Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Σκέψεις γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τους λαγούς τους πιάνουν με σκυλιά…



…τους ανόητους με τους επαίνους, έγραφε ο Ισοκράτης

Του Νίκου Μποζιονέλου

Ενα, και κάτι, χρόνο πριν είχε διεξαχθεί ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών με κωμικοτραγικές καταστάσεις, επιχειρηματίες και στελέχη κλεισμένους για τέσσερα 24ωρα σε ένα κτίριο, τον απίθανο Χρήστο Καλογρίτσα να παίρνει άδεια και κατόπιν να τη χάνει αφού τα χρήματά του ήταν εγγυημένα από ένα… βοσκοτόπι και τον Ιβάν Σαββίδη να παραδέχεται δημόσια ότι υποδυόταν τον ρόλο του «λαγού» για να ανεβάσει το τίμημα! 

Ο διαγωνισμός κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, εξ ου και τόσο στο ΕΣΡ όσο και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κάνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα «θωρακίσουν» τον περιβόητο «νόμο Παππά». Η προκήρυξη αναμένεται να παραδοθεί από το ΕΣΡ στα μέσα Οκτωβρίου οπότε μέχρι τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσει η διαδικασία υποψηφιοτήτων, με την κυβέρνηση να έχει ενημερώσει για επτά άδειες πανελλαδικής εμβέλειας με κόστος εκκίνησης 35 εκατ. ευρώ και δέκα ετήσιες δόσεις.

Ωστόσο, έχουμε απορίες. Αυτή τη φορά, όπως έχει ζητήσει η ΕΙΤΗΣΕΕ, θα γίνει έλεγχος πόθεν έσχες προ του διαγωνισμού ή θα έχουμε κι άλλα βοσκοτόπια; Δεν πρέπει να υπάρξει και εγγυητική, όχι απλά συμμετοχής (πέρυσι ήταν στα 3 εκατ. ευρώ) στον διαγωνισμό αλλά και ανάλογη της «περαίωσης εργασιών», ώστε να αποφευχθεί νέος… λαγός; Καθότι δεν είναι μόνο τα 3 (ας πούμε) της εγγυητικής ή τα 3,5 εκατ. τον χρόνο της δόσης. Μέσα σε 3-6 μήνες θα πρέπει ο καναλάρχης να έχει ήδη ποσοστό προγράμματος στο κανάλι, ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και δικά του στούντιο κατά το ήμισυ έτοιμα. Ητοι, 30+ εκατ.! Αν εμφανιστεί νέος «Καλογρίτσας», πώς διασφαλίζεται η διαδικασία; 

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου