υπερκαλύπτει τις όποιες άμεσες ανάγκες και απογυμνώνει τις εκκλήσεις πανικού και παραπληροφόρησης για την “επικείμενη” κατάρρευση του Οργανισμού.

Συνάδελφοι, εδώ και δύο χρόνια λέμε ενάντια σε όλους όσους κραύγαζαν για “μέτρα” και πάλι “μέτρα”, δηλαδή περικοπές στην επικούρηση και στην περίθαλψη, ότι το πρόβλημα του Οργανισμού ήταν και παραμένει τα έσοδα.
  • Οι περικοπές, που έγιναν από την πλειοψηφία στον Οργανισμό αυτά τα δύο χρόνια, μείωσαν το έλλειμμα από τα 24 εκ. ευρώ στα 14 εκ ευρώ. Αυτή είναι μία “προσαρμογή”, που δεν έχει γίνει πουθενά αλλού μέσα στον πενταετή μνημονιακό εφιάλτη.
  • Αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε τις περικοπές και τότε και τώρα. Συμβάλλαμε στο ΤΥΠ με τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά και το δραστικό ξήλωμα των δικτύων διαπλοκής και διαφθοράς
  • και μεριμνήσαμε, ώστε με δίκαιο τρόπο και ισονομία να
  • εξυπηρετούνται όλοι οι συνάδελφοι.
  • Ενισχύσαμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
  • Θεωρούμε αδιανόητο να περικόψουμε παροχές περίθαλψης, που απαλύνουν τον πόνο και τα προβλήματα των συναδέλφων μας.
  • Δεν μπορούν να γίνουν άλλες περικοπές.Γιατί τότε δεν θα μιλάμε για έναν ΕΔΟΕΑΠ, που θα στέκεται όρθιος στο πλευρό εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. 
  • Το θέμα μας λοιπόν είναι τα έσοδα.
  • Τα έσοδα από το αγγελιόσημο, που , είτε μας τα “κουρεύουν”, είτε μας τα κλέβουν, παρά τους χρυσοπληρωμένους μάνατζερ, που οι διάφορες “πλειοψηφίες” των διοικήσεων φρόντιζαν να εγκαθιστούν κάθε φορά επικεφαλής στην Διεύθυνση Εσόδων.
Η αλλαγή, που έχει σημάνει για τον λαό και τον κλάδο μας, το αποτέλεσμα της ανατροπής της μνημονιακής κυβέρνησης, πρέπει να γίνει το εφαλτήριο της ανένδοτης και ασυμβίβαστης πάλης μας και του καθημερινού αποφασιστικού μας αγώνα για μία οριστική απάντηση στο ασφαλιστικό, που θα κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στους εργοδότες, το κράτος και τους εκάστοτε διαχειριστές αυτής της διαπλοκής. Για ασφαλιστικά κεκτημένα δικαιώματα, που θα στηρίζονται στην επιστροφή των κλεμμένων, αλλά και στην αξιοπρεπή χρηματοδότηση της ασφάλισης των εργαζόμενων του κλάδου σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα.

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ
Γιάννης Αγγέλης - Πόπη Χριστοδουλίδου
---
*