Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

... κι αποχαιρέτα, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που ξέρεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σε αποτίμηση
η περιουσία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
με το νέο Ασφαλιστικό!

Την «κατάργησή» της αναμένει η διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, αφού βέβαια προηγουμένως παραδώσει στην προσωρινή διοίκηση του ενιαίου ΕΦΚΑ τα αποθεματικά του Ταμείου, τα ταμειακά διαθέσιμα και την ακίνητη περιουσία του!

Η ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ θα επιφέρει επιπλέον κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς μέχρι σήμερα δεν χρηματοδοτούνταν από αυτόν. Τα αποθεματικά του ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο του ΕΦΚΑ, χωρίς καν να εξετάζεται το ποσοστό που πρέπει να δοθεί άμεσα στον ΕΔΟΕΑΠ.

Η υλοποίηση του νόμου είναι άμεση, άρα με τη δημοσίευσή του αναμένεται να γίνει ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων σε όλες τις Διευθύνσεις του Ταμείου. Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε, η αναπροσαρμογή λαμβάνει υπόψη τον συντάξιμο μισθό για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων συντάξεων. Είναι βέβαιο πως με τον νέο μαθηματικό τύπο θα επηρεαστούν όλες οι συντάξεις. Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αφορά και μία ακόμη διάταξη, που κατεβάζει το ανώτατο όριο σύνταξης στα 2.000 ή 3.000 ευρώ αν υπάρχουν συντάξεις και άλλων Ταμείων.

Στον ΕΦΚΑ περνάνε και όλα τα ακίνητα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, μια διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία. Μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί το ότι το ΕΤΑΠ είχε ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες την ανακαίνιση του δεύτερου μεγάλου γραφείου του στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον νέο πια νόμο, η απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και η αποτίμηση της αξίας τους ενεργούνται μέχρι τις 31/12/2016 ή από ορκωτούς λογιστές ή ύστερα από ανάθεση.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου