Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

ΑΕΠΙ - καλείται να επιστρέψει 30 εκ. ευρώ στους δημιουργούς

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δικαιώθηκαν,
ύστερα από 21 χρόνια,
οι Έλληνες δημιουργοί


Την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και τους Σταύρο Ξαρχάκο, Νίκο Κυπουργό, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη και Γιώργο Κουμεντάκη δικαίωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την υπ' αριθμόν 1103/2017 απόφασή του, και η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) καλείται να καταβάλλει αναδρομικά περίπου 30 εκατ. ευρώ στο σύνολο των δημιουργών.

Αναλυτικότερα, μετά από 21 χρόνια δικαστικής πορείας, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%). Κατά συνέπεια, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και έπειτα να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς και σύμφωνα με εκτιμήσεις δικηγόρων το ποσό υπολογίζεται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

---
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου