Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ - ψάχνοντας τα πως και τα γιατί της κατάρρευσης...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο ΕΔΟΕΑΠ, οι λίντερ, η «αγελάδα
για άρμεγμα» και τα κόμματα


ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

του Γιάννη Μαμουζέλου


Αγαπητοί συνάδελφοι, άμεσα και έμμεσα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, η τραγική κατάσταση στην οποία σταδιακά -αλλά νομοτελειακά...- περιήλθε το ασφαλιστικό ταμείου του κλάδου (από τα λίγα υγιή και εύρωστα έως σχετικά πρόσφατα ασφαλιστικά ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου και αυτοδιαχειριζόμενα) και η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί, με οδήγησε να κάνω κάποιες σκέψεις, που αναρτώ εδώ, ως το μόνο πρόσφορο "βήμα" που βρήκα... Αναρωτιέμαι λοιπόν πώς είναι δυνατό έναν οργανισμό ιατροφαρμακευτικών παροχών, εφ' άπαξ και επικουρικής σύνταξης να τον αντιμετωπίζαμε σαν "αγελάδα για άρμεγμα" για το ...γάλα του σήμερα, χωρίς ποτέ -διοικήσεις και ασφαλισμένοι- να σκέπτονται ότι καθόλου απίθανο η "αγελάδα" να αδυνατίσει, να μη βρίσκει "φαγητό"... Έτσι, κάποιοι ζητούσαν -για διάφορες αιτίες, βάσιμες ή όχι πάντα...- πολλά και τα έπαιρναν για να καλύψουν διάφορες ανάγκες και τα ΔΣ με "λογική ρουσφετιών" τα έδιναν, ωσάν να σκέπτονταν μόνο το διαβόητο "πολιτικό κόστος" ή τα ψηφαλάκια της επανεκλογής τους!

Λογικά κανείς δεν θα έπρεπε να "σκοτώνεται" για να είναι στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και να βάζει τόσες σκοτούρες και ευθύνες στο κεφάλι του, που θα μπορούσαν -σε μια στραβή...- να το στείλουν μέχρι και τα ποινικά δικαστήρια! Κι όμως πολλοί και για χρόνια ...σφάζονταν στης Παπαλάμπρως την ποδιά... Μοιραία, καθένας (ανεξάρτητα απ΄το ποσοστό καλοπιστίας που τον διακρίνει...) μπορεί να σκεφτεί ότι "εκεί έχει ...φαΐ, υπάρχει κάποιο σοβαρό κίνητρο να το παίζεις leader στο μαγαζί γωνία..."!

Μένω εδώ, δεν προχωρώ, όσοι ενδιαφέρθηκαν να ξεδιαλύνει η κατάσταση ας περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης, για ό,τι έχει τυχόν παραπεμφθεί σε αυτήν... Αλλιώς δεν έχουν κανένα νόημα οι αλληλοκατηγορίες και τα μισόλογα ή τα υπονοούμενα... Γιατί είναι η πρώτη μεγάλη απόδειξη της αποτυχίας άσκησης ουσιαστικού ελέγχου!

[Οφείλω να θυμίσω εδώ -σαν παράδειγμα αντίστοιχης πορείας- την απαξίωση, τη διάλυση και την οικονομική κατάρρευση στην οποία οδηγήθηκαν και οι αγροτοκτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ή η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από την κακοδιοίκηση των ίδιων των συμμετόχων και την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου από τους υπόλοιπους...]. 

Το δεύτερο σημείο της αποτυχίας όλων είναι ακόμη πιο τραγικό. Πώς είναι δυνατό το ΔΣ ενός οργανισμού όπως ο ΕΔΟΕΑΠ να αντιμετωπίζεται με όρους κομματικών κριτηρίων και αντιπαράθεσης, πώς έγινε και ψηφίζονταν τα μέλη του ΔΣ βάσει πολιτικών-κομματικών κριτηρίων και όχι στοιχειωδών ικανοτήτων και γνώσεων για τα θέματα που χειρίζονται! Αναρωτιέμαι, είχαν και έχουν ακόμη πράγματι τόσα πολλά περιθώρια άσκησης πολιτικών και λήψης αποφάσεων που ικανοποιούν κομματικές θέσεις ή επιλογές; Οι αποφάσεις του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ φέρνει ψήφους στη δεξαμενή συγκεκριμένων Κομμάτων; Γίνονται τόσα πολλά ρουσφέτια και διευκολύνσεις ασφαλισμένων λόγω "βύσματος στο ΔΣ" που εξαργυρώνονται στις κάλπες των βουλευτών ή περιφερειακών/δημοτικών εκλογών;

Αν αγαπητοί συνάδελφοι οι απαντήσεις σε αυτά ή άλλα ερωτήματα (πείτε ενός αφελούς ή απληροφόρητου, δεν με πειράζει...) είναι ΝΑΙ, τότε λυπάμαι αλλά θα πω ΚΑΛΑ ΠΑΘΑΤΕ/ΠΑΘΑΜΕ! Και χωρίς ελαφρυντικά για παλαιότερους και νεότερους ασφαλισμένους... Αν υποτεθεί ότι είναι ΟΧΙ και ότι έφταιξαν διάφοροι άλλοι λόγοι (αδυναμίες, ανικανότητα, ελλιπής γνώση διαχείρισης των θεμάτων κ.α.) πάλι θα αιτιολογήσω τον τίτλο της παρέμβασης αυτής ότι ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΦΗΣΥΧΑΖΑΜΕ, ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΑΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΟΤΕ! Και βέβαια οι τεράστιες ευθύνες πέφτουν διαχρονικά στις πλάτες των εκάστοτε ΔΣ των ιδρυτριών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ!

Αλλά όσο θα περπατάω κάπου τις νύχτες δεν θα παύω να μονολογώ "καλά τόσο ηλίθιοι είναι οι δημοσιογράφοι κ.α. που επέλεγαν στη διοίκηση του Ταμείου συμβούλους που δήλωναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή κάτι άλλο για να λύσουν τι με όπλο το κομματικό τους χρώμα;" Και επειδή σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα, όποιος έχει κάτι καλύτερο ας το καταθέσει δημόσια, να καταλάβουμε πού πάμε.

---

Ανάρτηση από το fb (Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ)
---
*

1 σχόλιο:

  1. Ο πρώτος που πλησίασε στην πραγματικότητα. Υπάρχει δεύτερος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή