Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

... Χ.Κ.Τεγόπουλος - Συνέλευση πιστωτών 2/11/2015 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συνέλευση Πιστωτών Χ.Κ.Τεγόπουλος


Oσοι έχουν απαιτήσεις από την Χ.Κ. Τεγόπουλος πρέπει να είναι παρόντες στη Συνέλευση των Πιστωτών της, την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, για να αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η πτωχευτική διαδικασία.

Εάν κάποιος ή καποια δεν μπορεί, καλό είναι να εξουσιοδοτήσει άλλον ή άλλην για να τον εκπροσωπήσει και να ψηφίσει. Για να ληφθεί απόφαση, απαιτείται πλειοψηφία και πιστωτών και πιστωμάτων. Αρα η παρουσία των πρώην εργαζομένων είναι απαραίτητη.

Το ραντεβού μας είναι στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο 11 των Δικαστηρίων( πρώην Σχολή Ευελπίδων). Λογικά έχετε ειδοποιηθεί απο τους δικηγόρους σας. Το σημειώνω και εδώ και καλή αντάμωση.

Γιώργος Καρελιάς

---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον εισαγγελέα για κατάθεση ο Σ. Ψυχάρης

Στις 12 Νοεμβρίου καλείται για κατάθεση στους οικονομικούς εισαγγελείς για κατάθεση ο Σταύρος Ψυχάρης, γράφει σήμερα η “Αυγή”. Θα ακολουθήσουν, αναφέρει η εφημερίδα και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ΜΜΕ που έλαβαν δάνεια από τις τράπεζες για τις εταιρείες τους.
---
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι ακόλουθοι Τύπου

για τα λουκέτα στα γραφεία Τύπου εξωτερικού

Να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία ανεστάλη η λειτουργία δέκα Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας στο εξωτερικό, ζητεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ένωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) και 82 μέλη της.

Βάσει της απόφασης, ανεστάλη η λειτουργία των γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας (ΓΤΕ) σε Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Ελσίνκι, Κοπεγχάγη, Οτάβα, Σαγκάη, Σίδνεϊ και Χάγη.
---
Με δώρα για τα γενέθλιά της

“Η εφημερίδα των Συντακτών”

Συνεργασία με το σκιτσογράφο Γιάννη Ιωάννου ξεκινάει από το επόμενο Σάββατο, στο επετειακό φύλλο των 3 χρόνων της, η “Εφημερίδα των Συντακτών”. Για τα γενέθλιά της, η εφημερίδα θα διανείμει δύο συλλεκτικά τεύχη του “Μικρού Ηρωα” και του “Μπλεκ”.
---
Κλείνουν οι “Ερευνητές”

Κλείνει το ωραίο ένθετο της “Καθημερινής”, οι “Ερευνητές”. Η καλύτερη παιδική εφημερίδα που κυκλοφορούσε σε εφημερίδα, αναστέλλει την έκδοσή της, εξαιτίας του κόστους, με αποτέλεσμα τρεις απολύσεις εργαζομένων. Αύριο, πάντως θα κυκλοφορήσει το φύλλο που έχει ετοιμαστεί.
---
Τρεις ενδιαφερόμενοι

για το spec της Forthnet

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Business Today”, τρία agencies συμμετέχουν στο spec που πραγματοποιεί η Forthnet, με αντικείμενο το λογαριασμό media planning & buying. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εταιρείες Tempo OMD, Initiative και Havas.
---
Ξεκινά ΕΔΕ

για τις αποτυχημένες δημοσκοπήσεις
του Μαραντζίδη στον ΣΚΑΪ

Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα διατάξει, όπως προανήγγειλε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, με αφορμή τις καταγγελίες για επηρεασμό των ψηφοφόρων μέσω «ψευδών» προεκλογικών δημοσκοπήσεων.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν έχουμε δορυφορικό κανάλι, αλλά αυτοθαυμαζόμαστε (ΓΓΕ)

*
Ανασυγκρότηση
***
*


@ Η Ελλάδα δεν διαθέτει δορυφορική κανάλι για να μεταφέρει τις απόψεις της σε αυτή τη διπλά δύσκολη στιγμή με τις πιέσεις των δανειστών και το διογκούμενο πρόβλημα των προσφύγων

@ Δεν είχε ποτέ σοβαρό δορυφορικό κανάλι, αλλά και αυτό που διέθετε το (σκανδαλώδες) ΕΡΤ World, έκλεισε το 2013 με την περίφημη απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου.

@ Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα δορυφορικό κανάλι με ειδήσεις στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αραβικά το οποίο θα καλύπτει την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

@ Μέχρι τότε πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο η σχέση που υπάρχει μεταξύ ΕΡΤ και Euronews (και την οποία επιχείρησε να καταστρέψει η ΝΔ), αλλά και να δημιουργηθεί ένα πολύγλωσσο site από την κρατική ραδιοτηλεόραση και το ΑΠΕ που θα μεταδίδει την ειδησεογραφία μαζί με εικόνα και ήχο.

@ Επίσης, το site της Γενικής Γραμματείας (του οποίου η τελική μορφή θα ήταν έτοιμη ως σήμερα…) θα πρέπει να ξυπνήσει και να αρχίσει να παρέχει σχετικές υπηρεσίες, και προς τις Πρεσβείες της Ελλάδας στο εξωτερικό και προς το κοινό που επιθυμεί να πληροφορηθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και βρίσκεται εκτός συνόρων.

@ Το εύκολο είναι αυτό που κάνουν σήμερα, οι έχοντες δουλειά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δημοσιογράφοι της Γραμματείας. Τη δημοσίευση των συνεντεύξεων των προϊσταμένων σε διάφορα ΜΜΕ με τις φωτογραφίες τους σε πρώτο πλάνο.

@ Τόσος αυτοθαυμασμός ενώ η χώρα είναι σε αυτή την κατάσταση, δεν αντέχεται...

---
---
*

Μέγαρο Μουσικής - 198 απλήρωτοι εργαζόμενοι από το Μάιο...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
24ωρη απεργία των απλήρωτων εργαζόμενων

Για το κλειστό Μέγαρο
και τις ενοχοποιημένες «πολυτέλειες»


Ναι δυστυχώς συνηθίσαμε σε αυτή τη χώρα, σε αυτή την πόλη να βλέπουμε καθημερινά τα πανό διαμαρτυρίας απλήρωτων εργαζομένων αναρτημένα έξω από υπουργεία, νοσοκομεία, κρατικούς φορείς. Συνηθίσαμε σε αυτό που είναι αδύνατον να συνηθίσει κανείς.

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Να προσπερνάμε τους άστεγους και τους απελπισμένους και κάθε τόσο τις απλωμένες λινάτσες με τα δυσοίωνα χρωματιστά συνθήματα μίας λίγο-πολύ κοινής μοίρας (τα στάδιά της: όλο και μικρότερος μισθός, καθόλου μισθός, ανεργία…).

Όμως η εικόνα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της πάλαι ποτέ μουσικής ναυαρχίδας της χώρας μας, σήμερα που το Σωματείο Εργαζομένων του Ο.Μ.Μ.Α. έχει κηρύξει 24ωρη απεργία ήταν σοκαριστική για τον πολιτισμό: Μετά από 24 χρόνια λειτουργίας, για πρώτη φορά μέρα που δεν είναι αργία, ούτε περίοδος διακοπών, βρήκε το Μέγαρο ολόκλειστο και βυθισμένο στο σκοτάδι. Κλειστές οι εσωτερικές πόρτες, κλειδωμένη η εξωτερική καγκελόπορτα και στην κορυφή του κτιρίου, πάνω από τα μπάνερ των σημαντικών εκδηλώσεων, ένα τεράστιο πανό με την επιγραφή «ΛΥΣΗ για τους απλήρωτους εργαζομένους. Για το Μέγαρο. Για τον πολιτισμό. Σωματείο Εργαζομένων Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών». Ανάλογη η επιγραφή και στο μικρότερο πανό στην καγκελόπορτα…

Πολλά θα είχε ασφαλώς να πει κάποιος για τους παράγοντες που έφεραν το Μέγαρο σ΄αυτή την κατάσταση και για την ευθύνη των εκάστοτε διοικήσεών του αλλά και των εκάστοτε υπουργών. Για την κατά καιρούς υπεροψία ή και μεγαλομανία των «επικεφαλής» του και για τον τρόπο που πολιτεύτηκαν στην περίοδο της ισχύος τους, όταν ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού λάμβανε τηλεφωνήματα για να υπογράψει ειλημμένες από αλλού («άνωθεν») αποφάσεις, αμφισβητούμενης νομιμότητας. Παρόλα αυτά και παρόλο το σκεπτικό όσων αντιλέγουν ότι όταν καταρρέουν νοσοκομεία και υπολειτουργούν σχολεία, η διάσωση του υπερχρεωμένου Μεγάρου θα ήταν πολυτέλεια, δεν έπαψε το Μέγαρο Μουσικής να είναι πολιτιστικό στολίδι για την Αθήνα αλλά κι ένας λειτουργικός και πρότυπος χώρος υποδοχής σπουδαίων ακροαμάτων (και όχι μόνον) για όλη την Ευρώπη. Θέλετε να πούμε ότι συμβολίζει υπερχρεωμένα σήμερα μεγαλεία του άλλοτε; Εστω. Υπάρχουν όμως 198 εργαζόμενοι απλήρωτοι από το Μάιο - με εξαίρεση 300 ευρώ έναντι που πήραν προ 4-5 ημερών. Και υπάρχει και η πραγματικότητα που λέει πώς το Μέγαρο Μουσικής υπήρξε ένα σύμβολο μίας πολιτιστικής ευφορίας εκείνης της άλλης Ελλάδας.


Με όλες τις ενστάσεις λοιπόν, για εμένα τουλάχιστον η εικόνα του σφραγισμένου και σκοτεινού Μεγάρου λειτούργησε σήμερα μελαγχολικά και συμβολικά σε ό,τι αφορά τον χώρο του πολιτισμού: Σαν να κατεβάζει και σ΄ αυτό τον χώρο σιγά-σιγά ρολά κάτι απ΄όσα μας έκαναν να αισθανόμαστε πολιτιστικά περήφανοι σ΄ αυτή την πόλη. Και παρόλο που αυτή είναι μία καταρχάς 24ωρη απεργία… Και παρόλο που συνειδητοποιώ ότι οποιοδήποτε σχέδιο σωτηρίας του Μεγάρου είναι ένας γόρδιος δεσμός για τον υπουργό Πολιτισμού (η κρατικοποίησή του θα επισημοποιήσει την ανάληψη από το χρεοκοπημένο Κράτος του τεράστιου τραπεζικού του χρέους και θα φορτώσει στη δημόσια περιουσία ακόμα ένα γιγαντιαίο κτίριο, καταδικασμένο φοβάμαι να «μαραζώσει», ενώ η πώλησή του σε ιδιώτη θα ήταν οπωσδήποτε μία τεράστια πολιτιστική «ήττα»), είναι αυτή η εικόνα που μου θυμίζει τη χώρα: σφραγισμένα και σιγά-σιγά εγκαταλελειμμένα κτίρια ενός ψευδεπίγραφου αλλοτινού «κλέους», απλήρωτοι εργαζόμενοι, άστεγοι φορείς. Μία χώρα υπό συνεχή και συνεχή και συνεχή κατάρρευση να «ακρωτηριάζεται» κάθε τόσο σε όλα τα επίπεδα, να κάνει εκπτώσεις στο αυτονόητο και μπροστά στο αδιέξοδο και στη διογκούμενη ανασφάλεια να φτάνει να θεωρεί «πολυτέλεια» ό,τι αξίζει σε κάθε πολιτισμένο λαό. Που φτάνει να ενοχοποιείται αν δεν θεωρεί «πολυτέλεια» ό,τι αξίζει σε κάθε λαό…
---
πηγή: http://www.e-tetradio.gr/
---
*

το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ και οι εργαζόμενοι του "Αγγελιοφόρου"

*
ΠΑΜΕ
Τύπου & ΜΜΕ
***
*
Πάντα θύματα του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι

... Μπακατσέλος, Μπόμπολας, Ψυχάρης ...
Το οριστικό «λουκέτο» στον «Αγγελιοφόρο» - αφού προηγήθηκαν πάνω από 270 απολύσεις, αφού εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, αφού εφάρμοσαν μορφές ελαστικής απασχόλησης, αφού εξουθένωσαν τους εργαζόμενους με τη συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων - αποτελεί τη λογική συνέχεια της προσπάθειας των μονοπωλιακών ομίλων και στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, με πρόσχημα τη μείωση του «εργατικού κόστους», να μετακυλίουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, τους μοναδικούς παραγωγούς του πλούτου.

Η περίπτωση του «Αγγελιοφόρου» αποκτά τερατώδεις διαστάσεις, αφού τρεις μονοπωλιακοί όμιλοι - Μπόμπολας, Ψυχάρης, Μπακατσέλος - που έχουν στην κατοχή τους πολλές δεκάδες επιχειρήσεις και ενθυλακωμένα κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων, πετάνε κυριολεκτικά στο δρόμο 108 ανθρώπους, για οκτώ μήνες απλήρωτους, χωρίς αποζημίωση και χωρίς να δικαιούνται και αυτό ακόμα το ελάχιστο επίδομα ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι του «Αγγελιοφόρου» πρέπει άμεσα, τώρα, να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στην ασυδοσία της εργοδοσίας που γιγαντώνεται στηριγμένη στο πλέγμα των αντεργατικών νόμων που επιβλήθηκαν από όλες τις αντεργατικές κυβερνήσεις περιλαμβανομένης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του, στηρίζει τις αποφάσεις των 108 εργαζομένων του «Αγγελιοφόρου», μέχρι την οριστική δικαίωσή τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τους εργαζόμενους των άλλων επιχειρήσεων των τριών ομίλων, κάθε εργαζόμενο να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... MEGA - θέμα χρόνου το "όλα μπάχαλο" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"... οι τεχνικοί είναι το θέμα και όχι οι δημοσιογράφοι
που είναι εύκολα διαχειρίσιμοι από τα αφεντικά" !..

Καταρρέει το MEGA: λεπτό δεν μπορεί
να σταθεί χωρίς τις πλάτες
των ΠΑΣΟΚο-ΝουΔου κυβερνήσεων

Απεργία τεχνικών, χωρίς δελτία ειδήσεων και δύο ταχυτήτων εργαζόμενοι

Τελικά πολύ εύκολα μπορεί να καταρρεύσει ένας τηλεοπτικός σταθμός του μεγέθους του πρώην πανίσχυρου MEGA! Λίγο να αλλάξει η πολιτική κατάσταση, το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο, ώσπου φθάνει η στιγμή όλα να γίνουν μύλος! Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα!

Το άλλοτε πανίσχυρο MEGA με το που τελείωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, είναι έτοιμο να καταρρεύσει, χωρίς καν να κουνήσει το δαχτυλάκι της η πρώτη και δεύτερη φορά Αριστερά (αν υποθέσουμε ότι είχε τέτοιες προθέσεις)!

Μας κάνει πόλεμο η κυβέρνηση λένε οι εκδότες! Παραμύθια! Ποιος τους κάνει πόλεμο; Οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ξημεροβραδιάζονται στα παράθυρα του καναλιού;

Το MEGA απέδειξε περίτρανα ότι δεν μπορεί λεπτό να σταθεί μόνο του στον ανταγωνισμό και στην αγορά χωρίς τις πλάτες της εκάστοτε ΠΑΣΟΚο-ΝουΔού κυβέρνησης! Προφανώς το μεγάλο κανάλι 25 χρόνια ζούσε σε θερμοκήπιο… Προστατευμένο… Με το που τελείωσε η προστασία… Είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Ομολογουμένως η έκπληξη είναι τεράστια ακόμη και στους ορκισμένους εχθρούς του καναλιού!

Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα: συνεχείς απεργίες των τεχνικών… Χωρίς δελτία ειδήσεων… Και ένα ιδιότυπο καθεστώς μισθοδοσίας δύο ταχυτήτων… Που σύντομα θα βάλει φωτιά στα τόπια… Και φυσικά το σπίρτο θα ανάψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι… Που πριν λίγες ημέρες υπέγραψαν τις νέες μειώσεις μισθών… Αλλά ο Πεφάνης όταν άκουσε ότι δεν υπογράφουν Σαραντάκος, Αγγελής κ.ά είπε, «Κανένα πρόβλημα, παραμένετε στις δουλειές σας με τον προηγούμενο μισθό»! Είναι γνωστό – επίσης, ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι είναι από τους τελευταίους που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του σταθμού, με πολλά χιλιόμετρα στο ρεπορτάζ, με πολλές επιτυχίες και αποκλειστικά… Αλλά για πόσο θα υφίσταται στο «μαγαζί» μισθοδοσία δύο ταχυτήτων; Είναι θέμα χρόνου να γίνουν όλα μπάχαλο… Όσο για αυτά που ακούγονται ότι δήθεν οι συγκεκριμένοι με το να μην υπογράφουν διαπραγματεύονται τις αποζημιώσεις τους, επίσης είναι παραμύθια. Αφού στις νέες συμβάσεις με τις μειώσεις που υπέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, προβλέπεται ρητά ότι οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με το προηγούμενο καθεστώς! Πάει κι αυτό το επιχείρημα… Το μπάχαλο όμως παραμένει… Και μάλιστα το προκάλεσαν μόνοι τους οι εκδότες… Χωρίς τη βοήθεια κανενός!

Την ίδια ώρα η ενημέρωση λόγω της απεργίας των τεχνικών πάει περίπατο για άγνωστο χρόνο… Και το πλήγμα βαρύ για τον κατεξοχήν ενημερωτικό σταθμό της χώρας… Άλλα έτσι συμβαίνει όταν ζεις για χρόνια στα θερμοκήπια… Όταν βγαίνεις στο φως του ήλιου καίγεσαι.. Και να τα βρουν όμως οι τεχνικοί του σταθμού με την εργοδοσία και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας το τραύμα είναι μεγάλο για το πρώην μεγάλο κανάλι, αν όχι μοιραίο! Τα είχαμε γράψει όμως, λέγοντας ότι οι τεχνικοί είναι το θέμα και όχι οι δημοσιογράφοι που είναι εύκολα διαχειρίσιμοι από τα αφεντικά!

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... KKE - "Θάλασσα νεκρών η Μεσόγειος" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πανό του ΚΚΕ
στην Ακρόπολη για τους πρόσφυγες

Δύο μεγάλα πανό σήκωσαν στην Ακρόπολη, νωρίς σήμερα το πρωί, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Τα πανό είναι γραμμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά, με το σύνθημα: «ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων».

Στην Ακρόπολη ανεμίζουν κόκκινες σημαίες από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ διαβάζεται με ντουντούκα κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά. Επίσης, στην είσοδο της Ακρόπολης μοιράζεται ανακοίνωση. 
---
*

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

... ΜΜΕ - το Διασωματειακό "απέναντι" σε Εκδότες - ΣΥΡΙΖΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Το Διασωματειακό καλεί τον Κλάδο
σε αγωνιστική ετοιμότητα
με αφετηρία την πανελλαδική απεργία
της 12ης Νοεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ



ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ συνεδρίασε, συζήτησε και κατέληξε στα παρακάτω ζητήματα, τα οποία το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους και με κάθε μέσο :

• Το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο αφού εντάσσεται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση. Αποτελεί ενιαία πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ κατ΄ απαίτηση της εργοδοσίας συνολικά, η ενοποίηση των ταμείων και των παροχών με στόχο τη συρρίκνωση των συντάξεων, της πρόνοιας, της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς τα ελάχιστα όρια.

Ειδικότερα, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στη χρηματοδότηση του οποίου το κράτος δεν είχε και δεν έχει συμμετοχή, ενώ αντίθετα έχει δημεύσει τα αποθεματικά του με το PSI

• Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και τη συλλογική εκπροσώπηση.

• Αντιμετωπίζουμε ήδη ως εργαζόμενοι, άνεργοι ή συνταξιούχοι την πιο άγρια φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας που εκφράζεται με σειρά από μέτρα (ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, αυξήσεις στο ΦΠΑ κ.λπ)

Για όλα τα παραπάνω καλούμε τον Κλάδο να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα, με αφετηρία την Πανελλαδική απεργία της 12ης Νοέμβρη.

Οι μορφές και η κλιμάκωση της αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζόμενων στα ΜΜΕ θα οριστικοποιηθεί σε νέα σύσκεψη του Διασωματειακού τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, μετά και τη συζήτηση στα Δ.Σ. των Ενώσεων.

Διεκδικούμε:
  • μόνιμη και σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα.
  • την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να συμβάλλουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης.
  • Να μην υποστούμε μείωση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
  • Τη διατήρηση και υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων
  • Να μην περάσει κανένας νόμος που θα παρεμποδίζει το δικαίωμα στην απεργία
  • Να σταματήσει τώρα η φοροκαταιγίδα
  • Προστασία των ανέργων για όλο το διάστημα της ανεργίας
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προστασία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν είναι αίτημα μόνο όσων έχουν καταφέρει να μείνουν στο επάγγελμα αλλά και των χιλιάδων συναδέλφων που αγωνίζονται να ξεφύγουν από την ανεργία ανεχόμενοι τις δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες.

Η αύξηση της ανεργίας, η αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση των ΣΣΕ, οι μειώσεις των μισθών, οι μειώσεις των συντάξεων, μαζί με την επιβολή νέων έμμεσων και άμεσων φόρων δημιουργούν αδιέξοδο και επιβάλλουν την οχύρωση του κλάδου και την αναδιάταξη των δυνάμεών μας για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της ενημέρωσης, της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας.

  • Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας. 
  • Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.
  • ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
  • ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
  • ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ
  • ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
---
*

... ΠΟΣΠΕΡΤ για ΕΡΤ πατρικίων και πληβείων ...

*
ΠΟΣΠΕΡΤ
***
*

"Νεόκοποι οραματιστές του ραγιαδισμού"

Σε συνέχεια του δήθεν ψηφίσματος συνέλευσης δημοσιογράφων ΕΡΤ και για να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση και τη διαίρεση του προσωπικού, η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει ότι: Μέχρι σήμερα και για όσες φορές έχουν γίνει εκλογές με ευθύνη της για Εκπροσώπους Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί – ούτε κατ’ ελάχιστο – το κύρος των εκλογών αυτών.

Σήμερα ζούμε όμως μια πρωτοφανή σπίλωση διαδικασιών και ευνοϊκών ρυθμίσεων, σε μια μερίδα εργαζομένων, σε όλα τα επίπεδα, μισθολόγιο, ιεραρχία, πολυθεσία κλπ, που μετατρέπει με ευθύνη τους και τη συνδρομή της πολιτείας, τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ σε πατρικίους και πληβείους.

Εκτός αυτών, οι φωτογραφικές διατάξεις για την ίδια μερίδα εργαζομένων, που δεν έχουν τελειωμό, άλλη μια χαριστική ρύθμιση είναι η εκλογή κατ’ επιλογή ενός οπωσδήποτε δημοσιογράφου, χωρίς να αποκλείονται και δύο, στο Δ.Σ. της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν αυτή που άλλαξε με επιμονή τη διάταξη του αρχικού σχεδίου νόμου, που ήθελε να διορίζεται ο ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ από τον Υπουργό! και ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων από την ΠΟΕΣΥ. Έτσι σήμερα έχουμε ανάδειξη εκπροσώπων μέσα από καθολικές εκλογικές διαδικασίες.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καθήκον να διαφυλάσσει την ομαλότητα, με την αξιοπιστία της, για κάθε εκλογική διαδικασία, ακόμα και αν διαφωνεί με τους φωτογραφικούς νόμους, που άλλωστε ο καθένας έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να τους ακυρώσει.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ τονίζει προς όλους ότι κατά την εκλογή των εκπροσώπων, θα εφαρμοστούν οι νόμοι που διέπουν αυτές τις εκλογές (δηλαδή ο νόμος 3965/11, αρθρ.14, 4324/15, αρθρ.7) για το μέρος που την αφορά και βέβαια δεν έχει πρόθεση, όπως το κάνει πάντα, να υποκαταστήσει την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύουν δύο δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Όσον αφορά την κατ’ επίφαση Γενική Συνέλευση που έγινε στο γραφείο Γενικού Διευθυντή, με τη συμμετοχή πέντε – έξι διευθυντών και αρχισυντακτών και ενημέρωση δύο τριών ακόμη και την ανυπόγραφη υποτιθέμενη ανακοίνωσή τους, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «αιδώς Αργείοι».

Εδώ ταιριάζει γάντι «για δες ποιοι μιλάνε», οι σφετεριστές των αγώνων των εργαζομένων για να πάρουν τις αμειβόμενες θεσούλες τους στην ιεραρχία, με χαριστικές αναφορές στο ΓΚΠ, στο κατ’ επίφαση οργανόγραμμα που το έχουν κόψει και ράψει στα μέτρα τους.

Άλλωστε είναι οι ίδιοι που έχουν διαγράψει παντελώς όλες τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, των αγωνιζόμενων εργαζόμενων που μιλούσαν για αυτοδιαχείριση, για αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια. Οι ίδιοι είναι αυτοί που αποποιούνταν αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων στην τηλεόραση, λέγοντας το αμίμητο «ότι οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων απηχούν απόφαση της στιγμής!!!» άρα χωρίς καμία ισχύ.

Οι καθ’ ύλην σφουγγοκωλάριοι κυβερνήσεων και διοικήσεων που έχουν το θράσος να μιλούν για συνδιοίκηση όταν αμείβονται στην ΕΡΤ μόνο για αυτές τις υπηρεσίες τους και για να σπιλώνουν, να λοιδορούν, να απειλούν, για να έχουν λόγο ύπαρξης.

Αυτοί οι νεόκοποι οραματιστές του ραγιαδισμού που θέλουν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους, τολμούν να μιλούν ότι θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη, να υποστηρίξουν ότι προέρχονται από την άρια φυλή και έχουν όλα τα δικαιώματα που επιθυμούν ανεξάρτητα αν είναι δίκαια, δημοκρατικά και συνταγματικά.

Αυτοί που δεν έχουν καταγγείλει ποτέ καμία διοίκηση, ούτε την έχουν στείλει στα δικαστήρια μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με τη σημερινή ΠΟΣΠΕΡΤ που μετά από καταγγελίες, προσφυγές ή και μηνύσεις της στη δικαιοσύνη, αλλά και συνεχή παρουσία σε δίκες προηγούμενων διοικήσεων, έχει καταφέρει – και αυτό φαίνεται από τις δικαστικές αποφάσεις (ακυρώσεις αποφάσεων διοικητικών συμβουλίων, εφετειακές ποινές ετών κλπ) – να αναδείξει ότι είναι ο πραγματικός ελεγκτής της νομιμότητας και της διαφάνειας. Και συνεχίζουμε στην ίδια τακτική. Η λάσπη είναι γνωστό από που προέρχεται και τι εξυπηρετεί. Όλοι γνωριζόμαστε.

Η παραπληροφόρηση και οι απειλές που γίνονται από εσάς σε συναδέλφους μέσω τηλεφωνικών ή προσωπικών επαφών και η κρυφή γκεμπελίστικη τακτική σας, δεν θα σας σώζει συνεχώς, όσο κι αν θέλετε να χαϊδεύετε τα αυτιά των εντολοδόχων σας για κάποια ψιλοεπιδόματα που παίρνετε για να χάσετε την αξιοπρέπειά σας.

Δεν παραδειγματιζόσαστε από τις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΡΤ3 και τις αποφάσεις τους, που είναι άξιες αναφοράς για την αγωνιστικότητα και την ενότητα και που έχουν όλα αυτά που εσείς δεν έχετε.

Ίσως γιατί δεν είστε άξιοι.

---
*

... η ΕΣΗΕΑ και ο "δικός της" κόσμος των αφεντικών ...

*
Kατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*
Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ:
Όλα, ξανά, στα αφεντικά,
με τις ευλογίες των σωματείων



Οκτώβρης 2015. Η νέα, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα Μέσα Ενημέρωσης και τις αδειοδοτήσεις.

Ένα νομοσχέδιο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε, εν πολλοίς, τον προεκλογικό του αγώνα, μαζί με μεγαλόστομες -ξανά- δεσμεύσεις για διαφάνεια και επικείμενα «χτυπήματα» στους εργολάβους - εφοπλιστές, καναλάρχες και εκδότες. 

Από τις διατάξεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «παραλείπονται» ωστόσο η ονομαστικοποίηση των μετοχών, η αυστηροποίηση του ελέγχουν όσων έχουν ή ευελπιστούν να αποκτήσουν κανάλια και να χτίσουν ενημερωτικούς κολοσσούς και η οποιαδήποτε πρόβλεψη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ένα κλάδο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ελαστικής απασχόλησης -και όχι μόνο- έφεραν χιλιάδες απολύσεις και αιματηρές περικοπές. Παράλληλα, με το νόμο θεσπίζονται τα ελάχιστα όρια αριθμού εργαζομένων για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας (400 άτομα για σταθμούς γενικού περιεχομένου και 200 άτομα για θεματικού περιεχομένου) χωρίς -ελλείψει ΣΣΕ- συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για το καθεστώς εργασίας. Επιπλέον, δεν διασαφηνίζεται τί θα συμβεί με το γνωστό αγγελιόσημο, το οποίο φαίνεται να το τρώει η μνημονιακή μαρμάγκα, συμπαρασύροντας μαζί του και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το αγγελιόσημο, βέβαια, από ένας πόρος χρηματοδότησης και προστασίας της ασφάλισης των εργαζομένων έχει μετατραπεί με ευθύνη των σωματείων που το λαμβάνουν η κορωνίδα της συντεχνιακής λογικής ενός «κλειστού κλαμπ» που κατά τα άλλα κόπτεται για τους εργάτες του κλάδου. Τέλος, η κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά» επαναφέρει την πολυθεσία στο δημόσιο μόνο για τους δημοσιογράφους, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα μιας αχόρταγης ελίτ.

Πράξη δεύτερη: Η ΕΣΗΕΑ τοποθετείται, μέσω του Τσαλαπάτη της παράταξης ΚΕΔ (Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων), στη Βουλή. Σε ένα κρεσέντο αντιδραστικής ομιλίας ο εκπροσωπών την ΕΣΗΕΑ ανέπτυξε πλήρως, και αυτούσια, την επιχειρηματολογία των εργολάβων της ενημέρωσης φθάνοντας να εκφράζει φόβους για ένα νέο «μαύρο» τύπου ΕΡΤ και για 1.680 επικείμενες απολύσεις λόγω της εφαρμογής του ελαχίστου αριθμού εργαζομένων, τονίζοντας πως «μια χαρά ξεφορτώνονται οι ιδιοκτήτες τον κόσμο τους». Ο Τσαλαπάτης και η ΕΣΗΕΑ προφανώς «ξεχνούν» τις 6.000 απολύσεις που έχουμε μετρήσει τα τελευταία χρόνια καθώς και τις «αμέτρητες» νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με ή χωρίς ελάχιστα όρια και νομοθετημένα ή μη ... πλαφόν. «Ξεχνούν» επίσης τα 200 και 300 ευρώ για 10ωρες βάρδιες εργασίας ακόμη και επί επταήμερο. Ας κατανοήσουν, επιτέλους, οι συνδικαλιστές αυτού του ξεφτιλισμένου εργοδοτικού σωματείου πως οι εργαζόμενοι δεν είναι «κόσμος» κανενός. Ούτε δικός τους, ούτε των αφεντικών.
(* για να μην τους αδικούμε, εξίσου τραγικές ήταν οι τοποθετήσεις και των εκπροσώπων των λοιπών Ενώσεων του κλάδου).
Ο εισηγητής από πλευράς ΕΣΗΕΑ στη Βουλή, Δ. Τσαλαπάτης (αριστερά) και ο Δ. Τρίμης της -φίλα προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ- παράταξης Συσπείρωση Δημοσιογράφων που στήριξε το νομοσχέδιο και εναντιώθηκε στην απεργία της ΕΣΗΕΑ.

Πως έβγαλε, λοιπόν, η ΕΣΗΕΑ αυτά τα νούμερα των επερχόμενων απολύσεων; Μέτρησε πόσοι απασχολούνται σήμερα στα κανάλια και -αποδεχόμενη τη συνθήκη ότι ουδέποτε θα αγωνιστεί για ματαίωση/ανάκληση απολύσεων- με μια απλή αφαίρεση (προς τα κάτω) βρήκε πόσους θα μπορούν να απολύσουν οι μιντιάρχες! Έχοντας σωπάσει στην άνευ προηγουμένου εργοδοτική σφαγή των τελευταίων ετών, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει, τελικά, 24ωρη προειδοποιητική απεργία ενάντια στο εν λόγω νομοσχέδιο, με αστείες αιτιάσεις όπως -η προαναφερθείσα- της άρσης της μονοθεσίας για τους (πολυθεσίτες;) εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι καναλάρχες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, δεν ασκούν δικαστικά μέτρα κατά της απεργίας -η οποία τελικά συνεχίστηκε κανονικά μέχρι και την προσφυγή της NOVA. 

Πράξη τρίτη: Η ανακοίνωση της απεργίας πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από παρατάξεις του κλάδου, με την άποψη που επικράτησε να είναι ότι η κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ στηρίχθηκε, εξόφθαλμα, -ή ακόμη και ότι παραγγέλθηκε- από τους καναλάρχες. Ακολούθησαν ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις από αριστερές, κυρίως, παρατάξεις που έδειχναν να έχουν εγκλωβιστεί και οι ίδιες στο ψευτοδίλημμα «είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τις... γραβάτες (βλ. εργοδότες)». Παραγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι με ένα... μαγικό τρόπο η δεξιά/κεντρώα/συντηρητική πτέρυγα της ΕΣΗΕΑ, που αγωνίζεται για τα αφεντικά της, ταυτίζεται πλήρως με τα όσα φέρνει ο, δήθεν, «νέος αέρας» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο ίδιος ακριβώς «αέρας» που επί χρόνια αφήνει ανέγγιχτα τα αφεντικά, τα συμφέροντα, τη διαπλοκή και την εργοδοτική αυθαιρεσία -όπως επιτάσσει και το νέο νομοσχέδιο. Το μόνο «νέο» που συμβαίνει σήμερα είναι η αναδιευθέτηση των συσχετισμών και των σχέσεων επιρροής μεταξύ κράτους – πολιτικής διαχείρισης και αφεντικών, παλαιών και νέων. Και πως θα μείνουν αποπροσανατολισμένοι, νωθροί και εγκλωβισμένοι σε μια ψευδή διαπάλη οι εργαζόμενοι; Με ένα πλασματικό αδιέξοδο, ένα διαρκές «δημοψήφισμα» που θα επιβάλλεται με τις ακίνδυνες «κοκορομαχίες» δεξιών, αριστερών κ.ό.κ. παρατάξεων και θα μας καθηλώνει στην επιλογή του πιο συμπαθούς δυνάστη.

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τις παραδοσιακές προσευχές -από παρατάξεις και μεμονωμένους σχολιαστές- για συγκρότηση προεδρείου από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ωσάν να είναι αυτό το πρόβλημα του κλάδου. Λες και από το 2009, και την τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέχρι και σήμερα δεν συγκροτήθηκαν προεδρεία. Πλείστα προεδρεία πέρασαν. Αριστερόστροφα, δεξιόστροφα, μνημονιακά, «αντιμνημονιακά» και κάποια με ολίγη... απ' όλα, όμως ΣΣΕ δεν υπεγράφη. Και συνάδελφοι/-ισσες συνέχισαν να χάνουν τις δουλειές τους, να βλέπουν τα δικαιώματά τους να εξαϋλώνονται, τις ώρες εργασίες τους να αυξάνονται και την επισφάλεια να βασιλεύει.

Που ήταν άραγε όλοι αυτοί οι ψευτοσυνδικαλιστές – τσιράκια των αφεντικών στις 30 Σεπτεμβρίου όταν οι συνάδελφοι/-ισσες που εργάζονται στα πρακτορεία διανομής απήργησαν μόνοι τους, μπλοκάροντας -πανελλαδικά- με συγκέντρωση στα τυπογραφεία στο Κορωπί την κυκλοφορία των εφημερίδων, με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ; Αυτή η παντελής έλλειψη αλληλεγγύης από τα θεσμικά σωματεία -που αυτή τη φορά δεν εκδηλώθηκε ούτε καν με τις καθιερωμένες, «μαχητικές» ανακοινώσεις Ενώσεων του διασωματειακού- αποτελεί, δίχως περιστροφές, τη συγκατάβαση απέναντι στον πραγματικά δικό τους «κόσμο»: Τον κόσμο των αφεντικών.

Ο πόλεμος -που, δήθεν, σήμερα «ανακάλυψε» η ΕΣΗΕΑ- έχει κηρυχθεί εδώ και χρόνια από τους μιντιάρχες. Και πρέπει να απαντηθεί, έστω την ύστατη ώρα. Με ανυποχώρητο, ακηδεμόνευτο αγώνα διαρκείας που θα οργανωθεί από τα κάτω. Με αλληλεγγύη, σε κάθε μαγαζί, μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι θα βάλουν ανάχωμα στην επερχόμενη λεηλασία και στις διασπαστικές και αποσπασματικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε πλήρη συνάρτηση με τα συμφέροντα των αφεντικών. Δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε ποτέ συνεργάτες. Ήρθε η ώρα, ακόμα και όσοι καλοπροαίρετα -και όχι από βόλεμα ή δόλο- ακόμη ελπίζουν στην ΕΣΗΕΑ και στα λοιπά θεσμικά σωματεία να αντικρίσουν την πραγματικότητα, να αφήσουν τις προσευχές και να οργανωθούν. Γιατί κανένας κόσμος, ούτε και αγώνας, κερδήθηκε με προσευχές και παρακάλια.

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, 
«μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
---
*

... Ε.Τ.Ι.Τ.Α. - 24ωρη απεργία στο MEGA ...

*
Eνωση Τεχνικών
Ιδιωτικής Τηλεόρασης
Αττικής
***
*

24ωρη απεργία στον τ/σ MEGA


24ωρη απεργία στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA από 06:00 της Παρασκευής 30/10 έως 06:00 του Σαββάτου 31/10 για όλους τους τεχνικούς που απασχολούνται στον τηλεοπτικό σταθμό.

Απαιτούμε:

Να μην προχωρήσει ο σταθμός σε απολύσεις τεχνικών.

Να απέχει η εργοδοτική από κάθε πίεση προς τους εργαζόμενους τεχνικούς για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας που περικόπτουν τις αποδοχές.

Όχι στην κατάρτιση ατομικών συμβάσεων που μειώνουν περαιτέρω τις αποδοχές των τεχνικών του σταθμού.

Αποκρούουμε κάθε προσπάθεια αλλαγής του νομικού καθεστώτος απασχόλησης των τεχνικών που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
*

.. το κανόνι του Αλέξανδρου Μπακατσέλου και η εθνική επέτειος ..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στην παρέλαση σημαιοφόρος…
ο κυρ-Αλέκος πάνω στο κανόνι !

Μας κανόνι-α-σε… ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος
παραμονή της εθνικής επετείου
Καλά, δεν πίστευα στα μάτια μου ! Εκεί που περνούσαν τα «Σινούκ» πάνω από το κεφάλι μου, τι να δω; Στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου ήταν κι ο κυρ-Αλέκος. Ο γνωστός Αλέξανδρος Μπακατσέλος, που δεν πληρώνει, που «πιστολιάζει» εργαζόμενους, προμηθευτές, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όποιον περνάει κάτω από τα γραφεία του «Αγγελιοφόρου».

Σημαιοφόρος, μάλιστα, με μια σημαία ψηλότερη κι από το Makedonia Palace. Αφού φοβήθηκα μην πιαστεί ο έλικας από το «Σινούκ» κι έχουμε κανένα ατύχημα… Αλλά οι πιλότοι ήξεραν ότι θα παρελάσουν τέτοια τεθωρακισμένα και πέταγαν πιο ψηλά…

Δεν ήταν σημαιοφόρος με τους ανάπηρους πολέμου, ήταν στην ομάδα των τεθωρακισμένων αρμάτων, αγκαλιασμένος με το κανόνι. Από τους καλούς κανονιέρηδες, που ξέρουν καλά πώς είναι να μην πληρώνουν. Βρε, μπας και να τον στείλουμε στη Μέρκελ να την «κανονιάσει» κι αυτή;

Μας κανόνι-α-σε…

Τον έκαναν σημαιοφόρο εκτάκτως, γιατί μια μέρα πριν, την Τρίτη 27 Οκτωβρίου, έβγαλε το κανόνι και… μπαμ! Καθάρισε με μιας την εταιρία του, εκδοτική εταιρία που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο» και άλλα έντυπα. Και μας εξέδωσε όλους τους εργαζόμενους κανονικά…

Αφού, να φανταστείτε, μάλωσε με το πεζικό, γιατί τους έλεγε ότι έχει καλύτερο οπλικό σύστημα απ’ αυτούς. Κάποιοι πολίτες αντέδρασαν για την έκτακτη συμμετοχή της οικογένειας των Μπακατσελοκανονιέρηδων. Αλλά αφού δεν έβγαλε τα απορριμματοφόρα ο Μπουτάρης, τι να κάνουμε, έπρεπε να αντικατασταθούν τα σκουπιδιάρικα…

Παραστάτρια η κ. Τίμη!

Το ύφος της παρέλασης τού το έμαθε η γυναίκα του, η Τίμη Μπακατσέλου, αυτή με τις φιλανθρωπίες, τα γκαλά και τις δεξιώσεις.

Α, δε σας είπα, δίπλα παρέλασε κι αυτή, παραστάτρια, με μια τουαλέτα όλα τα λεφτά (μιας αποζημίωσης ενός εργαζόμενου του «Αγγελιοφόρου»), χωρίς τα κολιέ βέβαια (γιατί αυτά αξίζουν ακόμη μια αποζημίωση). Τώρα, από κάτω τι φοράει, δεν ξέρω, μπορεί ένα μισθουλάκο βρακί!

Ήταν όλοι, σύσσωμοι: Νικόλας, Τζώρτζης, εκείνος ο Μπιλ ο τελευταίος, που έριξε τη χαριστική βολή στον «Αγγελιοφόρο», κι από πίσω οι μαγείρισσες της οικίας Μπακατσέλου, οι καθαρίστριες, οι κηπουροί, οι body guards και όλοι οι ακόλουθοι της οικογένειας.

Αυτοί δεν ήθελαν οι καημένοι να παρελάσουν, αλλά τι να κάνουν! Τους είπαν «αν δεν έρθετε, θα πάθετε ό,τι έπαθαν οι άλλοι»! Άφησε η μαγείρισσα το φαΐ στη φωτιά και πήγε…

Αφού κι ο Μπουτάρης δεν ήξερε ότι θα βγουν και, όταν τους είδε, πέταξε τη γραβάτα!

Λίφτινγκ στις μύτες…

Τους περιμέναμε στους επισήμους και τους είδαμε με τα κανόνια και τις πιστόλες! Βλέπετε, οι κύριοι Μπακατσελαίοι είναι επίσημη βιομηχανική οικογένεια της Θεσσαλονίκης… Έκαναν ένα ωραίο λίφτινγκ τόσα χρόνια μέσα από τον «Αγγελιοφόρο». Έφτιαξαν το προφίλ τους τέλειο. Τι μύτες, τι αφτιά, τι ζυγωματικά, τι στήθη!

Αφού κατά λάθος οι μύτες έφτασαν τόσο ψηλά, που δεν μπορούσαν να μπουν από την πόρτα. Φυσικά, δεν άλλαξαν ξανά τις μύτες, έφτιαξαν πόρτες παραγγελία σε όλα τα σπίτια. Και στο σκάφος άλλαξαν πόρτες… Αλλά μια μέρα – καλοκαίρι θυμάμαι – ξεκινούσε το δεκάδες μέτρα σκάφος για κρουαζιέρα και νόμιζα ότι ήταν ιστιοφόρο. Είχε καμιά έξι – εφτά μύτες προς τα πάνω! Πού να τις βάλουν οι άνθρωποι; Έβγαλαν όλη την κρουαζιέρα τ’ ανάσκελα. Αλλά, «οι μύτες δε θα πειραχτούν», είπε επιτακτικά η κ. Τίμη.

Οι Καπουλέτοι

Ο «Αγγελιοφόρος» έκλεισε, οδεύει σε πτώχευση, χωρίς να αποζημιώσει κανέναν, χωρίς να πληρώσει όσα οφείλει στους δεκάδες πιστωτές του και αφήνοντας στο δρόμο τόσους εργαζόμενους.

Μήπως, εκτός από τις μύτες, έγινε λάθος και στα χέρια και δε φτάνουν στις τσέπες σου, κυρ-Αλέκο;

Αλλά, παρακαλώ, μετά την παρέλαση, μήπως σας δούμε και σε όπερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Οι Μπακατσελαίοι και οι Καπουλέτοι»;
---
---
*

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

... Τράγκας, ο ένας και μοναδικός αντι-στασιακός ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επετειακό σχόλιο
... στα αδούλωτα ΜΜΕ
Σε ένα παραλήρημα εθνικιστικού και σκοταδιστικού κηρύγματος ο Τράγκας στο σταθμό του Χατζηνικολάου γιορτάζει σήμερα από το πρωί το ΟΧΙ με τις γνωστές φωνές, τους λαρυγγισμούς και κυρίως τις «ζωντανές» μνήμες του.

Είναι γνωστό άλλωστε (από τον ίδιο) ότι όλο τα επώνυμα πρόσωπα ήταν φίλοι του, όλοι του είχαν δώσει τη μία και μοναδική συνέντευξη πριν πεθάνουν και γενικώς ο ίδιος τελικά έχει επηρεάσει το ρου της ιστορίας χάρη στην δημοσιογραφική του οντότητα.

Με το μπαμπούλα του αλυτρωτισμού των... άλλων και τα ελληνικά κανόνια που δεν θα μπορούν να βομβαρδίσουν τον εχθρό όσο υπάρχει μνημόνιο (;). Ως εκεί καλά και αρεστά (προφανώς και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής) τα θαρραλέα ακροδεξιά βρισίδια Τράγκα.


Όταν όμως αρχίσει να μιλάει για τη δικτατορία των τραπεζών και για το πόσο πολύ «κλαζομενείς και απάτριδες και λιπόψυχοι» είμαστε όλοι μας, εκεί είναι που γυρνάει το μάτι του ακροατή ανάποδα μια και όλοι θυμούνται ότι το ονοματάκι Γιώργος Τράγκας, με τις καταθέσεις στην ελβετική τράπεζα, είναι φαρδύ πλατύ ανάμεσα σε εκείνα της λίστας Λαγκάρντ!

Ο ίδιος βέβαια είχε πει τότε ότι η λίστα είναι πλαστή και αναξιόπιστη και προϊόν ξένων «συμφερόντων». Θυμάται ακόμα ο ακροατής τους απλήρωτους εργαζόμενους στις εφημερίδες του που ανοιγόκλεινε χωρίς κανείς να τον εμποδίζει, όπως θυμάται φυσικά και την προβολή των ναζιστών στον έντιμο διάλογο που είχε μαζί τους για το καλό της... πολυφωνίας.

Φυσικά ο εν λόγω ούτε είναι νέος στην πλειοδοσία του ανέξοδου πατριωτισμού της σημαίας ούτε βέβαια και ο μόνος. Παρέλαση κάνουν τέτοιοι τύποι στη διάρκεια της ιστορικής επετείου από τον Γεωργιάδη, που φοβάται ότι θα μας πάρουν την Ακρόπολη λόγω του μνημονίου Τσίπρα (αυτός δεν ήταν άλλωστε που έλεγε ότι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο έπρεπε να το εφεύρουμε), τον Πρετεντέρη, που... διαμαρτυρήθηκε για την επίσκεψη του Ντομπρόβσκις την παραμονή του ΟΧΙ, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που άρχισε να ξεδιπλώνει τη γνωστή και από άλλους ομοϊδεάτες ρητορική του χαρακτηρίζοντας «Εθνικά επικίνδυνο» τον πρωθυπουργό διότι «μετατρέπει την προσφυγική κρίση σε εθνική (!) κρίση» και όλους εκείνους, που συντάσσονται τελικά με τον πρωταγωνιστή της κινηματογραφικής αντίστασης Κώστα Πρέκα και τον «ΑΕΡΑ» του.

Αυτή η ωραία εορταστική ατμόσφαιρα επικρατεί από το πρωί στα αδούλωτα ΜΜΕ, την ώρα των παρελάσεων την ώρα που τα άρματα μάχης παρελαύνουν θυμίζοντας σε όλους εκτός από την ηρωική αντίσταση του λαού μας και τις μίζες που δόθηκαν για την απόκτησή τους.

---
πηγή: Αντα Ψαρρά/ www.efsyn.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

.. 1910 - 1912, οι συνθήκες εργασίας των εργατών τυπογράφων ..

*
Γιάνης Κορδάτος
***
*
Ιστορία του Ελληνικού Εργατικού Κινήματος


Κεφάλαιο Δέκατο Έκτο
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Μέσα στα χρόνια 1911 - 1914 η κυβέρνηση Βενιζέλου υπόβαλε στη Βουλή μια σειρά νομοσχέδια, που άμεσα και έμμεσα αποβλέπανε στην προστασία των εργαζομένων. Τα νομοσχέδια αυτά ψηφίστηκαν κι αποτελέσανε την εργατική νομοθεσία, που με συμπληρώσεις και τροποποιήσεις ισχύει ως τα σήμερα.

Ας δούμε τώρα κάτω από ποιές συνθήκες εργάζονταν οι Έλληνες εργάτες στα χρόνια 1900 - 1910.

Απ' όσες πληροφορίες έχουμε βγαίνει πως οι συνθήκες αυτές ήταν πάρα πολύ σκληρές. Πρώτα πρώτα τα μεροκάματα που πλήρωναν οι εργοδότες στους εργάτες ήταν κυριολεχτικά μεροκάματα πείνας. Έπειτα οι ώρες δουλειάς ξεπερνούσαν τις δώδεκα και πολλές φορές και τις δεκατρείς. Κανένα μέτρο δεν παίρνονταν για την υγεία των εργαζόμενων και την προστασία τους από δυστυχήματα κι ατυχήματα πάνω στη δουλειά τους. Τα εργοστάσια, ασύδοτα, παίρνανε στη δουλειά γυναίκες και ανήλικα παιδιά για ένα ξεροκόματο.

Γι' αυτό από το 1894, όπως είδαμε, οι σοσιαλιστές Καλλέργης, Δρακούλης και άλλοι, με υπομνήματά τους στις κυβερνήσεις, ζητούσαν να ψηφιστούν νόμοι προστατευτικοί για τους εργάτες. Επίσης και στις σοσιαλιστικές εφημερίδες της εποχής εκείνης γράφονταν άρθρα, που υποστήριζαν πως πρέπει να γίνουν ορισμένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για την καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων.

Όμως οι διαμαρτυρίες και τα υπομνήματα των σοσιαλιστών ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Η κατάσταση των εργατών όχι μονάχα δεν καλυτέρευε, αλλά ολοένα και χειροτέρευε.
(...)

Αλλά και στα χρόνια 1910 - 1912, όπως μαθαίνουμε από υπομνήματα που στείλανε στη Βουλή οι οργανωμένοι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά, οι συνθήκες εργασίας ήταν οι ίδιες, όπως και στην περίοδο 1900 - 1906.

Το υπόμνημα του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας, που συντάχτηκε έπειτα από προσεχτική έρευνα για τους όρους εργασίας στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας και υποβλήθηκε στη Διπλή Βουλή το 1911, μαζί με άλλα, μας δίνει αναλυτικά και λεπτομερειακά και τις πιο κάτω αξιόλογες πληροφορίες:


ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
........................
........................

" Β΄. Βιομηχανία του Βιβλίου και Τύπου


" Οι εργάται των βιομηχανιών τούτων: στοιχειοθέται τυπογράφοι, πιεσταί, στοιχειοχύται, λιθογράφοι, τσιγκογράφοι, βιβλιοδέται, ανερχόμενοι εις 1500 περίπου, κατά την στατιστικήν της απογραφής του πληθυσμού του 1907, εργάζονται υπό τας επομένας συνθήκας:

" 1. Υγιεινή και ασφάλεια. Είναι γνωστόν ότι δια την τυπογραφικήν τέχνην χρειάζεται διπλή ενέργεια, σωματική και πνευματική, ήτις εξαντλεί τον τυπογράφον εργάτην. Τα τυπογραφικά στοιχεία αφ' ετέρου, μετά των οποίων οι τυπογράφοι διατελούν εις διαρκή και άμεσον επαφήν, συνιστάμενα εκ μολύβδου και αντιμονίου, αμφοτέρων δηλητηριωδεστάτων ουσιών, επιδρώσιν επιβλαβώς και πολλάκις θανατηφόρως επί της υγείας των τυπογράφων. Κρούσματα μολυβδιάσεως και δηλητηριάσεως δι' αντιμονίου καθημερινώς σημειώνονται εις την τάξιν των, την οποίαν μαστίζει κυριολεκτικώς η ανθρωποφθόρος φυματίωσις - ωχροί και κίτρινοι, όρθιοι από πρωίας μέχριες εσπέρας, ως επί το πλείστον μέσα εις τρώγλας και καταγώγια, εις ατμοσφαίραν απόζουσαν κυριολεκτικώς και κεκορεσμένην από αέρια δηλητηριώδη, κακώς δε διαιτώμενοι, λόγω αθλίων συνθηκών περί την πληρωμήν, εξαντλούμενοι σωματικώς και διανοητικώς, διεξάγουν κατ' εξοχήν υπέρ πάσαν άλλη εργατικήν τάξιν απεγνωσμένων τον προς τον θάνατο αγώνα.

" Αρκεί να σημειωθή ότι, κατά στατιστικήν της ημετέρας Αλληλοβοηθητικής Αδελφότητος των Τυπογράφων, επί 650 εργατών τυπογράφων, εργαζομένων εν Αθήναις, απεβίωσαν κατά την τελευταίαν 15ετίαν: 75 εκ φυματιώσεως των πνευμόνων και του λάρυγγος, 3 εξ αποπληξίας, 2 εξ άλλων νόσων και 1 μόνον εκ γήρατος !

" Μέσα εις τας Αθήνας, την πρωτεύουσαν του ελευθέρου βασιλείου, μόλις αριθμούνται δύο ή τρία τυπογραφικά καταστήματα, λειτουργούντα κατά το μάλλον και ήττον υπό τους όρους της υγιεινής. Τ' άλλα ουδέ τρώγλαι επιτρέπεται να ονομασθούν όπως είναι, σκοτεινά, ανήλια, υγρά, στενόχωρα, μηδόλως αεριζόμενα - μέσα εις αυτά εργάζονται ως επί το πολύ οι τυπογράφοι, διπλάσιοι τον αριθμόν, αφ' όσους δύναται να περιλάβη εκάστη τοιαύτη τρώγλη. Ενώ η υγιεινή υπαγορεύει την εγκατάστασιν των τυπογραφικών εργοστασίων εις οικήματα ευάερα και ευρύχωρα, ώστε οι εργάται να ευρίσκωνται εις αναλόγους αποστάσεις, και τοιουτοτρόπως ν' αναλογούν δι' έκαστον εξ αυτών 10 κυβικά μέτρα αέρος κατ' ελάχιστον.

" 2. Εργάσιμοι ώραι - ανάπαυσις. Ο τυπογράφος εργάτης εξ αυτής της φύσεως του επαγγέλματος είναι υποχρεωμένος να εργάζεται όρθιος. Καθείς δύναται να φανταστή ποίας συνεπείας ειμπορεί να έχη η τοιαύτη ορθοστασία από της 7ης πρωινής ώρας μέχρι της 12ης και από της 1ης μετά μεσημβρίαν μέχρι της 4ης πρωινής ώρας, υπό το εκνευρίζον φως, εις τα πλείστα καταστήματα, του δυσόσμου και βρωμερού πετρελαίου. Ποικίλα νοσήματα, οφθαλμικά, νευρικά, ψυχικά, αρθρίτις, ποδάγρα, ρευματισμοί, οφθαλμίαι είναι αι συνέπειαι της τοιαύτης εργασίας. Ουδαμού του κόσμου εργάζονται υπ' αυτύς τους όρους 10 και 12 ώρας.

" 3. Ημερομίσθιον. Το ημερομίσθιον του εργάτου τυπογράφου εν Αθήναις κυμαίνεται από δρ. 3.50 έως δρ. 5.25, φθάνει δε και εις 6 δρ. μόνον δια τους εκτάκτους εργάτας νυκτός - εις δε τας επαρχίας, πλην των Πατρών και του Βόλου, από δρ. 1.75 ώς 3. Η πληρωμή γίνεται κάθε Σάββατον - δια μεν τους ημερησίους εργάτας αρχίζει μετά την λήξιν της εργασίας, παρατεινομένη πολλάκις επί ώραν όλην, δια δε τους νυκτερινούς, δηλαδή των πρωινών Αθηναϊκών εφημερίδων γίνεται μετά την λήξιν της εργασίας, την 4ην πρωινήν ώραν. Κατά το διάστημα δε της πληρωμής, παρατεινομένης συνήθως, εις τινα καταστήματα  εκβιάζονται οι εργάται και εργάζονται προσθέτως επί ώραν περίπου, στοιχειοθετούντες ύλην δια το φύλλον της επομένης. Πολλάκις δε καθυστερούνται ημερομίσθια εβδομάδων ολοκλήρων.

" 4. Μαθητευόμενοι - ανήλικοι. Ευνόητον είναι ότι υπό τοιαύτας συνθήκας, όσον νεώτερος εισέρχεται τις εις την τυπογραφικήν τέχνην, τόσο ευκολώτερον προσβάλλεται υπό των νοσημάτων, τα οποία μαστίζουν των τυπογράφων την τάξιν. Είναι πολύ φυσικόν, οργανισμοί, ευρισκόμενοι εν τη διαπλάσει αυτών και εξαντλούμενοι υπό της τοιαύτης εργασίας, να προσβάλλωνται υπό φυματιώσεως και άλλων νοσημάτων. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και δη η Γερμανία, έλαβον νομοθετικήν πρόνοιαν περί τούτων.

" Έργον λοιπόν υψίστης φιλανθρωπίας είναι να κανονισθή δια νομοθετήματος ως κατώτατον όριον το 16ον έτος της ηλικίας δια τους επιθυμούντας να εκμάθουν την τυπογραφικήν. Ούτω δεν θα προσλαμβάνωνται με γλίσχρον ημερομίσθιον άνηβοι παίδες, φθειρόμενοι και αφαιρούντες την εργασίαν των εργατών.

" 5. Μηχανήματα. Από τινος χρόνου εισήχθησαν και παρ' ημίν η στιχοτυπία και η στοιχειοχυτική. Εις αμφοτέρους τους κλάδους τούτους γίνεται  χρήσις στοιχείων εκ μετάλλου τετηκότος - ο εργάτης ο χειριζόμενος τα στιχοτυπικά και στοιχειοχυτικά μηχανήματα εργάζεται υπό την επίδρασιν μεγάλης θερμοκρασίας και εν τω μέσω ατμοσφαίρας κεκορεσμένης από τους δηλητηριώδεις ατμούς και τας αναθυμιάσεις του αναλυομένου μετάλλου - είναι πρόδηλον ότι ο εργαζόμενος υπό τοιαύτας συνθήκας ταχέως υποκύπτει εις το μοιραίον τέλος.

" Ανάγκη λοιπόν να ορισθή δια τους εργάτας τούτους επτάωρος εργασία, κατά το διάστημα δε τούτο εις εκάστην μηχανήν να εργάζωνται δύο στιχοτύπαι κατ' εναλλαγήν.

" 6. Άεργοι. Ένεκα της εισαγωγής εν Αθήναις 18 τυπομηχανών, μέχρι σήμερον οι εργάται των εφημερίδων περιωρίσθησαν κατά το ήμισυ, ως και εις τα τυπογραφεία, όσα λειτουργούν δια τοιούτων μηχανημάτων, ούτως ώστε οι ακουσίως άεργοι ανέρχονται καθ' εκάστην εις 50 - 60, εκ τούτων ελάχιστοι προσλαμβάνονται ενίοτε ως έκτακτοι εις τα διάφορα τυπογραφεία.
(...)
---
*

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

... το ΦΕΚ με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απόφαση για την αύξηση
των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

... επειδή δεν μπορούν - για τυπικούς λόγους - να υπογράψουν οι "τέσσερις",
βάζει την υπογραφή του ο Γ. Κατρούγκαλος ...
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (ανοίξτε και δείτε τους σχετικούς πίνακες) η απόφαση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη σταδιακή αύξηση (μέχρι την 1.1.2022) των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, που μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015 δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος.

Με την απόφαση (ΑΔΑ 7ΕΣΘ465Θ1Ω-ΚΨΛ) την οποία συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Αν. Πετρόπουλος, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης, σταδιακά μέχρι το 2022, στα 62 χρόνια με 40 χρόνια ασφάλισης ή στα 67 με λιγότερα ένσημα.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή οι υπαγόμενοι στις ακόλουθες διατάξεις, όπως αυτές ισχύουν:

α. του εδαφίου β΄ της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν 1846/51,
β. της παρ. 1 του αρ.20 του ν.997/79, της παρ. 2 του άρθρου 48 του ν. 2084/92,
γ. της παρ.2 του αρθ.13 του ν.2335/95, δ. το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 825/78,
ε. του άρθρου 43 του ν. 1543/1985,
στ. του άρθρου 36 του ν. 1694/1987,
ζ. των παρ. 2ε και 2στ του άρθρου 46 του ν. 2084/92,
η. των παρ. 1-3 του άρθρου 14Α και των παρ. 1 και 2 του άρθρου 14 του π.δ. 913/1978 (220, Α΄) και
θ. των παρ. 3 και 5 του άρθρου 24 του ν. 2084/92 καθώς και από τους υπαγόμενους στην παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 2084/92 οι απασχολούμενοι σε οικοδομικές και τεχνικές εργασίες που περιλαμβάνονται στην περίπτωση Α2 της Υ.Α. Φ10221/οικ.26816/929/2-12-2011 (Β΄2778) και το προσωπικό καθαριότητας των ΟΤΑ.

Εξαιρούνται επίσης όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές (άρθρο 40 παρ. 8 του ν. 1902/1990, άρθρο 16 παρ. 3 του ν. 2227/1994, άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3075/2002, άρθρο 5 παρ. 1, 3 του ν. 3232/2004, άρθρο 61 παρ. 4 του ν. 3518/2006, άρθρο 37 παρ. 4 του ν. 3996/2011), αλλά και οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
---
πηγή: etapmme.wordpress.com
*

... ΠΣΑΤ - δημοσιογραφικά βραβεία 2014 - 2015 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία ΠΣΑΤ


Η Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, κατά τη συνεδρίασή της, στις 26 Οκτωβρίου 2015, εξέτασε τα υποβληθέντα δημοσιογραφικά θέματα και έκρινε προς βράβευση τα εξής, για την περίοδο 2014-2015:

Έντυπος Τύπος-Ιστοσελίδες

Βασίλης Μοιρώτσος (Έπαθλο «Νικήτας Γαβαλάς»): Συνέντευξη του ποδοσφαιριστή Ούμπιντες για την πρόωρα χαμένη αδερφή του, Ιστοσελίδα «Gazzetta.gr»

Νίκη Μπάκουλη (Έπαθλο ΕΣΗΕΑ): Θέμα «Cork City FC: Οι οπαδοί που έγιναν επιτυχημένοι ιδιοκτήτες», Ιστοσελίδα «Sport24.gr»

Έπαινος: Παναγιώτης Συρόπουλος: Συνέντευξη του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Εφημερίδα «Goal News»

Τηλεόραση

Γιάννης Καράγιωργας: Συνέντευξη από τον αθλητή καταδύσεων Γκρέγκ Λουγκάνις, Τηλεοπτικό κανάλι «euronews»

Δημήτρης Μαλισιώβας (Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Πάνος Γεραμάνης»): Συνέντευξη του διεθνούς ποδοσφαιριστή Κυριάκου Παπαδόπουλου, Εκπομπή «Αθλητική Κυριακή», Τηλεοπτικός Σταθμός «ΝΕΡΙΤ»

Γιάννης Θειακός (Έπαθλο «Χρήστος Ράπτης»): Ρεπορτάζ με θέμα «Εθνική ομάδα Αστέγων», Εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», Τηλεοπτικός Σταθμός «Mega Channel»

Ειδικός Έπαινος: Στον Βασίλη Σκουντή και την ομάδα συνεργατών του Ντοκιμαντέρ «Τα καλύτερα μας χρόνια» για τη διαδρομή της Εθνικής ομάδας μπάσκετ από το 1936 και 2015, Τηλεοπτικός Σταθμός «OTE T.V.»

Ειδικός Έπαινος: Στον Βασίλη Μάστορα και την ομάδα συνεργατών του Ντοκιμαντέρ «Ήρωες της αλάνας», για την ποδοσφαιρική ομάδα του Πιερικού Κατερίνης, Τηλεοπτικό κανάλι «ΕΡΤ3»

Ραδιόφωνο

Μάκης Διόγος – Γιάννης Κυφωνίδης (Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος»): Συνέντευξη Περικλή Ιακωβάκη, Ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΠΟΡ FM 94,6»

Φωτογραφία: Μάρκος Χουζούρης

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. γ’ του καταστατικού του ΠΣΑΤ, οι εισηγήσεις της Επιτροπής είναι δεσμευτικές για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων: Νίκος Κατσαρός, Κώστας Κομίνης, Πέτρος Λινάρδος, Άγγελος Μενδρινός, Ανδρέας Μπόμης, Κώστας Μυλωνάς, Γιώργος Παντούρης, Ευάγγελος Φουντουκίδης και εκ μέρους του Δ.Σ. Θοδωρής Νταβέλος

* Η εκδήλωση απονομής των δημοσιογραφικών βραβείων, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
---
*

... να τα λέμε - θυμόμαστε - κι αυτά ...

*
Τάκης Καραγιάννης
(protagon)
***
*

Πού πήγαν
οι «Αγανακτισμένοι»
των παρελάσεων;


Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου, όχι πάρα πολλά χρόνια πριν, το 2011, αγανακτισμένοι πολίτες διέκοπταν τη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για να παρελάσουν οι ίδιοι. Αντί για ελληνικές σημαίες είχαν πανό που έγραφαν ΟΛΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι καθηγητές, δηλαδή, διέκοψαν την παρέλαση των μαθητών τους. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, διέκοψαν την παρέλαση των παιδιών τους.

Είναι η περίοδος που αυτοί οι πολίτες έχουν, ήδη, αυτο-ονομαστεί Αγανακτισμένοι, είχαν, ήδη, δώσει κινηματικό χαρακτήρα στη δράση τους και είχαν, ήδη, παραλύσει την οποιαδήποτε κρατική δραστηριότητα. Ένα εξάμηνο πριν τα συμβάντα της παρέλασης της Θεσσαλονίκης, το κέντρο της Αθήνας ήταν κάθε δεύτερη μέρα κλειστό, ταξιτζήδες και φορτηγατζήδες διαμαρτύρονταν γιατί δεν ήθελαν να ανοίξει το επάγγελμά τους (σωστά, πρέπει μια άδεια να κοστίζει 200.000), δάσκαλοι και καθηγητές αντιδρούσαν στο κόψιμο των μισθών τους (τα ιδιαίτερα στο μεταξύ συνεχίζονταν κανονικά), και –γενικά- κόσμος και κοσμάκης σουλάτσαρε στο Σύνταγμα και στις πλατείες της χώρας. Δίκιο, άδικο, είναι μια άλλη συζήτηση.

Από τότε πέρασαν τέσσερα ακριβώς χρόνια. Ούτε μέρα παραπάνω, ούτε ώρα. Ο κόσμος αυτός άλλαξε έξι κυβερνήσεις (Παπαδήμου, Πικραμμένου, Σαμαρά, Τσίπρα, Θάνου, Τσίπρα), πέντε πρωθυπουργούς και πήγε στις κάλπες σχεδόν διπλάσιες φορές.

Τι άλλαξε;

Στην πολιτική και την οικονομία σχεδόν τίποτα. Εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές πάνω-κάτω, υπάρχει η ίδια αβεβαιότητα για το εάν «το πρόγραμμα βγαίνει», παρατηρείται η ίδια επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας και η ίδια συρρίκνωση των αποταμιεύσεων του κόσμου. Στο μεταξύ, είχαμε κλειστές τράπεζες και δεν μπορείς να κινήσεις τα χρήματά σου με όποιον τρόπο θέλεις κι επιθυμείς. Είχαμε και καταστροφή των περισσότερων συμμαχιών που είχαμε έστω με κάποιες χώρες στην Ευρώπη, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Στην κοινωνία, όμως, άλλαξαν πολλά. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ φαντάζουν τόσο μακρινές αναμνήσεις, όσο κι οι υποσχέσεις του Τσίπρα για σκίσιμο των Μνημονίων. Οι τότε Αγανακτισμένοι είναι –κατά πλειοψηφία- τώρα στην εξουσία. Όσοι κρατούσαν τότε σημαίες της ΟΛΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα κάθονται στα καφενεία και αντιδρούν αμήχανα στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση. Όσοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες, φουσκώνουν τα στήθη τους από υπερηφάνεια όταν βλέπουν τον Καμμένο να επιδίδεται σε σόου πατριωτικό.

Αξιοπρεπές όλο αυτό, έτσι;

Υ.Γ. Το παρακάτω βίντεο είναι από τη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, το 2011. Είναι το περιστατικό που περιγράφεται στην αρχή του κειμένου. Ακούστε το, προσέξτε τη ρητορική των διαδηλωτών. Κουφάλες, κρεμάλες κλπ. Ενδεικτικό του μίσους που ξέβρασε η κρίση στην ελληνική κοινωνία και που τώρα κρύβεται ξανά κάτω από το χαλί. Του Μαξίμου.

---
Σχόλιο "Α" : ... παρόλο που εμείς πάμε κόντρα στο ρεύμα του ποταμιού, οφείλουμε να πούμε ότι ο συντάκτης του κειμένου και η γενικότερη "εικόνα" που αυτό βγάζει, το έχει το δίκιο του ... κι εμείς αυτό το - και επίκαιρο - δίκιο γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ...
---
*

... η 28η Οκτωβρίου και οι υποκλινόμενοι ηγέτες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η 28η Οκτωβρίου
και πώς τρέφεται σήμερα
το γερμανικό ζώο

Ο Σόιμπλε δεν θα χρειαστεί να αυτοκτονήσει, το κάνουν οι Έλληνες

Δεν χρειάζεται η σημερινή ημέρα για να θυμηθούμε τον Άξονα, τα δεινά που επέφερε στην Ελλάδα, τη λιμοκτονία και το σημαίνει κατακτητής. Μας το θυμίζουν συνεχώς εδώ και πέντε χρόνια οι σύγχρονοι κατακτητές, οι Γερμανοί, που φτιάχνουν το μέλλον της χώρας μέσα από την ανεργία. Τον περασμένο μήνα έμεινε άνεργος ο Βαγγέλης, την περασμένη βδομάδα η Αγγελική, χθες ο Θοδωρής.

Χωρίς να βομβαρδίζουν με βόμβες έχουν φέρει κατεστραμμένα εργοστάσια, ερειπωμένα σπίτια - χωρίς ρεύμα - και πληθυσμούς υποσιτισμένων. Ο Μεγάλος Λιμός του 1941-45 έχει ταξιδέψει στο 2015 με τους πυραύλους Πείνας Πείνας και τις ρουκέτες Ανεργίας Ανεργίας που εκτοξεύει το Βερολίνο ενώπιον των υποκλινόμενων ηγετών της υποταγμένης Ευρώπης.

Ό,τι δεν κατόρθωσε ο Χίτλερ το πέτυχε ο Σόιμπλε. Αυτός δεν θα χρειαστεί να αυτοκτονήσει όπως ο σχιζοφρενής πρόγονός του. Αυτός βλέπει τους λαούς και τους πολίτες τους να αυτοκτονούν και μέσα από τις δικές τους τραγωδίες τρέφεται το γερμανικό ζώο που υπάρχει μέσα του - το ίδιο ζώο που εξέθρεψε τη Γερμανία δύο καταστροφικών παγκοσμίων πολέμων.

Οι Γερμανοί και οι μίσθαρνοι των Βρυξελλών υπόσχονται μια Ελλάδα που θα φτάσει στη δημιουργία μέσα από την ανεργία και στην ευημερία μέσα από την πείνα. Οι σύγχρονοι Μένγκελε θέλουν να το πιστέψουμε, τους βολεύει. Είναι το μόνο που δεν μπορούν να πετύχουν.
---
πηγή: http://harddog-sport.blogspot.gr/
---
*

... το "μαύρο" της ΕΡΤ και οι εργατολόγοι πιράνχας ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εργαζόμενοι ΕΡΤ:
Προτιμούν τα 240 ευρώ να τα δώσουν
στον Τσίπρα παρά στους δικηγόρους

Μια παράλογη ιστορία στη σκιά του «μαύρου»

Ένα παράξενο θέμα απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που δεν θα έπρεπε για την εποχή που διανύουμε και για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι!

Μία λοιπόν εκ των πολλών δικηγορικών εταιριών που είχαν προστρέξει μετά την 11η Ιουνίου 2013 που έπεσε το «μαύρο» να… βοηθήσουν τους εργαζόμενους… Με επιστολή της σήμερα ζητά να της καταβάλουν 240,00 ευρώ έκαστος και μάλιστα με απόδειξη!

Συγκεκριμένα η εταιρία επικαλείται το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον κάθε ένα ξεχωριστά και μέσα στα… μικρά γράμματα – όντως, είναι καταγεγραμμένο αυτό που διεκδικεί… Με τη διαφορά όμως, ότι δεν κατάφερε να τους επαναπροσλάβει η ΕΡΤ δια των δικών της νομικών ενεργειών, αλλά ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής απόφασης!

Για αυτό και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ – αστειευόμενοι, λένε μεταξύ τους, «Αν σε κάποιον οφείλουμε να δώσουμε τα χρήματα είναι στον Αλέξη Τσίπρα και όχι στους δικηγόρους»!
---
---
*