Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Νέο "colpo grosso" με την "Ιριδα"

*
Aνασυγκρότηση
**
*

Το παιχνίδι της κυβέρνησης
και η ασφυξία για τις εφημερίδες


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην εκτυπωτική μονάδα "Ιρις", το management της οποίας βρισκόταν μέχρι πρόσφατα στα χέρια του Φώτη Μπόμπολα, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες -σε συνέχεια των καταγγελιών των δανείων της "Πήγασος"- αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτόκλητη Γενική Συνέλευση και να ορίσουν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της επιχείρησης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, ωστόσο, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ένα νέο "colpo grosso" στον χώρο του Τύπου, που σχεδιάζεται στο παρασκήνιο και υπαγορεύεται από την εμπεδωμένη, πλέον, προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως την ενημέρωση. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τις εφημερίδες που εκτυπώνονται στα συγκεκριμένα πιεστήρια (μεταξύ άλλων, "Πρώτο Θέμα", "Βήμα", "Νέα", "Real News"), ενώ την ίδια ώρα ο εκδότης του "Πήγασου" βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ενός "ξαφνικού θανάτου" των ιστορικών εφημερίδων "Εθνος" και "Ημερησία".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά Μπόμπολα, σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικά δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, αρνήθηκε πρόταση των εργαζομένων να διακοπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον "Πήγασο" και να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες, προκειμένου ο όμιλος εν λειτουργία να μπορεί να χρησιμοποιήσει το "εργαλείο" της ειδικής εκκαθάρισης, όπως και στην περίπτωση του ΔΟΛ. Αυτή η ενέργεια εκτιμάται από πολλούς ότι είναι στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας με την κυβέρνηση, που δεν θα έβλεπε με κακό μάτι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε ασφυξία και πιθανή αναστολή έκδοσης ορισμένες εφημερίδες που θα ήταν πλέον δύσκολο να εκτυπωθούν σε περίπτωση... ατυχήματος στην "Ιριδα", μία από τις μεγαλύτερες εκτυπωτικές μονάδες στα Βαλκάνια.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Μπόμπολα κατέχει το 50% των μετοχών της εκτυπωτικής μονάδας (οι οποίες είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη όταν ολοκληρωθεί και με τη δικαστική επικύρωση η διαδικασία του πλειστηριασμού του ΔΟΛ. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς ουσιαστική διοίκηση, λόγω και της παραίτησης μελών του Δ.Σ. που θέτουν θέματα νόμιμης συγκρότησης του συμβουλίου, ο κίνδυνος ενός ατυχήματος φαντάζει ιδιαίτερα πιθανός. Από την πλευρά τους, οι πιστώτριες τράπεζες, μετά και τη σύσταση του νέου Δ.Σ., φαίνεται ότι προσανατολίζονται στην αναδιάρθρωση του δανεισμού της "Ιριδας", που έχει δανειακές συμβάσεις ύψους περίπου 75 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες δεν εξυπηρετούνται, είτε μέσω της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης είτε μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 106Β.

Αυτό που επιτάχυνε τη συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται ότι ήταν η μεταβίβαση στον Ιβάν Σαββίδη -εν αγνοία των τραπεζών- του ποσοστού του Φώτη Μπόμπολα στο Mega, γεγονός που οδήγησε στην άμεση καταγγελία των δανείων. Πάντως, τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και η κυβέρνηση, που φαίνεται να ευνοείται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις έντονες αντιδράσεις των εκδοτών των εφημερίδων, που κινδυνεύουν να συνθλιβούν σε αυτή τη μιντιακή διαμάχη, και των χιλιάδων εργαζομένων στον χώρο του Τύπου, που πλέον έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.
---
media/Παραπολιτικά
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου