Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

"Είναι οξύμωρο να βλέπεις έναν μαύρο να είναι Έλληνας;"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άποψη για μια (ρατσιστική;)
δημοσιογραφική «πατάτα» στην TV


Τον Ρήγα Δάρδαλη δεν τυχαίνει να τον ξέρω προσωπικά. Δεν βλέπω και ΝΒΑ ώστε να έχω άποψη για την επαγγελματική του επάρκεια. Οι περισσότεροι λένε ότι «είναι καταπληκτικό παιδί», «έκανε ένα φραστικό λάθος» και «είχε μια άτυχη στιγμή που είναι άδικο να τον στιγματίσει ή να τον κάνει να χάσει την δουλειά του».

Εκτιμώ και την στάση του ίδιου του Γιάννη Αντετοκούνμπο να τον αγκαλιάσει λίγη ώρα μετά, να του πει «ξέχασέ το, όλα καλά» και να το τελειώσει εκεί μετά την ερώτηση που έκανε στον κόουτς της Δύσης αν θεωρεί οξύμωρο να βλέπει έναν μαύρο να είναι Έλληνας.

Όμως πέρα από τις δικαιολογίες που μπορεί να βρει και να παραθέσει κάποιος, είτε τώρα στην πατάτα του δημοσιογράφου, είτε παλιότερα στον ναζιστικό χαιρετισμό του Κατίδη, είτε σε οποιαδήποτε παρόμοια δημόσια εκδήλωση, κανένας δεν γίνεται να το προσπεράσει έτσι σε μια στιγμή που πολλοί ακόμη και τώρα πιστεύουν ότι κακώς ο Γιάννης έχει ελληνικό διαβατήριο. Για να σου βγει μια τέτοια ερώτηση πρέπει κάπου να σε γαργαλάει μέσα σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μάλλον δεν είναι δηλαδή τα «κακά αγγλικά» που φταίνε. Προσωπική μου άποψη αυτή, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να την δεχτεί οποιοσδήποτε.

Μακριά από τον καθένα, φαντάζομαι, να καταδικάσει οποιονδήποτε που ξέφυγε την «κακιά στιγμή». Ολοι τις έχουμε κάνει τις μικρές ή μεγάλες μαλακίες μας -πολλές φορές χωρίς να ζητήσουμε συγγνώμη. Ας σκεφτούμε όμως τι θα λέγαμε οι ίδιοι σήμερα αν ο Δάρδαλης ήταν Αμερικάνος, Καναδός, Γερμανός, Αυστριακός, ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θα μας ενδιέφερε καν ποιος είναι ο ρεπόρτερ, αλλά η ερώτηση και το αποτέλεσμα που προκλήθηκε...

Νίκος Ασημακόπουλος

(Το σχόλιο δημοσιεύεται στην Athens Voice και έχει τίτλο «Το "Στιγμιαίο λάθος'' του Δάρδαλη» και υπότιτλο «Κανείς δεν γίνεται να το προσπεράσει έτσι»)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ HARDDOG. Ο Ρήγας Δάρδαλης περιλαμβανόταν στην ομάδα των απεσταλμένων του Cosmote TV για την κάλυψη του All Star Game.Μετά από αγώνα του NBA ρώτησε τον Στιβ Κερ, που θα είναι προπονητής της ομάδας τη Δύσης στο All Star, δηλαδή αντίπαλος του Αντετοκούνμπο στην εκδήλωση, αν θεωρεί οξύμωρο το «να βλέπει έναν μαύρο να είναι Έλληνας». Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Cosmote TV απέσυρε από την ομάδα των απεσταλμένων του στη Νέα Ορλεάνη τον Ρήγα Δάρδαλη και αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την ερώτηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ HARDDOG: «Πατάτες» έχουμε κάνει όλοι (ή οι περισσότεροι) στη δημοσιογραφική μας καριέρα. Στον προφορικό λόγο οι «πατάτες» είναι πιο καυτές και δεν διορθώνονται. Αυτοί που κάνουν το λάθος δεν πρέπει να στήνονται στον τοίχο. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ρ.Δ. έπεσε θύμα της αφέλειας που υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου. Αλλά η (νομίζω αφελής και σε καμιά περίπτωση ρατσιστική) ερώτηση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη όταν έχουμε βγάλει στη σέντρα τον Κατίδη για τον αξέχαστο χαιρετισμό του. Και δεν γίνεται να μη σχολιαστεί. Τότε θα είχαμε συντεχνιακή «πατάτα».
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου