Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Ακριβή η διάσωση του Μεγάλου Καναλιού...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΑΜΚ 24 εκ. ευρώ προβλέπει
το σχέδιο της Grant Thornton


Ένα ποσό κοντά στα 24 εκατ. ευρώ θα προβλέπει το σχέδιο της Grant Thornton για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του MEGA.

Η διάσωση του καναλιού θα είναι λίγο πιο ακριβή από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί πριν από έναν χρόνο, όταν το business plan του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου προέβλεπε 17 εκατ. ευρώ ως προϋπόθεση για να επανέλθει το Mega. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει τόσο για τους βασικούς μετόχους όσο και για όσους θέλουν να επενδύσουν στον τηλεοπτικό σταθμό.

Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών έχουν δύο εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο Πήγασος με 32,73% και ο ΔΟΛ με 22,11%, ενώ εκτιμάται πως το ποσοστό του ομίλου Βαρδινογιάννη υπερβαίνει ο 20%. Επίσης, μερίδιο 3,19% έχει η Benbay του Βίκτωρα Ρέστη. Αυτοί που ενδιαφέρονται για την απόκτηση των μετοχών είναι ο Δημήτρης Μάρης, με τη συνεργασία του Φώτη Μπόμπολα, και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως πρώτα θα προηγηθεί η δημοπρασία του ΔΟΛ (20 Μαΐου) και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Συνεπώς, κάποιος από τους ενδιαφερόμενους μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές του ΔΟΛ στο κανάλι, στην περίπτωση που αυτές δημοπρατηθούν ξεχωριστά από έναν ειδικό διαχειριστή του Οργανισμού στην ειδική εκκαθάριση. Απομένει η κεντρικό απόφαση που θα λάβουν ο Πήγασος και ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

Όσον αφορά τον τελευταίο, λόγω της συμμετοχής στο Star, οι εισηγήσεις στην ηγεσία του ήταν αρνητικές για τη διατήρηση του καναλιού. Παρ' όλα αυτά και οι δύο κύριοι μέτοχοι έχουν καταβάλλει το τελευταίο διάστημα, από τον Ιανουάριο του 2015, τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, μισθοί, λειτουργικά).

Το Mega, εν μέσω της θύελλας στα media, μετά την αποτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το 2015, έδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα, συγκεντρώνοντας έσοδα και αποπληρώνοντας τις τράπεζες σε σημαντικό βαθμό. Οι τράπεζες έως και σήμερα εξακολουθούν να κρατούν δεσμευμένους τους εταιρικούς λογαριασμούς του. Το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο του παραμένει η Ταινιοθήκη, η οποία έχει αποτιμηθεί χαμηλά έως σήμερα, στα 90 εκατ. ευρώ. Η τηλεθέαση του καναλιού είναι σταθερή στο κοινό 15-44, ενώ δεν πέρασε και η απαίτηση της Digea, για λογαριασμό κυρίως του ΣΚΑΪ, να υποβαθμίσει την ισχύ του σήματός του. Η ΕΕΤΤ με πρόσφατη απόφασή της έκρινε πως, εφόσον ο σταθμός πληρώνει τις υποχρεώσεις του, η Digea δεν μπορεί να σβήσει το σήμα του.

Επιπλέον, οι τράπεζες είναι καλυμμένες με έσοδα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ σε τιμολόγια για την τρέχουσα χρήση. Στο μεταξύ, με τους εργαζόμενους να συμπληρώνουν δέκα μήνες απλήρωτοι, στο Mega υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μια έντονη φημολογία -και παράλληλα προσμονή- ότι στο τέλος αυτού του μήνα ενδεχομένως να καταβληθεί ένας μισθός από τα οφειλόμενα που έχουν συγκεντρωθεί. Παράλληλα, επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το business plan που ετοιμάστηκε θα προχωρήσει, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η αισιοδοξία, πάντως, πηγάζει από πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά Μπόμπολα ότι ενδεχομένως και να υπάρξει συνάντηση του Ιβάν Σαββίδη με τον Φώτη Μπόμπολα. Πάντως, οι άνθρωποι της πλευράς Βαρδινογιάννη, όταν ερωτώνται για την τύχη του Mega, περιορίζονται στο "ουδέν νεώτερον" πέραν των γνωστών και καθαρών θέσεων που έχουν οι ίδιοι διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό.

---
media/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου