Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

... ο ΔΟΛ "γράφει" στο διαδίκτυο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*Ανακοίνωση
του Δημοσιογραφικού
Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε.:

«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ.

Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση»
...
---
Ο Σταύρος Θεοδωράκης
φτιάχνει στιχάκια,
με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ:

«Προσοχή δεν είναι πλάκα. Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο ΔΟΛ - Νέα, Βήμα και ραδιόφωνο! Επόμενος στόχος Μέγκα. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ»...
---
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ωρύεται:

---
Ο Κώστας Βαξεβάνης είναι σίγουρος:

Την ήθελαν την σωτηρία των εργαζομένων στο ΔΟΛ όσοι υπέγραφαν δηλώσεις και εβγαζαν ανακοινώσεις αλλά όχι με αριστερό διευθυντή βρε αδερφέ.
---
Η γάτα των Ιμαλαΐων
και ο Γιάννης Παντελάκης

Ο χρεωκοπημένος μιντιάρχης που προσπαθεί να διασωθεί, η κυβέρνηση που επιχειρεί να ελέγξει ενα ακόμα δημοσιογραφικό συγκρότημα και οι τράπεζες που απειλούν επιλεκτικά. Ενα χοντρό παιχνίδι στην πλάτη περισσότερων απο 500 εργαζόμενων (πολλοί απο αυτούς εξαιρετικοί σ αυτο που κάνουν) και οι οποίοι δεν γνωρίζουν πόσοι θα είναι αν μετρηθούν την επόμενη ημέρα. Η γάτα Ιμαλαΐων παρακολουθεί το δεύτερο μέρος του σήριαλ...
---
Μετά τις αντιδράσεις
που προκλήθηκαν,
ο Βασίλης Μουλόπουλος
έκανε την εξής δήλωση:

«Η τριαντάχρονη θητεία μου στο ΔΟΛ και η φιλία μου με τους συναδέλφους με ώθησαν να αναμειχθώ στην προσπάθεια διάσωσης του Οργανισμού και των ιστορικών του εφημερίδων».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... το κτίριο της "ΧΚΤ" στο Κορωπί προς ενοικίαση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ξεκινάει η διαδικασία
για την ενοικίαση του κτιρίου
της Χ.Κ.Τεγόπουλος στο Κορωπί


Ο όμιλος των Παραπολιτικών ενδιαφέρεται για την ενοικίαση - σ' αυτή τη φάση - των κτιριακών εγκαταστάσεων της Χ.Κ.Τεγόπουλος στο Κορωπί.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη πλειοδότη.

Ο Όμιλος των Παραπολιτικών, ως γνωστόν, έχει πλέον στην κατοχή του τα εκτυπωτικά μηχανήματα και ενδιαφέρεται άμεσα να τεθούν σε λειτουργία έτσι ώστε τα έντυπα του Ομίλου, τα υπάρχοντα και αυτά που πρόκειται να υπάρξουν, να εκτυπώνονται στις εγκαταστάσεις της ΧΚΤεγόπουλος.

Εφόσον υπάρξει ευνοϊκή κατάληξη, ως προς την ενοικίαση του χώρου, ασφαλώς και θα υπάρξουν σκέψεις για μελλοντική αγορά των κτιριακών εγκαταστάσεων, κάτι που θα ανακουφίσει και τους απλήρωτους εργαζόμενους της ΧΚΤεγόπουλος...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

... o ΔΟΛ έγινε Μύλος - όπως λέμε Μ(ο)υλόπουλος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Α, ρε Βασίλη
και τρολ του Σταύρου;


Τελικά, όλοι "τσίμπησαν"...

Ο Παππάς ανέβηκε στα κεραμίδια και οι "κύκλοι" του διαδίδουν με νόημα ότι «Ο Μουλόπουλος δεν είναι επενδυτής».

Αντιλαμβάνονται (οι "κύκλοι") την κίνηση Ψυχάρη ως μονομερή ενέργεια στο πλαίσιο των κινήσεων του επιχειρηματία που έχει κάνει και στο παρελθόν προκειμένου να ρυθμιστούν οι προσωπικές του εκκρεμότητες.

Επανέλαβαν (οι "κύκλοι") την πάγια τοποθέτηση του υπουργού ότι θα ενθαρρύνει λύση τύπου Μαρινόπουλου στον ΔΟΛ, εννοώντας την ανάγκη να μπει επενδυτής τοποθετώντας νέο χρήμα στην επιχείρηση.

Και τέλος διέψευσαν κάθε δημοσίευμα που φέρει τον Νίκο Παππά να έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα, είτε με τον Σταύρο Ψυχάρη, είτε τον Βασίλη Μουλόπουλο… ή ακόμη και με τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη όπως υποστήριζαν άλλα δημοσιεύματα!..

Μύλος στην... Μιχαλακοπούλου !..
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... οι χουντικοί καθηγητές πανεπιστημίου και ο ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
«The Greek Report»
Το σχόλιο του εκδότη Κ. Α. Παπαδόπουλου 


Ο εκδότης του «The Greek Report», περιοδικού που τιμά την έννοια της δημοσιογραφίας, αλλά πάνω από όλα την είδηση… ο Κωνσταντίνος Α. Παπαδόπουλος – ίσως, έκανε το πιο φαρμακερό σχόλιο για τον ΔΟΛ που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στα social media… Αφορμή οι υπογραφές συμπαράστασης των 142 καθηγητών πανεπιστημίου που δημοσιεύθηκαν στο προχθεσινό Κυριακάτικο ΒΗΜΑ.«Συμπάσχω με την περιπέτεια του ΔΟΛ, αλλά μέτρησα τρεις χουντικούς καθηγητές στους συμπαραστάτες του» έγραψε ο εκδότης του περιοδικού, που φημίζεται για την γνώση και την μνήμη του! 
--- 
---
*

... το πόρισμα της Εξεταστικής (pdf) - δάνεια κ.λπ. ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Tα αδικήματα και το τρίγωνο της διαπλοκής


Ολο το πόρισμα για όλα τα δάνεια σε όλα τα Μέσα - Αναλυτικά οι μέτοχοι, οι χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ

«Οι σχέσεις της απελθούσας και επί μακρότατο χρονικό διάστημα κυρίαρχης πολιτικής Εξουσίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ιδιοκτήτες των Μέσων καθώς και των τελευταίων με τις Τράπεζες, σχημάτιζαν ένα τρίγωνο με πλευρές εμφανείς, λιγότερο εμφανείς ή και αφανείς.»

Το παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων, το προσχέδιο πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.) σχετικά με τη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, το οποίο διανεμήθηκε την Δευτέρα στα κόμματα και στο οποίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως «όσοι συμμετέχουν σε μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής επιρροής από οποιαδήποτε πλευρά και αν δρουν, είτε εκείνη που επηρεάζει είτε εκείνη που δέχεται επηρεασμό, κινούνται στο παρασκήνιο».

Σύμφωνα με το πόρισμα, καταγράφηκαν μαρτυρίες με τις οποίες «η κουρτίνα σηκώθηκε»ήλθαν στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη αλλά και την έκταση του φαινομένου της διαπλοκής στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παραθέτονται συγκεκριμένα σημεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις των Ιωάννη Αλαφούζου, Ιωάννη Κουρτάκη, Γιώργου Κουρή, καθώς και αναφορά στον Παναγιώτη Ψυχάρη, τονίζοντας πως «ξεκάθαρα, λοιπόν, και σε ανώτατο επίπεδο υπήρξε ομολογία... ότι υπάρχει και λειτουργεί το τρίγωνο της διαπλοκής, δηλ. δίδεται ‘εντολή’ ή έστω ‘έγκριση’ από τα πολιτικά κόμματα στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν την πολιτική εξουσία».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους τρεις σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας που επλήγησαν από την «επιεικώς προβληματική, χρονίζουσα, πρακτική με τις πολλές αδιαφανείς πλευρές που επικράτησε»: τις τράπεζες, την ενημέρωση, καθώς και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, καθώς -όπως τονίζεται- «η πρακτική αυτή βάλλει εν τέλει εναντίον του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου συμφέροντος και της ομαλής λειτουργίας μίας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας».

Όπως σημειώνει το πόρισμα, το πολιτικό σύστημα με τις πρακτικές κατάφερε τα εξής:

1ον. Να άρει τις ποινικές ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών και των υπευθύνων των κομμάτων,

2ον. Τα κόμματα να μην εξοφλήσουν τα δάνειά τους, μάλιστα τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 μέχρι σήμερα έναντι της οφειλής τους των 401 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας, και

3ον. (το κυριότερο) Να φθάσει στο ναδίρ την τιμή και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Και όλα αυτά θα εγγραφούν στην συλλογική κοινωνική και πολιτική συνείδηση, αλλά και στη νομική και θεσμική μνήμη.

Εξάλλου, σε αρκετά σημεία του πορίσματος γίνεται λόγος για επιμέρους αδικήματα κομμάτων και ΜΜΕ, όπως π.χ. για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως, το αδίκημα της απιστίας, καθώς και το αδίκημα της παραβίασης τραπεζικών και πιστοδοτικών κανόνων.


Το πόρισμα

---
πηγή: ΕφΣυν

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΜΜΕ - ένας ολόκληρος κλάδος υπό κατάρρευση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

750 εκατ. ευρώ χρωστούν
ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή και Mega


Η πλειονότητα των ΜΜΕ που ευεργετήθηκαν από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη με την είσοδο στο Χρηματιστήριο και την άντληση 632 εκατ. ευρώ είναι σήμερα σε οριακή κατάσταση πτώχευσης.

Μόνο οι συνολικές υποχρεώσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ (ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή, Mega) ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Τραγική είναι η κατάσταση και στην ιδιωτική τηλεόραση. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών παραδέχθηκαν πως οι σωρευτικές ζημίες των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ υπερέβησαν τα 500 εκατ. ευρώ την περίοδο 2008 – 2013.

Πριν από 15 ημέρες παρουσιάσαμε τα στοιχεία για τα λουκέτα στα ΜΜΕ την περίοδο των Μνημονίων. Σήμερα δημοσιεύουμε τα στοιχεία για τα δάνεια, τις υποχρεώσεις, τις ζημίες και την απώλεια θέσεων εργασίας το διάστημα 2010 - 2015. Το βασικό χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής είναι η κάθετη πτώση της διαφήμισης, που είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο ΜΜΕ ή τη μη πληρωμή των δανειακών δόσεων. Η απώλεια των διαφημιστικών εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της κατανάλωσης αλλά και στο σκάσιμο της «φούσκας» στη διαφήμιση. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες πτώχευσαν και οι μέτοχοί τους εξαφανίστηκαν, αφήνοντας τεράστια «φέσια» στα ΜΜΕ. Το πρόβλημα, όμως, εστιάζεται στη χορήγηση των δανείων από τις τράπεζες, που χρηματοδότησαν αφειδώς τα ΜΜΕ χωρίς να ελέγχουν τα σαθρά οικονομικά τους στοιχεία ή για το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούσαν, όπως στην τηλεόραση, όπου δεν υπήρχαν άδειες.

Στη διαδρομή χάθηκαν κανάλια, όπως το Alter, μεγάλοι εκδοτικοί οργανισμοί, όπως η Χ.Κ. Τεγόπουλος, και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως η ΙΜΑΚΟ και οι Εκδόσεις Λυμπέρη. Οι τέσσερις μεγάλοι όμιλοι που έχουν απομείνει, ΔΟΛ, Πήγασος, Καθημερινή και Mega, εμφανίζουν συνολικές υποχρεώσεις 750 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Ο συνολικός δανεισμός τους ανέρχεται σε 561 εκατ. ευρώ και μόνο η Καθημερινή είναι εκτός κινδύνου, εξυπηρετώντας τα δάνειά της. Οι υποχρεώσεις των Ομίλων ανέρχονται σε 234 εκατ. ευρώ για τον ΔΟΛ, 207 εκατ. ευρώ για τον Πήγασο, 177 εκατ. ευρώ για την Τηλέτυπος και 132 εκατ. ευρώ για την Καθημερινή. Το σύνολο του δανεισμού των ομίλων το 2015 για τον ΔΟΛ είναι στα 173 εκατ. ευρώ, για τον Πήγασο στα 163 εκατ. ευρώ, για την Καθημερινή στα 109 εκατ. ευρώ και για το Mega στα 116 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2015.

Σύνολο υποχρεώσεων ομίλων
                                                          2015 2014 2013 2012 2011 2010
ΔΟΛ                                                    234   229   208   210   211   209
Πήγασος                                             207   196   181   209   202   202
Καθημερινή                                       132   137   137   140      93    76
Mega                                                   177   177   186   188    206  232
---
Τα ποσά σε εκατ. ευρώ

Σύνολο δανεισμού ομίλων
                                                           2015 2014 2013 2012 2011 2010
ΔΟΛ                                                     173   167   135   133   131   128
Πήγασος                                              163   156     92   163   154   155
Καθημερινή                                        109    114   101    97      49     35
Mega*                                                  116    119   123  122    119   140
---
Τα ποσά σε εκατ. ευρώ

* Στοιχεία 9μήνου 2015

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν στα ταμεία των ΜΜΕ από το Χρηματιστήριο. Ο ΔΟΛ από την είσοδό του στο ΧΑΑ (50 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κεφαλαίου (184 εκατ. ευρώ) έλαβε συνολικά 234 εκατ. ευρώ, ενώ η Χ.Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία») άντλησε συνολικά 107 εκατ. ευρώ, χωρίς στη συνέχεια να καταφέρει να επιβιώσει. Η Καθημερινή ΑΕ συγκέντρωσε 72 εκατ. ευρώ, ο Πήγασος, 61 εκατ. ευρώ και μικρότερα ποσά το Mega.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους

Το 2009, λίγο πριν μπει η χώρα στο Μνημόνιο, υπήρχαν στους εισηγμένους ομίλους συνολικά 8.110 εργαζόμενοι και το 2015, μετά τα αλλεπάλληλα λουκέτα, περιορίστηκαν σε 2.571.

Στην τηλεόραση οι ζημιογόνες χρήσεις είναι καθεστώς από το 2010 και μετά, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως αυτή του ΑΝΤ1 το 2012 και του ΣΚΑΪ το 2013 και το 2014. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση του κύκλου εργασιών. Το 2010 το Mega έμπαινε στο Μνημόνιο με τζίρο 112 εκατ. ευρώ και το 2014, πριν ξεκινήσει η κατάρρευση, έκλεισε στα 77 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, χωρίς πρόγραμμα, έκλεισε το 2016 με κύκλο εργασιών 38 εκατ. ευρώ. Σταθερή πορεία μετά την πτώση είχε ο Alpha με έσοδα στα 57 εκατ. ευρώ το 2014, το Star κινήθηκε στα 42 εκατ. ευρώ και ο ΣΚΑΪ στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση είχε ο ΑΝΤ1 στα 73 εκατ. ευρώ.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ο ΔΟΛ δεν σώζεται με "αέρα" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


@ Αύριο μία κρίσιμη ημέρα για το ΔΟΛ. Αναμένεται υπόμνημα του Σταύρου Ψυχάρη στον εισαγγελέα.

@ Άρα να λυθούν και μια σειρά ζητήματα για την οικογένεια Ψυχάρη και συνεπώς για το μέλλον του ΔΟΛ.

@ Η κυβέρνηση θέλει λύση “τύπου Σκλαβενίτη”. Με μετρητά

@ Με “αέρα” επέρχεται η κατάρρευση.

@ Άλλοι πάλι λένε πως θα υπάρξει έκδοση ενός φύλλου με τον τίτλο “Νέα”. Πχ “Ο κόσμος των Νέων”.

@ Υ.Γ.: Και νέες συμμαχίες στήνονται, με αρχή το ραδιόφωνο

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η Περιφέρεια Αττικής και οι νέες ενημερωτικές υπηρεσίες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δημιουργία νέων
ενημερωτικών υπηρεσιών
σε συνεργασία με το ΑΠΕ


Στην ανάπτυξη νέων συνεργειών με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με στόχο τη δημιουργία πρότυπων ειδησεογραφικών υπηρεσιών (ιστοσελίδων, κ.α.), αναφέρθηκε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στον χαιρετισμό της κατά την παρουσίαση της νέας, ενημερωτικής υπηρεσίας του ΑΠΕ σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ, στους σταθμούς του Μετρό, με τίτλο «Εικόνες της Ημέρας», που εγκαινιάστηκε χθες. Η Περιφερειάρχης υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα της συνέργειας με το ΥΠΟΜΕΔΙ στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας, κατά την οποία έμειναν ανοικτοί οι σταθμοί του Μετρό ενώ εξήρε τον θετικό ρόλο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση της ειδησεογραφίας.

Η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, παρατήρησε επίσης ότι «σήμερα η πρωτοβουλία αυτή του ΑΠΕ στο Μετρό της Αθήνας αποτυπώνει την επιτυχημένη συνεργασία τριών φορέων του Δημοσίου, του ΑΠΕ, του ΥΠΟΜΕΔΙ και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και μας δείχνει παράλληλα τον δρόμο και για το μέλλον. Για μελλοντικές συνέργειες που θα περιλαμβάνουν και τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, όπως γίνεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες που έχουν τέτοιου είδους αρμοδιότητες».

«Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε τέτοιου είδους συνεργασίες, που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα του τοπίου της ενημέρωσης», τόνισε η Περιφερειάρχης, παρατηρώντας ότι «σύντομα θα τα ξαναπούμε με την Περιφέρεια Αττικής σε νέα θέση, να συμβάλλει δηλαδή ενεργά στη δημιουργία νέων ενημερωτικών υπηρεσιών».
---
---
*

... επιστολή για το "κυβερνητικό" Εργατικό Κέντρο Αθήνας ...

*
Ένωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*

Επιστολή Σωματείων της Αθήνας
για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί
στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, απευθυνόμαστε στο σύνολο των εργατικών σωματείων, των εκλεγμένων συνδικαλιστών, σε όλη την εργατική τάξη της Αθήνας, για να τους ενημερώσουμε για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Εργατικό Κέντρο σε μια περίοδο που οξύνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας και η εργατική τάξη πρέπει να οργανώσει τη δική της αντίσταση.

Εφτά μήνες από το τελευταίο Συνέδριο του ΕΚΑ, το Μάη του 2016, η κατάσταση στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας παραμένει εκφυλιστική. Η πλειοψηφία της διοίκησης, οι παρατάξεις της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ/ Φωτόπουλος), της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (διάσπαση της ΔΑΚΕ) κρατούν το Εργατικό Κέντρο για λογαριασμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας σε αδράνεια, μακριά από τους αγώνες της εργατικής τάξης της Αθήνας σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η κυβέρνηση νομοθετεί συνεχώς υπέρ του κεφαλαίου και ετοιμάζεται να φέρει ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών νόμων με πυρήνα τους το χτύπημα σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από δικαιώματα στις εργασιακές σχέσεις, τις ΣΣΕ, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, ετοιμάζεται να συμφωνήσει νέα μνημόνια διαρκείας.

Αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συγκροτούν και την πλειοψηφία στο ΕΚΑ, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησης τους σε προεδρείο πήραν μέρος στο κοινωνικό διάλογο με το Υπ. Εργασίας για την προετοιμασία των νέων αντεργατικών μέτρων. Γύρισαν την πλάτη σε κρίσιμες πρωτοβουλίες που στήριξαν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας, για τις ΣΣΕ, το Ασφαλιστικό, την υγεία, την ανεργία. Συνεπείς στη στήριξη της στρατηγικής της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, την περίοδο που τα συνδικάτα οργάνωναν την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη με αιτήματα που ανταποκρίνονταν στις σύγχρονες ανάγκες τους, βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί με τη ΓΣΕΕ για την «υγιή καπιταλιστική ανάπτυξη και τα αντινεοφιλελεύθερα μοντέλα». Επιδιώκουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση στον καπιταλισμό, ανάπτυξη που να ωφελεί και τους ίδιους και τους εκμεταλλευτές τους. Δουλεύουν για την εργοδοσία.

Την ίδια περίοδο δεν υπήρξε σχεδόν καμία παρέμβαση της πλειοψηφίας του ΕΚΑ στους χώρους δουλειάς υπέρ ενός κλάδου που αγωνίστηκε, ενός εργαζομένου που απολύθηκε ή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Ορισμένα μόνο δελτία τύπου για τα προσχήματα.

ΕΑΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ αξιοποιώντας το συσχετισμό δύναμης, διευρύνουν τη νοθεία και τους μηχανισμούς χειραγώγησης με δεκάδες διπλοψηφίες και με σωματεία μαϊμούδες που δεν έχουν καμία υπόσταση, δεν παρεμβαίνουν για κανένα πρόβλημα σε χώρο δουλειάς.

Αυτές οι παρατάξεις έτρεξαν να συγκροτήσουν διορισμένη από τα δικαστήρια διοίκηση, υλοποιώντας μια απαράδεκτη απόφαση - παρέμβαση του δικαστηρίου στα εσωτερικά των συνδικάτων, για τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουν τα συνέδρια τους και θα υπερασπίζονται τα καταστατικά τους. Με απόφαση δικαστηρίου, ύστερα από προσφυγή εργοδοτικού σωματείου, καθαιρέθηκε η εκλεγμένη διοίκηση από το τελευταίο Συνέδριο του ΕΚΑ. Το συγκεκριμένο σωματείο είχε αποκλειστεί από το συνέδριο γιατί δεν πιστοποιούσε τον τρόπο εκλογής τους. Αυτή η απόφαση που έχει γενικότερο χαρακτήρα, καθοδηγήθηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία και στηρίχθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αφού αποτελεί προπομπό των νέων ακόμα πιο αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αμέσως μαζί με άλλα εργατικά σωματεία καταγγείλαμε στους εργαζόμενους της Αθήνας αυτές τις εξελίξεις και τους καλέσαμε να μην τις νομιμοποιήσουν αλλά να τις αντιπαλέψουν.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ,
ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ,
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ

Όλα αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες και τα βάσανα των εργαζομένων της Αθήνας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι το ΕΚΑ και οι παρατάξεις που συγκροτούν τη διοίκηση του υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Κάθε τίμιος εργάτης πρέπει να διαχωριστεί από αυτούς.

Στις αρχαιρεσίες πολλών σωματείων αλλά και στο τελευταίο Συνέδριο του ΕΚΑ, πολλοί εργαζόμενοι στήριξαν την παράταξη της ΕΑΚ/ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ/ ΛΑΕ/ Φωτόπουλος) πιστεύοντας ότι είναι κάτι το διαφορετικό. Στηρίχθηκαν στις αυταπάτες που τους καλλιεργούσαν αυτές οι δυνάμεις αλλά και άλλες όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι έφτανε η κυβερνητική αλλαγή με το ΣΥΡΙΖΑ για να δουν οι εργαζόμενοι μια «άσπρη ημέρα». Γρήγορα διαψεύστηκαν. Στο ΕΚΑ, από το Συνέδριο μέχρι σήμερα, αποδείχτηκε ότι οι παρατάξεις ΕΑΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ήταν σε συνεννόηση και συντονισμό για να κρατήσουν σφιχτά δεμένο στην αγκαλιά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν εργαζόμενο, από κανένα τίμιο συνδικαλιστή απ’ όποια πολιτική ή συνδικαλιστική αφετηρία προέρχεται. Κάθε εκλεγμένος αντιπρόσωπος που θα πάρει μέρος στο επόμενο συνέδριο του ΕΚΑ πρέπει να αναρωτηθεί και να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εάν θα επιτρέψει να έχουν το τιμόνι της διοίκησης του ΕΚΑ τα συνδικαλιστικά στελέχη που υπηρετούν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Εάν θέλουν το ΕΚΑ να παραμείνει στήριγμα της εργοδοσίας στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, να παραμείνει μηχανισμός εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κριτήριο για κάθε εργαζόμενο, για κάθε συνδικαλιστή πρέπει να γίνουν τα αιτήματα εκείνα που πραγματικά διεκδικούν λύσεις προς όφελος των δικών του συμφερόντων, των δικών του αναγκών. Να μην αποδεχτεί να ζει με μισθούς ψίχουλα και κουτσουρεμένα δικαιώματα, να μην αποδεχτεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση, Ε.Ε. και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Τους προηγούμενους μήνες, όταν η πλειοψηφία του ΕΚΑ πήγαινε από τις αίθουσες των δικαστηρίων στις αίθουσες των υπουργείων, δεκάδες σωματεία, αξιοποιώντας πρωτοβουλίες συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πήραν απόφαση και κινητοποιήθηκαν για τις ΣΣΕ, οργανώθηκαν απεργίες, κλαδικές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας. Οργανώθηκαν αγώνες ενάντια στα δουλεμπορικά γραφεία, για το δικαίωμα στην Υγεία, για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Όλη αυτή η πολύμορφη δράση οργανώθηκε με μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, με συγκεντρώσεις στους χώρους και με δεκάδες γενικές συνελεύσεις.

Όλες αυτές οι εξελίξεις πρέπει να γίνουν κριτήριο για τη στάση των σωματείων και των συνδικαλιστών. Να συζητήσουμε στα ΔΣ, στις γενικές συνελεύσεις, στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Για το ποιο κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδιο στα σχέδια του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Για το ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη των συνδικάτων. Έχουμε ευθύνη να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Τα σωματεία: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική στην Αττική, Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Ένωση προσωπικού πρακτορείων- εφημερίδων Αθηνών, Σωματείο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος στην Αττική, Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού στην Αττική, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο και στα Καλλυντικά στην Αττική, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στην Αθήνα.

---
*

... πρωτοσέλιδα εφημερίδων - 17/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εφημερίδες - πρωτοσέλιδα

---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 17/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ξέχασαν ότι ο νόμος
για τις αγωγές ήταν δικό τους έργο…

Τις συνέπειες του καθεστώτος των αγωγών καταγγέλλουν οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν και το θεμελίωσαν νομικά. Στην υπόθεση Καμμένου – Πετρουλάκη, προς υποστήριξη του σκιτσογράφου προσέτρεξαν ακόμη και οι συντάκτες του επαίσχυντου νομικού καθεστώτος των αγωγών, οι οποίοι κώφευαν τα προηγούμενα χρόνια όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος ζητούσε την αλλαγή του.

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κύριοι αυτοί (μεγαλοδικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων, πρώην υπουργοί) όταν οι αγωγές κατά δημοσιογράφων και εφημερίδων, τη δεκαετία του ’80 και μετά, είχαν εξελιχθεί σε βιομηχανία εκβιασμού για να εξασφαλίζουν τη σιωπή των απείθαρχων δημοσιογράφων και των εφημερίδων που δεν ήταν πειθήνια όργανα της εξουσίας, άχνα δεν είχαν βγάλει. Γιατί τότε όλοι τους ήταν μέρος του κατεστημένου, πολιτικού και οικονομικού.
---
Χωρίς πόθεν έσχες…

Σε ολόκληρη την Ευρώπη έφθασε η παράλογη απαίτηση των καναλαρχών να εξαιρεθούν οι ίδιοι και τα στελέχη των καναλιών από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες». Σε ρεπορτάζ του ευρωπαϊκού πρακτορείου ειδήσεων Euractiv σημειώνεται ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εδώ και μήνες, μετά την απόφασή της να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο μέσω μιας δημοπράτησης τηλεοπτικών αδειών η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις και από την οποία η Αθήνα συγκέντρωσε το απρόσμενα υψηλό τίμημα των 246 εκατ. ευρώ».
---
Τέλη εκπομπής 25 εκατ. ευρώ

Η καταβολή τελών για τη χρήση του δικαιώματος εκπομπής επανέρχεται από τον Νίκο Παππά. Με τροπολογία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, το «μεταβατικό διάστημα» μέχρι την αδειοδότηση από το ΕΣΡ το Δημόσιο θα εισπράξει έσοδα από την εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών για τα έτη 2015 και 2016. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό ανά έτος από τους σταθμούς που εκπέμπουν σε εθνική εμβέλεια, ΑΝΤ1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Mega, E-TV, Μακεδονία TV και ΑΡΤ TV, θα είναι 25.000.000 ευρώ. Μετά και την απόφαση του ΕΣΡ θα πρέπει να εκδοθεί διαπιστωτική πράξη που θα καλεί τους σταθμούς να πληρώσουν για την εκπομπή τους σε πανελλαδική κλίμακα.
---
Επιστρέφονται τα χρήματα
στους δύο υπερθεματιστές άμεσα

Άμεσα θα λάβουν τα χρήματα της πρώτης δόσης που κατέθεσαν ως υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης, μετά και τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ. Για τις περιπτώσεις των εταιρειών ΑΝΤΕΝΝΑ TV και Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ) θα υπάρξει έλεγχος επί των οφειλών, αλλά φαίνεται πως σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών τα χρήματα των δόσεων θα αποδοθούν αυτούσια, καθώς υπάρχει νομικό προηγούμενο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
---
“Καταργήστε το μεταξικό καθεστώς
με το αυτόφωρο στους δημοσιογράφους”

Την κατάργηση του μεταξικού καθεστώτος του αυτοφώρου για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης προτείνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή τη σύλληψη των Κουρτάκη – Τζένου μετά τη μήνυση του Πάνου Καμμένου. Η παραμονή των δύο ανδρών στη ΓΑΔΑ σήμανε και το τέλος της άτυπης συμμαχίας υποστήριξης του Ομίλου των Παραπολιτικών προς την κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε με την υπόθεση της αδειοδότησης και διακόπηκε μετά και την απόφαση του ΣτΕ τον Οκτώβριο για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κόντρα Κουρτάκη – Καμμένου έχει, πάντως, και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

... ΣτΕ - ποτέ την Κυριακή (ανοικτά καταστήματα) ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΣτΕ: Αντισυνταγματική
η λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση επαγγελματικών Ενώσεων, κλπ, που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε δοκιμαστικά τη λειτουργία των εμπορικών κλπ καταστημάτων σε τρεις περιοχές (και σε οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο (στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε) και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Μαρία Καρακανώφ (στο μεταξύ προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ), με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία εκδόθηκε τώρα.

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι το 1909 με νόμο καθιερώθηκε, για πρώτη φορά, η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες (καταστημάτων), όπως είναι κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, τουριστικών ειδών κλπ.

Αναλυτικότερα, με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014, προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, θα ορίζονται τρεις τουριστικές περιοχές της χώρας, που θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται για αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη.

Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, στις νομαρχίες:

1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,

2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική και

3) Νότιο Αιγαίο: Οι δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θήρας.

Στη συνέχεια προσέφυγαν στο ΣτΕ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, έκαναν στο ΣτΕ οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά απ’ όλα αυτά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τρεις τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος, που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.

Και αυτό, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση, ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών.

Στη συνέχεια κρίθηκε μη νόμιμη και ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, στη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κλπ) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του, θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένειά τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».
 

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... o Μανώλης Κοττάκης τη Διεύθυνση Έκδοσης στην "Εστία" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο Κοττάκης διευθυντής στην "Εστία"

Τη Διεύθυνση Έκδοσης της αρχαιότερης Ελληνικής εφημερίδας από την 1η Φεβρουαρίου, αναλαμβάνει ο έμπειρος δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης.

Η ΕΣΤΙΑ, η οποία διανύει ήδη το 141ο έτος ανελλιπούς κυκλοφορίας της, από τον Απρίλιο του 2015 ανήκει σήμερα στον Όμιλο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.

Ο μέχρι σήμερα Δ/ντης Σύνταξης της εφημερίδας Κώστας Παπαχλιμίντζος, ο οποίος διαχειρίσθηκε απολύτως επιτυχώς την μεταβατική περίοδο ένταξης και προσαρμογής της ιστορικής εφημερίδας στη νέα ιδιοκτησία, επιστρέφει στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, η οποία ανήκει στον ίδιο Όμιλο.

Η εμπειρία, το ταλέντο και ο επαγγελματισμός του Μανώλη Κοττάκη αποτελούν επαρκείς προϋποθέσεις επιτυχίας στα νέα του καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση του ημερήσιου Τύπου.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

On line έλεγχος των κυκλοφοριών στις εφημερίδες...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κάθε ημέρα θα ανακοινώνονται οι κυκλοφορίες...
Κεντρικό Σύστημα
Διαχείρισης και Πώλησης Εντύπων


Προχωράει άμεσα στην καθιέρωση barcode για την online παρακολούθηση και τον έλεγχο των κυκλοφοριών των εφημερίδων η κυβέρνηση. Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί η προκήρυξη για την προμήθεια από το Δημόσιο, για λογαριασμό των δύο πρακτορείων διανομής Τύπου, των μηχανημάτων πιστοποίησης της κυκλοφορίας και του online Κεντρικού Συστήματος Διαχείρισης και Πώλησης Εντύπων.

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) θα είναι σε θέση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, να ανακοινώνει κάθε ημέρα τα στοιχεία των κυκλοφοριών των εφημερίδων, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις που θα δημοσιοποιούν τα πρακτορεία.

Κάθε σημείο πώλησης θα εφοδιαστεί με ένα μηχάνημα ανάγνωσης του γραμμωτού κώδικα (barcode) και θα είναι υποχρεωμένο να σκανάρει κάθε περιοδικό και εφημερίδα που πουλάει. Τα στοιχεία αυτά των πωλήσεων θα πηγαίνουν στη ΓΓΕΕ και το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την πιστοποίηση των κυκλοφοριών, μέσω των οποίων θα γίνεται πλέον η κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Η υποχρέωση της αναγραφής barcode θα υπάρχει για το σύνολο των εφημερίδων και των περιοδικών στην ελληνική επικράτεια. Επίσης, κρίσιμο σημείο είναι η καταγραφή των πωλήσεων με και χωρίς προσφορές, που θα γίνεται με διαφορετικούς κωδικούς, εξαιτίας της διαφοράς στο ΦΠΑ του χαρτιού (6,5%) και του cd (24%).

Σήμερα, η συγκεκριμένη αγορά απαρτίζεται κατά προσέγγιση από δύο Πρακτορεία Διανομής, 125 υποπρακτορεία, 8.000 σημεία πώλησης Τύπου, 100 τίτλους εντύπων που διανέμονται καθημερινά (κατά μέσο όρο), 500.000 έντυπα που διανέμονται καθημερινά (κατά μέσο όρο) και 300.000 έντυπα που επιστρέφονται καθημερινά (κατά μέσο όρο).

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληροί το Κεντρικό Σύστημα Διαχείρισης και Πώλησης Εντύπων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είναι ο έλεγχος της διανομής, των πωλήσεων και των επιστροφών. Και ακόμη η αυτόματη σύγκριση διανομής – επιστροφής (διαφορά = πώληση) και η δυνατότητα προσθήκης νέων κωδικών (ειδών, ενδεχομένως και πέραν των εντύπων) και διάθεσή τους στα σημεία πώλησης.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ευθύνες σε στελέχη τραπεζών και ΜΜΕ...


...αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του
για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής

Στο σχέδιο πορίσματος, τα μέλη της πλειοψηφίας καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ότι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ αναφέρονται σε σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων δίχως επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. Ταυτόχρονα, στα ΜΜΕ καταλογίζουν βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα καταγράφονται σοβαρές παραλείψεις κυρίως στις πολλαπλές εκχωρήσεις μελλοντικών κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα αναφέρεται πως «οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ δίχως εξασφαλίσεις και εγγυήσεις», για τις οποίες «αγωνίζονται να πετύχουν μόνο μετά τον Ιανουάριο του 2015». Κατά τις ίδιες πηγές, αναφέρεται πως όλα τα δάνεια που δόθηκαν στα χρόνια της κρίσης, είχαν σκοπό να αναχρηματοδοτήσουν προηγούμενα δάνεια που αδυνατούσαν να ξοφλήσουν και με τη μέθοδο αυτή αποπληρωνόταν προηγούμενες δόσεις δανείων για να εμφανίζονται τα δάνεια ενήμερα και εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με το πόρισμα, κανένας επιχειρηματίας των ΜΜΕ δεν έβαζε το «χέρι» στην τσέπη. Άρα κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ τα κατείχαν με «δανεικό χρήμα που σε τελική ανάλυση δεν μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν».

Ως προς τη δανειοδότηση τον κομμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της πλειοψηφίας τονίζουν πως υπήρξε υπερδανειοδότηση ιδίως πριν και ενόψει των εκλογών από το 2000 έως και το 2009, γεγονός που «συνιστούσε» κατά τους ίδιους «έμμεση χρηματοδότησή τους, κάτι που ρητά απαγορεύεται από τη διάταξη του άρθρου 29 του Συντάγματος». 

Τι αναφέρει το πόρισμα για ΤΗΛΕΤΥΠΟ και ΔΟΛ

Σύμφωνα με τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η εικόνα της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ παρουσίασε κατά την περίοδο 2009 – 2012 σημαντική επιδείνωση τόσο από την αρνητική οικονομική συγκυρία όσο και από την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης.

Διαβάστε τι αναφέρει το πόρισμα για την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ.

---

Σχετικά με τον ΔΟΛ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν πως η δανειοδότησή του έγινε σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες είχαν θεσπίσει. Ταυτόχρονα, επικαλούνται το πόρισμα Νικολούδη, το οποίο επιρρίπτει ευθύνες σε 10 στελέχη τράπεζας για κακουργηματική απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό του Σταύρου Ψυχάρη.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τονίζεται πως πολλές περιπτώσεις δανεισμού του ΔΟΛ χρήζουν ποινικής διερεύνησης και παρατίθεται παραδείγματα όπως η παροχή χρηματοδότησης χωρίς εξασφαλίσεις, η χορήγηση νέων δανείων χωρίς την αποπληρωμή των παλαιών, η αναχρηματοδότηση τόκων με δανεισμό, η από το 2009 καμία συμμετοχή των μετόχων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δανεισμό, η μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων και η μη διάθεση δανείου για το σκοπό που χορηγήθηκε.

Διαβάστε τι αναφέρει το πόρισμα για τον ΔΟΛ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Novartis" - media και δημοσιογράφοι - σχέσεις στοργής ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το σκάνδαλο Novartis
«καίει» media και δημοσιογράφους
Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα,
«γκρίζα διαφήμιση» και χορηγίες

Αποκαλύψεις για παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού και «ύποπτες» συμβάσεις

«Πλοκάμια» και στον χώρο των media είχε απλώσει η Novartis, δημιουργώντας μηχανισμούς άσκησης πιέσεων για να προωθεί τα προϊόντα της, να εξασφαλίζει ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση και να κερδίζει συμβάσεις. Νέα στοιχεία για πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της πολυεθνικής και οι αποκαλύψεις αναμένεται ότι θα προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας καθώς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα που έχουν περιέλθει στον ΣΔΟΕ αποδεικνύουν ότι εκτός από γιατρούς, πολιτικούς και στελέχη κρατικών φορέων, η Novartis «λάδωνε» με διάφορους τρόπους και δημοσιογράφους, εκδότες και μέσα ενημέρωσης, που «εκτελούσαν συμβόλαια» για λογαριασμό της.

Αναλάμβαναν μεταξύ άλλων να «χτυπήσουν» με δημοσιεύματα πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς και διοικήσεις δημόσιων οργανισμών που δεν «διευκόλυναν» την ελβετική πολυεθνική στις προσπάθειες προώθησης των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά, ή δεν υπέγραφαν αποφάσεις για προμήθεια προϊόντων της,

Σε άλλες περιπτώσεις φρόντιζαν να δημιουργήσουν «κλίμα» και εντυπώσεις για δήθεν ελλείψεις φαρμάκων σε νοσοκομεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμηθειών που ήθελε να αναλάβει η Novartis.

Μηχανισμοί πίεσης

Και επειδή κατά κανόνα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα νοσοκομεία καθυστερούσαν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, η ελβετική πολυεθνική προσέφευγε στη βοήθεια πολιτικών για να εισπράττει γρήγορα και κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την κατάθεση πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis, πρώην πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά για να πληρωθεί η εταιρεία «κατ’ εξαίρεση» από τον ΕΟΠΥΥ, σε εποχή που Οργανισμός είχε άδειο ταμείο και έπρεπε να δανεισθεί.

Τα δύο πρώην στελέχη της ελβετικής πολυεθνικής που συνεργάζονται με το FBI, έχουν καταθέσει πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν πληρωμές σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα οι αποφάσεις των οποίων δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Μεγάλα ποσά δόθηκαν επίσης σε media και απ’ ευθείας σε δημοσιογράφους για έμμεση «γκρίζα διαφήμιση» σκευασμάτων της Novartis και για τη δημοσίευση δήθεν «ρεπορτάζ» που εξυπηρετούσαν την πολυεθνική.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων

Πολύ μελάνι έχει χυθεί στα ελληνικά ΜΜΕ για θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, οι φαρμακοβιομηχανίες ήταν οι… «καλές» της υπόθεσης, που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν οι "κακοί", που στερούσαν δήθεν το καλό φάρμακο από τους αρρώστους, για να μειώσουν τη δημόσια δαπάνη.

Για τέτοια δημοσιεύματα η ελβετική πολυεθνική έχει μοιράσει πολύ χρήμα – όπως προφανώς και άλλες φαρμακευτικές.

Ολες ενδιαφέρονταν να ορισθούν υψηλές τιμές για τα φάρμακα τους. Όχι τόσο για να κερδίσουν στην ελληνική αγορά, αλλά επειδή η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σήμαινε υψηλότερες για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Γι αυτό η Novartis είχε φροντίσει να προσεγγίσει στελέχη υπουργείων και κρατικών οργανισμών που είχαν αρμοδιότητα στον καθορισμό των τιμών. Διοχέτευε σ’ αυτούς χρήματα μέσω διαφόρων καναλιών και με ποικίλες δικαιολογίες – από διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κάλυψη δαπανών συμμετοχής σε συνέδρια στο εξωτερικό, μέχρι για δήθεν διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Τα χρήματα πήγαιναν σε παρένθετα πρόσωπα και εταιρείες.

Μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται, είναι η καταβολή το 2011-2014 σημαντικών ποσών για δήθεν «επιστημονική έρευνα» σε εταιρεία η οποία ανήκε σε γνωστή… τραγουδίστρια. Ολως τυχαίως, η τραγουδίστρια είναι σύζυγος συμβούλου των τότε υπουργών Υγείας

Βίντεο για πολιτικούς

Σχέσεις διαπλοκής είχε αναπτύξει η πολυεθνική φαρμακευτική και με πολιτικά πρόσωπα. Στα χέρια του FBI και των Ελλήνων εισαγγελέων βρίσκονται βίντεο από τις εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis, όπου γίνονται εκτενείς αναφορές σε πολιτικούς – και τότε κυβερνητικούς – παράγοντες, οι οποίοι παρείχαν ποικίλες «εξυπηρετήσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν προνομιακές συμβάσεις με τη Novartis. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με υπουργό Υγείας τον νυν επίτροπο στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, το Δημόσιο προμηθεύτηκε εμβόλια 200 εκ. ευρώ από δυο εταιρείες - η μία θυγατρική της Novartis - αφού είχε προηγηθεί τρομοκράτηση της κοινής γνώμης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την τηλεόραση για επιδημία γρίπης.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*