Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Η Εστία του Μανώλη Κοττάκη και...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

... το «Να χαρώ Ελληνάρες!»


Είναι ώρες και φορές που η Εστία δίνει μαθήματα δημοσιογραφικής σκέψης και πολιτικής νηφαλιότητας. Ναι, η συντηρητική Εστία που άλλοτε, πίσω από το καλογερίστικο σχήμα της, έκρυβε μια μεγάλης επιθετικότητας εξαλλοσύνη. Είναι εκείνη που κάποτε (και όσοι τα ζήσαμε από κοντά και στην εποχή τους τα θυμόμαστε) αποκαλούσε την αυτοεξόριστη Μελίνα «μαινάδα», αποθέωνε τη δικτατορία και μιλούσε με απαξία για τους «ερυθρούς απάτριδες». Η Εστία, με διευθυντή τον Μανώλη Κοττάκη, δεν έχει μένος, ακόμα και όταν αντιπολιτεύεται. Είναι σοβαρή και όχι σεμνότυφη. Γι’ αυτό στη σημερινή έκδοση καθόλου δεν με ξαφνιάζει για τη στάση της απέναντι στη επίσκεψη Ερντογάν και τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε.

Στο βασικό της θέμα επισημαίνει πως «Θα χάσουμε τη Θράκη αν…» και αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως πόλεμο και τουρκική εισβολή, Θα τη χάσουμε με τις βόμβες του δημογραφικού και της ανατροπής της πληθυσμιακής ισορροπίας ανάμεσα σε χριστιανικό και μουσουλμανικό στοιχείο, η οποία από 60%-40% έχει μεταβληθεί σε 50%-50% και ενώ η αιμορραγία της φυγής Θρακιωτών λόγω της κρίσης συνεχίζεται. Επισημαίνει μια σειρά από λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων, αναφέρει ότι ο Τσίπρας θα έπρεπε να είχε δεχτεί την πρόταση για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και ότι «Η πολιτεία (η κυβέρνησις της ΝΔ δυστυχώς) έβαλε λουκέτο σε δύο σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και στην Σχολή της Αστυνομίας, οι σπουδαστές των οποίων ενίσχυαν τον πληθυσμό».

Ποια λαοθάλασσα;

Κατά τα άλλα το βασικό θέμα της Εστίας αναφέρει, από την πρώτη παράγραφο, ότι «Ο Ερντογάν κατάλαβε ότι οι παλληκαρισμοί δεν περνούν στην Ελλάδα, ακόμα και αν αυτή είναι γονατισμένη και ηττημένη. Τήρησε τα συμφωνηθέντα στην Κομοτηνή, απέφυγε να μετατρέψει την επίσκεψη σε φιέστα, όπως πολλοί φοβούντο». Ακόμα επισημαίνει ότι «ο κόσμος που συγκεντρώθηκε να τον δει δεν ήταν η λαοθάλασσα των 15.000 μουσουλμάνων, που κάποιοι προπαγάνδιζαν επί ημέρες», ότι η ομιλία του στο μειονοτικό γυμνάσιο ήταν σε χαμηλούς τόνους και ότι ο Τούρκος πρόεδρος «Χαρακτήρισε τους μουσουλμάνους ‘‘Έλληνες πολίτες’’ (δις) και ‘‘ομοεθνείς’’, όχι όμως ‘‘Τούρκους’’».

«Να χαρώ… Ελληνάρες!»

Ο ίδιος ο Μανώλης Κοττάκης στο άρθρο του (με τίτλο «Δεν θέλουμε ηγέτες!») γράφει για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, βάζοντας δύο (ρητορικές) ερωτήσεις: «Και η απαίτησή μας από τον Παυλόπουλο, μόλις τον αντίκρισε στο προεδρικό μέγαρο, ήταν να βάλει την ουρά υπό τα σκέλη και να σιωπήσει, μην τυχόν και ερεθίσουμε τον Σουλτάνο; Ή η απαίτησή μας ήταν να μας… πτύει και εμείς να υποκρινόμαστε ότι ψιχαλίζει; Να χαρώ… Ελληνάρες!» 

---
---
*

1 σχόλιο: