Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

... οι Αλαφούζοι, ο δανεισμός και οι τηλεοπτικές άδειες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στο Φάληρο
οι... βάρκες κουνιούνται
και τα δάνεια λιμνάζουν


Σιγή ιχθύος για τα θαλασσοδάνεια του συγκροτήματος Αλαφούζου - Τα νομικά τερτίπια και η εμπλοκή με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχει κάνει σημαία της την «κάθαρση» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και το «ξεκαθάρισμα» με τα θαλασσοδάνεια των καναλαρχών.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών ακούμε συνεχώς για το έντονο ενδιαφέρον των οικονομικών εισαγγελέων που ασχολούνται με τα θαλασσοδάνεια των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων αλλά αποτέλεσμα δεν βλέπουμε.

Το Newsbomb.gr είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα που δεν έχει διστάσει να στηλιτεύσει και να αποκαλύψει όλα τα θαλασσοδάνεια, όλων των καναλαρχών που ενώ δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους διεκδικούν να ξαναπάρουν τηλεοπτικές άδειες.

Και για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι: Αλήθεια με τα θαλασσοδάνεια του συγκροτήματος Αλαφούζου τι γίνεται;

Έχει προχωρήσει κάποιος έλεγχος; Εξυπηρετούνται; Και αν ναι, με ποια συχνότητα;

Η πολιτική και η οικονομική πιάτσα έχει βουίξει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Φαλήρου.

Η «Καθημερινή» και ο ΣΚΑΪ της οικογένειας Αλαφούζου έχουν συνολικά δάνεια 104.959.015 ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα αποδεικνύεται η καλύτερη φίλη της οικογένειας αφού έχει δώσει στο Φάληρο 81.066.923 ευρώ.

Σε παλιότερο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr είχαμε αναδείξει τις δανειακές υποχρεώσεις του συγκροτήματος Αλαφούζου με πίνακες και στοιχεία.

Έκτοτε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Μαθαίνουμε όμως ότι στο Φάληρο ασκούνται διάφορες πιέσεις και αναζητούνται νομικά και οικονομοτεχνικά τερτίπια για να κουκουλωθεί η υπόθεση και να καταφέρει το συγκρότημα να εμφανιστεί καθαρό και ξαναπάρει τηλεοπτική άδεια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος συγχωνεύει την εταιρεία της τηλεόρασης (Ειδήσεις Ντοτ Κομ) με αυτή του ραδιοφώνου (Ραδιοφωνικές και Τηλεπικοινωνιακές Επιχειρήσεις), με την πρώτη να απορροφά τη δεύτερη.

Επίσης, αποφάσισε να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης κατά 3.886.340 ευρώ, με την καταβολή μετρητών, σε διάστημα 4 μηνών και έχοντας τη δυνατότητα παράτασης κατά έναν μήνα.

Το «αγκάθι» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτός από τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», είναι η συμμετοχή Κυριακίδη, με το περίφημο «πόθεν έσχες» που εγκρίθηκε από το ΕΣΡ την εποχή του Ιωάννη Λασκαρίδη.

Τότε, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε υποχρεώσει τον Γιώργο Κυριακίδη να μεταβιβάσει το 1,2% των μετοχών του σε τρίτο μέτοχο, τη φυγόδικο Ελένη Σκούρα.

Από τη συγχώνευση το μετοχικό κεφάλαιο που θα προκύψει θα ανέλθει στα 16.942.750 ευρώ, με τρεις μετόχους, τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Γιώργο Κυριακίδη και την Ελένη Σκούρα. Θα ακολουθήσει η αύξηση κατά 3.886.340 ευρώ.

Σε αυτή θα είναι δύσκολο να συμμετάσχουν ο Γιώργος Κυριακίδης και η καταζητούμενη δικηγόρος Ελένη Σκούρα και τότε θα έχουν δικαίωμα προτίμησης επί των αζήτητων μετοχών οι παλιοί, δηλαδή ο Γιάννης Αλαφούζος.

Με τη διαδικασία αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, ο ΣΚΑΪ θα εμφανιστεί ξανά καθαρός ενόψει της αδειοδότησης.

Το φλέγον ερώτημα όμως είναι το ακόλουθο: Ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή οι καναλάρχες αποφασίσουν να πουλήσουν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των καναλιών τους, μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους ή θα τα γράψουν στο... χιόνι;

Και το άκρον άωτον του παραλογισμού είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να τους παρέχουν δανειακές διευκολύνσεις με σκανδαλώδη τρόπο!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο του 2015, η «Καθημερινή», με ζημιές που αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια τα τελευταία έξι χρόνια και υποχρεώσεις 140 εκατομμυρίων, κατάφερε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο 37 εκατομμυρίων.

Καμιά τραπεζική ή λογική ανάλυση δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την τραπεζική συμπεριφορά.

Το συγκρότημα του Αλαφούζου, με μια σειρά δημοσιογράφων, συνεχίζει να επιπλήττει την ποταπή Ελλάδα, που επί χρόνια δανείζεται για να ζήσει, ενώ οι ίδιοι διατηρούν κανάλια και εφημερίδες με συνεχείς δανεισμούς.

Αν αυτό δεν είναι υποκρισία τότε τι είναι;

Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δοθούν οι νέες άδειες σε καναλάρχες που δεν μπορούν να συντηρήσουν τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται...
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου