Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

... η Δημοσιογραφική Συνεργασία (ΕΣΗΕΑ) και οι αδειοδοτήσεις ...

*
Δημοσιογραφική
Συνεργασία
(ΕΣΗΕΑ)
***
*

Αγώνας για ενημέρωση
με επίκεντρο τον εργαζόμενο!

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» διατηρεί σοβαρές ενστάσεις, σχετικά με την αντίληψη που διαπερνά τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

α) Συνιστά επικίνδυνη αυταπάτη για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο η αναμονή της όποιας «ρύθμισης» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης. Η «ρύθμιση» συνιστά ουσιαστικά αναδιανομή της πίτας της αγοράς των ΜΜΕ, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων, «νέων» και «παλιών», οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουν την εδραίωση ή την παραμονή τους στην αγορά και την κερδοφορία τους στα αποκαΐδια των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης και τους εργαζόμενους πρέπει να αφήνει παγερά αδιάφορους, αν η «ρύθμιση» θα γίνει από το αστικό Κοινοβούλιο ή από την οποιαδήποτε «Ανεξάρτητη Αρχή». Η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, να καταργήσουν και το δικό τους θεσμικό πλαίσιο, μερικώς ή στο σύνολό του.

β) Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» παρακολουθεί με προσοχή το ποια μονοπώλια «εισέρχονται» ή «αποχωρούν» από την αγορά, και επισημαίνει, ότι από τη σκοπιά των εργαζομένων, η αναδιανομή της πίτας, δεν αποτελεί καμία αφετηρία ρύθμισης της «25ετούς εκκρεμότητας». Είτε σε «εκκρεμότητα», είτε σε «ρύθμιση», τα αστικά ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους εξυπηρετούν με πολλούς τρόπους τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, στο σύνολό της, παρά τις επιμέρους προστριβές μεταξύ τους και με το αστικό κράτος, που ενδεχομένως μπορεί να πάρουν και οξύτατη μορφή. Εξάλλου, τα σε «25ετή εκκρεμότητα» αστικά ΜΜΕ, έβαλαν πολύ σοβαρά «πλάτη» και στα χρόνια της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης στο να δηλητηριάζουν, να τρομοκρατούν και να γεμίζουν αυταπάτες την εργατική τάξη.

γ) Συνιστά εξίσου επικίνδυνη αυταπάτη για τους εργαζόμενους, η προσδοκία μιας οποιασδήποτε καπιταλιστικής αγοράς «χωρίς διαπλοκή», χωρίς δηλαδή την ανάπτυξη στενών και οργανικών σχέσεων, μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων και του αστικού κράτους.

δ) Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» αντιτάσσεται σε αντιλήψεις που διατυπώνονται πως τα σωματεία πρέπει να έχουν λόγο στην όποια «ρύθμιση» του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Από τη στιγμή που οι καπιταλιστές και οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής, δηλαδή «το μαχαίρι και το πεπόνι», επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και την εξασφάλιση των όρων για την ανταγωνιστικότητά τους και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.

Καμία αυταπάτη! Καμία ανοχή!

Καλούμε τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να απορρίψουν με τη στάση και τη δράση τους τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Με τον αγώνα τους, να ανοίξουν το δρόμο της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!

Απαιτούμε:
  • Ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τις εταιρείες που κατέχουν ΜΜΕ.
  • Καμία απώλεια θέσης εργασίας από την όποια «ρύθμιση» της κυβέρνησης.
  • Πλήρης κάλυψη των ανέργων του κλάδου με επίδομα ανεργίας και μέτρα προστασίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος.
  • Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.
Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος του!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου