Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Οι 10+1 φιλελέδες, του Χρήστου Ξανθάκη

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Tα 10+1 πρόσωπα του φιλελέ


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης*

Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, το ξέρετε το βαθύ αίσθημά μου για τους φιλελέδες. Οχι τους φιλελεύθερους, προς Θεού, μην τα μπλέκουμε τα πράγματα. Οι φιλελεύθεροι είναι άξιοι θαυμασμού σε αρκετές περιπτώσεις. Και άξιοι εμπιστοσύνης, επίσης. Οι φιλελέδες, από την άλλη, δεν είναι να τους εμπιστεύεσαι ούτε την πιπίλα του μωρού. Τόσο άθλιοι και τόσο τριτοκλασάτοι.

Και επειδή είναι καλοκαιράκι, ήρθε η ώρα να σπάσουμε και λίγο πλάκα με την πάρτη τους. Απολαύστε υπεύθυνα...

1) Σανοφιλελές
Πρόκειται για τον Φιλελέ που καταπίνει αμάσητο ό,τι κι αν του σερβίρουν τα φιλελέδικα ΜΜΕ. Ακόμη κι αν η αρχική προέλευσή του είναι το «Βατράχι», ακόμη κι αν του κάνει πλάκα ολόκληρο το ίντερνετ.

2) Χιπστεροφιλελές
Είναι η περίπτωση εκείνη του Φιλελέ που αντιμετωπίζει «υπεράνω» την πραγματικότητα και ξεφωνίζει όσους και όσες μιλάνε για κάτι δίχως να κατέχουν τουλάχιστον τρία διδακτορικά επί του θέματος. Αγαπημένη του έκφραση: «Εντάξει ρε φίλε, αλλά έχεις διαβάσει τη δικογραφία;»

3) Ψοφοφιλελές
Εδώ μιλάμε για τον Φιλελέ που θέλει να πεθάνουν ατάκα κι επί τόπου όσοι και όσες διαφωνούν μαζί του. Με φριχτούς πόνους.

4) Νουδουφιλελές
Δεν είναι πραγματικός Φιλελές, είναι Νεοδημοκράτης. Αλλά κάνει τροτσκιστικό «εισοδισμό», για να φέρει ψηφαλάκια στο κόμμα.

5) Τρολοφιλελές
Όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα στο ίντερνετ τις περνάει, απαντώντας σε Συριζαίους και συμπαθούντες τον Σύριζα. Όταν κοιμάται (όποτε κοιμάται, τέλος πάντων) απαντάνε αντ’ αυτού τα bots.

6) Ζωοφιλελές
Παραλλαγή του Ψοφοφιλελέ, που θέλει επίσης να πεθάνουν όσοι και όσες διαφωνούν μαζί του. Με φριχτούς πόνους. Εκτός κι αν φιλοξενούν ζωάκια, οπότε δέχεται να πεθάνουν ακαριαία.

7) Τεχνοφιλελές
Είναι απολύτως πεπεισμένος ότι αν οι αδαείς γνωρίσουν το πραγματικό και ουσιαστικό νόημα των τεχνών, θα γίνουν όλοι Φιλελέδες. Και είναι διατεθειμένος να τους μυήσει - έναντι στοιχειώδους αντιτίμου βεβαίως.

8) ΚΔΟΑφιλελές
Αγνοεί ακόμη και τις βασικές αρχές της Φιλελέ ιδεολογίας και πρακτικής, αλλά πολύ θα ήθελε να πλακώσει στα μπουνίδια όσους διαφωνούν με αυτά που δεν κατέχει.

9) Χουντοφιλελές
Ζει με την ελπίδα ότι μια μέρα θα συγκροτηθεί η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» και θα ενταχθεί στις τάξεις της. Ως τότε αναγκάζεται να ασπασθεί το Φιλελέ δόγμα με πόνο καρδίας.

10) Κυρκοφιλελές
Πρώην μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, που εξαργυρώνει τις αριστερές του καταβολές βρίζοντας τους «Μαδούρους».

10 + 1) ΕΣΠΑφιλελές
Κάθε Φιλελές που σέβεται τον εαυτό του είναι ΕΣΠΑφιλελές. Τα ΕΣΠΑ είναι το νέκταρ, η αμβροσία και το βιάγκρα κάθε Φιλελέ. Αλλιώς είναι κρυφοκουμμούνι και θα έπρεπε να ντρέπεται.
---
* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα "Νέα Σελίδα"
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου