Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Επιθεωρητές Εργασίας - τι επιπτώσεις έχουν οι παραβάτες

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κυρώσεις και πρόστιμα
από την Επιθεώρηση Εργασίας


Κυρώσεις, που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασίας, σε περίπτωση «ευθέως» -δηλαδή κατά τον έλεγχο- αποδεικνυόμενης παράβασης

Ενδεικτικά παραβίαση εργατικής νομοθεσίας θεωρείται:
– η μη καταβολή αποδοχών (ακόμα και οφειλές που προκύπτουν από παροχή εργασίας Κυριακή ή αργία, νύκτα, υπερωριακά ή εκτός έδρας, ακόμα και αναδρομικά ή επιδόματα που δικαιούται ο εργαζόμενος), επιδομάτων εορτών και αδείας
– η μη τήρηση του βιβλίου υπερωριών και η μη υποβολή του αντίστοιχου έντυπου στο ΕΡΓΑΝΗ κ.ά.
Νόμος 4488/2017

Αρθρο 33. Τροποποίηση του άρθρου 24 του ν. 3996/2011

Η υποπαράγραφος 1Β του άρθρου 24 του ν. 3996/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

«Β.α. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριµένης παραγωγικής διαδικασίας ή τµήµατος ή τµηµάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκµετάλλευσης για χρονικό διάστηµα µέχρι τριών (3) ηµερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τρεις (3) πράξεις επιβολής προστίµου για παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύµφωνα µε την υ.α. 2063/Δ1632/2011 (Β΄ 266), ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε τρεις (3) διενεργούµενους ελέγχους σε διαφορετικές ηµεροµηνίες, µέσα σε χρονικό διάστηµα δύο (2) ετών.

β. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριµένης παραγωγικής διαδικασίας ή τµήµατος ή τµηµάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκµετάλλευσης για χρονικό διάστηµα τεσσάρων (4) µέχρι πέντε (5) ηµερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη τέσσερις (4) ή περισσότερες πράξεις επιβολής προστίµου για παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας που χαρακτηρίζονται, σύµφωνα µε την υ.α. 2063/Δ1632/2011, ως «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας, και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε τέσσερις (4) διενεργούµενους ελέγχους σε διαφορετικές ηµεροµηνίες, µέσα σε χρονικό διάστηµα δύο (2) ετών.

γ. Προσωρινή διακοπή της λειτουργίας συγκεκριµένης παραγωγικής διαδικασίας ή τµήµατος ή τµηµάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκµετάλλευσης για χρονικό διάστηµα µέχρι τριών (3) ηµερών, εφόσον επιβληθούν σε βάρος του εργοδότη δύο (2) ή περισσότερες πράξεις επιβολής προστίµου για αδήλωτη εργασία και οι οποίες διαπιστώνονται αθροιστικά σε δύο (2) διενεργούµενους ελέγχους σε διαφορετικές ηµεροµηνίες, µέσα σε χρονικό διάστηµα δύο (2) ετών.

Σε περιπτώσεις που η επιχείρηση διατηρεί τµήµατα, εκµεταλλεύσεις ή υποκαταστήµατα σε διαφορετικούς τόπους, το µέτρο της προσωρινής διακοπής λειτουργίας λαµβάνεται για το αντίστοιχο τµήµα ή εκµετάλλευση ή υποκατάστηµα, του τελευταίου χρονολογικά διενεργούντος ελέγχου που επισύρει πράξη επιβολής προστίµου «υψηλής» ή «πολύ υψηλής» σοβαρότητας.

Οι κυρώσεις των περιπτώσεων α΄ έως γ΄ επιβάλλονται µε αιτιολογηµένη πράξη του Ειδικού Επιθεωρητή ή µε αιτιολογηµένη πράξη του Διευθυντή της αρµόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, ύστερα από αιτιολογηµένη εισήγηση του αρµόδιου Επιθεωρητή Εργασίας.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από αιτιολογηµένη εισήγηση του Διευθυντή της αρµόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ, µπορεί να επιβληθεί στον εργοδότη προσωρινή διακοπή για διάστηµα µεγαλύτερο από πέντε (5) ηµέρες ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριµένης παραγωγικής διαδικασίας ή τµήµατος ή τµηµάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκµετάλλευσης.

Όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 23, δεν απαιτείται πρόσκληση για παροχή εξηγήσεων. Η διακοπή επιβάλλεται από τον Ειδικό Επιθεωρητή ή τον αρµόδιο Επιθεωρητή Εργασίας που διενεργεί τον έλεγχο, ύστερα από αιτιολογηµένη καταγραφή στο δελτίο ελέγχου των παραβάσεων, που κατά την κρίση τους συνιστούν άµεσο ή σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και υγεία των εργαζοµένων.

Η εκτέλεση της διοικητικής κύρωσης της προσωρινής ή οριστικής διακοπής γίνεται από την αρµόδια αστυνοµική αρχή.

Ο χρόνος προσωρινής ή οριστικής διακοπής λογίζεται ως κανονικός χρόνος εργασίας ως προς όλα τα δικαιώµατα των εργαζοµένων.»
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ - ΩΡΑΡΙΑ-
    "ΕΞΥΠΝΕΣ" ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ κ.λπ. καλά.
    Περίπτωση μάνατζερ-διευθυντού Νο 1: η εκτυπωτική μηχανή στην επιχείρηση που ....διοικεί -λέμε τώρα- σε κάθε καζάνι παίρνει ΔΥΟ τσίγκους. Το τέρας της εξυπνάδας -ο μάνατζερ ντε- πρότεινε να μπαίνει ένας τσίγκος για λόγους οικονομίας. Τόσα χρόνια κανένας τεχνικός δεν το σκέφτηκε. Αλλο, βέβαια, πτυχιούχος διευθυντής και άλλο μουτζούρης.
    Περίπτωση Νο 2, από πιο υψηλόβαθμο στέλεχος: κάλεσε τον αρχιπιεστή και του έκανε παρατήρηση γιατί δεν χρησιμοποιεί για εκτύπωση τη φλάτζα (τα πρώτα σκάρτα μέτρα χαρτιού από το ρολλό).
    Να πάμε τώρα στη μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα των Βαλκανίων. Εκεί η γραμμή των μεγαλοστελεχών με τα πολλά πτυχία ήταν: σπάμε τις τιμές της αγοράς και μαζεύουμε το 80% των εντύπων προς εκτύπωση. Δυστυχώς, όμως, ο λογαριασμός με αυτές τις ...προσφορές ήταν πάντα μείον. Η λύση που έδωσαν τα μεγάλα μυαλά, με τη σύμφωνη ....σιωπή των τραπεζιτών γνωστή: παρουσιάζουμε τζίρους -όχι κέρδη- προκειμένου να πάρουμε θαλασσοδάνεια για να μπορέσει να ...λειτουργήσει η επιχείρηση. Αυτό διδάσκεται μόνο στα μεταπτυχιακά έτη. Η κατάληξη γνωστή για τη μεγαλύτερη εκτυπωτική μονάδα. Μεγαλοστελέχη και ιδιοκτήτες έφαγαν καλά. Οι πολλοί, ως συνήθως, έμειναν στο δρόμο απλήρωτοι και χωρίς αποζημιώσεις.
    Συμπέρασμα: με αυτούς τους εγκέφαλους -άσχετους και κουτοπόνηρους- επικεφαλής στην κάθε επιχείρηση οι μελλοντικές ώρες απασχόλησης του προσωπικού τους θα δηλώνονται στο Εργάνη στο δευτερόλεπτο!!
    Υ.Γ. 1: Εχω κρατήσει -ως ενθύμιο- εντολή εκτύπωσης 270.000 αντιτύπων για το κυριακάτικο φύλλο, το μακρινό έτος 2007. Σήμερα η αντίστοιχη εντολή είναι για 80.000 αντίτυπα. Αναρωτήθηκε ποτέ ο επιχειρηματίας-εκδότης τί να φταίει άραγε γι αυτό το κατάντημα; Μήπως το λιβανιστήρι του υπέρ μνημονίων και περικοπών μισθών που έκαιγε και συνεχίζει να καίει 24 ώρες το 24ωρο;
    Με 900 ευρώ στην τσέπη, για αμοιβή νυχτερινής εργασίας από τα οποία τα 250 είναι έξοδα κίνησης, δεν κινείται η αγορά.
    Υ.Γ. 2: Συνάδελφοι, όλα τα μεγάλα μυαλά από το ίδιο Χάρχαρντ έχουν πτυχίο. Το ΔΝΤ έκανε λάθος στον συντελεστή και μας έχωσε ακόμα πιο βαθια στο βούρκο. Μαλ..αστοχία του ΔΝΤ πρέπει να πληρώσουμε, μαλ..αστοχία των μανατζαραίων στις επιχειρήσεις δεν πληρωνόμαστε. Μας πήρε και μας σήκωσε. Κουράγιο έρχεται η .........
    Εις υγείαν των αδικημένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή