Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

"ΦΩΣ των Σπορ" - η Διοίκηση απαντά σε ανάρτησή μας

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Δεν επιχαίρουμε
για τις μειώσεις μισθών,
προασπίζουμε το δικαίωμα
στην εξυγίανση της εταιρείας"



Σε απάντηση του δημοσιεύματος-ανάρτησής σας, με θέμα Στο “Φως”, μετά τις μειώσεις μισθών, θέλουν και… δούλους θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

1.- Η νέα Διοίκηση των εφημερίδων «ΦΩΣ των Σπορ» και «ΦΩΣ της Δευτέρας» κλήθηκε, μετά το θάνατο του ιδρυτή κι εκδότη αείμνηστου Θεόδωρου Νικολαΐδη, ν’ αντιμετωπίσει, -στο περιθώριο της κατάρρευσης του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ-, τις ζημιογόνες χρήσεις της εφημερίδας, το ύψος των οποίων, με βάση τα στοιχεία της τότε τρέχουσας χρήσης, αναμενόταν να αγγίξει το 1.000.000 €. Η νέα Διοίκηση ανέλαβε πρωτοβουλίες ώστε να μην καταστεί με τη σειρά της η μοιραία Διοίκηση (όπως τόσες άλλες στο χώρο του ημερήσιου τύπου) που θα οδηγούσε στην ανεργία τους 60 περίπου εργαζομένους των εφημερίδων και τις οικογένειές τους. Οι συντάκτες κι αναγνώστες της «Ανασυγκρότησης» φανταζόμαστε ότι γνωρίζουν ότι τούτο δεν διατυπώνεται ως «καραμέλα» της εργοδοσίας αλλά ως ζωντανή πραγματικότητα των 850 περίπου απολυμένων, απλήρωτων και χωρίς αποζημίωση εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και των 950 εργαζόμενων των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ πλέον των 450 εργαζομένων του ΠΗΓΑΣΟΥ που αγνοούν την εξέλιξη της εργασιακής τους κατάστασης ή την τύχη των απλήρωτων δεδουλευμένων τους πολλών μηνών. Για να μη μιλήσουμε για σειρά άλλων εφημερίδων κι εργαζομένων …

2.- Οι μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων από τη νέα Διοίκηση κινήθηκαν αρχικά και κατά μέσο σε ποσοστό 17% όταν (α) ο μέσος όρος των αποδοχών των εργαζομένων ήταν κι εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από το μέσο όρο κάθε άλλου ανάλογου εντύπου κι εφημερίδας (β) η προτεινόμενη από τους οικονομικούς συμβούλους μείωση ήταν 30% (γ) υφίσταντο εργαζόμενοι με μέσο όρο αποδοχών περί τα 3.000 – 3.500 € κι υπήρξε η επιλογή να προταθούν σε αυτούς οι μεγαλύτερες μειώσεις προκειμένου να διασωθούν οι μισθοί κάτω των 1.000 € (δ) η Διοίκηση μέχρι σήμερα αντιστέκεται στο προσλαμβάνονται κι εργάζονται μισθωτοί με το βασικό μισθό της ΕΓΣΣΕ (άραγε, με βάση τα στοιχεία της «Ανασυγκρότησης», σε πόσα έντυπα υπήρχαν ή υπάρχουν μισθωτοί με αποδοχές άνω των 3.000 €; Και σε τι αναλογία μισθοδοτούνται οι εργαζόμενοι με όρος νόμιμου κατώτατου μισθού;

3.- Υπήρξαν εργαζόμενοι που αντέτειναν στις μειώσεις κι επέλεξαν να γίνει καταγγελία στη σύμβασή τους, ώστε να διασφαλίσουν τις αποζημιώσεις τους. Όλοι έχουν λάβει και λαμβάνουν αυτές χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Οι διαπραγματεύσεις και συνεννοήσεις έγιναν σε πνεύμα ειλικρίνειας και με ανοιχτή τη διάθεση κάθε συμβιβασμού, όπως εξάλλου προκύπτει από το γεγονός ότι ουδέποτε καταγγέλθηκε κάτι αντίθετο εδώ και 6 μήνες. Είναι προφανής η συγκυρία της ανάρτησης 4 μέρες μετά και 1 μέρα πριν από την εκδίκαση των αγωγών των δυο μοναδικών εργαζομένων που προσέβαλαν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους.

4.- Η Διοίκηση των εφημερίδων θα προσκομίσει ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας όλα τα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν : (α) η οικονομική κατάσταση της εταιρείας κι η αδήριτη ανάγκη μείωσης του μισθοδοτικού κόστους (β) η νομιμότητα όλων των όρων των συμβάσεων εργασίας (γ) η εξακολούθηση των ταμειακών διευκολύνσεων των μετόχων και της νέας διοίκησης με πολλές χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας κι η αδυναμία περαιτέρω τέτοιου είδους χρηματοδότησης.

5.- Η Διοίκηση της εταιρείας Θ. Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑΙ & ΑΘΛΗΤΙΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ ειλικρινά δεν επιχαίρει ούτε για τις μειώσεις της μισθοδοσίας του προσωπικού της, ούτε για την άλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ευθύνη της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν εκτενείς συζητήσεις κι αναφορές. Προασπίζεται, ωστόσο, το δικαίωμα της να επιχειρήσει την εξυγίανση της εταιρείας και δηλώνει αποφασισμένη ν’ αποκρούσει οποιεσδήποτε αναφορές δυσφημούν, χωρίς διακριβωμένα στοιχεία, την πορεία της, την επιχειρηματική της εντιμότητα καθώς και τον δεδομένο σεβασμό των φορέων της στους μισθωτούς της επιχείρησης της και σε κάθε θεσμικό φορέα αντίστοιχα.


Με λίγα λόγια η ανασυγκρότηση είναι δικαίωμα σεβαστό και των εργαζομένων και των εργοδοτών σε αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να μιλούμε για αξιοπρέπεια στην εργασία.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου