Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς εγγύηση καταθέσεων...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«ΕΓΓΥΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Εξαιρούνται
τα ασφαλιστικά ταμεία
και κρατικοί φορείς


Στην αποβολή των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων από το σύστημα της εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Συστήματα εγγύησης καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε προχτές βράδυ στη Βουλή.

Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει διάπλατα τη δυνατότητα «κουρέματος» και μάλιστα από το πρώτο ευρώ σε βάρος των καταθέσεων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι Οργανισμοί. Πρόκειται για την άρση ακόμα και της ελάχιστης παρεχόμενης προστασίας που προβλέπεται μέσω του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων (ΤΕΚΕ). Επιπλέον, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το όριο της προστασίας των 100.000 ευρώ αφορά το ανώτατο όριο κάλυψης του συνόλου των καταθέσεων κάθε καταθέτη ανά τράπεζα και όχι ανά τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, από την όριο προστασίας εξαιρούνται, ανάμεσα σε άλλες, οι καταθέσεις των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, φορέων του δημόσιου τομέα, καταθέσεις οργανισμών συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια), ασφαλιστικών επιχειρήσεων κ.ά.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου