Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Οι απλήρωτοι του MEGA και ο κοινωνικός αυτοματισμός...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πριν αρχίσετε
να κανιβαλίζετε ανθρώπους,
κάντε μια δεύτερη σκέψη...


του Δημήτρη Σούλτα
(από το f/b)

Το Mega έχει 420 εργαζόμενους. Απλήρωτους για 16 μήνες. Για κάποιους, όλοι αυτοί -όλοι όμως- είναι συνυπεύθυνοι με το αφεντικό τους για το τι έκανε το κανάλι, από τα θαλασσοδάνεια μέχρι την πολιτική γραμμή. Σα να λέμε ότι η κοπέλα που δουλεύει στο λογιστήριο της Novartis είναι συνυπεύθυνη για το σκάνδαλο. Αν αύριο δεν πληρωθεί, καλά να πάθει, γι αυτούς που δούλευε.

Όσο κι αν φαίνεται τραβηγμένο απ' τα μυαλά αυτό διατυπώνεται από κάποιους όσον αφορά τους εργαζόμενους στο Mega. Και μια διευκρίνιση. Ένα κανάλι δεν είναι μόνο οι ειδήσεις του. Η πίτα που δημιουργεί η δραστηριότητά του είναι το ψωμί και άλλων, ίσως και χιλιάδων ανθρώπων που και αυτοί αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανέχειας. Εκτός αν θεωρούμε επίσης συνυπεύθυνο με τους μετόχους και έναν ηλεκτρολόγο, έναν ηχολήπτη, μία κομμώτρια, μία τηλεφωνήτρια, έναν ηθοποιό που έπαιξε δύο ρολάκια σε ένα σίριαλ, ακόμα και το παιδί που φτιάχνει τους καφέδες εκεί δίπλα στο κανάλι.

Καλό είναι πριν αρχίσετε να κανιβαλίζετε ανθρώπους να κάνετε μια δεύτερη σκέψη. Σας πληροφορώ ότι και λουκέτο να βάλει το κανάλι, ο Βαρδινογιάννης θα συνεχίσει να ζει όσο άνετα ζούσε και όταν λειτουργούσε.

Διαβάζω -και δεν είναι η πρώτη φορά- ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάποιου είδους ευθύνη για τα θαλασσοδάνεια "από τα οποία πληρώνονταν". Θαλασσοδάνεια όμως δεν πήραν μόνο οι μέτοχοι του Mega. Πήραν και ο Μαρινόπουλος και ο Κωστόπουλος και οι εργολάβοι και δεκάδες άλλοι μεγαλοσχήμονες. Άρα και αυτών οι εργαζόμενοι αν έμειναν χωρίς δουλειά ή χωρίς αποζημιώσεις, αν το μαγαζί έκλεισε, έχουν ευθύνη. Είναι ο ορισμός του κοινωνικού αυτοματισμού.


Ο εργαζόμενος δεν επιβίωνε χάρις στα δάνεια που έπαιρνε ο επιχειρηματίας, με τα δάνεια επιβίωνε ο επιχειρηματίας. Ο εργαζόμενος επιβίωνε μέσω του μισθού για την δουλειά που προσέφερε.

Εκπλήσσομαι όταν διαβάζω ότι ένας εργαζόμενος πριν πληρωθεί πρέπει να κάνει οικονομικό έλεγχο στο λογιστήριο της εταιρείας για να δει αν είναι καθαρά, δανεικά ή βρώμικα τα λεφτά...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου