Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

... να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εξόκειλε η ναυαρχίδα του ελληνικού Τύπου
ή η… ναυαρχίδα της διαπλοκής
– Να περάσει στους εργαζόμενους…


Το λουκέτο βέβαια στο «Βήμα», στα «Νέα», στο «in.gr» και στο «Βήμα FM», θα το πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος και η προσοχή. Τι μπορεί όμως να γίνει; Διαβάζουμε ότι τη Δευτέρα το πρωί «έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα αναστολής λειτουργίας των Μέσων του ΔΟΛ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό». Βασικό ζήτημα θα είναι τα απλήρωτα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις, αλλά και η επιβίωση των εφημερίδων.


Ας δουν λοιπόν τι θα κάνουν και οι εργαζόμενοι κι ας βγουν μπροστά με εφικτά και «οραματικά» αιτήματα, όπως :
  • να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων
  • για τα δεδουλευμένα και τα χρέη να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία των μετόχων του ΔΟΛ
  • να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες υπέρ μίας νέας συνεταιριστικής επιχείρησης όλων των εργαζομένων και
  • να κληθούν από τον εισαγγελέα για κακοδιαχείριση όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι φυσικά δάνειζαν στον Ψυχάρη «αέρα πατέρα», με τις ανάλογες ίσως μίζες…
Το κλίμα όμως δεν είναι θετικό σε μία κοινωνία που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν μπροστά και να επιχειρήσουν να πείσουν με τις προτάσεις τους. Μπορούν; Εχουν αυτή τη διάθεση και σκεπτικό; Επ αυτού λοιπόν να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις.

Μεγάλο ρόλο
θα παίξουν τα σωματεία ιδίως η ΕΣΗΕΑ. Ποιες οι διαθέσεις των συνδικαλιστών; Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και με τη δική τους καθοριστική ψήφο στην ΕΣΗΕΑ διαμόρφωσαν συσχετισμούς και συνδικαλιστικές στρατηγικές και διαθέσεις και τώρα θα εισπράξουν τις επιλογές τους. Ανάλογα και από την κοινωνία θα εισπράξουν αυτό που έσπειρε χρόνια το συγκρότημα: στήριξη στις μνημιονιακές δυνάμεις και πολιτικές, την ταύτιση με την αστική, ελληνικού εργολαβικού, μεταπρατικού και δημαγωγικού τύπου, διακυβέρνηση που νοιαζόταν μόνο για την άλωση των δημόσιων οικονομικών και αγαθών, τον άκριτο ευρωπαισμό που σήμερα εκπροσωπούν γελοία και επικίνδυνα πρόσωπα όπως ο Σόιμπλε, ο Γιούνκερ, ο Ταγιάνι κ.α. και φυσικά τον ελιτισμό και την λοιδορία που εξέφραζε έναντι των… λαϊκών ζητημάτων και διεκδικήσεων.

Μπορεί να ακούγονται λίγο στρυφνά όλα αυτά, αλλά στην πραγματική κοινωνία, ο πολύς ο κόσμος κουνάει το κεφάλι του ή απλά το γυρίζει αλλού. Είναι κακό όταν κλείνει ένα σχολείο, μία βιβλιοθήκη, ένα μέσο ενημέρωσης, ένα θέατρο. Αλλά ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε παύση. Αντίθετα στα δύσκολα δείχνει την ποιότητα του ή την αδυναμία του. Έτσι λοιπόν ενημέρωση θα υπάρξει και μετά τον ΔΟΛ, όπως υπάρχει και μετά την Ελευθεροτυπία και το ALTER ή τον Αγγελιοφόρο και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που κάτι φαιδροί σαν τον Πρετεντέρη και τον Καψή σχεδόν πανηγύριζαν. Το πως υπάρχει είναι το ζητούμενο…

Το θέμα σήμερα είναι ότι 500 ακόμη εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.Αυτό είναι το σημαντικό και πρέπει να πιεσθεί η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις όπως και για άλλα ανοιχτά μέτωπα στο χώρο της ενημέρωσης όπως οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη "Μακεδονία"….

ΔΟΛια παιχνίδια…

Όμως βλέπουμε ότι ο ΔΟΛ ακόμα και τώρα που ψυχομαχεί, επιμένει στο ίδιο πολιτικό παιχνίδι και μιλά για φίμωση και στραγγαλισμό που εμμέσως χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται έστειλε τον Μουλόπουλο να… βοηθήσει ενώ ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει τους εργαζόμενους. Επίσης με στόμφο, ενδεικτικό της αλαζονείας και μεγαλομανίας του συγκροτήματος, τονίζει πως αν κλείσουν το «Βήµα» και τα «Νέα» θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος». Ποιανού συστήματος, ορέ ντερπεντέρηδες; Του συστήματος που έχει κατακλέψει τη χώρα, που την οδήγησε στην πτώχευση και την ξεπούλησε δεκάδες φορές στους διεθνείς τοκογλύφους και εσείς με νύχια και δόντια στηρίζατε;

Η αθάνατη υπερφίαλη και προκλητικότητα του ΔΟΛ συνεχίζεται… επιπλήττοντας τις «πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank» που αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οπως μας εξηγεί ο… επιτελάρχης του ΔΟΛ οι «διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης, αγνοούν ότι με τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος».

Φυσικά δεν θα υπερασπιστούμε τους τοκογλύφους των τραπεζών, όμως εσείς οι ΔΟΛιοι πότε γίνατε «ευρύτερη δημοκρατική παράταξη», εσείς ω φίλοι κολλητοί του Βενιζέλου, της Ντόρας, του Σημίτη και του Σαμαρά, του Κούλη και της Φώφης; Είναι ευρύτερη δημοκρατική παράταξη οι αρπάχτρες εργολάβοι του δημοσίου, οι διαπλεκόμενοι, οι μεγαλομεγαρίσιοι του Κολωνακίου; Απο πότε η βαρβάτη νεοφιλελέ κεντροδεξιά και η συντηρητική δεξιά της διαπλοκής και της ρεμούλας, έγιναν ευρύτερη δημοκρατική παράταξη;

Να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων…

Η απάντηση έρχεται από την Λώρη Κέζα πρώην αρθρογράφο του «Βήματος» που αναφέρεται στις σχέσεις του ΔΟΛ με τους σαράφηδες των τραπεζών. «Νόμιζαν ορισμένοι ότι επειδή τρώνε και πίνουν με τους τραπεζίτες, γίνονται φιλαράκια τους. Καμάρωναν για τις γνωριμίες τους, επαίρονταν για την πρόσβαση που έχουν «στο σύστημα». Επέτρεψαν σε συντάκτες να μπουν στα μισθολόγια των τραπεζών, επέτρεψαν ή ανέχτηκαν, το ίδιο είναι. Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε» τονίζει και σημειώνει πως «το Βήμα έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα».

Το «όλοι ξέρουμε» κ. Κέζα δεν ισχύει. Το «όλοι ξέρετε και δεν μας λέτε» ισχύει. Ποιοι λοιπόν είναι στα μισθολόγια των τραπεζών; Ποιοι έτρωγαν και έπιναν με τους τραπεζίτες; Είναι μήπως οι μίζες που λέγαμε; Η ιστορία του ΔΟΛ είναι δόλια και βρωμάει όπως βρωμάει το παλιό πολιτικό σύστημα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που σήμερα μαζί με ΔΝΤ και δανειστές έχουν λυσσάξει να ανδραποδίσουν και να καταποντίσουν τη χώρα.

  • Ναι ο ΔΟΛ να σωθεί υπέρ των εργαζομένων και του δικαιώματος της ενημέρωσης.
  • Ναι να σωθεί μέσα από συλλογικές, θεσμικές, ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
  • Ναι να σωθεί αφού αποδοθούν ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια και την κακοδιαχείριση.
Φ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου