Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η Eurostat αποφασίζει για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον «αέρα» και πάλι ο ΕΔΟΕΑΠ!


Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα αποφασίσει τελικά για το εάν ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) θα ενταχθεί ή όχι στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Την αποκάλυψη κάνει ο επικεφαλής της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος σημειώνει ότι «με την ψήφιση του ν. 4498/2017 (άρθρα 20 επ.) και μετά από μαζικούς αγώνες των δημοσιογράφων και των οικογενειών τους, όλοι πιστέψαμε ότι είχε διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ΕΔΟΕΑΠ».

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 20 ημέρες μετά την ψήφιση του ν. 4498/2017 με τη “Συμφωνία του Χίλτον” της 3/12/2017 στα πλαίσια της γ’ αξιολόγησης (Supplemental Memorandum of Understanding: Greece, Third Review of the ESM Programme, Chapter 2.5.1.v, page 15), ενέπαιξε για άλλη μια φορά τους δημοσιογράφους αφού συμφώνησε με τους εκπροσώπους της τρόικας να εξαρτήσει τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου από προηγούμενη γνωμοδότηση(!) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθώς και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς που διοικούνται και εποπτεύονται από την τριαρχία των δανειστών».

«Ειδικότερα», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος, «πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου όπως ορίζεται από τον ν.4498/2017, η Eurostat θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι “ιδιωτική οντότητα” (δηλαδή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) ή όχι, γεγονός που, αναλόγως, θα οδηγήσει στην ένταξή του ή στην αποβολή του από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας».

Και συμπληρώνει: «Εάν η Eurostat αποφανθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ΝΠΙΔ, που είναι απολύτως βέβαιο, τότε θα ανασταλεί η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου του ν. 4498/2017 (σύστημα εργοδοτικής εισφοράς, νέα δομή και λειτουργία κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, αλλά και η Ελληνική Δικαιοσύνη (απόφαση 5/2002 ΑΕΔ), έχουν ήδη αποφανθεί για τη νομική φύση του ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που γνώριζε η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι όταν υπέγραφαν τη συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση! Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ενέπαιξε τους δημοσιογράφους, όπως το έχει πράξει και με άλλους κλάδους ασφαλισμένων και συνταξιούχων».

Στη συνέχεια αποκαλύπτει τα αποσπάσματα από τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση:

Ιδού η ρύθμιση στα αγγλικά
 «ii. as a prior action, the authorities (ELSTAT) will ask Eurostat to deliver an official opinion on whether EDOEAP is a private entity and thus, from a fiscal point of view, stays outside the general government (according to ESA 2010 definition);
iii. as a key deliverable, the authorities, within one month following the official opinion on the statistical classification of EDOEAP by EUROSTAT, will adopt the necessary measures (see TMU XX) in consultation with the institutions and in compliance with the supreme court ruling (5/2002);»
Ιδού η ρύθμιση στα ελληνικά
«ii. ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία-ΕΛΣΤΑΤ) θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να γνωμοδοτήσει για το αν ο EΔΟΕΑΠ αποτελεί ιδιωτική οντότητα (ΝΠΙΔ) με συνέπεια, να είναι εκτός γενικής κυβέρνησης από δημοσιονομικής άποψης (σύμφωνα με τον ορισμό του ESA 2010).
iii. ως βασικό παραδοτέο, οι αρχές, μέσα σε ένα μήνα από τη γνωμοδότηση για τη στατιστική κατάταξη του EΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT, θα υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα (βλ. Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας TMU XX) σε διαβούλευση με τους θεσμούς (και σύμφωνα με την απόφαση 5/2002 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου-ΑΕΔ)».
Η ΕΝΥΠΕΚΚ «καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει την παραπάνω απαράδεκτη δέσμευση στα πλαίσια της γ’ αξιολόγησης για να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ΕΔΟΕΑΠ που, αν λειτουργήσει σωστά, θα ωφελήσει τους δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους».
---
---
*

5 σχόλια:

  1. Που ειδε ο Μητροπουλος δημοσιογραφους; Υπαλληλισκοι του χειριστου ειδους ειναι τα ατομα και "παρτακηδες" σαν τους διοικητικους υπαλληλους (δες τον προεδρο και βγαλε συμπερασμα). Αυτοι οι κομπιναδοροι λοιπον θελουν να προωθησουν ιδιωτικες ασφαλιστικες για το μερισμα τους. Κι εχεις απο πισω τα προβατα και τους μυλωναδες να βελαζουν και να σπρωχνουν τον κοσμο να τον αλεσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια, απ' ολους τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις, δεν υπάρχει ούτε ένας με ήθος, με αξιοπρέπεια για να πει αλήθειες και την πραγματικότητα που ζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι των ΜΜΕ. Οι συζητήσεις επί συζητήσεων τί ρόλο παίζουν, όταν όλα είναι εις βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων; Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κέρδισαν μείωση φόρου 70%, οι εργαζόμενοι μείωση μισθών και οι συνταξιούχοι μειώσεις συντάξεων. Τί στο διάολο συζητάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 1:15 μ.μ. - ... για να συζητήσεις τέτοιας μορφής και ουσίας θέματα βασικά θα πρέπει να διαθέτεις α) σοβαρότητα, β) θέσεις και γ) ανδρικούς γενετικούς αδένες... όλα τ' άλλα είναι να έχουμε να λέμε...

      Διαγραφή
    2. Συμπληρωματικά, οι εκπρόσωποι- συνδικαλιστές μας έχουν πετύχει κι άλλα για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Κάποιοι εργάζονται για μήνες απλήρωτοι και κάποιοι άλλοι είναι στο δρόμο άνεργοι με απλήρωτα δεδουλευμένα και χωρίς αποζημιώσεις. Πιο επιτυχημένη εκπροσώπηση δεν γίνεται.

      Διαγραφή
    3. Με σχολια και κριτικη θα λυσετε ολα τα προβληματα. Συνεχιστε τον αγωνα και θα νικησετε.

      Διαγραφή