Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΜΜΕ - Εξεταστική Βουλής - το πόρισμα της πλειοψηφίας...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κήρυκας Χανίων, Πρώτο Θέμα, ΔΟΛ

α) Ο Κήρυκας Χανίων του κ. Μητσοτάκη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής δεν είναι άλλο από τα δάνεια στην ίδια την οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «ΚΗΡΥΚΑΣ Χανίων». Η εφημερίδα, της οποίας μέτοχος είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε ένα ακραία επισφαλές δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς τον Απρίλιο του 2005, ύψους 300.000 ευρώ, κατά παράβαση όλων των πιστοληπτικών κανόνων. Από τότε και μέχρι την 1/11/2016 ουδέποτε οχλήθηκε από την τράπεζα και ουδέποτε κατέβαλε τις δόσεις ως όφειλε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής εκ πεποιθήσεως, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Υπό την πίεση της Εξεταστικής Επιτροπής και ενώ το ποσό οφειλής είχε εκτοξευθεί στις 718.000 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε το Νοέμβριο του 2016 σε ρύθμιση με την τράπεζα, η οποία ωστόσο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο! Και τούτο, διότι προβλέπει για χρέος 718.000 ευρώ 23 μηνιαίες δόσεις των 3.000 ευρώ (69.000 ευρώ συνολικά) και στον 24ο μήνα, δηλαδή το Νοέμβριο του 2018 την καταβολή της τελευταίας δόσης των 649.000 ευρώ! Δηλαδή επί της ουσίας το σύνολο του δανείου θα εξοφληθεί στο τέλος του χρόνου ρύθμισης, μάλιστα με δικαίωμα του δανειολήπτη για νέα ρύθμιση!

Από τη σκανδαλώδη ρύθμιση, στην οποία εξαναγκάστηκε λόγω της Εξεταστικής Επιτροπής ο στρατηγικός κακοπληρωτής κ. Μητσοτάκης εξάγονται δύο συμπεράσματα:

Πρώτον ότι επί έντεκα ολόκληρα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ αλλά σύμφωνα με τα όσα συνάγονται από τη ρύθμιση balloon, θα έχει τη δυνατότητα το Νοέμβριο του 2018 να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 649.000 ευρώ!

Το δεύτερο ωστόσο συμπέρασμα, πολιτικού χαρακτήρα, είναι ότι η καταβολή των 649.000 ευρώ παραπέμπεται εντέχνως από τον κ. Μητσοτάκη σε βάθος χρόνου, δηλαδή στα τέλη του 2018. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν τρέφει φρούδες ελπίδες πως μέχρι τότε θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές, θα έχει καταφέρει να ρίξει την σημερινή κυβέρνηση και εν συνεχεία θα μπορέσει να «ρυθμίσει» ευνοϊκά το χρέος του από θέση ισχύος;

Όπως αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ωστόσο το εν λόγω δάνειο δεν αποτελούσε το μοναδικό και το μεγαλύτερο του κ. Μητσοτάκη. Τον Φεβρουάριο του 2007 και ενώ η δανειολήπτρια εταιρία είχε διακόψει την εκδοτική της δραστηριότητα ήδη από τον Ιούνιο του 2006, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ενέκρινε στον Κήρυκα Χανίων 12ετές δάνειο 1.300.000 ευρώ για την ανέγερση τετραώροφου κτηρίου στο κέντρο των Χανίων. Αν και θα έπρεπε να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο του έργου, μέχρι το 2008 είχε εκταμιευθεί 1.144.000 ευρώ ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά 30%. Τον Απρίλιο του 2008 η ίδια τράπεζα ενέκρινε και δεύτερο, 25ετές αυτή τη φορά, δάνειο 850.000 ευρώ για την αποπεράτωση του κτηρίου. Ο συνολικός δανεισμός του Κήρυκα Χανίων ανήλθε σε 2.150.000 ευρώ και σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, ποσόν τουλάχιστον 554.000 ευρώ σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή, χωρίς να είναι γνωστό πού πήγε! Στην ίδια έκθεση σημειώνεται με ευκρίνεια πως οι διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης απείχαν της συνήθους τραπεζικής πρακτικής!

β) Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη, όπως προέκυψε από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ακολούθησε διαφορετικό πλην εξίσου νομικά ελεγχόμενο «μονοπάτι» αναφορικά με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις της.

Ο Όμιλος Πρώτο Θέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και το σύνολο των τραπεζικών κανόνων και κυρίως των κανονισμών πιστοδοτήσεων και πίστης.
Παρά το γεγονός ότι στην κατάθεσή του ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφανιζόμενος ως τηλεδιασκεδαστής στην εκπομπή του και διατεινόμενος πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι καθ’ όλα νόμιμος, η πραγματικότητα είναι ότι οι αγοροπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), πιστοποιούν στην προκειμένη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάμπουσκα»).

Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι, οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Για την πρακτική αυτή ρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης όταν εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής ως μάρτυρας και έδωσε την, πρωτοφανή εξήγηση, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης! Πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας, δεν εξήγησε ποτέ κανείς γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρίας που εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την επιτυχημένη κυκλοφορία της, ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρίες η «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα» που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματορροές (εισπράξεις), ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά εκατομμυρίων που είχαν πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν εργαζόμενους και υπό γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρίες «φάντασμα».

Η κατάσταση αυτή από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, πρακτική, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων της εταιρίας συνεχίζονταν.

Μάλιστα, παρότι τη διετία 2010-2011 η επιχείρηση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της μείωσης κατά 40 % των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήριξη της εταιρίας από την τράπεζα συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους. Εκείνο που εκπλήσσει είναι το ότι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που είχαν δοθεί ως ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων (CashCollateral) ήρθησαν στις 17.1.2009, χωρίς να δοθούν ανάλογης βαρύτητας εξασφαλίσεις.

γ) Τα δάνεια στον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ

Σύμφωνα με την ειδική Έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού από τις τράπεζες, έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει. Μάλιστα, για την περίπτωση δανεισμού του Ομίλου από την “ALPHA BANK” μετά από έγγραφο του τότε υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, το έτος 2015, προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγινε ποινική διερεύνηση της δανειοδότησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου. Η ποινική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος δέκα (10) στελεχών της Τράπεζας "ALPHA BANK", ήτοι των Ε.Α. Πετράκη, Μ.Σ.Γιαννόπουλου, Ε. Ι.Αρζινού , Κ.Ρ. Δορκοφίκη, Α.Α. Πιλάβιου, Σ.Α.Ανδρονικάκη, Γ.Κ.Αρώνη, Α.Χ.Θεοδωρίδη. Σ. Φιλάρετου, και Δ.Π.Μαντζούνη, για κακουργηματική απιστία (390ΠΚ) και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, από τον Σταύρο Ψυχάρη.
Κατόπιν τούτου ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η οποία έχει ήδη ασκηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Δανεισμός προς τον Όμιλο και τις θυγατρικές εταιρίες, έγινε από τις Τράπεζες: α) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, β) Τράπεζα Πειραιώς, γ) ALPHA BANK, και δ) EUROBANK. Η συνολική δανειακή οφειλή του ανέρχεται στα 179.000.000 ευρώ. Στις 30-04-2016, η οφειλή της ΔΟΛ Α.Ε., των συνδεδεμένων με την ΔΟΛ εταιριών και του Σταύρου Ψυχάρη προσωπικά προς την “ALPHA BANK”, ανήρχετο στο συνολικό ποσό των 95.500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα δάνεια εγκρίθηκε προς την προσωπική εταιρία του Σταύρου Ψυχάρη, BRIONTE LTD, ύψους 3.500.000 ευρώ για να φτιάξει πολυτελή κατοικία στο Πόρτο Χέλι!

Από το δάνειο αυτό εκταμιεύθηκε ολόκληρο το ποσό χωρίς να εγγράφεται προσημείωση στο ακίνητο, κάτι που έγινε μόλις πρόσφατα, όμως β΄ προσημείωση, γιατί ήδη είχε ήδη εγγράψει α΄ προσημείωση άλλη τράπεζα για άλλο δάνειο. Για το δάνειο αυτό σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν δικαιολογητικά, που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών, που αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης και ότι αυτό δεν συνάδει με τον κανονισμό Πιστοδοτήσεων. Η ως άνω δανειακή σύμβαση δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού παρατάθηκε επτά φορές, με τελευταία παράταση στις 12.05.2015 και καταβάλλονταν μόνο οι τόκοι.

Επιπλέον, από την Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαιώθηκε πως δόθηκαν δάνεια για αγορά μετοχών του ΔΟΛ προσωπικά στον Σταύρο Ψυχάρη, αρχικά για την αγορά του 21% και με διαδοχικά δάνεια μέχρι την απόκτηση του 100% των μετοχών του ΔΟΛ. Και παρά την αδυναμία του οφειλέτη να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, στις 25-5-2010 εγκρίθηκε η μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων, ενώ στη συνέχεια έχουμε συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας των δανείων, ενώ στις 30-09-2011 έγινε κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι τον Αύγουστο του έτους 2013. Στις 07-11-2011 δόθηκε νέα παράταση του δανείου κατά τρία έτη και νέα κεφαλαιοποίηση των τόκων, μέχρι τον Μάιο του έτους 2014.

Ενώ εκκρεμούσε η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ως άνω δανείου, στις 02-05-2012 χορηγήθηκε νέο δάνειο στο Σταύρο Ψυχάρη, ποσού 14.800.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει το (υπόλοιπο) 71% των μετοχών της ΔΟΛ . Ως εξασφάλιση δόθηκε εγγύηση του Παναγιώτη Ψυχάρη, μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ χωρίς να αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η συγκεκριμένη εγγύηση. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψυχάρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι η εγγύηση συνίσταται σε «αέρα». Ο δανεισμός του ΔΟΛ από την ALPHA BANK ήταν προβληματικός, κατά μία άποψη σκανδαλώδης και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δ/ντος Συμβούλου της τράπεζας με ηθικό αυτουργό τον Σταύρο Ψυχάρη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η ΕΤΕ παρείχε διαχρονική στήριξη στον ΔΟΛ με παροχή ρευστότητας, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρίας, μετά το 2009, ενώ αναγνωρίζονται σχετικές πλημμέλειες, με δεδομένο, ότι η Τράπεζα δεν επεδίωξε τον περιορισμό των ακαλύπτων απαιτήσεών της, καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τον Όμιλο, όταν η μητρική ΔΟΛ ΑΕ, απέτυχε να στηρίξει αποτελεσματικά το πλήθος των θυγατρικών.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων του ΔΟΛ, μεταξύ της εταιρίας και τριών εκ των δανειστριών Τραπεζών, (ΑLPHΑ ΒΑΝΚ, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) ονομαστικής αξίας 96.817.889 ευρώ. Οι συμβαλλόμενες Τράπεζες ALPHA, ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κάλυψαν τις εκδοθείσες ομολογίες, σε ποσοστό 31% , 47% και 22%, αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση, από την πορεία δανεισμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού, προκύπτει ότι σε πλείστες περιπτώσεις η χρηματοδότηση έγινε κατά παράβαση των κανονισμών πιστοδοτήσεων, που οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν θεσπίσει και ισχύουν για όλους τους δανειολήπτες. Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής προτείνει τη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη πληθώρας περιπτώσεων με ποινικό ενδιαφέρον, οπότε η συνέχεια αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα…
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Τα δάνεια του Mega έχουν αναλάβει να τα αποπληρώσουν οι εργαζόμενοι του σταθμού προσφέροντας τις υπηρεσίες τους αμισθί. Εκτός αυτού έχουν υπερκαλυφθεί με εγγύηση εκπομπές μαγειρικής "μεγάλης αξίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή