Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

... ΕΔΟΕΑΠ - ποιοι θα πληρώσουν τα ελλείμματά του;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Με έλλειμμα 25,7 εκατ. ευρώ
για το 2017 «κλείνει» ο ΕΔΟΕΑΠ!


Στο παρά ένα της αυτόνομης ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ ως Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων-υπαλλήλων των ΜΜΕ, επιχειρείται η συμφωνία μεταξύ ΕΙΤΗΣΕΕ-ΕΣΗΕΑ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να σφραγίζει το μέλλον του Οργανισμού.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, αν η συμφωνία δεν τορπιλιστεί από τους άλλους εργοδότες, εκδότες εφημερίδων και διαδικτύου, θα μετατραπεί σε έναν διαφορετικό Οργανισμό υγείας που θα διοικείται από εργαζόμενους και εργοδότες στα πρότυπα των επαγγελματικών ταμείων!

Ο νυν ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται ήδη στο χείλος του λουκέτου, με τη λειτουργία του να συνεχίζεται απρόσκοπτα για δύο ακόμα μήνες με τη βοήθεια του δανείου των 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και τις δύο εναπομείνασες δόσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Το έλλειμμα για το 2017 έχει εκτιμηθεί στα 25,7 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα, χωρίς το αγγελιόσημο πλέον, και χωρίς εργοδοτικές εισφορές, ανέρχονται σε μόλις 6,7 εκατ. ευρώ μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τα έξοδά του ανέρχονται σε 32,4 εκατ. ευρώ. Τα αποθεματικά του Ταμείου δεν επαρκούν να καλύψουν το τρέχον έλλειμμα, καθώς από τα 240 εκατ. ευρώ, που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ το 2009, διαθέτει μόλις 18,8 εκατ. ευρώ! Οι υποχρεώσεις του ΕΔΟΕΑΠ προς νοσηλευτικά ιδρύματα, εφάπαξ και συνεργάτες, ανέρχονται σε 25,3 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις του από αγγελιόσημο και εισφορά 3% των εργαζομένων υπολογίζονται σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη ανέρχονται περίπου σε 13,3 εκατ. ευρώ. Άλλα 7,5 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές από εταιρείες ΜΜΕ που έχουν πτωχεύσει.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας, ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να διευρυνθεί με νέους ασφαλισμένους από ΜΜΕ και διαδίκτυο. Σήμερα, τα άμεσα και έμμεσα μέλη είναι συνολικά 16.755, εκ των οποίων τα 7.273 άμεσα, τα 6.878 έμμεσα, 2.083 συνταξιούχοι και 521 μέλη δικαιούχοι.
---
σ."Α" - μην ξεχνάμε και τα οφειλόμενα (20 εκ.) στον ΑΚΑΓΕ
---
Τυπολογίες
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου