Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

... και από τον Οκτώβριο πάλι πρόβλημα ο ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Αδέσμευτοι
Δημοσιογράφοι
***
*

ΕΔΟΕΑΠ:
Η σύνταξη Σεπτεμβρίου 2017
Οι εξελίξεις για τη λύση

Ενημέρωση από τους “Αδέσμευτους δημοσιογράφους”

Κανονικά θα καταβληθεί από τον ΕΔΟΕΑΠ μέσω Τραπεζών η Επικουρική σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2017, στις 30 Αυγούστου 2017, ημέρα Τετάρτη, ενώ την ίδια ημεροχρονολογία θα καταβληθεί και η Κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εκταμιεύθηκε και η 4η δόση (τελευταία) του συνολικού δανείου των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ, ενώ αν δεν υπάρξει άμεση λύση ο Οργανισμός μας θα αντιμετωπίσει και πάλι θέμα ρευστότητας, που θα καταστήσει μεταξύ άλλων, προβληματική την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου 2017.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λύσης, μέσω συμφωνίας, μεταξύ των Δημοσιογραφικών και των Εργοδοτικών Οργανώσεων, ο εκπρόσωπος των Καναλαρχών (ΕΤΗΣΕΕ), ακολουθώντας την παρελκυστική τακτική του υπέβαλε προσφάτως (21/8) νέο σχέδιο προτάσεων για τον ΕΔΟΕΑΠ που περιλαμβάνει συνδυασμό ασφαλιστικών εισφορών, ειδικής εισφοράς 4% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, έλεγχο του ΕΔΟΕΑΠ από την εργοδοσία, και είσοδο στον Οργανισμό, ανελέγκτως, με νομοθετική ρύθμιση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων των ΜΜΕ και των θυγατρικών τους εταιριών.

Επί των νέων αυτών προτάσεων της Εργοδοσίας, οι οποίες κρίνονται απαράδεκτες από τον δημοσιογραφικό κόσμο, θα αποφασίσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, που συνέρχεται την προσεχή Δευτέρα (28/8), μετά δε και τις σχετικές αποφάσεις επί του θέματος και των άλλων τριών Δημοσιογραφικών Ενώσεων (ιδρυτριών του ΕΔΟΕΑΠ) θα ζητηθεί τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνεται ότι, η ΕΣΗΕΑ σε πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ (απόφαση 13//8/2017), την οποία και προωθεί για τη λύση του προβλήματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, διεύρυνση του αριθμού των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ με την ένταξη όλων των εργαζομένων στο διαδίκτυο, και των ΜΜΕ, βάση νομοθετικής ρύθμισης (εγγράφονται στις Ενώσεις και τον ΕΔΟΕΑΠ). Επίσης, προβλέπει συνδυασμό εργοδοτικών εισφορών 6-8%, εργαζομένων 5-6% και συνταξιούχων 6%, καθώς και εισφορά 5% στις επιχειρήσεις ΜΜΕ, ενώ ειδικά για τα κανάλια προτείνει φορολογικά κίνητρα! …

Πάντως, τα μέλη του Δ.Σ. Χρήστος Κυρίτσης (Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι) και Γιάννης Αγγέλης (Πρωτοβουλία για την Ανατροπή) καταψήφισαν την ανωτέρω απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και πρότειναν να εφαρμοστεί η σχετική αναλογιστική μελέτη, (από 16/6/2017), που προβλέπει τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς τη συμμετοχή της εργοδοσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνδικαλιστική παράταξη στην ΕΣΗΕΑ «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» απορρίπτει το νέο σχέδιο προτάσεων των Καναλαρχών για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Γεώργιος Γιαννήλος
Εκπρόσωπος Συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου