Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ζοφερό τοπίο στη Μακεδονία και στο βάθος... Σαββίδης

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σαββίδης - το φως στο βάθος του τούνελ;


Του Νίκου Φωτόπουλου

Εχει τουλάχιστον μια πενταετία που ο δημοσιογραφικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας γενικότερα κλονίστηκε από την οικονομική κρίση. Τοπικές εφημερίδες έβαλαν «λουκέτο», άλλες παραπαίουν έχοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους επί μήνες, τα ανταποκριτικά γραφεία καναλιών και αθηναϊκών φύλλων έκλεισαν εν μιά νυκτί, στην ΕΡΤ3 έπεσε «μαύρο» και όταν ξαναλειτούργησε ήταν σημαντικά συρρικνωμένη, στα δημοτικά μέσα έγιναν δραστικές περικοπές προσωπικού και μισθοδοσίας. Ούτε κουβέντα για τα τοπικά κανάλια που λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας και στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούσαν «γαλέρες» για τους εργαζόμενους πολύ καιρό πριν επέλθει η κρίση.

Κάπως έτσι, από τους 840 δημοσιογράφους που είναι μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, περισσότεροι από τους μισούς βρέθηκαν σε καθεστώς ανεργίας. Κι από αυτούς που «εργάζονται», άλλοι έχουν λαμβάνειν για πάνω από 12 μήνες ολόκληρο μισθό από τον εργοδότη, άλλοι έχουν φτιάξει προσωπικές ιστοσελίδες προσπαθώντας να βγάλουν 500-600 ευρώ τον μήνα κι άλλοι πληρώνονται με 300 ευρώ για συνεργασίες σε μεγάλα πολιτικά ή αθλητικά πόρταλ.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ανταποκριτικό γραφείο διατηρούν μόνο η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «Δημοκρατία», ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει τρεις συνεταιριστές-ανταποκριτές και μια συνεργάτιδα. Τοπική εφημερίδα έχει απομείνει μόνο η «Μακεδονία», που όμως παραπαίει οφείλοντας δεδουλευμένα άνω των 12 μηνών, με αποτέλεσμα τις συχνές απεργίες και πρόσφατα την πολυήμερη αναστολή έκδοσης του φύλλου. Σταθερά και με συνέπεια λειτουργούν το γραφείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης και το δημοτικό ραδιόφωνο (TV100, FM100), η ΕΡΤ3, το ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιόφωνο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και 3-4 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που προέκυψαν τα χρόνια της κρίσης.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό για τον Τύπο τοπίο, τις προηγούμενες μέρες «έσκασε» σαν βιβλικό θαύμα η πληροφορία επαναλειτουργίας πολυπληθούς ανταποκριτικού γραφείου στη συμπρωτεύουσα της εφημερίδας «Εθνος», που προσφάτως πέρασε στην ιδιοκτησία του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Καθώς ο κ. Σαββίδης έχει δημιουργήσει το στρατηγείο του στη Θεσσαλονίκη όντας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, οι πληροφορίες λένε ότι 30% της ύλης της εφημερίδας θα προέρχεται από τη βόρεια Ελλάδα... Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν και για το κανάλι «Ε», που επίσης έχει περάσει στον όμιλο των εταιρειών του μετά την πώληση από τον Βρυώνη.

Στη δημοσιογραφική πιάτσα κυκλοφορούν φήμες για προχωρημένες συζητήσεις ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τοπικής εφημερίδας «Μακεδονία», όμως η εφημερίδα έχει πια πολύ μικρές κυκλοφορίες και είναι φορτωμένη με αρκετά χρέη. Υπό αυτές τις συνθήκες, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί συμφέρουσα επένδυση και παρότι το σενάριο γεννά ευφορία στο δραματικά συρρικνωμένο μιντιακό σύμπαν της συμπρωτεύουσας, μάλλον δύσκολα θα ευοδωθεί.

Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή το όνομα Σαββίδης μοιάζει με φως στο βάθος του σκοτεινού τούνελ για τον κόσμο των ΜΜΕ στη βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το τι θα κάνει εκείνος. Είναι ότι δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού στον χώρο. Ολοι ελπίζουν ότι και άλλοι επιχειρηματίες από τον χώρο του Τύπου και των μίντια γενικότερα θα θελήσουν να επανακάμψουν με ανταποκριτικά γραφεία και επενδύσεις στα βόρεια. Οτι πολλοί άνεργοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί θα ξαναβρούν δουλειές, έστω και με... ατομικές συμβάσεις τις οποίες άλλοτε ο χώρος αφόριζε. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον αθλητικό Τύπο. Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν αρκετές αθλητικές και... οπαδικές εφημερίδες, που συνήθως συνδυάζουν και κάποιο ραδιόφωνο. Οι αμοιβές, όμως, είναι πενιχρές και οι οφειλές στους εργαζόμενους πολλές.

---
ΕφΣυν
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου