Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τα σενάρια για τον «Βήμα FM»

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η νέα ιδιοκτησία βρίσκει
τον σταθμό υψηλού κόστους


Της Αγγέλας Νταρζάνου

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM, μέρος του Ομίλου της Alter Ego του Β. Μαρινάκη από τις 10 Αυγούστου. Αν και ο σταθμός ήταν στο «πακέτο» του ΔΟΛ που εξαγοράστηκε έναντι 22 εκατ. ευρώ, μαζί με άλλους τίτλους και συμμετοχές (“Βήμα”, “Νέα”, in.gr, Ίριδα, Άργος), επισήμως οι εκπρόσωποι της ιδιοκτησίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμη σχέδιο για την αξιοποίησή του. Αποτέλεσμα, σήμερα ο σταθμός να παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης,τόσο στο πρόγραμμα που εκπέμπει όσο και στις εγκαταστάσεις του, καθώς τα μηχανήματα καταρρέουν, οι χώροι δεν καθαρίζονται και το διαφημιστικό δεν ξέρει πού να τιμολογήσει... Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι στο Δ.Σ. του ρ/σ συμμετέχουν ακόμη σήμερα ο Στ. Ψυχάρης και ο γιος του!

Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, παρόντων του γ.γ. του υπ. Εργασίας Α. Νεφελούδη και των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας (Γ. Δήμας) δήλωσαν ότι αυτό τον καιρό ελέγχουν τα λογιστικά βιβλία, προκειμένου να λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Με άλλα λόγια, είτε να αναλάβουν και να λειτουργήσουν τον σταθμό είτε να τον οδηγήσουν σε πτώχευση. Κι αυτό, διότι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του μετόχου, ο σταθμός εμφανίζεται να «καίει» περί τα 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο από το 2009- δηλαδή να έχει κοστίσει 24 εκατ. ευρώ- και να επιβαρύνεται με υποχρεώσεις γύρω στα 3-4 εκατ. ευρώ. Προσέθεσε επίσης ότι διαπιστώνονται «τριγωνικές συναλλαγές» με τη μητρική εταιρεία, υπερ-χρεώσεις για υπηρεσίες, ενοίκια κ.λπ.

Όπως φαίνεται, η νέα ιδιοκτησία προβληματίζεται εάν θα κρατήσει και θα επενδύσει σε έναν σταθμό ο οποίος εμφανίζεται «ακριβός» στη συντήρησή του, ή εάν θα επιλέξει να τον οδηγήσει σε πτώχευση ή ακόμη και να τον εγκαταλείψει στην τύχη του. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ωστόσο, χάνει το δικαίωμα στη συχνότητα, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, πάει «πακέτο» με την εταιρεία.

Προς το παρόν, εκκρεμεί στο ΕΣΡ αίτημα μεταβίβασης του Bήμα FM («Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Βήμα FM») από τον ΔΟΛ (Ψυχάρης) στην Alter Ego (Μαρινάκης), σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Αύγουστο με τον ειδικό διαχειριστή του ΔΟΛ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό τον καιρό το ΕΣΡ μελετά τη νομιμότητα της μεταβίβασης, ιδίως τα στοιχεία «πόθεν έσχες» του νέου ιδιοκτήτη.

Εάν ο νέος μέτοχος αποφασίσει να κρατήσει τον σταθμό, γίνεται αυτομάτως κάτοχος δικαιωμάτων (π.χ. στη συχνότητα) και υποχρεώσεων (π.χ. χρέη σε τρίτους, τυχόν αποζημιώσεις προσωπικού κ.λπ.) που απορρέουν από τη σύμβαση με τον ειδικό διαχειριστή. Εάν οδηγήσει τον σταθμό σε πτώχευση, χάνει ένα περιουσιακό στοιχείο, τη συχνότητα, που αποτιμάται γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ. Εάν «εγκαταλείψει» τον σταθμό και πέσει το σήμα του, η «ορφανή» συχνότητα επιστρέφει στο Δημόσιο, μετά από απόφαση του ΕΣΡ και προηγούμενη γνωμοδότηση της ΕΕΤΤ, μία εβδομάδα μετά τη σιωπή του.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου