Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

... ΕΣΗΕΑ - προβλήματα στην απεργία χωρίς τους τεχνικούς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Αν κυκλοφορήσει η εφημερίδα
με την απεργία, τελειώσατε!»

«ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΟΧΙ!» ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΥΝΤΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ... ΣΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ; - ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΜΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Θα τολμήσει – και θα πετύχει; – το εγχείρημα της έκδοσης απεργιακού φύλλου από αθλητική εφημερίδα, όπως έγραψε χθες ο Harddog; (Δείτε το λινκ στο τέλος του κειμένου). Αυτήν τη στιγμή έχει γίνει γνωστή η πρόθεση, όχι και το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι στα φανερά δεν ζητήθηκε από τους συντάκτες να δουλέψουν σήμερα για την έκδοση, αλλά ούτε κανείς είπε σε κανέναν ότι «δεν βγαίνουμε και αυτά που φημολογούνται είναι ψέματα». Βέβαια, στην εποχή μας, με τον ίντερνετ να σπάει όποια πολιορκία, είναι αστείο να μιλάμε για περιφρουρήσεις και άλλα παλαιολιθικά. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν σκιές και να γράφουν από μίλια μακριά. Γι' αυτό δεν αποκλείεται – είναι πιθανό μάλιστα – να ανάψει το διαδίκτυο το βράδυ με την αποστολή κειμένων από κάποιους «ημέτερους» που έχουν συναινέσει κατ’ ιδίαν (ή άλλους που έχουν υποχρεωθεί) να δουλέψουν και φυσικά δεν το λένε. Έως αργά χθες το βράδυ γίνονταν κινήσεις σε επίπεδα στελεχών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με ανώτερα στελέχη της συγκεκριμένης εφημερίδας. Ο Σταμάτης Νικολόπουλος επρόκειτο να επικοινωνήσει με τον διευθυντή-εκδότη και η Μαρία Αντωνιάδου με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της εργοδοσίας, με το οποίο είχε από παλιά γνωριμία λόγω του ρεπορτάζ της.

Η Πέμπτη Φάλαγγα

Από την εφημερίδα που θέλει να σπάσει την απεργία υπάρχει η τακτική να διαδίδονται ονόματα διαφόρων εφημερίδων ότι, δήθεν, θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή, κόντρα στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Και πέραν της Live Sport – που διέψευσε αμέσως και προς πάσα κατεύθυνση – «ενοχοποιούνταν» ως ύποπτοι ο Γαύρος, η Πράσινη και το Φως – τουλάχιστον εμείς αυτά ακούσαμε, αλλά μπορεί να κυκλοφόρησαν και άλλα ονόματα. Πρόκειται για ψεύδη και πεμπτοφαλαγγίτικες τακτικές σε ένα πολύ λεπτό εργασιακό θέμα.

Θορυβήθηκε η ΕΣΗΕΑ

Η προσπάθεια για έκδοση απεργοσπαστικού φύλλου ανησύχησε την ΕΣΗΕΑ, ίσως επειδή κατάλαβε – αργά! – ότι είναι ευάλωτο το μαλακό της υπογάστριο: ότι δηλαδή σε αυτήν την απεργία είναι μόνη, χωρίς τους τεχνικούς οι οποίοι δεν απεργούν. Άρα η σελιδοποίηση και η εκτύπωση της όποιας εφημερίδας δεν μπορεί να αποκλειστεί αν υπάρξει απεργοσπαστικός μηχανισμός συντακτών. Μαθαίνουμε ότι χθες ζητήθηκε από στέλεχος της ΕΣΗΕΑ σε στέλεχος της ΕΤΗΠΤΑ να κηρύξει η Ένωση των τεχνικών στάση εργασίας τις βραδινές ώρες. Αλλά είναι κάτι που δεν το έχουμε διασταυρώσει και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό το γράφουμε με επιφύλαξη.

«Το προϊόν δεν απεργεί»

Λίγο πριν ανέβει διαδικτυακά αυτό το ρεπορτάζ, μάθαμε ότι υπήρξε χθες βράδυ – ύστερα από πολλή προσπάθεια – επικοινωνία της ΕΣΗΕΑ με τον διευθυντή της εφημερίδας (ο οποίος αρχικά δεν έβγαινε στο τηλέφωνο) και του έγινε γνωστό ότι αν κυκλοφορήσει το έντυπο την Παρασκευή, ανοίγει μέτωπο με την Ένωση. Η ατάκα που λέγεται ότι ειπώθηκε είναι «αν κυκλοφορήσατε, τελειώσατε!». Η απάντηση που πήρε στέλεχος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν «οι εργαζόμενοι απεργούν, αλλά το προϊόν όχι».

Περιμένουμε με αγωνία την όποια εξέλιξη. Δηλαδή αν θα δούμε το «προϊόν» αύριο στα περίπτερα ή αν αυτή τη φορά η ΕΣΗΕΑ θα μπορέσει να βάλει φραγμό σε ένα απεργοσπαστικό σχέδιο. Η εκτίμηση είναι ότι ο διευθυντής της εφημερίδας τελικά θα κάνει πίσω, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος και βέβαιος.

Για ό,τι νεότερο, ο Harddog είναι εδώ για να ενημερώσει. Τα ξαναλέμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου