Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

... ΕΙΤΗΣΕΕ για ΕΔΟΕΑΠ: Ό,τι λέει ο ασφαλιστικός νόμος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το 8% είναι περισσότερο απ' ό,τι με το Αγγελιόσημο
Απορρίπτει η ΕΙΤΗΣΕΕ
πόρο για τον ΕΔΟΕΑΠ!


Τέλος στην ελπίδα εύρεσης λύσης για τον ΕΔΟΕΑΠ έβαλε η ΕΙΤΗΣΕΕ μέσω του προέδρου της Πάνου Κυριακόπουλου.

Στην τελευταία επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, ο Π. Κυριακόπουλος ζητά να εφαρμοστεί για τον χώρο των ΜΜΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ήτοι να αυξηθεί η ασφαλιστική εισφορά για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και να μην θεσμοθετηθεί νέος “πόρος” επί του τζίρου των ΜΜΕ για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, ο Π. Κυριακόπουλος ενημερώνει τον Τ. Πετρόπουλο πως η ΕΙΤΗΣΕΕ “δεν συμφωνεί” με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή την θεσμοθέτηση ενός πόρου ύψους 8% για τον ΕΔΟΕΑΠ. Θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ, σημειώνεται στην επιστολή, παραμένει ότι η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να βασιστεί σε ένα πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή εισφορών στους εργοδότες και εργαζόμενους ίδιες με αυτές που προβλέπει το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για την Επικουρική ασφάλιση, την περίθαλψη και την ανεργία.

Στην επιστολή παρατίθενται στοιχεία και ποσά για τις εισφορές και τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, όπως ότι οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών με το νέο νόμο ανέρχονται στο 21.06% και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνολική μισθοδοσία των εργαζομένων - μελών του ΕΔΟΕΑΠ ανέρχεται σε 105 εκ. ευρώ, οι συνολικές εισφορές από την επιβολή των παραπάνω εισφορών θα ανέλθει στα 22.1 εκ. ευρώ.

Αναφέρει ακόμη ότι η συνολική μισθοδοσία των 105 εκατ. ευρώ που αναφέρει ο Τ. Πετρόπουλος στην πρόταση του, αφορά περίπου 5.750 εργαζόμενους και από αυτούς τα 1.100 άτομα (20% του συνόλου) εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ και αποτελούν το 35% -40% του συνολικού προσωπικού τους. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο μέσος ετήσιος μισθός των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι της τάξης των 32.500 ανά εργαζόμενο.

Την περίοδο της χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ από τους πόρους του αγγελιοσήμου το ετήσιο ποσό από τον κλάδο της Τηλεόρασης ήταν της τάξης των 8 εκ. ευρώ και αποτελούσε το 5.5% επί του 80% της διαφημιστικής δαπάνης. Η πρόταση του υπουργείου για επιβολή ειδικής εισφοράς 8% επί του συνολικού τζίρου των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν προσωπικό ασφαλισμένο στον ΕΔΟΕΑΠ, απορρίπτεται από την ΕΙΤΗΣΕΕ επειδή σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, η δαπάνη για ασφάλιση των εργαζομένων στο ταμείο θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν με το αγγελιόσημο!

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου