Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Eδώ ο κόσμος καίγεται έχουμε και τον ΕΔΟΕΑΠ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Τους έχουν ρωτήσει όλους αν θέλουν το επαγγελματικό;
Κρίσιμο 10ήμερο για τον ΕΔΟΕΑΠ 



Κρίσιμες είναι οι επόμενες δέκα ημέρες για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς θα κριθεί αν θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο Κυριακόπουλου – Καπάκου – Αντωνιάδου για τη μετατροπή του Οργανισμού Υγείας σε ένα νέο Ταμείο που θα παραπέμπει σε επαγγελματικό.

Η λύση που αναζητούσε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ πριν από τον Δεκαπενταύγουστο δεν κατέστη δυνατή καθώς αντέδρασε έντονα η ΕΝΕΔ, αλλά και πολλοί εκδότες εφημερίδων, ενώ το απέρριψαν και οι καναλάρχες και εκδότες της Περιφέρειας. Το επιχείρημά τους βέβαια ότι δεν θέλουν να πληρώνουν εργοδοτική εισφορά 6% και εισφορά διαφήμισης αντιμετωπίζεται από την άλλη πλευρά επισημαίνοντας ότι η ασφαλιστική εισφορά θα είναι πολύ μικρότερη από την εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν με το κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ και την ένταξη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.

Με το άνοιγμα από σήμερα των εργασιών της Βουλής, θα αρχίσουν, κατά πληροφορίες, και νέες επαφές με το υπουργείο Εργασίας. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του σχεδίου ζητά από την κυβέρνηση να νομοθετήσει τόσο την εισφορά του 4% για όλα τα ΜΜΕ, όσο και την ένταξη όλων των εργαζομένων στον νέο ΕΔΟΕΑΠ. Κρίσιμο σημείο θα είναι να υπάρξει η συμφωνία των εκδοτών διαδικτύου. Η ΕΝΕΔ αντέδρασε μεν έντονα στο σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ, άφησε ωστόσο ένα ανοιχτό παράθυρο, αν δοθούν τα κίνητρα για τη διαφήμιση στο διαδίκτυο, με τη φορολόγηση των μεγάλων πλατφορμών με έδρα την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, στην ΕΣΗΕΑ εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο που ενεργεί η πλειοψηφία του ΔΣ, χωρίς να ενημερώνει τα μέλη του οργάνου, ενώ κατατέθηκε κρυφά πρόταση στο υπουργείο Εργασίας, επεξεργασμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Υπάρχουν επίσης φωνές από τον ΕΔΟΕΑΠ που ζητούν την οποιαδήποτε απόφαση να λάβει με κλειστή κάλπη η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού. Υπάρχουν κι αυτοί που προειδοποιούν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη ως μέτοχοι και ασφαλισμένοι.

Γεγονός είναι πως η οποιαδήποτε συμφωνία σκοντάφτει στο Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, όπως, για παράδειγμα, η πρόταση για συμμετοχή εκπροσώπου των εργοδοτικών ενώσεων στο ΔΣ του Ταμείου. Ουσιαστικά απαιτείται αλλαγή του καταστατικού και αν η πλειοψηφία ακολουθήσει την ίδια τακτική, να μην παρουσιάζει τα σχέδια δημόσια στα όργανα των συνδικαλιστικών ενώσεων και σε γενική συνέλευση, θα απαιτηθεί νομική παρέμβαση. Έτσι μόνο μπορεί να αλλάξει το καταστατικό. Κάτι που επίσης εκτιμάται ως πολύ δύσκολο.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου