Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

... ένας διορθωτής να σώσει την Huffington Post - σχόλιο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δηλητηριώδες σχόλιο
για κείμενο της Huffington Post,
Παύλο τ’ ακούς;

«Οι συντάκτες σας χρήζουν άμεσης επιστροφής στα θρανία»

Πολύ συχνά – μα πολύ συχνά! – τα ειδησεογραφικά σάιτ είναι από πλευράς γλώσσας, δεοντολογίας κλπ, καράβια που πάνε μόνα τους. Δεν θα λέγαμε ότι ένα από αυτά είναι η ελληνική Huffington Post. Τα χειρότερα τα έχουμε δει αλλού. Ένα από τα προβλήματα των σάιτ, ακόμα και των μεγάλων και των πλέον έγκυρων, είναι τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Ένα άλλο η διατύπωση της είδησης, ο ακριβής λόγος. Στις εφημερίδες το θηρίο τού λάθους το πολεμάει, και τις περισσότερες φορές το εξουδετερώνει, ο θηριοδαμαστής που ακούει στο όνομα «Διορθωτής». Ο τερματοφύλακας που πιάνει τα περισσότερα πέναλτι και που σώζει από αυτογκόλ. Αλλά στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία τού σέρβερ και του υπολογιστή, αυτό το αναγκαίο δημοσιογραφικό είδος είναι υπό εξαφάνιση.

Θα μου πείτε, εδώ έχει εξαφανιστεί με την κρίση και σε κάποιες εφημερίδες που βγαίνουν χωρίς διορθωτή, όπως έχουμε γράψει στον Harddog παλιότερα (δείτε στο τέλος του θέματος δύο σχετικά λινκ). Αλλά στα σάιτ τα κείμενα – ακόμα και από νεαρούς άπειρους συντάκτες που αριθμητικά τείνουν να γίνουν… άπειροι – ανεβαίνουν απευθείας, χωρίς έλεγχο. Και αμέσως αρχίζει να στάζει στον κυβερνοχώρο αίμα από τα εγκλήματα κατά της γλώσσας – και όχι μόνο.


Πιάνουν τα λάθη οι αναγνώστες; Όχι όλοι – καθώς κάνουν αγώνες δρόμου για να ανοίξουν σελίδες και να τις ξεπετάξουν με γρήγορες ματιές, πράγμα που το λένε «ενημέρωσή» τους – αλλά από άλλους δεν ξεφεύγουν. Όπως έγινε με έναν αναγνώστη της Huffington Post o ο οποίος κάτω από το ρεπορτάζ για το κλείσιμο της Softex ανέβασε καυστικό σχόλιο, αναφέροντας ότι «οι συντάκτες σας χρήζουν άμεσης επιστροφής στα θρανία». Μαζί ξεφώνισε και την αναντιστοιχία τίτλου και κειμένου.

Είναι προς τιμήν της ιστοσελίδας ότι ανέβασε το προσβλητικό (αλλά όχι ψευδές) σχόλιο και το άφησε προς έκθεση του κύρους της. Δεν θα είναι προς τιμή της αν δεν διορθωθεί. Γράφει ο αναγνώστης:

«Για πολλοστή φορά, ο τίτλος του άρθρου βγάζει άλλο νόημα από το ίδιο το άρθρο. Λυπάμαι, αλλά οι συντάκτες σας χρήζουν άμεσης επιστροφής στα θρανία (ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη και τα συνεχόμενα ορθογραφικά, συντακτικά και εκφραστικά λάθη που γίνονται στα άρθρα). Επίπεδο δημοτικού...»

Παύλο τ’ ακούς; Παύλο το βλέπεις;
---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου