Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ερώτηση του ΚΚΕ για το πρακτορείο διανομής Τύπου "Ευρώπη"

*
Aνασυγκρότηση
***
*

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
                                     
Προς
την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για τις εξελίξεις στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη».

Στην εκτυπωτική βιομηχανία, αλλά και στη διακίνηση του Τύπου, οι εργαζόμενοι γίνονται μάρτυρες των πιο αντεργατικών εξελίξεων. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και με περισσότερη ένταση τη χρονιά που μας πέρασε, επιχειρήσεις του κλάδου κλείνουν ή αλλάζουν χέρια. Είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και συνεχίζουν να δουλεύουν ανενόχλητες από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζουν συνεχώς με την ανασφάλεια της απλήρωτης εργασίας, που τείνει να γίνει καθεστώς, και της ανεργίας που καραδοκεί. Σε μία σειρά παραδείγματα όπως «Ελευθεροτυπία», «Εκδόσεις Λυμπέρης», «Πήγασος», ΔΟΛ, «Βιβλιοσυνεργατική», πολλοί εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι χωρίς να πάρουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, όταν οι εργοδότες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων συνεχίζουν ανενόχλητοι τις επενδύσεις τους σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι εξελίξεις στο χώρο του Τύπου δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι ενδεικτικές για το σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους στο πλαίσιο της επιδίωξής τους για εξασφάλιση προπαγανδιστικής φωνής.

Η διανομή του Τύπου είναι ένα πεδίο αυτού του ανταγωνισμού και για μια ακόμη φορά βλέπουμε τα επιχειρηματικά «παιχνίδια» σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα περίπου 230 εργαζόμενοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, λόγω της ξαφνικής παύσης εργασίας του ενός από τα δύο πρακτορεία διανομής που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, της «Ευρώπης». Αυτό είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής και μαζικής μετακίνησης, στις αρχές Αυγούστου, των εκδοτών – μετόχων στο άλλο «ανταγωνιστικό» πρακτορείο (Άργος), μέσα σε τρεις ημέρες.

Επόμενο είναι η «Ευρώπη» να μείνει ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο εργασίας και με τους εργαζόμενους μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, απλήρωτους το μεγαλύτερο μέρος της μισθοδοσίας του Ιούλη, του επιδόματος αδείας ή μέρος αυτού και του τρέχοντος μήνα. Παράλληλα, προτάσσοντας την «ευεργεσία» του ταμείου ανεργίας, προτείνουν στο προσωπικό να υπογράψει απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, τις οποίες θα διεκδικήσουν δικαστικά. Στην 3μερή που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας στις 24/08, ο εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η πρόθεση των εκδοτών είναι να καταθέσουν αίτηση για πτώχευση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ανάλογες μαζικές μετακινήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν και προς τις δύο κατευθύνσεις, αν και όχι σε αυτήν την έκταση και πάντα αποτελούσαν τον Δούρειο Ίππο για να τσακίσουν οι εργοδότες εργατικά δικαιώματα. Σε ανάλογες τέτοιες μετακινήσεις επέβαλλαν μειώσεις μισθών και «εθελούσιες απολύσεις». Έτσι σήμερα οι εργαζόμενοι σε «Άργος» και «Ευρώπη» έχουν υποστεί καταργήσεις επιδομάτων που οδηγούν σε μειώσεις περίπου 12% (αποτέλεσμα της ΠΥΣ 6/2012) και είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μέσω των «εθελούσιων» απολύσεων το προσωπικό την τελευταία 7ετία και στα δύο πρακτορεία έχει μειωθεί περίπου κατά 50% (περίπου από 950 σε 450).

Αυτή τη στιγμή το πρακτορείο «Άργος» διακινεί το σύνολο του έντυπου Τύπου, αλλά επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί, χρησιμοποιεί αρκετούς εργαζόμενους του πρακτορείου «Ευρώπη». Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιεί εργαζόμενους μέσω εργολάβων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», ωθούνται από προϊστάμενους και διευθυντικά στελέχη και των δύο πρακτορείων, να παραλάβουν την απόλυσή τους, να προσληφθούν από εργολάβο με μειώσεις μισθών βέβαια και χωρίς καμία άλλη αναγνώριση προϋπηρεσίας κλπ και να πιάσουν δουλειά (μέσω εργολάβου) στο «Άργος».

Αυτή είναι ουσιαστικά η επόμενη μέρα που σχεδιάζουν οι εκδότες στα πρακτορεία Τύπου, ανεξάρτητα από το πόσα θα είναι. Δουλειά μέσω εργολάβων, με πετσοκομμένους μισθούς χωρίς δικαιώματα. Το λιγότερο ή περισσότερο προσωρινό σταμάτημα λειτουργίας του πρακτορείου «Ευρώπης» δείχνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο στον κλάδο. Επιβεβαιώνει ότι οι καπιταλιστές μπορεί να τρώγονται μεταξύ τους, αλλά συμμαχούν όταν πρόκειται να χτυπήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Πρόκειται για ουσιαστική μεταβίβαση επιχείρησης από την «Ευρώπη» στην «Άργος» η οποία συνεπάγεται και την μετακίνηση όλων των εργαζομένων με όλα τους τα δικαιώματα και την προϋπηρεσία, στην τελευταία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη», η καταβολή των δεδουλευμένων, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βλαπτική μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, με τη μεταφορά τους στο «Άργος».
Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιάννης Γκιόκας
Χρήστος Κατσώτης
Γιάννης Δελής
Μανώλης Συντυχάκης
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου