Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Ανάπτυξη - όπως λέμε απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!


Της Νανάς Νταουντάκη

Αυξήθηκαν, λένε τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου εργασίας, οι προσλήψεις τον Ιούλιο. Βλέπω την επόμενη κυβερνητική ανακοίνωση: ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ («κατόπιν ενεργειών μας» για να μην ξεχνάμε και την παλιά ρουσφετολογική ορολογία!) 

Και γιατί να μην αυξηθούν οι προσλήψεις; Όσοι απολύθηκαν ή δεν απολύθηκαν αλλά έμειναν ξεκρέμαστα άνεργοι με διάφορα εργοδοτικά τερτίπια, προσλαμβάνονται τώρα με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 1-2 κατοστάρικα το μήνα για όσο σε θέλω και μετά έξω από την πόρτα.

Δεν το λέω εγώ. Το λένε τα στοιχεία του υπουργείου, αλλά ποιος διαβάζει τέτοιες λεπτομέρειες; Οι μισοί απ τους προσληφθέντες (54,3 %) έχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ από τους υπόλοιπους που προσλήφθηκαν με πλήρη απασχόληση πολλοί έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Δεν θέλω να απογοητεύσω όσους, επιτέλους, βρήκαν έστω μία τέτοια δουλειά, αλλά σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, τον ίδιο μήνα έληξαν 90.457 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, χρόνο με το χρόνο (το 2013 ήταν 40.348). 

Τον ίδιο μήνα, τον Ιούλιο, 4.043 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν κυρίως σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αλλά και εκ περιτροπής.

Τι δεν καταλαβαίνεις;

ΜΜΕ – απλήρωτοι εργαζόμενοι, η καλύτερη λύση!

Πάντως, τα δικά μας αφεντικά των ΜΜΕ είναι μακράν τα καλύτερα. Έχουν εφαρμόσει προ πολλού την τσάμπα εργασία. 

Η οποία συχνά μετατρέπεται σε «εθελοντική προσφορά» των ίδιων των εργαζόμενων στο βωμό μιας… απελπισμένης ελπίδας (συγνώμη για τις ακραίες λέξεις, τα άλλα ακραία μου τελείωσαν..) να κρατήσουν τα Μέσα ανοιχτά (βλέπε ΜΕΓΚΑ, ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ στις μέρες μας και πολλά άλλα στο παρελθόν). 

Ή, επειδή, όπως είπε κάποιος (που αυτοπροσδιορίζεται ως … μη συνδικαλιστής) σε χθεσινή συνέλευση των εργαζόμενων του ΔΟΛ οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν αξιοπρεπώς το δράμα τους , «αυτό που πρωτεύει είναι η σχέση με τους αναγνώστες ή τους τηλεθεατές». 

Τώρα γιατί οι αναγνώστες και οι τηλεθεατές θα μας εκτιμήσουν περισσότερο αν δουλεύουμε απλήρωτοι, δεν το κατάλαβα.
---
* από το fb
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου