Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

... η κρίση χτύπησε και την αθλητική εφημερίδα-τράπεζα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δεν πληρώνει ούτε η εφημερίδα-τράπεζα

 
Οι (πολύ) δύσκολες ημέρες του Τύπου

Την ώρα που ο Μπόμπολας καθυστερεί στις πληρωμές, ο Ψυχάρης το ίδιο, το Mega αθετεί τη δέσμευσή του για την εξόφληση του μισθού Μαρτίου και αξιόπιστα συγκροτήματα αποδεικνύονται ασυνεπή, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες εφημερίδες που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν ή υπήρχαν… Τουλάχιστον μία εξ αυτών (παλιάς κοπής) παρέμενε μέχρι πριν από λίγο καιρό συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της. Ήσουν ευτυχής αν δούλευες εκεί. Γιατί δεν παρασύρθηκε σε μαζικές απολύσεις, δεν έκανε μειώσεις στους μισθούς (τουλάχιστον μεγάλες και επαναλαμβανόμενες, όπως αλλού) και ήταν στις πληρωμές της αυτό που λέγαμε παλιά: τράπεζα. Ώσπου…

Οι ναυαρχίδες

Ώσπου και αυτή έπεσε – και εμείς μαζί πέσαμε από τα σύννεφα – στις καθυστερήσεις! Πάνω από ενάμιση μήνα με δύο μήνες έχει να πληρωθεί το προσωπικό και άρχισαν ήδη οι γκρίνιες. Πρόκειται για μια αθλητική εφημερίδα, πάντα αξιόπιστη στα πολλά χρόνια που κυκλοφορεί, όμως κλονίστηκε και αυτή από την κρίση στον Τύπο, αλλά και την κάθετη κυκλοφοριακή της πτώση. Γνώμη μας: επειδή την παρακολουθούμε χρόνια, νομίζουμε ότι θα ξεπεράσει το πρόβλημά της και θα «ισιώσει». Οι ναυαρχίδες δεν βουλιάζουν εύκολα και αντέχουν στους καιρούς.

Δύσκολες ημέρες

Γενικότερα οι αθλητικές εφημερίδες βιώνουν δύσκολες ημέρες και συνήθως οι κυκλοφορίες τους στις καθημερινές εκδόσεις σπάνια ξεπερνούν τα 5.000 φύλλα. Κάτω από αυτό το όριο (και όχι μόνο ψυχολογικό…) έχει πέσει τον τελευταία καιρό και το Φως των Σπορ. Μέχρι το τέλος της προπερασμένης εβδομάδας (Κυριακή 10 Απριλίου) εκινείτο τις καθημερινές πάνω από τις 5.000 (συχνά έφτανε στις 5.500) αλλά και πάλι δεν έλειπαν οι πτώσεις στις χιλιάδων των τεσσάρων. Στην εβδομάδα που τελείωσε το Φως έπεσε δυο φορές στα 4.850 (την Τρίτη) και στα 4.900 (την Τετάρτη 13/4 που είναι και η τελευταία ημέρα για την οποία ανακοινώθηκαν στοιχεία από τα πρακτορεία διανομής).

Και δεύτερη η Live

Αντιστοίχως το ίδιο διήμερο – δηλαδή Τρίτη, Τετάρτη σε μη αγωνιστικά φύλλα – η Live Sport είχε μια αναρρίχηση στη δεύτερη θέση αφήνοντας βραχεία κεφαλή τρίτο το Goal. Αυτό έγινε την Τρίτη (12/4) οπότε η νεότερη αθλητική εφημερίδα πούλησε 4.500 φύλλα, 350 λιγότερα από το Φως (4.850) και 50 περισσότερα από το Goal (4.450) που κατά τα άλλα είναι δεύτερο τις περισσότερες ημέρες, αλλά με μικρές διαφορές από την Live Sport, εκτός από τις Δευτέρες που απόσταση μεγαλώνει σημαντικά υπέρ της εφημερίδας του Πήγασου.

Τέταρτη και τη Δευτέρα

Η SportDay, που μείωσε και μετά αύξησε πάλι την τιμή της (όταν οι οι Live και Goal αποφάσισαν να τη μειώσουν) αυξάνοντας παράλληλα τις σελίδες της (μαζί και το κόστος έκδοσης), κινείται μόνιμα στην τέταρτη θέση και, το χειρότερο, πολύ κάτω από τα 4.000 φύλλα. Έτσι, την περασμένη Τρίτη πούλησε 3.520 και την Τετάρτη 3.870. Μάλιστα στην έκδοση της προηγούμενης Δευτέρας η SportDay έμεινε πάλι τέταρτη μολονότι στα αγωνιστικά δευτεριάτικα φύλλα ξεπερνούσε πάντα τη Live Sport. Η σειρά στις 5 πρώτες θέσεις της Δευτέρας, 11 Απριλίου, ήταν: Φως 7.230, Goal 6.560, Live Sport 4.840, SportDay 4.670, Ώρα 3.300.

Η πρωτοτυπία της SportDay

H SporDay προχώρησε σε μια πρωτοτυπία, μοναδική στην ιστορία του Τύπου. Στις καθημερινές κυκλοφορίες δεν δημοσιεύει τους πίνακες των πρακτορείων διανομής με τη σειρά των φύλλων που πουλάνε οι εφημερίδες, αλλά με βάση το τι εισπράττουν! Αλλά και έτσι σπανίως ξεπερνάει το δεύτερο Goal και υπερέχει σε εισπράξεις κάποια ευρώ έναντι της Live – μερικές φορές, μάλιστα, με ελάχιστη διαφορά. Λόγου χάρη την Κυριακή 10/4 εισέπραξε 63 ευρώ περισσότερα από τη Live και 93 λιγότερα από το Goal (αυτά σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία γιατί από τα πρακτορεία δεν αναφέρονται στα δελτία που δημοσιοποιούνται). Στη δεύτερη στήλη των πινάκων της SD δημοσιεύονται οι πωλήσεις φύλλων, αλλά, φυσικά, δεν αναφέρονται πουθενά τα έξοδα εκτύπωσης και χαρτιού (τουλάχιστον) που είναι σαφώς περισσότερα για την ίδια αφού κυκλοφορεί καθημερινά με 56 σελίδες.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου