Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

... "Documento" - πόσα τυπώνεις να σου πω πόσα πουλάς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ποιος πουλάει και πόσα φύλλα
To "Documento" και το εκδοτικό κατεστημένο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σε άλλες εποχές, η έκδοση μιας εφημερίδας θα ήταν είδηση. Στην εποχή μας που χιλιάδες δημοσιογράφοι μένουν άνεργοι και εφημερίδες κλείνουν (μη κοιτάτε που τις κρατάνε ακόμη στον αναπνευστήρα οι Τράπεζες) πρέπει η έκδοση της εφημερίδας να είναι μεγάλη είδηση.

Φευ. Η εμφάνιση του Documento στα περίπτερα, δεν υπήρξε είδηση. Βγήκε μια εφημερίδα στα περίπτερα που δεν μοιράζει κουπόνια, δεν μοιράζει βιβλία μαγειρικής και σερβιέτες, δεν ξεφτυλίζει τον εαυτό της ως Μέσο Ενημέρωσης. Έχει τα κότσια και την ικανότητα φυσικά, να πουλάει ειδήσεις.

Στο πρώτο φύλλο, χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση, αυτή η νέα εφημερίδα πούλησε 41.000 φύλλα. Παρότι λόγω εποχής (περίοδος γιορτών και απεργιών πλοίων), τα φύλλα των εφημερίδων πέφτουν, το Documento, αυτή η νέα εφημερίδα που δεν αγοράζει ψευδοκυκλοφορία δίνοντας 300 γραμμάρια σαλάμι σε κουπόνια, είναι η πέμπτη εφημερίδα σε κυκλοφορία. Απέναντι σε κολοσσούς που υπάρχουν και διαπλέκονται (αυτό κυρίως) επί δεκαετίες.

Θεωρητικά λοιπόν, οι κολοσσοί δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με το Documento, πόσο μάλλον αν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους. Να όμως που έχει γίνει πανικός. Ξεκινώντας από διάφορους τύπους που παίρνουν εντολή να κρύβουν την εφημερίδα κάτω από πατατάκια και φτάνοντας ως τα ευαγή ιδρύματα Τύπου, όλοι ασχολούνται με το Documento. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα, που στα ρεπορτάζ που αναφέρουν τις κυκλοφορίες των Κυριακάτικων εφημερίδων, ο τίτλος είναι «Κυκλοφορίες Κυριακάτικων εφημερίδων.Νέα πτώση Documento”. Το γεγονός είναι πως έχουμε νέα πτώση των εφημερίδων γενικά, αλλά γιατί να μην δημιουργήσουμε εντυπώσεις αφού μπορούμε με αυτές να χτυπήσουμε ένα ενοχλητικό φύλλο;

Το επίσης εντυπωσιακό είναι πως εφημερίδες που εκτυπώνουν 60.000 φύλλα, εμφανίζονται να πουλάνε 52.000 φύλλα, πράγμα που στατιστικά είναι αδύνατο. Για να πουλήσεις 52.000 φύλλα, πρέπει να έχεις εκτυπώσει τουλάχιστον 85.000 φύλλα (η πώληση, στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι το 60% του τιράζ).

Εντυπωσιακό είναι, πως οι τέσσερις εφημερίδες με κυκλοφορία πάνω από εμάς, όσο και να πέσουν, δεν πέφτουν κάτω από μαγικούς αριθμούς (70.000, 60.000, 50.000). Λες και έχουν κάνει συμφωνία μεταξύ τους αλλά και με το Θεό, πως ό,τι και να γίνει υπάρχει ένα κατώτατο σημείο πτώσης (όχι απαραίτητα και αξιοπρέπειας)

Παρακολουθούμε όλα αυτά και σπάμε πλάκα. Η παθογένεια στον Τύπο, δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκδότες, αλλά με ένα ολόκληρο σύστημα, το οποίο όταν αγχώνεται, όπως τώρα με την έκδοση του Documento, φτάνει στο σημείο να εκτίθεται.

Εμείς γελάμε. Ήρθαμε για να μείνουμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή τη βδομάδα, βγάζουμε στον αέρα και site. Όσο και να τηλεφωνούν στα media shops για να μη μας δίνουν διαφήμιση και να μας στραγγαλίσουν, όσο και αν σπέρνουν δημοσιεύματα, απλώς θα δηλώνουν την χαμένη τους αξιοπιστία και την κατάντια τους.

Ακόμη και αν κρύψουν την εφημερίδα κάτω από στοίβες πορνοπεριοδικά και κούτες με γαριδάκια, ο αναγνώστης αργά ή γρήγορα θα τη βρίσκει. Να προσέξουν μόνο, γιατί αν συνεχίσουν να επιστρατεύουν φαντάσματα εναντίον μας, μπορεί να ξυπνήσουν από τον κόσμο των ζόμπι, που τόσο τους αρέσει, και οι σκελετοί από τις ντουλάπες τους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια:

  1. ρε φίλε ποιος και γιατί να αγοράσει μια εφημερίδα της νέας διαπλοκής.Μια εφημερίδα που μέσα είναι ο Καλογρίτσας (θέλει παραπάνω ανάλυση) και ο Βαξεβάνης (εδώ κι αν είναι που δεν χρειάζεται).
    Τετοιες φυλλάδες καλό θα είναι ο λαός να τις πνίξει απο την αρχή για να μην έχεις σε λίγα χρόνια αλλο ένα ΒΗΜΑ,ΘΕΜΑ κλπ. Σας έχουν καταλάβει όλοι.Τι συζητάμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 4:05 μ.μ. - σ' αυτές τις περιπτώσεις οι εκδοχές είναι τουλάχιστον δύο: η μία είναι η εργασία και η άλλη η κατανάλωση ... άρα σε κάθε φύλλο πάμε για δουλειά και φυσικά αν δεν μας καλύπτει η αρθρογραφία του δεν το αγοράζουμε ... έτσι απλά ...

      Διαγραφή