Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

MEGA - απαγόρευση προβολής έργων των μελών της ΑΘΗΝΑ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ασφαλιστικά μέτρα
για απαγόρευση προβολής σίριαλ στο Mega


Παλαιότερες αγαπημένες σειρές προβάλλει το Mega από τη στιγμή που δεν έχει κανονικό πρόγραμμα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Οργανισμού ΑΘΗΝΑ, που αντιπροσωπεύει σκηνοθέτες και σεναριογράφους.


Μάλιστα, ο οργανισμός κίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Μεγάλου Καναλιού, ζητώντας να απαγορευθεί η προβολή σειρών που υπογράφουν σκηνοθετικά ή σεναριογραφικά μέλη του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «Αθηνά»:
«Οι σκηνοθέτες είχαν μια αρεστή συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Δυστυχώς αυτή η καλή συνεργασία άρχισε να γίνεται προβληματική γιατί η οικονομική διεύθυνση του Mega άρχισε συστηματικά να μην καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα των Σκηνοθετών και Σεναριογράφων μελών μας, όπως όφειλε βάσει του Νόμου 2121/1993 και της μεταξύ του Οργανισμού μας και του τηλεοπτικού σταθμού σύμβασης.
Αυτή η προκλητικά αδιάφορη, κατά τη γνώμη μας, τακτική δεν αρκέστηκε μόνο στη μη καταβολή των Πνευματικών Δικαιωμάτων μας, αλλά και στη μη καταβολή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρωθούμε για το έτος 2015, αλλά να επιβαρυνθούμε και τον ΦΠΑ.
Από το έτος 2015 έως σήμερα, το κανάλι Mega προβάλλει τις τηλεοπτικές σειρές των μελών μας χωρίς να καταβάλλει στον Οργανισμό ούτε ένα ευρώ.
Όπως είναι γνωστό ο Νόμος 2121/1993 δίνει στο δημιουργό το δικαίωμα να απαγορεύει την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση του έργου του, όταν δεν αποδίδονται σ’ αυτόν τα Πνευματικά του Δικαιώματα. Στην παρούσα περίπτωση, ο τηλεοπτικός σταθμός Mega αν και είχε συνυπογράψει συμφωνητικό με τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ που αντιπροσωπεύει, όπως προανέφερα, τους Σκηνοθέτες και Σεναριογράφους, δεν τήρησε καμία από τις υποχρεώσεις του, ούτε σχετικά με το Νόμο 2121/1993, ούτε της μεταξύ μας σύμβασης.
Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός ΑΘΗΝΑ κίνησε τις δικαστικές διαδικασίες για την απαγόρευση προβολής των έργων των μελών του από το δίαυλο Mega.
Τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Mega έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, το οποίο μας χορήγησε προσωρινή διαταγή δυνάμει της οποίας απαγορεύτηκε η τηλεοπτική προβολή των έργων των μελών μας από το Mega, όπως ο Νόμος ορίζει. Την απαγόρευση αυτή θα επιχειρήσουμε να την εκτελέσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου