Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

... Εικονόδουλοι και Εικονοκλάστες - 2017 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω


Tου Χρήστου Ξανθάκη

Όταν η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ανακαλύπτει την Εικονολατρεία

Κάτσε ρε φίλε να το βγάλω εύκολα το μεροκάματο σήμερα. Τσατ πατ, κάνω ένα δυναμικό κόπυ πάστε από Βικιπαίδεια:

«Ο όρος Εικονομαχία αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο ήμισυ του 9ου αιώνα, αναφορικά (σε πρώτο επίπεδο) με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων. Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους (επίσης αναφερόμενους ως Εικονοκλάστες]) και Εικονολάτρες (επίσης αναφερόμενους ως Εικονόφιλους και Εικονόδουλους). Οι λατρευτικές υπερβολές των πιστών σχετικά με τις εικόνες, τα ιερά σκεύη και τα λείψανα των αγίων και η μεγάλη επιρροή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα των μοναχών, οδήγησαν το 726 τον αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ στην έκδοση διατάγματος με το οποίο αποδοκιμαζόταν η προσκύνηση των εικόνων ως ψευδολατρεία.»
Και πάει λέγοντας. Κι εκεί που νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει με το ζήτημα αυτό το διχαστικό, ξαναμπήκαν στη ζωή μας οι εικόνες με το «αμάρτημα» της Ελένης Γιαννακοπούλου. Της «Συριζαίας», όπως την αποκάλεσαν δημοφιλείς ιστοσελίδες, η οποία τυγχάνει διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμού Πιστοποποίησης Προσώπων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού -για τους φίλους ΕΟΠΕΠΠ. Σύμφωνα λοιπόν με όσα καταγγέλλονται, πήρε μια εικόνα της Παναγίας και την πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων. Και όχι κάποια τυχαία μέρα, αλλά παραμονές Δεκαπενταύγουστου, όπου εορτάζεται η Κοίμησις της Θεοτόκου. Διπλό το σοκ σαν να λέμε…

Τι διπλό, τώρα που το σκέφτομαι. Τρίδιπλο και τετραπλό και δικαιολογεί επέμβαση δικαστική. Τσατ πατ κι εδώ έδρασε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας που διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί το αδίκημα της καθύβρισης θρησκεύματος και τυχόν άλλα αδικήματα. Διότι όπως καταγγέλλει υπάλληλος του ΕΟΠΕΠΠ, η κυρία Γιαννακοπούλου έχει ξεκινήσει «διωγμό» αντίστοιχο εκείνου του αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ και απειλεί τα ιερά σύμβολα της θρησκείας μας.

Την καταγγελία στο σύνολό της δεν μπορώ να τη δημοσιεύσω εδώ, θα μας πιάσει όλο το χώρο και θα με στείλει λογιστήριο ο Χατζής. Μπορώ ωστόσο να σημειώσω ότι η καταγγέλλουσα έχει κάποια θέματα γραφειοκρατικά με την διευθύνουσα σύμβουλο καθότι θεωρεί ότι υπέστη δυσμενή μεταβολή όρων εργασίας. Έστειλε μάλιστα για το θέμα και έγγραφη διαμαρτυρία, την οποία χαρακτήρισε «έκπληξη». Το καταθέτω, διότι η Γιαννακοπούλου υποστηρίζει ότι θρησκευτικό ζήτημα δεν υπάρχει και όλα αυτά είναι «παραμύθια» και γίνονται για να μην προχωρήσει η εξυγίανση του ΕΟΠΕΠΠ.

Το έτερο που θέλω να προσθέσω είναι ότι η καταγγέλλουσα δεν είχε μόνο μια εικόνα της Παναγίας στο γραφείο της, αλλά και άλλες πολλές, θρησκευτικού περιεχομένου και αυτές, τις οποίες επίσης «πρόσβαλλε» η Γιαννακοπούλου. Πράγμα που συγκλόνισε βαθύτατα την καταγγέλλουσα, διότι είναι μέλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού και λοιπά και λοιπά, μην το προχωράμε, το κατηχητικό το βγάλαμε κι εμείς.

Δια ταύτα; Δια ταύτα αρχείο θα πάει η υπόθεση γιατί δεύτερος μάρτυρας δεν υπάρχει και μια άλλη καταγγελία που έσκασε μύτη είναι του στυλ «μου είπε η συνάδελφος». Εδώ γελάμε δηλαδή και τι να κάνει η Εισαγγελία, άμα δεν το έπιανε ούτε τυπικά το θέμα θα την έπιαναν στο στόμα τους οι ιστοσελίδες. Μια ερώτηση έχω μόνο να κάνω και τελειώνουμε:

Τώρα που γίναμε χώρα πολυεθνική και πολυπολιτισμική, θέλοντας και μη κι άμα γουστάρετε, τι θα έλεγε ένα μέλος φανατικό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού άμα έβλεπε τίποτα μουσουλμανικά σύμβολα πάνω σε κανένα γραφείο υπαλλήλου του δημοσίου; Τίποτα βουδιστικά ίσως ή τίποτα άλλα περίεργα του Ζωροάστρη, των Πασταφάριανς και του Άλιστερ Κρόουλι; Για να μην πω Εβραϊκά, καθότι οι Οβριοί σκοτώσανε τον Χριστούλη, γνωστό σε όλους είναι αυτό. Θα έλεγε «μπράβο» τότε το μέλος το φανατικό ή μήπως θα τσάκωνε καμιά μπατανόβουρτσα για να γκρεμίσει την «ψευδολατρεία»;
---
newpost
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου