Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Προσωπικό Πρακτορείων - οι συνελεύσεις μίλησαν...

*
Ένωση
Προσωπικού Πρακτορείων
Εφημερίδων Αθηνών
***
*

Συνεχίζουμε - Κλιμακώνουμε


Το Δ.Σ. χαιρετίζει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετείχαν στις χθεσινές στάσεις εργασίας και τις Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί συναντηθήκαμε οι συνάδελφοι της «Άργος», της «Ευρώπης», αλλά και οι συνάδελφοι που εργάζονται μέσω των εργολάβων. Στείλαμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στο σωματείο, αλλά και αποφασιστικότητας για την διεκδίκηση και υπεράσπιση του δίκιου μας.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έγινε πλούσια συζήτηση, όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις για τον τρόπο συνέχισης του αγώνα μας. Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο αγώνας και η κλιμάκωσή του, είναι μονόδρομος. Είναι αγώνας που στρέφεται κατά της εργοδοσίας των πρακτορείων, των εκδοτών, οι οποίοι με τα επιχειρηματικά τους «παιχνίδια» πετάνε στο δρόμο, απλήρωτους, χωρίς καν αποζημιώσεις, 240 συναδέλφους.

Την ίδια στιγμή μέσα σε μια νύχτα και μη μπορώντας να βγει η δουλειά αλλιώς, έβαλαν στο παιχνίδι τους εργολάβους. Αυτούς που εκμεταλλεύονται με τον σκληρότερο τρόπο εργαζόμενους, για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς καμία υποχρέωση και κανένα εργατικό δικαίωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια τμήματα οι συνάδελφοι με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αποτελούν μειοψηφία. Αυτή είναι η επόμενη μέρα που επιφυλάσσουν οι εκδότες για τους εργαζόμενους στα πρακτορεία, ανεξάρτητα από το πόσα θα είναι στο τέλος. Σε αυτές τις συνθήκες μόνο σαν προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, μπορεί να θεωρηθεί το μοίρασμα δωροεπιταγών από την «Άργος» στους εργαζόμενους, για τις οποίες πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν την πρόθεση να τις προσφέρουν, ως αλληλεγγύη, στους απλήρωτους συναδέλφους της «Ευρώπης».

Ο αγώνας μας είναι και κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της που τσακίζει τα δικαιώματά μας για να ενισχύει ολόπλευρα την εργοδοσία. Έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση. Είναι με το μέρος της εργοδοσίας και το αποδεικνύουν με κάθε τους κίνηση. Είναι προκλητική η στάση του υπουργείου απέναντι στο αυτονόητο δικαίωμα της επιβίωσης των απλήρωτων, επί 3μηνο, συναδέλφων της «Ευρώπης», για ένα έκτακτο επίδομα ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες. «Δεν προβλέπεται» ήταν η απάντηση και «θα το δούμε στο μέλλον». Αυτό όμως που «προβλέπεται» για το υπουργείο το διαβάσαμε μόλις χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι ότι επιδοτούν με 350 € το μήνα για κάθε εργαζόμενο, τους εργοδότες που θα μετατρέπουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, σε μισθωτούς. Είναι ξεκάθαρη λοιπόν η ταξική προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους. «Ζεστό» χρήμα για τους εργοδότες, αλλά για τους εργάτες απλά «δεν προβλέπεται».

Ακόμα πιο αποφασιστικά διεκδικούμε:


  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης» από την «Άργος». Να εξασφαλιστούν όλα τους τα δικαιώματα.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα πρακτορεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Χορήγηση έκτακτου οικονομικού βοηθήματος από το υπουργείο, για τους απλήρωτους και χωρίς δουλειά, μέχρι τώρα, εργαζόμενους της «Ευρώπης».
Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να κλείνει την πόρτα σε κάθε ελαστική μορφή απασχόλησης, σε κάθε αρνητική αλλαγή εργασιακών σχέσεων, να ανοίγει το δρόμο αύξησης μισθών. Είναι ώριμο, άλλωστε μας τους έχουν ήδη μειώσει με το κόψιμο των επιδομάτων.


Στις Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ανανεώθηκε η εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. να αποφασίσει άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις με τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Εργασίας όπου θα απαιτήσουμε τη χορήγηση του οικονομικού βοηθήματος στους απλήρωτους συναδέλφους.

Το Δ.Σ. θα συνεδριάσει και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση που θα εξειδικεύει τις αποφάσεις.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου