Κυριακή 31 Μαΐου 2015

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στη Βουλή οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ!

Στη Βουλή αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων. Το ΣΕΠΕ έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία σε όλους τους χώρους και στα ΜΜΕ, με την πολιτική κάλυψη του υπουργείου Εργασίας, που έχει αναγγείλει και αλλαγές στο θεσμικό εργασιακό πλαίσιο. Για πρώτη φορά το Σώμα Επιθεώρησης έλεγξε τον Όμιλο του ΣΚΑΪ, αν και απαιτήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας για να ανοίξει η πύλη του συγκροτήματος ύστερα από τρεις ώρες.
---
Ανακατατάξεις εν όψει εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

Έντονο παρασκήνιο και συζητήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή εν όψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Ο Δημήτρης Τρίμης και η Μαριλένα Κατσίμη της «Συσπείρωσης» δεν θα είναι υποψήφιοι, ενώ με την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή» κατεβαίνει το μέλος του ΔΣ Γιώργος Φιλιππάκης, που είχε εκλεγεί με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία».
---
Διαγωνισμός …χωρίς μεσάζοντες

Σε διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του φιλικού αγώνα των Εθνικών ομάδων ανδρών Πολωνίας - Ελλάδας, προχωράει η ΕΠΟ. Μετά όμως και την απόφαση του Εφετείου το οποίο ακύρωσε τη σύμβαση με την εταιρεία διαμεσολάβησης Media Goal Ltd, αυτή τη φορά η Ομοσπονδία απευθύνει πρόσκληση στους νόμιμα λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμού.
---
Θέλει άδεια και το Euronews!

Ισχυρές κοινοπραξίες θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στην τηλεόραση με το σχέδιό της. Το τελευταίο διάστημα κορυφώνονται οι συζητήσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων αλλά και αυτών που ήδη εκπέμπουν, προκειμένου να διαμορφωθούν τα σχήματα που θα κατέβουν στον διαγωνισμό. Εκείνοι που έως σήμερα βρίσκονται στις συχνότητες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από χρέη, γι’ αυτό και αναζητούν συμμάχους. Ανοιχτό στην απόκτηση άδειας εμφανίζεται και το Euronews, το οποίο έχει καταθέσει διπλή πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση. Θέλει είτε να εκπέμψει άμεσα, μέσω της ΕΡΤ, μεταγράφοντας το πρόγραμμα του κεντρικού δικτύου, όπως κάνει έως σήμερα, είτε να πάρει άδεια περιεχομένου και να είναι σε θέση να προσθέσει και τοπικό πρόγραμμα με εκπομπές.
---
Μπροστά ο Real FM

Πρώτος με 174 αστάθμιστες απαντήσεις ο Real FM το διάστημα 19-25/5/2015 σύμφωνα με τη μέτρηση της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ. Δεύτερος ο Μελωδία με 137 απαντήσεις, τρίτος ο Dee Jay με 116, τέταρτος ο ΣΚΑΪ με 110 και ο Δίεση με 100. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Rock FM με 89, ο RED με 86, o Peper με 82, ο KISS με 81, και ο Sfera με 80.

---
Ανεβαίνει η ΝΕΡΙΤ, πέφτει το Mega

Με δύο ιδιαίτερα δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα, τον αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακός - Ρεάλ και τον τελικό της Eurovision το περασμένο Σάββατο, η τηλεθέαση της ΝΕΡΙΤ αυξήθηκε κατά πολύ την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας πίσω της και τον ΣΚΑΪ. Εκτός από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πτώση είχε ο ΑΝΤ1, το Mega αλλά και το Star. Η αδυναμία του Mega να αυξήσει τα ποσοστά τηλεθέασής του είναι εμφανής, ενώ ο ΑΝΤ1 εμφανίζει σταθερότητα λόγω των ψυχαγωγικών σόου.
 18 – 24/511 – 17/5
ANT118,1%18,5%
Alpha16,7%16,3%
Mega14,2%14,3%
Star9,3%9,6%
Ν8,4%7,8%
ΣΚΑΪ7,9%8%
E-TV4,3%4,3%
N Plus1%0,9%
Μακεδονία TV0,8%0,9%
Πηγή: Nielsen
---
πηγή: http://www.typologies.gr/
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... κυκλοφορίες - "σταθεροποίηση" στα 400.000 φύλλα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ακόμη πιο κάτω…


Προσγείωση μόνιμη στον πήχη των 400.000 φύλλων για τις κυριακάτικες εφημερίδες από πάνω από 1.000.000 φύλλα που πούλαγαν πριν από την οικονομική κρίση. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε Κυριακή.

Την περασμένη η συνολική κυκλοφορία τους ήταν 398.930 φύλλα από 411.940 στις 10/5, ήτοι μείον 13.010 φύλλα. Τις μεγαλύτερες απώλειες τις είχε το «Βήμα», που έχασε 9.020 φύλλα. Δεύτερη σε απώλειες ήταν η «Δημοκρατία», με μείον 4.870. Το «Πρώτο Θέμα» είναι μόνιμα στην πρώτη θέση, χαμηλά όμως, στα 110.200 φύλλα.

Επιστροφή…

…στα ψηλά για την «Καθημερινή», που κέρδισε τη δεύτερη θέση με την άνοδο των 7.700 φύλλων που είχε την Κυριακή 10/5, ανεβαίνοντας στα 84.654 από 76.954 στις 3/5. Εννοείται με τις συνδρομές να συμπεριλαμβάνονται.

Η συνολική κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων, μαζί με της «Καθημερινής», στις 10/5 ήταν αυξημένη κατά 8.140 φύλλα, ήτοι 494.594 από 486.454 στις 3/5.

---
Στα ίδια…

…με την προηγούμενη Κυριακή ήταν τα φύλλα που πούλησαν οι αθλητικές εφημερίδες. Με ένα συν μόλις 560 φύλλων. Από 37.960 που ήταν η συνολική κυκλοφορία των εννέα αθλητικών εφημερίδων στις 10/5 πούλησαν την περασμένη Κυριακή 38.520.

Τη μεγαλύτερη άνοδο -880 φύλλα- είχε η «SportDay», ενώ το «Φως των Σπορ», που κρατάει μόνιμα την πρώτη θέση, πούλησε 8.000 φύλλα, με άνοδο 500 φύλλων.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΠΟΣΠΕΡΤ: "Αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων..." ...

*
ΠΟΣΠΕΡΤ
***
*

Επιστολή προς Λάμπη Ταγματάρχη

Θέλουμε συνάντηση
με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ

Όπως γνωρίζεται η επαναλειτουργία και επανασύσταση της ΕΡΤ με την ταυτόχρονη αναβίωση των συμβάσεων των εργαζομένων πρέπει να γίνει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η ΕΡΤ να ανταπεξέλθει στην αποστολή της ως Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός φορέας με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρία και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοί της.

Για το λόγο αυτό -και αφού δεν πήρατε εσείς την πρωτοβουλία ως οφείλατε- ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας, γιατί λειτουργείται και παίρνεται αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων για θέματα που τους αφορούν καθώς και για την λειτουργία της εταιρίας, παρά τις διαβεβαιώσεις σας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας .

Άμεσα θέματα κατά προτεραιότητα, από το πλήθος των θεμάτων προς επίλυση, είναι:
  • Δομές λειτουργίας της ΕΡΤ και άμεση λειτουργία όλων.
  • Οργανόγραμμα
  • Εργασιακά θέματα – ένταξη προσωπικού – ωράρια εργασίας
  • Κανονισμοί
  • Νόμος 4324/2015 ( ελλείψεις- ασάφειες- ΔΕΚΟ- αδικίες κλπ)
  • Μισθοδοσία – διευκρινήσεις
  • Συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου
  • Εκπροσώπηση Εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ
  • Ενέργειες για την διαφύλαξη αρχείου – υποδομών και υπηρεσιών της ΕΡΤ από κακόβουλες παρεμβάσεις με ηλεκτρονικά ψηφιακά ή φυσικά μέσα
  • Παύση μηνυτήριας αναφοράς του διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ που παρευρίσκοντο στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα και την κρατούσαν ανοιχτή.
Για ενημέρωσή σας, προχθές 28/05/2015, δημιουργήθηκε σε δυο σταθμούς - ΠΥΡΓΟΥ και ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - το ίδιο θέμα από τις αστυνομικές αρχές με αυτό της ΖΑΚΥΝΘΟΥ πριν λίγες ημέρες. Όπως καταλαβαίνετε σύμφωνα με το νόμο αλλά και τις τότε δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και η ομαλοποίηση πρέπει να προέλθει από δικές σας ενέργειες.
---
*

... έως πότε "αιμοδότης" του ΕΔΟΕΑΠ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ; ..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μέχρι τον Ιούλιο έχει λεφτά ο ΕΔΟΕΑΠ

Μέχρι τον Ιούλιο φθάνουν τα χρήματα στον ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση του νέου ταμία στο διοικητικό συμβούλιο, που απέφυγε να συζητήσει περικοπές.

Η εκταμίευση μίας ακόμη δόσης από το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ για το αγγελιόσημο του δεύτερου διμήνου του 2015, άνω των 4,5 εκατ. ευρώ, δεν λύνει το πρόβλημα του Οργανισμού.

Πολλά μέλη του ΔΣ θέλουν να ληφθούν άμεσα μέτρα περικοπών, ωστόσο η σύγκληση της τακτικής γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ στις 30 Ιουνίου φρενάρει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Κι αυτό γιατί οι όποιες προτάσεις για περικοπές, είτε στις συντάξεις είτε στις παροχές, όπως και η πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων, θα πρέπει να ψηφισθούν στη γενική συνέλευση από τους μετόχους.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθούν τα στοιχεία για τον ισολογισμό του 2014 και τον προϋπολογισμό του 2015.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

... "Αγγελιοφόρος": δικαστική ήττα των τριών μετόχων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Oι αφερέγγυοι μέτοχοι

«Αγγελιοφόρος»: Και τρίτο «χαστούκι» σε Μπακατσέλο, Μπόμπολα, Ψυχάρη 

Νέα, συντριπτική δικαστική ήττα υπέστησαν την Πέμπτη, η οικογένεια του επιχειρηματία Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και οι εξ Αθηνών εκδότες Σταύρος Ψυχάρης και Φώτης Μπόμπολας, οι οποίο ελέγχουν το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου».

Το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης απέρριψε αργά το μεσημέρι το αίτημα των τριών αφερέγγυων συνεταίρων να τους χορηγηθεί προσωρινή δικαστική προστασία, έναντι των εκατοντάδων πιστωτών τους, προς τους οποίους εκκρεμούν συνολικές οφειλές 24,1 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα της έκδοσης προσωρινής διαταγής επανέφερε στο προσκήνιο η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» καταθέτοντας έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία απορρίφθηκε
η υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Οι εκπρόσωποι της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, που εκμεταλλεύεται τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», όπως και σειρά άλλων εντύπων, υποστήριξαν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να κατασχεθούν, λόγω συσσωρευμένων χρεών, περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας από τους πιστωτές της, τα οποία όμως είναι αναγκαία για να συνεχίσει την εμπορική δραστηριότητά της.

«Μία πρότυπη επιχείρηση…»

Για το λόγο αυτό επέμεναν να τεθούν υπό δικαστική «ομπρέλα» για χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ (8) μηνών, έως τις αρχές του 2016. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι, εάν δεν παρασχεθεί η προσωρινή διαταγή, τότε «θα καταρρεύσει μία πρότυπη επιχείρηση, χωρίς να της δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσει τον επιχειρηματικό της σχεδιασμό».

Ωστόσο, οι δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Εφετείου Θεσσαλονίκης δεν πείστηκαν από την επιχειρηματολογία της εταιρίας και έκριναν πως δεν είναι βιώσιμο το επιχειρηματικό σχέδιο που αυτή έχει εκπονήσει.

Έτσι, απέρριψαν το αίτημα για την αναστολή των ατομικών διώξεων σε βάρος της περιουσίας της, υποχρεώνοντας κατ΄ ουσίαν την εταιρία, που τώρα διοικείται από τον υπόδικο Βασίλειο Μπακατσέλο, υιό του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, να αναζητήσει επειγόντως άλλες λύσεις, για να ρυθμίσει τις οφειλές της.
---
---
*

... "Ζητάμε άμεση συνεδρίαση του Διασωματειακού..." ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αίτημα
για Άμεση Συνεδρίαση
του Διασωματειακού


ΠΡΟΣ: Γραμματεία Διασωματειακού

ΘΕΜΑ: Άμεση συνεδρίαση του Διασωματειακού


Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ετοιμάζεται νέο μνημόνιο, που θα υποθηκεύσει εκ νέου τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών. Θέλουν τον λαό συνένοχο, να στηρίξει την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη 11 Ιούνη, ενάντια στα νέα μνημόνια, σαν μια πρώτη απάντηση.

Ζητάμε άμεση συνεδρίαση του διασωματειακού, ώστε να πάρει απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Τα Δ.Σ.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

... η "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή" λύση στο αδιέξοδο ...

*
Πόπη Χριστοδουλίδου
***
*
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

"Πολλά έχουν δει τα μάτια μου,
μα αυτό μου φέρνει τρόμο"
Νίκος Καββαδίας, Μαραμπού, 1933

Στην πιο σκληρή οικονομική και επαγγελματική πραγματικότητα για τον κλάδο των ΜΜΕ…

Την ώρα που εκατοντάδες συνάδελφοι σφίγγουν τις γροθιές τους για να αντέξουν και νιώθουν πως το δάκρυ τους κύλησε χωρίς να το καταλάβουν και στάθηκε παγωμένο στο χλωμό τους πρόσωπο για να θυμίζει τα πραγματικά βάσανα:

  • των σκληρά εργαζόμενων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο,
  • των ξεχασμένων από τα σωματεία, ακούραστων και ανασφάλιστων εργαζομένων, με μισθούς άθλιους και με μπλοκάκι στα σάιτ,
  • των χαμηλοσυνταξιούχων, που τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα,
  • των απλήρωτων μισθωτών, με εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις πείνας,
  • των ανέργων, που δεν μιλούν, μα η σιωπή τους σπάει τους πολυτελείς καθρέπτες του καλλωπισμένου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ, που φορά τη μάσκα της φιλανθρωπίας, αλλά δεν δύναται πλέον να ξεγελάσει κανέναν…
Για μια στιγμή, πιστεύεις ότι δεν υπάρχει λύση στο αδιέξοδο.

Αλλά κάνεις λάθος. Υπάρχει ο Συνδυασμός ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (FinancialCrimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)…

Και η παράταξη αυτή λάμπει γιατί βασίζεται σε καθαρά πρόσωπα, καθαρά χέρια. Και σε συναδέλφους που σε κοιτάνε στα μάτια όταν σου μιλούν…

  • Δεν τάζουν... λαγούς κι ουρανούς ψεύτικους.
  • Δεν θα σου χαϊδέψουν τα αυτιά, με παραμύθια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
  • Δεν θα εξαφανιστούν από κοντά σου μόλις κλείσουν οι κάλπες.
  • Δεν θα τους δεις σε σαλόνια και σε γραφεία εκδοτών και καναλαρχών…
  • Δεν θα πουλήσουν ποτέ τους αγωνιστές συναδέλφους της ΕΡΤ, που μαζί με άλλους αγωνιστές σε αρκετά ΜΜΕ έγιναν παράδειγμα προς μίμηση τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια…
Αλλά θα είναι κοντά σου στον αγώνα τον καθημερινό, στους δρόμους, στις διεκδικήσεις, στις μάχες, μικρές και μεγάλες… Εκεί που χτυπά η καρδιά όλων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, που παρά τις αντιξοότητες δεν υποχωρούν.

Περιφρουρούν τη δεοντολογία. Υπηρετούν την αλήθεια. Βρίσκονται στο πλευρό του λαού και αγωνίζονται μαζί του.

Είναι οι σφιγμένες γροθιές που υψώνονται στις διαδηλώσεις, που κρατάνε το χέρι του συναδέλφου και προχωρούν μπροστά ό,τι κι αν συμβεί. Που γνωρίζουν όπως κι εσύ και όλοι μας ότι οι αγώνες μας οι έντιμοι, οι ανένδοτοι, οι αποφασιστικοί θα φέρουν τη νίκη.

Δεν παραδινόμαστε. Μένουμε όρθιοι και θα τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Για αυτό στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, στις 3 και 4 του Ιούνη, ψηφίζουμε δυνατά αυτούς που είναι η φωνή μας, η ψυχή μας, η γροθιά μας, η συνείδησή μας.

Ψηφίζουμε τον Συνδυασμό ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (FinancialCrimes, Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)!

Στηρίζω, ψηφίζω και συμπορεύομαι αγωνιστικά, με το νου και την καρδιά, με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!
Πόπη Χριστοδουλίδου
---
*

... Ενωση Λιθογράφων - Γενική Συνέλευση 31/5/2015 ...

*
ΠΕΛιθογράφων
***
*

Γενική Συνέλευση της ΠΕΛιθογράφων
για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας


---

*

... ΠΟΣΠΕΡΤ: παραπλανούν, πιέζουν τους εργαζόμενους !..

*
ΠΟΣΠΕΡΤ
***
*

Παραπλάνηση με τη δήλωση για την ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατά τον ποιό επίσημο τρόπο αποδείχθηκε σήμερα ότι κυβερνητικοί παράγοντες εξέδωσαν διευκρινιστική εγκύκλιο σε συνεργασία με κάποιους που δρουν σαν παραδιοίκηση η οποία ερήμην της νόμιμης την προώθησε επιλεκτικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε δημοσιοποιηθεί σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Μια εγκύκλιος την ύπαρξη της οποίας έμαθε η διοίκηση της ΕΡΤ λίγο πριν την συγκέντρωση ενημέρωσης του προσωπικού που ο ίδια πήρε την πρωτοβουλία να κάνει το μεσημέρι.

Πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στους εργαζόμενους προκειμένου να υποχρεωθούν να υπογράψουν μια επί της ουσίας δήλωση χωρίς αυτή να προβλέπεται ή να απαιτείται από κανέναν νόμο ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΑΙΤΗΣΗ - ΔΗΛΩΣΗ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ !


Η παραπάνω εγκύκλιος και ο πρωτοφανής τρόπος που διαδόθηκε, ήταν μια έμμεση απάντηση στην προηγηθείσα ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ που διαφωνούσε με τον τρόπο παραπλάνησης των εργαζομένων και την υπογραφή εγγράφων που είχαν δεσμεύσεις γι’ αυτούς χωρίς να απαιτούνται και γιατί αυτή καθαυτή η δήλωση είναι ασύμβατη και απαξιωτική για τους εργαζόμενους που κράτησαν την ΕΡΤ ανοιχτή (τα «ήμουν εργαζόμενος…… ΕΡΤ ΑΕ» και «επιθυμώ να παράσχω τις υπηρεσίες μου στην ΕΡΤ σύμφωνα….. ν.4173/2013…….ν. 4324/2015» ) δεν έχουν θέση στην αναβίωση και η αποδοχή των νόμων αυτών είναι επικίνδυνη ΟΤΑΝ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ !!!!!!!!.

Ο τρόπος έκδοσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου και η συνεργασία των κυβερνητικών παραγόντων με σκιώδεις διοικήσεις είναι απαράδεκτος παρά το ότι και σ’ αυτήν φαίνεται καθαρά ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν προβλέπεται πως πρέπει να κάνουν κάθε είδους αίτηση και δικαιώνουν την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Εκτός από την αυθαίρετη ερμηνεία που αναφέρει ότι από 29/4/2015 έως 16/05/2015 δεν θα πληρωθεί μισθός στους εργαζόμενους ( νόμος? – αναβίωση συμβάσεων?- δηλώσεις Υπουργού? κλπ) και θα παραπεμφθεί σε τυχόν συμψηφισμούς με ενδεχόμενες οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Η αναβίωση των συμβάσεων είναι ρητή και σαφής από 29/4/2015 και από τότε αρχίζει η μισθοδοσία που απαιτούμε να καταβληθεί άμεσα γιατί είναι αδιανόητο να εφευρίσκονται τρόποι που ταλαιπωρούν κι άλλο τους απλήρωτους εδώ και 23 μήνες αγωνιζόμενους.

Επίσης δεν προβλέπεται, είναι αυθαίρετο και είναι πέρα από κάθε λογική αυτά που διακινούνται ότι η έναρξη της μισθοδοσίας μας θα γίνει με ΚΥΑ !!!

Απαιτείται να βρεθεί άμεσα τρόπος και να τους δοθεί προκαταβολή μισθών και όποια άλλη παροχή τους οφείλεται.
Οι αγωνιστές εργαζόμενοι άντεχαν να μένουν στην ανέχεια και στην φτώχια χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, προσφέροντας στον αγώνα της ΕΡΤ και αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή τους.

Δεν θα ανεχτούν όμως την παράταση της κακουχίας επειδή το επέλεξαν αυτοί που ποντάρουν στην εξαθλίωση και την εξ αυτής καθυπόταξή τους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η νομική της υπηρεσία προτρέπει όλους, όπως και στην χθεσινή ανακοίνωση της, να υπογράψουν όλοι φύλλα παρουσίας είτε είναι στην περιφέρεια είτε στην Αθήνα, αντί των προαιρετικών δηλώσεων ( Ν.Υ – ΕΡΤ) που διακινούνται.

Για την Αθήνα αυτά μπορούν να τα ζητήσουν από τους συντονιστές που ανέλαβαν σήμερα με το οργανόγραμμα της ΝΕΡΙΤ! ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Ν. και ΛΟΥΡΙΔΑΣ Ε. και στον επικεφαλή της υποδιεύθυνσης ειδήσεων και ενημέρωσης ΧΑΛΒΑΤΖΑΚΗ Κ. ή με την φυσική τους παρουσία προς αυτούς.

Ο έλεγχος της παρουσίας των εργαζομένων και η ένταξη τους στην παραγωγική διαδικασία όλων που έχει αναβιώσει η εργασιακή τους σχέση (άρα σα να μη διακόπηκε ποτέ με οποιονδήποτε τρόπο) είναι αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης, δεν τη δηλώνουν απλά οι εργαζόμενοι και μετά παραμένουν άπραγοι με ευθύνη της !
Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι θέλουν να προσφέρουν στην εκ των ερειπίων ανοικοδόμηση της ΕΡΤ και επιδιώκουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αποδοθεί στην κοινωνία μια πραγματική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι θέλουν, αλλά αυτό πως μπορεί να γίνει όταν καθημερινά βρίσκονται στο στόχαστρο; Όταν ο νόμος έχει κενά; Ασάφειες; Αδικίες; Αλλά και δεσμεύσεις που θα καθηλώνουν οποιαδήποτε προσπάθεια;

Δεν θέλουν οι αρμόδιοι να υπάρξουν στέρεα θεμέλια και προοπτική μιας πραγματικά δημόσιας και αναπτυσσόμενης ΕΡΤ, όταν όπως και τώρα για απλά πράγματα δεν δίνονται οι προσφορότερες λύσεις;

Π.χ. καλούμαστε να αναλάβουμε καθήκοντα χωρίς καμία υποδομή, χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς γενικό κανονισμό, με ειδικότητες και θέσεις που έχουν αναβιώσει και δεν γνωρίζουν οι εργαζόμενοι σε ποιες δομές θα εργασθούν - αφού η πλειοψηφία τους έχει καταργηθεί, με ερωτηματικά για τις οργανικές θέσεις - αφού προβλέπονται 630 περίπου, με ανάληψη καθηκόντων αλλά χωρίς να γνωρίζει κανένας εργαζόμενος πώς και με ποιο τρόπο θα γίνει η παραλαβή των μηχανημάτων, τεχνικού εξοπλισμού κλπ., πού θα χρεωθεί για να φέρει σε πέρας το ανατιθέμενο έργο.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει και προτάσεις και θέληση για συνεργασία με όλους τους θεσμικούς παράγοντες, αλλά και με όποιον θέλει πραγματικά να υπηρέτηση τον σκοπό της δημόσιας ΕΡΤ, όμως δε δέχεται σκιώδεις διοικήσεις, εργασία χωρίς κανόνες και κανονισμούς, υποχρεώσεις και δικαιώματα, διαφάνεια, αξιοκρατία, καπελώματα καθώς και να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους επιβουλεύονται την ΕΡΤ, την ακίνητη - κινητή περιουσία της και τους εργαζόμενούς της που είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει.

---
*

... και συνδικαλιστής και Γραφείο Τύπου; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


@ Από τα Mont blanc των προηγούμενων ετών, στο απλό BIC από την Έλλη Στάη. Η φτωχοποίηση της χώρας θέλει θυσίες…

@ Χθες στον ‘On Line” μας προανήγγειλαν τον Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον και μας άφησαν να περιμένουμε με τις ώρες, ανακρίνοντας τον Τάσο Κορωνάκη.

@ Πως δέχεται αυτό το χάος η Όλγα Τρέμη;

@ Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Σταύρου Θεοδωράκη από τα ΜΜΕ με σημερινή του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και στην “Πρώτη Γραμμή”.

@ Ο σκληρός τρόπος, με τον οποίο τα media κυνηγάνε τον επικεφαλής του Ποταμιού, φάνηκε και στο “On Line” του MEGA και στην “Καθημερινή” της Κυριακής.

@ Μόνο στα “Νέα του Ψαροντούφεκου” δεν έχει μιλήσει ο Σταύρος.

Υ.Γ. Τρεις καθόλα άξιοι συνάδελφοι που εργάζονται σε γραφεία Τύπου, κατεβαίνουν ως υποψήφιοι με τη "Συσπείρωση". Έτσι όμως παραβιάζονται οι αρχές της παράταξης.

Δεν μπορεί να είναι κάποιος συνδικαλιστής με γραφείο Τύπου…

---
---
*

... το νέο ΔΣ της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου ...

*
Ενωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*

Συγκρότηση νέου Δ.Σ.



Στις 27/05 συνεδρίασε το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 21 - 23 Μαΐου και συγκροτήθηκε σε σώμα. Η σύνθεση του είναι η εξής:

Πρόεδρος : Κατάρας Παναγιώτης
Αντιπρόεδρος : Μικές Λεωνίδας
Γεν. Γραμματέας : Κανάκης Ανέστης
Ταμίας : Σούρας Βαγγέλης
Μέλη : Μπίμπας Γιάννης
Τόκας Σπύρος
Κεφαλάς Παναγιώτης
Καλαβάνος Γιάννης
Τσίτσος Χρήστος

Το Δ.Σ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η "Συσπείρωση" για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ...

*
Συσπείρωση
Δημοσιογράφων
- Δούρειος Τύπος
***
*

"Συσπείρωση":
Από το “μαύρο” της ΕΡΤ
στην επαναλειτουργία

Εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ από την πρώτη στιγμή του “Μαύρου” στην ΕΡΤ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μοναδικού αγώνα των εργαζόμενων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αγωνίστηκε με κάθε μέσον που είχε στη διάθεσή της για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόσο με φυσική παρουσία στους χώρους του Αγώνα, όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις των εκλεγμένων της στα όργανα της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, συχνά απέναντι στην ανακολουθία και τη διγλωσσία άλλων παρατάξεων.

Ο συγκλονιστικός αυτός αγώνας πέτυχε το μείζον, την επανέναρξη της ΕΡΤ , επίτευγμα που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τον 23μηνο αγώνα των συναδέλφων και της μεγάλης πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Ο αγώνας για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση συνεχίζεται με νέα διακυβεύματα και

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ:

— θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων για μια Σύγχρονη Δημοκρατική Πλουραλιστική και Ανταγωνιστική Ραδιοτηλεόραση, όπου οι Δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και υποδείξεις.

— θα επιμείνει στην άμεση επαναλειτουργία όλων των δομών (Τηλεοπτικών- Ραδιοφωνικών-Διαδικτυακών) της ΕΡΤ μακριά από λογικές Συρρίκνωσης που αναβιώνουν σχέδια – ζόμπι “θυσία” του Δημόσιου Χώρου στις “δυνάμεις της αγοράς”.

— θα διεκδικήσει την υλοποίηση των Κυβερνητικών δεσμεύσεων για επιστροφή στο καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων. Η Συλλογική Σύμβαση που θα υπογραφεί στην ΕΡΤ πρέπει να γίνει αφετηρία για το ξήλωμα της Μνημονιακής Γαλέρας που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν σε όλον τον Κλάδο.
---
*

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

... ΚΕΔ - εκλογές στην ΕΣΗΕΑ 2015 ...

*
ΚΕΔ
***
*
Ο κόμπος έφτασε στο …χτένι

Τρεις πλειοψηφίες προθύμων στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε τρείς θητείες από το 2009 – 2015 μας έστειλαν στον Μεσαίωνα, εσκεμμένα έπαιξαν το παιχνίδι των εργοδοτών και έκαναν την βρώμικη δουλειά.

Ταπείνωσαν τους δημοσιογράφους.

Ο στόχος των βαρόνων των ΜΜΕ και της πολιτικής ελίτ, ήταν και παραμένει:

  • εφημερίδες χωρίς δημοσιογράφους
  • δελτία ειδήσεων με πρόσωπα - επιλογές της κοινοβουλευτικής διαπλοκής -διαδίκτυο γαλέρα για τη νέα γενιά.
Σε μια περίοδο που η επικοινωνία και η προπαγάνδα καταπίνουν την ενημέρωση, για να σκοτώνουν ελεύθερα τα μνημόνια, οι δημοσιογράφοι έχουν μείνει στη τύχη τους, απλήρωτοι, χωρίς ΣΣΕ με ελεύθερες απολύσεις, χωρίς αποζημιώσεις. Και η κοινή γνώμη χωρίς ενημέρωση ή με στημένες καμπάνιες φόβου με non papers ή μέσα από τα τηλεπαράθυρα του συστήματος.

Η ανεργία ματώνει τον κλάδο και οι συνταξιούχοι μένουν πεταμένοι στη γωνία με τον ΕΔΟΕΑΠ στο κόκκινο και το Αγγελιόσημο να είναι μαζί με τους άλλους κοινωνικούς πόρους το εύκολο ΘΥΜΑ στο σφαγείο του Brussels Group.

Η επόμενη μέρα πρέπει να αφήσει απέξω τους πρόθυμους

Όχι διοικήσεις υποταγής στην ΕΣΗΕΑ

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ)-Ανοιχτή ΕΡΤ καλεί τους συναδέλφους να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές και να δώσουν στην κάλπη την απάντηση που αξίζει για τους υποψηφίους της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που τα έδωσαν όλα στην διαπλοκή (συνέχεια ΕΔΩ)
---
*

... ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ- εκλογές ΕΣΗΕΑ 2015 ...

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*

"Συμφωνούν στα «μεγάλα»"

Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ που έγινε στις 20 Μάη, ήταν ενδεικτική του κλίματος και του περιεχομένου της αντιπαράθεσης με την οποία πάμε προς τις εκλογές των δημοσιογράφων, στις 3 και 4 Ιούνη.

Κατά τα ειωθότα, η αίθουσα της συνέλευσης παρέμεινε για πολλή ώρα άδεια, μέχρι στο «παρουσιολόγιο» να συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός υπογραφών από δημοσιογράφους – μέλη της Ενωσης, ο οποίος αντιστοιχούσε περίπου στο 10% των εγγεγραμμένων μελών της.

Τελικά, μέσα στην αίθουσα δεν έφτασαν ούτε 250 άτομα, από τα περίπου 6.000 εγγεγραμμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ. Θυμίζουμε ότι μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι όλοι όσοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις (τρία χρόνια στο μισθολόγιο ενός Μέσου), δηλαδή εκτός από τους εργαζόμενους και εργοδότες, ενώ δεν είναι μέλη μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι στη γαλέρα των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, που είτε δουλεύουν «μαύρα», είτε με «μπλοκάκι».

Πέρα από τον οικονομικό απολογισμό, που παρουσίασε η Εξελεγκτική Επιτροπή και που έχει κι αυτός τη σημασία του, τη συζήτηση μονοπώλησαν τα μέλη του ΔΣ, που «κατά παράδοση» παίρνουν ένα ένα το λόγο για να πουν στη συνέλευση τι έκαναν και τι δεν έκαναν στη διάρκεια της θητείας τους.

Οι τοποθετήσεις τους ήταν αποκαλυπτικές και επαληθεύουν ότι οι συσχετισμοί που κυριαρχούν στην ΕΣΗΕΑ, καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων.

Θυμίζουμε ότι στο απερχόμενο ΔΣ, οι έδρες κατανέμονταν ως εξής: «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» 3, «Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος» 3, «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» 2, «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ)» 1, «Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι» 1, «Δημοσιογραφική Συνεργασία» 1.

Το προεδρείο συγκροτήθηκε με συνεργασία των δύο πρώτων παρατάξεων, οι οποίες πολιτικά στηρίχτηκαν από κομμάτι της ΝΔ («Ενωμένοι Δημοσιογράφοι») και τον ΣΥΡΙΖΑ («Συσπείρωση»). Ο εκλεγμένος με τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» αποστασιοποιήθηκε στη διάρκεια της θητείας του, χωρίς να παραδώσει την έδρα και έτσι η παράταξη έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στο ΔΣ.

Τσακώνονται για το «θεαθήναι»…

Ας δούμε τώρα τι κυριάρχησε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση:
  • Η χρηστή ή όχι διαχείριση του «Ταμείου Αλληλοβοήθειας» της ΕΣΗΕΑ, για το οποίο υπήρξαν εκατέρωθεν καταγγελίες ότι αξιοποιείται για πελατειακούς σκοπούς από την εκάστοτε διοίκηση, τόσο εξαιτίας του τρόπου που δίνει τα δάνεια, όσο και εξαιτίας των διευκολύνσεων που αποφασίζει για την αποπληρωμή τους.
  • Το χαμηλό μίσθωμα με το οποίο η πλειοψηφία έδωσε σε «ημέτερο» ιδιώτη το κυλικείο και οι κάμερες που ξεφύτρωσαν «για λόγους ασφαλείας» της επιχείρησης σε όλο σχεδόν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΑ, για να απομακρυνθούν ύστερα από τις διαμαρτυρίες.
  • Οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε μέλη του ΔΣ ότι στην ΕΣΗΕΑ «το κλίμα είναι βαρύ» με ευθύνη της πλειοψηφίας, ότι το προεδρείο λειτουργεί αντιδημοκρατικά και πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι παρίστανται πλέον λιγότερες ώρες στα γραφεία της Ενωσης. Η απάντηση της άλλης πλευράς ήταν ότι καταργήθηκε ο οδηγός της Ενωσης μετά τις 4 μ.μ. και γι’ αυτό «αραίωσε» η παρουσία κάποιων μελών του ΔΣ στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.
  • Το κόστος για την ανακαίνιση του 7ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό και πώς θα αξιοποιηθεί, ποιος αποφάσισε την ανακαίνιση (η σημερινή ή μια προηγούμενη διοίκηση), ποιος τελικά την υλοποιεί και γιατί.
  • Το Ινστιτούτο της ΕΣΗΕΑ (φορέας διά βίου μάθησης), που θα επιμορφώνει τους άνεργους δημοσιογράφους για να ανταποκριθούν στις …σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από την ΕΕ και άλλους φορείς για προγράμματα επανακατάρτισης άνεργων μελών της Ενωσης και άλλα παρόμοια.
  • Ο γιορτασμός των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ κι αν αυτός έπρεπε να γίνει με την παρουσία εκπροσώπων της «μνημονιακής» κυβέρνησης Σαμαρά και του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, που υπέγραφε τους «μνημονιακούς» νόμους.
…συμφωνούν στα «μεγάλα»

Είναι φανερό ότι τσακώνονται μεταξύ τους για τα δευτερεύοντα και επουσιώδη, επειδή στα πρωτεύοντα και στα σημαντικά που απασχολούν τον κλάδο δεν έχουν πού να διαφωνήσουν.

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα: Το ζήτημα της ανεργίας «καίει» τους δημοσιογράφους, καθώς στα χρόνια της κρίσης έσκασε η «φούσκα» των ΜΜΕ στην Ελλάδα και χιλιάδες έμειναν χωρίς δουλειά. Οσοι έμειναν να δουλεύουν αμείβονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ατομικές συμβάσεις, ενώ στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες οι όροι εργασίας και αμοιβής είναι ανεξέλεγκτοι.

Ωστόσο, κανένα από τα μέλη του ΔΣ που πήραν το λόγο δεν είπε το παραμικρό για το γεγονός ότι τα αφεντικά των ΜΜΕ τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα για να διαχειριστούν ευκολότερα τη δική τους κρίση.

Αντίθετα, ένας από τους εκλεγμένους με τους «Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία» έφτασε στο σημείο να αναπαραγάγει στην ομιλία του όλη την επιχειρηματολογία με την οποία ο διευθυντής του «Βήματος» εξηγούσε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το λόγο που η εργοδοσία θα προχωρήσει σε νέο κύκλο απολύσεων και μειώσεις στους μισθούς!

Κανένας από τις άλλες παρατάξεις δεν ζήτησε να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος καταβολής του για τους άνεργους δημοσιογράφους που πολλαπλασιάζονται.

Αντίθετα, ο καβγάς τους ήταν για το ποιος διεκδίκησε (και πήρε) περισσότερα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων και για το ποιος έχει την πατρότητα της ιδέας για το Ινστιτούτο εργασίας της ΕΣΗΕΑ, το οποίο, σημειωτέον, θα διαχειρίζεται τεράστια ποσά και γι’ αυτό θα είναι ένας πρώτης τάξης μηχανισμός εξαγοράς συνειδήσεων στα χέρια της κάθε επόμενης διοίκησης.

Αλλο παράδειγμα: Για μια ακόμη χρονιά, από τα στόματα όλων στη διοίκηση δεν ακούστηκε το παραμικρό για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δεν είναι μέλη της Ενωσης και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν με τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα, επειδή πλέον ελάχιστες επιχειρήσεις στα ΜΜΕ κάνουν προσλήψεις με σχέση μισθωτής εργασίας.

Αντίθετα, ακούστηκαν απόψεις όπως να μετατραπεί η ΕΣΗΕΑ από «σωματείο» σε Επιμελητήριο, να πετάξει δηλαδή και τη μάσκα που της απέμεινε να φοράει ως συνδικαλιστικός φορέας που έχει παραιτηθεί ακόμα και από τα ελάχιστα. Δηλαδή, από το να υπογράφει συμβάσεις, να διεκδικεί να είναι μέλη του όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, να παρεμβαίνει για τα προβλήματά τους, να οργανώνει την πάλη τους.

Αναπαράγουν τη μοιρολατρία και το φόβο

Απ’ όσα αποκαλυπτικά ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση, δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς σε δυο κραυγαλέες περιπτώσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη γραμματέα της Ενωσης, εκλεγμένη με τη «Συσπείρωση», η οποία είπε ότι στη σύντομη θητεία της στο ΔΣ, ενισχύθηκε η απέχθεια που είχε για τους «επαγγελματίες συνδικαλιστές».

Το να ακούγεται αυτό από μια συνδικαλίστρια προερχόμενη από την πρώην ΕΡΤ, που, όπως όλοι οι απολυμένοι, δέχτηκε απλόχερα την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος και στη συνέχεια εκλέχτηκε στην ΕΣΗΕΑ με τη στήριξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ζήτημα προσώπων.

Οι παρατάξεις που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον εκφυλισμό της ΕΣΗΕΑ, σηκώνουν τη σημαία ενάντια στους «επαγγελματίες συνδικαλιστές» για να κρύψουν ότι το πραγματικό σαράκι στο κίνημα είναι πρώτα απ’ όλα ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός που οι ίδιοι υπηρετούν.

Αυτός ο συνδικαλισμός, που κυριαρχεί και στην ΕΣΗΕΑ, ευθύνεται για το γεγονός ότι η μόνη «φροντίδα» που παρέχει το σωματείο στους ανέργους είναι ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές για το ποιο πρόγραμμα …ορθοφωνίας (!) μπορούν να παρακολουθήσουν.

Αυτός ο συνδικαλισμός, που δεν μπορεί και δεν θέλει να μπει μπροστά για να οργανώσει αγώνες, πετάει το μπαλάκι στους εργαζόμενους των Μέσων και τους καλεί να αποφασίσουν αυτοί τι θέλουν, ξέροντας ότι η τρομοκρατία και οι απειλές είναι αυτά που βαραίνουν στη στάση τους και πως το κάθε σωματείο έχει πρώτα απ’ όλα με αυτά να αναμετρηθεί.

Με τη στάση της, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αναπαράγει τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό με τον φόβο και τελικά βοηθάει την εργοδοσία να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στα «μαγαζιά». Το αποτέλεσμα είναι εργαζόμενοι και άνεργοι να βλέπουν την ΕΣΗΕΑ κάτι έξω από αυτούς, άγνωστο προς τα συμφέροντα και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Το δεύτερο που χρειάζεται σχολιασμό, είναι η πρόταση που ακούστηκε να καταργηθούν οι παρατάξεις και να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι «ικανοί» και οι «άξιοι» που θέλουν να είναι υποψήφιοι, αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν σε παρατάξεις.

Η άποψη αυτή, όσο αθώα κι αν ακούγεται, είναι βαθιά αντιδραστική και γυρίζει το συνδικαλιστικό κίνημα σε άλλες εποχές. Στην πραγματικότητα, τέτοιες αντιλήψεις καταλήγουν να χτυπούν τις ταξικές δυνάμεις, αφού όλοι οι άλλοι έχουν πράγματι τα «φόντα» να κατεβαίνουν ακόμα και σε κοινά ψηφοδέλτια. Η εμπειρία από άλλους κλάδους των εργαζομένων το έχει αποδείξει περίτρανα.

Ψήφος που θα πιάσει τόπο

Φτάνουμε στο προκείμενο: Οι τοποθετήσεις στη Γενική Συνέλευση των υποψηφίων της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) ανέδειξαν τα πραγματικά ζητήματα και άσκησαν τεκμηριωμένη κριτική στις άλλες παρατάξεις, για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Δεν αρκέστηκαν όμως στις περιγραφές. Εδειξαν και τη διέξοδο, που απαντάει στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων και περνάει μέσα από την αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΣΗΕΑ και συνολικά στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, την ανασυγκρότησή του, με ήττα του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου.

Η ενίσχυση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στις επικείμενες εκλογές είναι η μόνη εγγύηση για τους εργαζόμενους δημοσιογράφους ότι την επόμενη διετία ο ρόλος της ΕΣΗΕΑ δεν θα περιοριστεί στο να παζαρεύει και να μοιράζει ευρωπαϊκά προγράμματα για ανέργους, που καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν μπορούν να παρέχουν.

Είναι η μόνη εγγύηση ότι θα ανέβει ο πήχης της διεκδίκησης για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, υπογραφή ΣΣΕ, συνδικαλιστική κάλυψη όσων εργάζονται στα λεγόμενα «νέα Μέσα» και δεν τους επιτρέπεται να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Είναι, τέλος, η μόνη εγγύηση ότι η δικαιολογημένη ανησυχία των ασφαλισμένων για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ δεν θα παραμείνει μια «φιλολογική» συζήτηση για το πόσο χάλια πάει το Ταμείο και πού θα βρει να δανειστεί για να καταβάλλει τις εναπομείνασες παροχές και συντάξεις, αλλά θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μαχητικής υποστήριξης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων δημοσιογράφων, σε κοινή δράση με όλους τους άλλους κλάδους.

---
*

... ΕΣΗΕΑ - 12μηνη διαγραφή Δ. Μπενέκου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιατί διέγραψαν τον Δ. Μπενέκο
από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ


Πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά κρίθηκε ο δημοσιογράφος -και εκ των εκδοτών της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"- Δημήτρης Μπενέκος.

Με απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και με ψήφους 3 έναντι 2, του επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 12 μηνών από τα μητρώα της Ενωσης.

Στον Μπενέκο, μέτοχο των Εταιρειών που εκδίδουν τις εφημερίδες «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και μέλος της ΕΣΗΕΑ είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη με το ακόλουθο κατηγορητήριο: «Η Εταιρία DBAS A.E., στην μετοχική σύνθεση της οποίας μετέχει ο κ. Μπενέκος και της οποίας τυγχάνει μέλος του Δ.Σ., οφείλει προς τους εργαζόμενους δημοσιογράφους της εφημερίδας «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» δεδουλευμένα από τον μήνα Ιούλιο 2013 έως σήμερα. Επιπλέον, ουδέποτε δεσμεύθηκε σε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να έχουν ασκήσει από 2/1/2014 επίσχεση εργασίας, χωρίς την παραμικρή αντίδραση εκ μέρους του κ. Μπενέκου, ο οποίος εξακολουθεί επί ένα σχεδόν έτος να αδιαφορεί επιδεικτικά για την δεινή οικονομική θέση εις την οποία περιήλθαν οι συνάδελφοι και με δική του ευθύνη.

Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και το άρθρο 6, παρ. 1 του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».

Όπως προέκυψε από την καταγγελία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την κατάθεση της προέδρου της Ενωσης Μαρίας Αντωνιάδου, ο Δημήτρης Μπενέκος, λειτούργησε πράγματι αντισυναδελφικά και αντιδεοντολογικά, ως μέτοχος των εταιρειών που εκδίδουν τις εφημερίδες «Επενδυτής» και «Ελεύθερος Τύπος».

Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον «Επενδυτή» είχαν μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποδοχών τους από τον μήνα Ιούλιο 2013. Έγιναν πολλές συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και ο Μπενέκος έδωσε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, που δεν τήρησε, αδιαφορώντας για την δεινή οικονομική θέση των συναδέλφων, που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας.
---
πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

... οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι για τον ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Μαχόμενοι
Δημοσιογράφοι
***
*

ΕΣΗΕΑ - ΕΔΟΕΑΠ
Επιδίωξη δημιουργίας "καρτέλ"
κόντρα στα συμφέροντα των ασφαλισμένων


Τα ψέματα στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν τελειώσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Οι δραματικές εκκλήσεις και επισημάνσεις για τη σωτηρία και το μέλλον του Ταμείου Περίθαλψης και Επικούρησης των δημοσιογράφων δεν αποτελούν πλέον… είδηση, ούτε φαίνεται να συγκινούν κανέναν.

Το Ταμείο «πάει με τις αναθυμιάσεις», όλοι προβλέπουν το κακό, αλλά ουδείς γνωρίζει πότε ακριβώς θα συμβεί.

Τώρα με τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ προκύπτει ένας ακόμη κίνδυνος για το Ταμείο μας. Οι ίδιοι άνθρωποι, που «αφαίρεσαν» τη διοίκηση του από τους δημοσιογράφους, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ο πολυπληθέστερος εταίρος, διεκδικούν και πάλι την πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ, στοχεύοντας βεβαίως στη διοίκηση της Ένωσης. Αν επιτύχουν τους στόχους τους θα διοικούν και τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΣΗΕΑ. Θα κάνουν τις επιλογές τους, που βρίσκουν αντίθετους τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους, αντιστάσεως μη ούσης.

Κατά τη γνώμη μας δημιουργείται ένα «καρτέλ» που μπορεί να κατευθύνει τα πράγματα όπου θέλει χωρίς κανείς να μπορεί να τους σταματήσει. Τα σχέδια παράδοσης του ΕΔΟΕΑΠ σε ιδιωτικά συμφέροντα και κλινικές δεν θα μπορούν να αναχαιτιστούν.

Είναι προφανώς κρίσιμο, τι θα ψηφίσουν οι συνάδελφοι στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ και οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου, από τώρα που είναι ακόμη νωρίς, ώστε ο καθένας να σκεφθεί και μια ακόμη παράμετρο πριν κάνει την επιλογή του στην κάλπη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή όσον αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ.


Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και παίρνουν σαφή θέση θέτοντας τον καθένα προ των ευθυνών του -μικρών, μεγαλύτερων ή κορυφαίων- σε μια ύστατη προσπάθεια να τρέξουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση, να γίνουν οι σωστές επιλογές και να σωθεί το «αποκούμπι» των σκληρά εργαζομένων στον Τύπο, που δοκιμάζονται περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο στην κρίση.

Τα πράγματα είναι απλά.

Τα έσοδα εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια είναι σχεδόν τα μισά από τις δαπάνες και τις ανάγκες του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς ούτε το απαιτούμενο νοικοκύρεμα ήταν γενναίο και αποτελεσματικό, ούτε οι εισπράξεις ακολούθησαν ανοδική πορεία. Τα έσοδα συνεχίζουν να μειώνονται συνεπεία της πτώσης της διαφήμισης στη χώρα, που το 2014 έκλεισε στο σύνολό της μόλις πάνω από τα 420 εκατομμύρια ευρώ και εφέτος κινείται με μείωση 25-30% τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους. Με δεδομένο ότι το βασικό έσοδο του Ταμείου είναι το πολύπαθο αγγελιόσημο, ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα έσοδά του.

Δεν είναι μόνον αυτό, όμως:

Μεγάλα κομμάτια της διαφημιστικής πίτας δεν υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου.

Τα κυριακάτικα φύλλα για παράδειγμα δεν εισφέρουν αγγελιόσημο για τις διαφημίσεις που φιλοξενούν. Το ίδιο οι ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αλλά και οι τηλεοπτικές χορηγίες σε διάφορες εκπομπές.

Τα «διαφυγόντα» έσοδα είναι ικανά να αντιστρέψουν την εικόνα του Ταμείου. Χρειάζονται όμως σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που κανείς δεν ζητά αρμοδίως. Κανείς δεν εκμεταλλεύεται την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το μιντιακό σύστημα της χώρας για να πετύχει τις απαραίτητες τροπολογίες σε όφελος του Ταμείου Περίθαλψης και Επικούρησης όσων επί δεκαετίες εργάζονται στην Τύπο.

Στα χρόνια της κρίσης εμφανίστηκε και κυρίως εντάθηκε και ένα άλλο φαινόμενο. Οι υπόχρεοι καταβολής αγγελιοσήμου προτίμησαν σε εκατοντάδες περιπτώσεις να οικειοποιηθούν αυτό το περιβόητο 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης και όχι να το αποδώσουν στο Ταμείο μας. Το έριξαν στις τσέπες τους και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Προκλήθηκε έτσι ένας άτυπος δανεισμός των εν λόγω επιχειρήσεων, που εντείνεται όσο οι διαφημιστικές εταιρίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από την πτώση τζίρου, κερδών και προοπτικής.

Δεκάδες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που «έφαγαν» το αγγελιόσημο, πτώχευσαν ή φυτοζωούν και οι προσπάθειες είσπραξής του περιορίζονται σε μερικά τηλεφωνήματα ή έστω σε παραπομπή στη δικαιοσύνη μετά από πολλούς μήνες ή και χρόνια εισφοροδιαφυγής.

Για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους η είσπραξη του αγγελιοσήμου είναι πλέον υπόθεση ιερή, επείγουσα και αδιαπραγμάτευτη και πρέπει όσοι το τσεπώνουν να πιέζονται με κάθε μέσο και τρόπο. Κυρίως πρέπει οι ασφαλισμένοι, αλλά και η κοινωνία να ξέρει τη λίστα των οφειλετών και αυτή να ανακοινώνεται αν είναι δυνατόν και κάθε μήνα, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο κατά το δυνατόν.

Για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους η «αδιαφορία» των διοικήσεων του ΕΔΟΕΑΠ για την αύξηση του κύκλου εργασιών του αγγελιοσήμου είναι τουλάχιστον ύποπτη και αποδίδεται σε «δημόσιες σχέσεις» με τους εκδότες και όχι σε πραγματική διεκδίκηση.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου η ΕΣΗΕΑ «πουλά» τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ δρομολογώντας εξελίξεις για τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα χτυπάνε το κεφάλι τους πολύ σύντομα.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει κάνει σημαία της ένα πρόγραμμα τυφλών και ύποπτων περικοπών στις παροχές του Ταμείου μας, που ούτε πρόκειται να το σώσουν, αντιστρέφοντας τον εικόνα εσόδων-εξόδων, ούτε και να του εξασφαλίσει την αυτονομία του καθώς επικρέμεται η υπαγωγή του στον ΕΟΟΠΥ.

Μόνο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κάθε είδους μαθητευόμενων μάγων πρόκειται να εξυπηρετήσει. Και οι Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι το επισημαίνουν νωρίς και όσο ακόμη είναι καιρός.

Βεβαίως και χρειάζεται ενός είδους νοικοκύρεμα στο Ταμείο, αλλά αυτό για τους Μαχόμενους Δημοσιογράφους πρέπει να ακολουθήσει την γιγαντιαία προσπάθεια αύξησης των εσόδων, την οποία η νέα διοίκηση φαίνεται να βολεύεται να «ξεχνά» για να μην διαταράξει προσωπικές δημόσιες σχέσεις με την κυβέρνηση και τους εκδότες.

Δεν μπορεί δηλαδή το λειτουργικό κόστος του Οργανισμού (προσωπικό, ιατροί και νοσηλευτές) να ανταγωνίζεται το κόστος της επικούρησης ή της περίθαλψης και του φαρμάκου. Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ δεν υιοθετούν, όμως, την επικείμενη επίθεση κατά δικαίων και αδίκων, τις τυφλές περικοπές, την παράδοση του Ταμείου σε ιδιωτικά συμφέροντα, την υποβάθμιση των υπηρεσιών και τη στέρηση φαρμάκου, που προωθεί η νέα ετερόκλητη διοίκηση.

Υπάρχουν πολλές προοπτικές το επόμενο διάστημα:

  • Να σωθεί το Ταμείο και να καταστραφούν οι ασφαλισμένοι.
  • Να καταστραφεί και το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι
Οι ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ επιλέγουν και αγωνίζονται να σωθεί και το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι του. Δείχνουν το δρόμο και θα πιέσουν με κάθε μέσο οι ύποπτες επιλογές να μείνουν στα σκοτεινά υπόγεια που σχεδιάζονται και οΕΔΟΕΑΠ να συνεχίσει να είναι το στήριγμα των σκληρά εργαζομένων στον Τύπο.
---
*

... Γ. Καλαϊτζής: "Αν με δείτε υποψήφιο, καταψηφίστε με..." !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Γιάννης Καλαϊτζής
δεν θα είναι υποψήφιος
στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ


O σκιτσογράφος Γιάννης Καλαϊτζής, διευκρινίζει πως δεν θα είναι υποψήφιος στις αρχαιρεσίες της 3ης και 4ης Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων της ΕΣΗΕΑ. Με γραπτή του δήλωση, ο Καλαϊτζής είχε διαψεύσει το ότι πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης. Η δήλωσή του έχει ως εξής: 


«Συνάδελφοι,
Δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στις επικείμενες εκλογές. Εάν εμπλακεί το όνομά μου σε οποιονδήποτε συνδυασμό υποψηφίων θα έχει συμβεί εναντίον της θέλησής μου και για τούτο καταψηφίστε τον.
Γιάννης Καλαϊτζής»

Προς αυτήν την κατεύθυνση και η επιστολή που έστειλε ο Σταμάτης Νικολόπουλος, εκπρόσωπος της Συσπείρωσης, προς την Εφορευτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ όπου αναφέρει:.. "Μετά από αίτημα προς εμάς του Γιάννη Καλαϊτζή να αποσύρει την υποψηφιότητά του ως μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την παράταξή μας «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», ζητούμε να αφαιρεθεί το όνομά του από το ψηφοδέλτιό μας, για τις εκλογές της 3ης και 4ης Ιουνίου".
---
πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


ΠΟΣΠΕΡΤ: Δεν υπογράφουμε

Ανακοίνωση ΠΟΣΠΕΡΤ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δεν υπογράφουμε αιτήσεις, δηλώσεις, προθέσεις ή επιστολές σχετικά με την αναβίωση της σύμβασης μας και την ένταξη μας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 του Νόμου 4324/2015 προβλέπεται ρητά η αναβίωση της σύμβασης μας χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση. Αντίθετα γνωστοποίηση χρειάζεται μόνο για όσους συναδέλφους δεν προτίθενται να ενταχθούν στην ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ πρότεινε τη διαδικασία αυτοδίκαιης αναβίωσης της σύμβασης και αποτυπώθηκε στο νόμο. Άλλωστε και ο Υπουργός Επικρατείας με δηλώσεις του επιβεβαιώνει ότι σωστά οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους από τις 29/4/2015.

Η απόφαση, που ερήμην των εργαζομένων, έλαβε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση του το νέο ΔΣ της ΕΡΤ, προσβάλει τους αγωνιστές εργαζόμενους και δεν σώζεται με το προαιρετικό της... δήλωσης.

Τα φύλλα παρουσίας, αλλά και η φυσική μας παρουσία στους χώρους εργασίας, για ανάληψη καθηκόντων πιστοποιούν την αναβίωση της σύμβασης μας.
---
Χάθηκε η ενότητα
μετά την αποχώρηση Σόμπολου

Η αποχώρηση του Πάνου Σόμπολου από τον συνδικαλισμό συνοδεύεται τελικά με διάσπαση της παράταξής του. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει τη διάλυση της παράταξης «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», κάτι που ωστόσο δεν έγινε, καθώς με παρέμβαση παλαιότερων δημοσιογράφων που πρόσκεινται στη ΝΔ, όπως η Σοφία Βούλτεψη, η παράταξη ανακοίνωσε τη συνέχιση της λειτουργίας της, με την προσθήκη νέων προσώπων. Ορισμένα, ωστόσο, μέλη της, όπως η Αγγελική Γυπάκη, που είναι μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Πέτρος Τρουπιώτης και ο Χάρης Τζανής, με ανακοίνωσή τους διεκδικούν τη συνέχεια της παράταξης Σόμπολου, υπό τον τίτλο Ανανέωση. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η παράταξη θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ ή αν θα συνεργαστεί με κάποια από τις ήδη υπάρχουσες στο ΔΣ
---
Ζητείται η πτώχευση

Προσφυγή με την οποία ζητείται η πτώχευση της εκδοτικής εταιρείας του Δημήτρη Ρίζου «Μακεδονικές Εκδόσεις ΑΕ» κατέθεσε πρώην εργαζόμενος του «Αδέσμευτου Τύπου». Η εκδίκαση της αίτησης θα γίνει στις 10 Ιουνίου και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα καταθέσουν υπέρ της προσφυγής του. Σε περίπτωση πτώχευσης θεωρούν πως από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να πάρουν μέρος από τα χρωστούμενα.
---
Με ονομαστικές τις μετοχές
στη δημοπρασία για τις άδειες στην TV

Υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου θα έχουν οι συμμετέχοντες στη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει και σήμερα στη νομοθεσία, αλλά οι συμμετέχοντες στις υπεράκτιες εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν το «πόθεν έσχες» τους.

Στο μεταξύ αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για το κόστος των αδειών φέρονται οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Στην περίπτωση που είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα λάβουν μέρος στη δημοπρασία, αν και δεν βρίσκονται όλοι στην ίδια οικονομική κατάσταση.
---
Απόσυρση υποψηφιότητας
από τη "Συσπείρωση"

Εκλογές ΕΣΗΕΑ

Απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο της "Συσπείρωσης", ο Γιάννης Καλαϊτζής, στις εκλογές της 3ης και της 4ης Ιουνίου.
---
Προσλήψεις στο "Κανάλι 1"

Το ΔΣ της δημοτικής εταιρείας του ραδιοφώνου του Δήμου Πειραιά έστειλε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για πρόσληψη έξι ηχοληπτών, δύο τεχνικών και ενός καμεραμάν με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας. Τοποθετήθηκαν επίσης οι νέοι προϊστάμενοι των ενημερωτικών τμημάτων του σταθμού. Αρχισυντάκτρια ειδήσεων ανέλαβε η Δέσποινα Φίκαρη, αρχισυντάκτης αθλητικού ο Γιάννης Κλάδης και αρχισυντάκτης στην ιστοσελίδα και στα social media ο Θοδωρής Παπαντωνίου.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

... αύξηση ΜΚ στο Mega για την "τρίτη θέση" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
«Διστακτικοί» Μπόμπολας και Ψυχάρης
Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
15,1 εκατ. ευρώ στο Mega
Στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων


Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15,1 εκατ. ευρώ στην Τηλέτυπος Α.Ε. (Mega), αποφασίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου «να μην πέσει το μερίδιο τηλεθέασης του σταθμού στην τρίτη θέση» όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Ανδρεούλης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τιμή διαθέσεως θα καθοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας κατά το χρόνο της αποκοπής του δικαιώματος προτιμήσεως. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους, με δικαίωμα προτιμήσεως, σε αναλογία μίας νέας μετοχής ανά δύο παλαιές.

Πρόκειται για τη δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση του τηλεοπτικού σταθμού σε δύο χρόνια και αυτή τη φορά επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας καθώς οι μεγαλομέτοχοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χώσουν κι’ αλλο το χέρι στην τσέπη, πριν δουν τι θα γίνει συνολικά με την οικονομία τις χώρας και τις διαπραγματεύσεις, αλλά και πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο τηλεοπτικό τοπίο, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα.

Τόσο η «Πήγασος» του Μπόμπολα (το 32,7% της Τηλέτυπος), όσο και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (το 22,1% του κεφαλαίου) κρατούν στάση αναμονής εν όψει των εξελίξεων και διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Ανακοίνωση της Πήγασος: «Λαμβανομένων υπ” όψιν και των οικονομικών συνθηκών, η μέτοχος Πήγασος Εκδοτική ΑΕ δήλωσε την επιφύλαξή της ως προς τη μερική ή ολική άσκηση του δικαιώματος προτιμήσεως, σε κάθε περίπτωση επιφυλασσομένη να επαναπροσδιορίσει την πρόθεσή της προ της ενάρξεως της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο».

Ανακοίνωση ΔΟΛ: «Η μέτοχος ΔΟΛ Α.Ε. δήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση της μη σημαντικής μεταβολής των οικονομικών συνθηκών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, επιφυλασσομένη, όμως, να επαναβεβαιώσει τη στάση της σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη της περιόδου διαπραγματεύσεως των δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο».

Ως εκ τούτου η πορεία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ παραμένει ανοιχτή και αβέβαιη, τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο με τετράμηνο.
---
*

... ΜΜΕ - κρύβουν τα πραγματικά διαφημιστικά έσοδα; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον "αέρα"
η μέτρηση διαφημιστικής δαπάνης

Η υπόθεση δείχνει να σχετίζεται με τον ειδικό φόρο διαφήμισης

Χοντραίνει το παιχνίδι στην αγορά των media, μετά και τις τελευταίες κινήσεις των τηλεοπτικών σταθμών στο χώρο της διαφήμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Star Channel έχει αποχωρήσει από τη μέτρηση της διαφημιστικής δαπάνης μέσω της Media Services και σε λίγο καιρό αναμένεται η αποχώρηση και του Mega. Στη διαφημιστική αγορά κυκλοφορεί η πληροφορία ότι θα αποχωρήσουν και οι άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως καταρρέει το λεγόμενο «κοινό νόμισμα» της διαφημιστικής αγοράς, οι μετρήσεις δηλαδή που χρησιμοποιούσαν οι διαφημιστικές εταιρείες και οι διαφημιζόμενοι για να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις διαφημιστικές ενέργειές τους.

Η Media Services, από τη μεριά της, τηρεί στάση αναμονής και αποφεύγει να σχολιάζει τις εξελίξεις.

Η όλη υπόθεση δείχνει να σχετίζεται με τη διαφορά που υπάρχει στα επίσημα στοιχεία της διαφημιστικής δαπάνης και στα πραγματικά έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών και, φυσικά, με τον ειδικό φόρο διαφήμισης. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται βάσει των επίσημων τιμοκαταλόγων των τηλεοπτικών σταθμών, τα πραγματικά έσοδα των καναλιών όμως είναι πολύ μικρότερα.
---
---
*

... καλά λεφτά ο Κουρής από τη Eurovizion, κ. Νίκο Παππά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απλήρωτοι Metropolis
Όταν σβήνουν τα φώτα της Eurovision
κι έρχεται ο λογαριασμός,
η δημόσια τηλεόραση κερνά
και ο Ανδρέας Κουρής πίνει

Όπως είναι γνωστό, όταν σβήνουν τα φώτα και οι δυνατοί προβολείς των μεγάλων διοργανώσεων έρχεται ο λογαριασμός. Κι όπως είναι γνωστότερο, το λογαριασμό σε αυτές τις περιπτώσεις τον πληρώνουμε όλοι εμείς ως φορολογούμενοι, μέσω κάποιου φορέα του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από τέσσερα χρόνια κοροϊδίας των απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Κουρής ανέλαβε για τρίτη χρονιά τη διοργάνωση της Eurovision, μέσω του τηλεοπτικού καναλιού MAD TV που κατέχει, πετυχαίνοντας το καλύτερο γι’ αυτόν deal. Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι το σκάνδαλο της ανάθεσης της Eurovision δεν την ακουμπάει, προχώρησε στη φετινή συμφωνία μαζί του βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο κερδοφορίας στον Ανδρέα Κουρή.

Είναι γεγονός ότι την τελευταία τριετία όσο τα κρατικά ταμεία στενάζουν, τόσο ανοίγουν τις πόρτες τους για δουλειές προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτά τα… θυρανοίξια αφορούν μπίζνες που γίνονται με την εγγύηση του δημοσίου και τη διασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των ιδιωτών. Σε αυτό το πλαίσιο ούτε η ΝΕΡΙΤ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση. Και αφού επί δύο συνεχόμενα χρόνια παραχώρησε το κερδοφόρο κομμάτι της Eurovision στον Ανδρέα Κουρή με αδιαφανείς όρους και αμφίβολα κέρδη για την ίδια, φέτος του έδωσε και τα ρέστα!

Οι φετινές δαπάνες της ΝΕΡΙΤ για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision είναι μεγαλύτερες από αυτές των δύο προηγουμένων ετών καθώς ξεπερνούν ήδη τα 150.000 €. Και αν αναλογιστούμε ότι οι δαπάνες της ΝΕΡΙΤ γι’ αυτή η συμμετοχή θα συνεχίσουν να δημοσιοποιούνται μέχρι και τον Νοέμβριο, ίσως να μιλάμε για πλήρη εκτόξευση αυτού του κόστους.

Επιπλέον φέτος, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ αποφάσισε να πληρώσει και από πάνω τον Ανδρέα Κουρή παραχωρώντας του διαφημιστικό χρόνο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση για να προβάλει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά να του διαθέσει και τεχνικό εξοπλισμό: ένα van εξωτερικών μεταδόσεων (αν και, τελικά, έξω από τον τελικό ήταν τρία φορτηγά της ΝΕΡΙΤ) κάτι που τις προηγούμενες χρονιές πλήρωνε το MAD, καθώς και έμψυχο δυναμικό. Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν, όπως όλοι οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί ,το ίδιο και η κρατική τηλεόραση αναστενάζει από την έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου.

Σε όλα αυτά, δε μένει παρά να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Κουρή, έναν επιχειρηματία που έκλεισε τα καταστήματα Metropolis και άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, πράξη για την οποία φορτώνεται συνεχόμενα με καταδίκες, έναν επιχειρηματία που χρωστάει σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και έχει συλληφθεί δύο φορές γι’ αυτό.

Παρ’ όλες τις καταγγελίες μας για το σκάνδαλο της ανάθεσης της Eurovision από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε έναν ιδιώτη επιχειρηματία, κανείς δεν θέλησε να διερευνήσει το θέμα. Ούτε τις δυο προηγούμενες χρονιές, ούτε και φέτος. Οπότε, παραμένουν ως εξαγγελίες οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα εξεταστούν όλες οι επιχειρηματικές συμφωνίες που υπέγραψε η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τα τρία τελευταία χρόνια.

Κι αν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση υπουργός Νίκος Παππάς έχουν πολλά πράγματα να κάνουν και δεν προλαβαίνουν να διερευνήσουν το ζήτημα, το πιο απλό που θα μπορούσαν να πράξουν άμεσα θα ήταν να δημοσιοποιήσουν τις συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το MAD του Ανδρέα Κουρή για τη διοργάνωση της Eurovision τα τρία τελευταία χρόνια Μαζί με τα κέρδη ή τις ζημιές που απέφερε αυτή η συμφωνία στο δημόσιο φορέα. Κι έπειτα, θα έχουν ολόκληρο το χρόνο που χρειάζονται για να ψάξουν το τι έβγαλε από αυτή τη «συμφωνία» ο Ανδρέας Κουρής. Κι αν τελικά αυτό το deal ήταν…. «εξισορροπημένο».

ΥΓ: Και ενώ ο Ανδρέας Κουρής μετράει τι τσέπωσε και υπολογίζει τι ακόμη μπορεί να τσεπώσει από τη «συνδιοργάνωση» της Eurovision με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, μια καταγγελία που μιλούσε για καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες στο MAD TV και ένα κενό μισθοδοσίας έξι μηνών από το 2012, αλλά και για κόψιμο μακρόβιων εκπομπών του καναλιού και απολύσεις, έκανε το γύρο του διαδικτύου πριν λίγες μέρες.

Και τι θα μπορούσε να κάνει ένας επιχειρηματίας που μόλις έχει κερδοφορήσει και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έπειτα από μια ακόμη καλή εμπορική συναλλαγή; Αν μη τι άλλο, θα θέλει να κερδίσει περισσότερα. Και η μείωση του εργατικού κόστους και τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους είναι ο πιο εύκολος και ο πιο ασύδοτος στα υπό ασυλία αφεντικά τρόπος.

Απολυμένοι/ες των καταστημάτων Metropolis

---
*